Ανταγωνιστικός σκύλος

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.767
7.959
Αντιμετωπίζω ένα μεγάλο πρόβλημα με τον ένα μου σκύλο, τον Τζιμάκο.
Ξέρω ότι λένε ότι οι σκύλοι δεν ζηλεύουν αλλά αυτή την άποψη την ακούω βερεσέ γιατί πολύ απλά ζω με έναν σκύλο που ζηλεύει παθολογικά.
Θα σας δώσω μικρά καθημερινά παραδείγματα.

Θέλει να έχει την πρωτιά σε όλα. Το πρωί έρχεται η μαμά μου και τρέχουν και τα τρία να την προυπαντήσουν.αν ο Έλβις δεν είναι στο δωμάτιο και δεν τρέξει να την καλημερίσει ο Τζιμάκος παταμένει στο κρέιτ του και δεν της δίνει σημασία. Αν όμως τρέξουν και τα τρία τότε ο Τζιμάκος αρχίζει την γκρίνια τα διώχνει όλα και την προυπαντεί μόνο εκείνος.
Κάτω απο το τραπέζι της κουζίνας θα ξαπλώνει μόνο αυτός. Οποιοσδήποτε άλλος τόλμήσει θα τον διώξει ξαπλώνοντας πάνω του φαρδύς πλατύς.
Όταν παίζουμε με μπάλα με την Λούση ,εκείνος αδιαφορεί για το παιχνίδι, τρέχει από μακριά βουτάει την μπάλα και τρέχοντας την αφήνει σε πολύ μακρινό μέρος και φεύγει. Για να μας διακόψει το παιχνίδι, δεν έχει διάθεση να συμμετάσχει.
Ο σκύλος είναι πανέξυπνος και δεν μπορεί να ανεχτεί καμία μορφη ανταγωνισμού. Εμείς τον μαλλώνουμε γιατί καταπιέζει τους άλλους δύο.

Αυτό που με ανησυχεί όμως είναι ότι με το να παίρνουμε το μέρος των άλλων δύο χειροτερεύουμε αυτό που νοιώθει και δεν θέλω ούτε να νοιώθει έτσι ούτε να γυρίσει στο μέλλον σε επιθετικότητα προς τα άλλα δυο.
Με απασχολεί και το θέμα του έλβις. Η λούση είναι τσαούσα και αν και τον φοβάται τον μαλλώνει συχνα. Ο έλβις ο μαμάκιας όμως δείχνει πολύ υποτακτική συμπεριφορά, συχνά δεν μπαίνει στο δωμάτιο αν δεν του πούμε έλα γιατί περιμένει την αντίδραση του Τζιμάκου.
Δνε θέλω ούτε να καταστρέψει την συμπεριφορά του έλβις και να τον κάνει ακόμα περισσότερο υποτακτικό ούτε και ο ίδιος να νοιώθει έτσι. Πώς να το χιεριστώ; Και μην μου πείτε να τους αφήνω να τα βρίσκουν μόνοι τους. Αν το κάνω αυτό, το έχω δοκιμάσει, αποθρασσύνεται και τους καταπιέζει σε μεγάλο βαθμό. Τους ορμάει και δεν τολμάνε να αντιδράσουν τα ζαβά.
Δεν του λείπει τίποτα. Έχει αγάπη, βόλτες ίδιες με τους άλλους, ίδιο φαγητό, το δικό του κρεββατάκι, ότι έχουν και τα άλλα. Εντωμεταξύ έχει και σε υπερθετικό βαθμό κανάκεμα από την μανούλα η οποία του έχει αδυναμία, και νομίζω ότι αυτό τον χειροτερεύει.

ISKENDER

Well-Known Member
28 Ιουνίου 2013
1.986
6.021
SALONIKI
Τα σκυλιά σίγουρα ζηλεύουν και μάλιστα πάρα πολύ.
Αυτό που ήθελα να ρωτήσω οταν τον μαλώνεις σκύβει το κεφάλι
και στενοχωριέται-λυπάται ή σε κοιτάζει στα ματιά και κανει το χαζό;

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.767
7.959
Τα σκυλιά σίγουρα ζηλεύουν και μάλιστα πάρα πολύ.
Αυτό που ήθελα να ρωτήσω οταν τον μαλώνεις σκύβει το κεφάλι
και στενοχωριέται-λυπάται ή σε κοιτάζει στα ματιά και κανει το χαζό;
Με μαλλλώνει κι αυτός και φεύγει και πάει στο κρέιτ του.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.815
20.147
Αντιμετωπίζω ένα μεγάλο πρόβλημα με τον ένα μου σκύλο, τον Τζιμάκο.
Ξέρω ότι λένε ότι οι σκύλοι δεν ζηλεύουν αλλά αυτή την άποψη την ακούω βερεσέ γιατί πολύ απλά ζω με έναν σκύλο που ζηλεύει παθολογικά.
H "ζήλεια" δεν είναι σωστή λέξη. "Διεκδίκηση" νομίζω είναι σωστότερη. Διεκδικεί εσένα, έναντι των πάντων. Δεν ζηλεύει με την δική μας έννοια. Θεωρεί εαυτόν ανώτερο. Ακόμη κι από σένα. Επιβάλλει τα δικά του "θέλω". Κι όσο βλέπει ότι τα καταφέρνει, τόσο του ενισχύεται αυτή η συμπεριφορά. Το να υπερισχύσει έναντι των άλλων δύο, δεν μου ακούγεται παράλογο. Τα προβλήματα δημιουργούνται, επειδή προσπαθεί να κατακτήσει κι εσένα.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.767
7.959
H "ζήλεια" δεν είναι σωστή λέξη. "Διεκδίκηση" νομίζω είναι σωστότερη. Διεκδικεί εσένα, έναντι των πάντων. Δεν ζηλεύει με την δική μας έννοια. Θεωρεί εαυτόν ανώτερο. Ακόμη κι από σένα. Επιβάλλει τα δικά του "θέλω". Κι όσο βλέπει ότι τα καταφέρνει, τόσο του ενισχύεται αυτή η συμπεριφορά. Το να υπερισχύσει έναντι των άλλων δύο, δεν μου ακούγεται παράλογο. Τα προβλήματα δημιουργούνται, επειδή προσπαθεί να κατακτήσει κι εσένα.
Συμφωνώ ας το πούμε διεκδίκηση. Και δεν το κάνει από κακία εννοείται, είναι έτσι η ψυχοσύνθεση του. Έτσι ένοιωθε και στο πάρκο πριν τον μαζέψω, ήθελε την ανθρώπινη προσοχή σε αποκλειστικότητα. Δεν αισθάνεται ασφαλής γιατί έχει άλλους δύο σκύλους και πρέπει να μοιράζεται. Τι να το κάνω το μουτρο αυτό, δεν θέλω να νοιώθει άσχημα ο μούργος, αλλά κυρίως δεν θέλω κάποτε να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα . Το τελευταίο απλά το εικάζω μπορεί και να μην συμβεί ποτέ.

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Αν αλλαξεις τον τροπο διαχειρισης? Τι εννοω παιζεις με την Λουση, αντι να τον αποκλειεις βαλτον στο παιχνιδι πριν μπει μονος του. Πριν κατσετε στο τραπεζι βαλτον στο κρεητ ή μην επιτρεπεις σε κανενα απο τα σκυλια να καθεται κατω απο το τραπεζι. Οταν ερχεται καποιος στην πορτα αντι να τον προυπαντησουν τα σκυλια μαθε τα να μπαινουν στο κρεητ και μετα βαλτα με τυχαια σειρα καθε φορα να προυπαντησουν ενα ενα τον επισκεπτη.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.767
7.959
Δεν τον αποκλείω από τίποτα, από τις μπάλες, μπαλάκια κλπ αυτοαποκλείεται γιατί δεν του αρέσουν. Πάντα θα τον καλέσω σε παιχνίδι και αδιαφορεί.
Δεν είναι δυνατόν να μην κάθεται κανένα σκυλί κάτω από το τραπέζι. Δεν είναι εύκολο να κάνω τον τροχονόμο συνέχεια θέλω να χαλαρώσω και λίγο. :)
Αυτό με την πόρτα ήδη γίνεται για να μην προκαλείται σαματάς.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Δεν είναι δυνατόν να μην κάθεται κανένα σκυλί κάτω από το τραπέζι...
Μυρτώ, join the club !!!

Δεν προλαβαίνω αυτή τη στιγμή να στο πω με "επιστημονικά" λόγια... τόχω μελετήσει, όμως, πολύ: Ποτέ... ποτέ... ποτέ... ποτέ... ποτέ... ΔΕΝ πρέπει να αφήνουμε ένα κυριαρχικό (καθώς και ένα ιδιαίτερα φοβικό, αλλά "δυνατό") σκύλο να μπαίνει και να κάθεται κάτω πό το τραπέζ!!! Ποτέ...

Υ.Γ. Ενας δε εκπαιδευτής (του οποίου εκτιμώ ιδιαίτερα την αξία!) μου λέει, για τα δικά του σκυλιά: ΔΕΝ χαλαρώνω ποτέ, όταν είναι και τα 3 έξω από το crate...

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.767
7.959
Μυρτώ, join the club !!!

Δεν προλαβαίνω αυτή τη στιγμή να στο πω με "επιστημονικά" λόγια... τόχω μελετήσει, όμως, πολύ: Ποτέ... ποτέ... ποτέ... ποτέ... ποτέ... ΔΕΝ πρέπει να αφήνουμε ένα κυριαρχικό (καθώς και ένα ιδιαίτερα φοβικό, αλλά "δυνατό") σκύλο να μπαίνει και να κάθεται κάτω πό το τραπέζ!!! Ποτέ...

Υ.Γ. Ενας δε εκπαιδευτής (του οποίου εκτιμώ ιδιαίτερα την αξία!) μου λέει, για τα δικά του σκυλιά: ΔΕΝ χαλαρώνω ποτέ, όταν είναι και τα 3 έξω από το crate...
Δηλαδή στα άλλα δύο να τους επιτρέπω;

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.815
20.147
Σε κανένα δεν επιτρέπεις. Η...επιτρέπεις. Για όλους, πρέπει να ισχύουν τα ίδια.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Δεν είναι δυνατόν να μην κάθεται κανένα σκυλί κάτω από το τραπέζι. Δεν είναι εύκολο να κάνω τον τροχονόμο συνέχεια θέλω να χαλαρώσω και λίγο. :)
Μωρ' τι μας λέει ο κύριος Τζιμάκος.
Έλα αγορίνα μου, μέσα στο δωμάτιο ή στο crate γιατί εγώ επιθυμώ να φάω ήρεμα!
Φιλάκια και θα τα πούμε σε λίγο.:D

Πολύ ανεκτική είσαι.
Αν θέλεις να τον διατηρείς στο χώρο σου όντας ήρεμη, επιβλήσου τουλάχιστον με εκπαίδευση.
Έχε τον έλεγχο πάνω του μέσω της εκπαίδευσης.

Τώρα έτσι όπως τον έχεις, εντελώς χύμα με πρόσχημα να είσαι ήρεμη του δημιουργείς την αίσθηση του "ξέφραγου αμπελιού".

Τροχονόμος=αρχηγός στην προκειμένη!
Μπορείς και οφείλεις!Αν δεν θέλεις να είσαι τότε πας τα σκυλιά στα μέρη τους(crate, δωμάτιο κτλ) και εσύ ελεύθερη καθήκοντος!Αλλά με τα σκυλιά σουλάτσο θα τον κάνεις τον τροχονόμο!Αν όχι τότε θα έχεις σύγχυση!

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.767
7.959
Στέλιο μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα γιατί θα ήξερα τι να διορθώσω.
Ούτε ξέφραγο αμπέλι είναι ούτε τίποτα, όταν αρχισει να ξαπλώνει πάνω στους άλλους και να τους διώχνει τον βουτάω κατευθείαν και κρέιτ.
Στην επόμενη ευκαιρία το ξανακάνει.
Όσο για το κανένας κάτω από το τραπέζι σημαίνει ότι ολλα τα σκυλιά θα τα απομακρύνουμε από δίπλα μας , η κουζίνα είναι και καθιστικό δεν τρώμε όποτε είμαστε εκεί, επειδή ο Τζιμάκος είναι όπως είναι.

Lovey the Lab

Well-Known Member
21 Απριλίου 2011
2.175
200
Mυρτώ απο δικης μου εμπειρίας, βρισκει και τα κανει. Και εννοώ εσενα και τον Εlvis.

Αν ειχες αλλον αρσενικο και οχι τον Elvis (που ειναι labrador) θα χανε σκοτωθει τωρα.
Ευτυχως (ή δυστυχως) τα lab ειναι πολυ υποτακτικά και αποφευγουν τους τσαμπουκαδες.

Συμφωνώ. Θα πρεπει οι ιδιοι κανονες να ισχυουν και για τα 3.
Εσυ εισαι ο αρχηγος.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Παίζει να'χεις τρία σκυλοκρέββατα/χαλάκια στο χώρο που κάθεστε συνήθως και να μάθεις και στους τρεις να κάθονται αποκλειστικά ο καθένας στο δικό του? (όχι κάτω απ΄'το τραπέζι). Γίνεται και κατ'εντολή, σχετικά εύκολα. Που θα πάει, θα το συνδυάσουν ότι όταν κάθονται στο σωστό κρεββάτι, συμβαίνουν ωραία πράγματα! ;)

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.767
7.959
Mυρτώ απο δικης μου εμπειρίας, βρισκει και τα κανει. Και εννοώ εσενα και τον Εlvis.

Αν ειχες αλλον αρσενικο και οχι τον Elvis (που ειναι labrador) θα χανε σκοτωθει τωρα.
Ευτυχως (ή δυστυχως) τα lab ειναι πολυ υποτακτικά και αποφευγουν τους τσαμπουκαδες.

Συμφωνώ. Θα πρεπει οι ιδιοι κανονες να ισχυουν και για τα 3.
Εσυ εισαι ο αρχηγος.
Ειδικά με τον έλβις και με μένα ισχύει απόλυτα αυτό. Βρίσκει και τα κάνει και για αυτό συμβιώνουν αρμονικά τόσο καιρό τώρα. Γιατί ο Έλβις είναι αυτός που είναι. Ειλναι πολύ δεμένοι και τα παιχνίδια τους έχουν μουγκρητά και γρυλίσματα και μετά ψιρίζει ο ένας τον άλλον. Το μόνο κακό είναι ότι ο Έλβις περιμένει την άδεια του να περάσει από έναν χώρο, να μπει σε ένα δωμάτιο κλπ κλπ. Γενικά ο χαρακτήρας του έχει γίνει πιο μαζεμένος παρουσία του Τζιμάκου. Με στεναχωρεί αυτό αλλά δεν μπορώ να κάνω πολλά.

Παίζει να'χεις τρία σκυλοκρέββατα/χαλάκια στο χώρο που κάθεστε συνήθως και να μάθεις και στους τρεις να κάθονται αποκλειστικά ο καθένας στο δικό του? (όχι κάτω απ΄'το τραπέζι). Γίνεται και κατ'εντολή, σχετικά εύκολα. Που θα πάει, θα το συνδυάσουν ότι όταν κάθονται στο σωστό κρεββάτι, συμβαίνουν ωραία πράγματα! ;)
Καλή ιδέα!

Ευχαριστώ πολύ παιδιά! Απλά να πω εδώ ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο αυτό, απλά θα ήθελα να μου πει κάποιος πως να τον κάνω να μην καταπιέζει τους άλλους και να μην νοιώθει τόσο έντονη την ανάγκη να τους επιβληθεί συνεχω
Σ.

AlexVag

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2009
289
0
Μυρτώ, join the club !!!

Εαν καποια στιγμη εχετε χρονο θα με ενδιεφερε πολυ να μαθω το γιατι. Ειδικα απο εσας. Εχω παρατηρησει οτι και η δικια μου οταν ηταν πιο μιρκη και την επιανε η μουρλα μεσα στο σπιτι και ετρεχε πανω κατω εμπαινε αμεσως κατω απο το τραπεζακι οταν τη μαλωνα λεκτικα χωρις ομως να σταματαει. Απλα εμπαινε απο κατω και συνεχιζε να γυρναει γυρω γυρω με το ιδιο νευρο. Πλεον μετα απο καιρο εχω καταφερει να αποτρεπω αυτα τα ξεσπασματα ενθουσιασμου(ισως και καταχρησης ελευθεριας η αποτελεσμα "καταπιεσης" καθως τα εμφανιζε κυριως μετα απο βολτα με λουρι,) πριν ξεκινησουν αλλα ακομα και αν καποια φορα το "ξεσπασμα" ειναι αποτομο ειμαι σε θεση να το κοψω λεκτικα, αφου πλεον ο σκυλος εχει ωριμασει και εχει αποδεχτει τη θεση του.

Θανος

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2010
605
42
Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί σε προβληματίζει. Έχεις αγέλη. Στην αγέλη υπάρχει ιεραρχία και ο τζιμάκος είναι στην αρχηγική θέση μεταξύ των σκύλων. Οκ ως εδώ. Διεκδικεί εσένα όταν παίζεις με τα άλλα. Οκ και αυτό, που το πρόβλημα; Εφόσον έχει εγκαθιδρυθεί η ιεραρχία μεταξύ των σκυλιών και δεν αμφισβητείται με καυγάδες κ.λπ. ουδέν πρόβλημα. Λογικό είναι ο έλβις να είναι ήπιος και μαζεμένος, αφού έτσι του επιβάλλει ο ανώτερος. Αυτό μην σε προβληματίζει, έχει τον ρόλο που του ταιριάζει μέσα στην αγέλη και συμπεριφέρεται αντίστοιχα. Δεν πρέπει να θεωρείς ότι είναι δυστυχισμένος για αυτό.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.767
7.959
Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί σε προβληματίζει. Έχεις αγέλη. Στην αγέλη υπάρχει ιεραρχία και ο τζιμάκος είναι στην αρχηγική θέση μεταξύ των σκύλων. Οκ ως εδώ. Διεκδικεί εσένα όταν παίζεις με τα άλλα. Οκ και αυτό, που το πρόβλημα; Εφόσον έχει εγκαθιδρυθεί η ιεραρχία μεταξύ των σκυλιών και δεν αμφισβητείται με καυγάδες κ.λπ. ουδέν πρόβλημα. Λογικό είναι ο έλβις να είναι ήπιος και μαζεμένος, αφού έτσι του επιβάλλει ο ανώτερος. Αυτό μην σε προβληματίζει, έχει τον ρόλο που του ταιριάζει μέσα στην αγέλη και συμπεριφέρεται αντίστοιχα. Δεν πρέπει να θεωρείς ότι είναι δυστυχισμένος για αυτό.
Όταν θέλει να πάει ο Έλβις να πιει νερό και με ένα βλέμμα του ο Τζιμάκος εκείνος κολώνει και αν δεν του πούμε εμεις να πάει κάθεται και δεν κουνάει ρούπι αυτό ναι με προβληματίζει,
Όταν κοιμάται η Λούση και εκει που κοιμάται ακριβώς αποφασίζει ο Τζιμάκος να πάει να ξαπλώσει ( επάνω της) κι αυτή φεύγει άρον άρον και μετά ξεκινάει να του γαυγίζει ενώ εκείνος την κοιτάζει με απάθεια κι αυτό με προβληματίζει. Έτσι δεν συμπεριφέρονται οι αρχηγοί αλλά τα ανασφαλή κωλόσκυλα με κόμπλεξ ανωτερότητας. :p