''Ανακατεύθυνση επιθετικότητας''

deas

Well-Known Member
1 Δεκεμβρίου 2010
354
1
Καπου εδω γυρω..
Θα ηθελα να συζητησουμε λιγο αυτο το θεμα, ορμωμενος απο το πολυ προσφατο συμβαν ενος γνωστου μου..:

Το ζευγαρι εχει παει βολτα με τον σκυλο στο παρκο,χειριστης του σκυλου η κοπελα (δυναμικης φυλης και υψηλου ταπεραμεντου σκυλος).
1) Ενω περπατανε τους κανει μαρς ενα ελευθερο σκυλι το οποιο σταματαει στα 2-3 μετρα απο τον δικο μας και τον προκαλει...ο σκυλος ξεκιναει να φορτωνει να τραβαει και να μανουριαζει στο ελευθερο ενω ταυχτοχρονα η κοπελα τον εχει ριμαξει στις διορθωσεις με το λουρι-πνιχτη ωσπου γυρναει και τις ριχνει μια δαγκια στο χερι..

2) Εκει αμεσως επεμβαινει ο αντρας ο οποιος ξεκιναει την κλωτσοπατιναδα στον σκυλο σαν διορθωση ως προς την απαχθεστατη πραξη του.

Ο σκυλος δεν αντεδρασε μεχρι του σημειου οπου του επιτεθηκε τον δαγκωσε στον λαιμο χωρις να τον τραυματισει ομως...μονο μικρες γρατσουνιες...και τον αφησε...

Τον ''διορθωσε πολυ σκληρα'' θα ελεγε ενας εμπειροτερος..

Η καταληξη ειναι οτι την Τεταρτη θανατωθηκε με ευθανασια ενα εκπληκτικο σκυλι με την ''ατιμωτικη'' αιτιολογια της αδικαιολογητης επιθετικοτητας προς ανθρωπους και δη τα αφεντικα του...

Χωρισα την εξιστορηση σε 1 & 2 γιτι κατα την γνωμη μου ειναι γεγονοτα ανεξαρτητα, σε σημειο που θα μπορουσαν να αποτελουν δυο διαφορετικα γεγονοτα, η μονη συσχετιση τους ειναι οτι το 2 συνεβη επειδη υπηρξε το πρωτο..

Ερωτησεις προς συζητηση :

α) Πως αντιδρουμε οταν υπαρξει ανακατευθυνση οργης προς τον χειριστη ??

β) Κατα τη γνωμη μου αποτελει φυσιολογικη συμπεριφορα της οποιας πρεπει να βρεις ''εξυπνους'' τροπους αντιμετωπισης και οχι με την κλασσικη διορθωση...

γ) Πιστευω οτι εαν χειριστης του σκυλου εκεινη τη στιγμη ηταν ο αντρας δεν θα ειχε υπαρξει το δαγκωμα..γνωριζοντας οτι ο σκυλος ηταν ιδιαιτερα ανυπακουος στην κοπελα..

δ) Οταν του ειπα εχθες περι ''ανακατευθυνσης επιθετικοτητας'' και προσπαθησα να του εξηγησω μου ειπε : ''τι μαλακιες ειναι αυτες...ο κτηνιατρος μου ειπε οτι αν δεν του κανω ευθανασια θα μας φαει ζωντανους''..

Αρκετη τροφη για συζητηση

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Βαγγέλη,

Αν δεν έβλεπα το nickname σου, θα έλεγα πως το θέμα ανοίχτηκε από τον Άρη... και πολύ καλώς θα είχε ανοιχθεί!!!:cool:

Διάβασα μετά την ιστορία και (τα γνωστά μου...) συγκινήθηκα, θύμωσα, προβληματίστηκα (από το γεγονός ότι ο ηλίθιος είναι ανίκητος)...:mad:

Τη φυλή μπορείς να μας την πεις... για το λόγο ότι υπάρχουν φυλές, όπου αυτό συβαίνει πιο συχνά και άλλες που δεν συμβαίνει παρά μόνο όταν ο σκύλος "απελπιστεί"...

Αφού σχολιάσω ότι μιλάμε για τη "δολοφονία" ενός σκύλου από τον ιδιοκτήτη του...
θα σου πω ότι θα παρακολουθήσω και θα επανέλθω επί του θέματος, αφού φρεσκάρω λίγο τη μνήμη - γνώση μου, από ορισμένα βιβλία που έχω επί του θέματος...

greedy

Well-Known Member
23 Απριλίου 2008
2.314
3
52
Πατρα
λογικα πριν παρει και ο κτηνιατρος αλλα πολυ περισσοτερο οι ιδιοκτητες αυτην την αποφαση θα επρεπε να αξιολογηθει ο σκυλος πολυ πολυ παραπανω απο αυτο το συμβαν.
Ποια ειναι η συμπεριφορα του σκυλου γενικοτερα με τους οικειους του ακι γενικοτερα με τους ανθρωπους.
Τωρα οσο αφορα το θεμα ανακατευθυνσης ,χωρις να το εχω ψαξει το θεμα, δεν ειναι το τι κανεις μετα ,αλλα ποσο πολυ εχεις δουλεψει με τον σκυλος σου γενικοτερα.Τι να το κανεις να δινεις εντολες κατσε ,ησυχα ,μεινε ,χωρις ο σκυλος να τις εχει για ευαγγελιο και χωρις να βαζει την δικη σου επιθυμια πανω απο την δικη του.
Βεβαια περιμενω και τις απαντησεις των σοφοτερων της παρεας μιας και ειναι ενδιαφερον θεμα.

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
γ) Πιστευω οτι εαν χειριστης του σκυλου εκεινη τη στιγμη ηταν ο αντρας δεν θα ειχε υπαρξει το δαγκωμα..γνωριζοντας οτι ο σκυλος ηταν ιδιαιτερα ανυπακουος στην κοπελα..
το πιο πιθανό είναι αυτό, και το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου είναι: Mπορεί μια γυναίκα που δεν είναι η ίδια εκπαιδεύτρια να κουμαντάρει αποτελεσματικά ένα πολύ δυναμικό σκυλί?

Σαν άνθρωποι είμαστε περισσότερο έξυπνοι απο τα σκυλιά και αυτό πρεπει να το χρησιμοποιούμε, μία στα ίσια αντιπαράθεση με ένα σκύλο 50 κιλών σε fight mode δεν είναι κάτι που μας συμφέρει, πρεπει πριν απο την κακιά στιγμή να έχουμε έτοιμη την λύση,
θα πρεπει βέβαια να ξέρουμε καλά τον σκύλο μας και να χρησιμοποιήσουμε αυτό που ταιριάζει περισσότερο, (για εμένα πχ θα ήταν ενα μπαλλάκι.)

κατα την γνώμη μου ο σκύλος πλήρωσε ανθρώπινα λάθη.

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Κατα 90% θα υπάρξει ανακατεύθυνση προς άλλο πρόσωπο όταν ο σκύλος είναι υπερευαίσθητο/υψηλής ενέργειας μαζί με έναν ιδιοκτήτη ο οποίος δεν ξέρει της ανάγκες του σκύλου. Τον ίδιο σκύλο αν τον πάρεις και τον τρέξεις 5χλμ, πιστεύεις ότι θα είχε την ίδια αντίδραση?

β) Κατα τη γνωμη μου αποτελει φυσιολογικη συμπεριφορα της οποιας πρεπει να βρεις ''εξυπνους'' τροπους αντιμετωπισης και οχι με την κλασσικη διορθωση...
Είναι μια αφύσικη συμπεριφορά η οποία εμφανίζεται μόνο σε οικόσιτα σκυλιά. Σε σκυλιά τα οποία ζουν μαζί με ανθρώπους. Τον λόγο τον αναφέρω πιο πάνω.

Εξαρτάται πόσο "δυνατός" είναι ο άντρας στα μάτια του σκύλου...

δ) Οταν του ειπα εχθες περι ''ανακατευθυνσης επιθετικοτητας'' και προσπαθησα να του εξηγησω μου ειπε : ''τι μαλακιες ειναι αυτες...ο κτηνιατρος μου ειπε οτι αν δεν του κανω ευθανασια θα μας φαει ζωντανους''..
Δυστηχώς, αιτία της ευθανασίας είναι ο ιδιοκτήτης.

Viviana

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2011
2.901
546
Χολαργός
Απαράδεχτη η συμπεριφορά του ''άντρα''!!!!!
Μια τέτοια συμπεριφορά δεν διορθώνεται με βία,σε καμμία περίπτωση,κι αν ήταν να οδηγούνται όλα τα σκυλιά στην ευθανασία για το λόγο και μόνο ενός στιγμιαίου γεγονότος που πήγε να διορθωθεί με λάθος χειρισμό,τώρα θα έπρεπε να μην ζούσε σχεδόν κανένα!
Πράγματι κι εγώ λυπήθηκα και τσαντίστηκα....

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
Δυστυχώς όπως είπε ο johnk η ηλιθιότητα είναι ανικητη. Το μόνο που έχω να πω είναι οτι ήταν ανάξιοι και ακατάλληλοι για τέτοιο σκύλο, γλύτωσε το ζώο.

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
δυστυχως σε τετοια περιστατικα πρεπει να εχεις εμπειρια η καθαρο μυαλο τη δεδομενη στιγμη.
ειναι κατι που δε μπορεις να το ελεγχεις παντα και ειναι φυσικο να συμβαινει αν ο σκυλος ειναι λιγο πειραγμενος,φαντασου δηλαδη να εχεις μανουριασει εσυ με ενα τυπο να εχουν γινει τα νευρα σου ντιζες και να μαι εγω απο πισω να σε κραταω και να σε κοπαναω απο πανω.λογικο δε θα ναι να μου τραβηξεις καμια?
εκει πρεπει να διαβαεις το σκυλο,να ξερεις το χαρακτηρα και τις αντιδρασεις του.
ενας σκυλος αμα ειναι στη τσιτα ουτε πνιχτες καταλαβαινει ουτε καρφια,ομως σε μια κατσταση επικινδυνη πρεπει να σαι ετοιμος να δωσεις μαχη με το σκυλο κυριολεκτικα και να την κερδισεις.
αμα τη χασεις την εκατσες, αμα δε μπορεις να μπεις σε τετοια αντιπαραθεση τοτε πας καπου που μπορουν,
απο κει και περα ο σκυλος νορμαλ
οι ιδιοκτητες καναν λαθος
ο κτηνιατρος μεγας τρομπας!

vagelis_ras

Well-Known Member
5 Αυγούστου 2011
2.405
458
53
Φέρνοντας όλη την εικόνα στη φαντασία μου με ένα σκυλί να είναι στη τσίτα μια άσχετη να το τρελαίνει στο πνίξιμο και αφού αποσυντονίσει το σκύλο και την δαγκώσει να επεμβαίνει ο δυνατότερος και να το πλακώνει στο ξύλο , το ότι δεν του έσκισε το λαιμό αλλά απλά τον γρατζούνισε ήταν η άμυνα του σκύλου και όχι η επίθεση . Μη ξεχνάμε ότι ο σκύλος λειτούργει με ένστικτο και ένα από αυτά είναι η αυτοσυντήρηση .
Μάλλον άδικα πήγε ο σκυλάκος

deas

Well-Known Member
1 Δεκεμβρίου 2010
354
1
Καπου εδω γυρω..
Ο σκυλος ηταν ποιμενικος κεντρικης ασιας τεσσαρων ετων, αρσενικοτατος...

Η μεχρι τωρα συμπεριφορα του προς τους ανθρωπους ηταν νορμαλ, δλδ κατα μετωπο επιθεση δεν ειχε κανει ποτε σε κανεναν γνωστο ομως ειχε τα ορια του και τα δηλωνε με ενα γρυλισμα οταν τα εφτανες...

Την αφεντικινα του δεν την υπολογιζε καθολου...τον αντρα τον υπολογισε αρκετα μετα απο σκληρη εκπαιδευση που ξεκινησε σε ηλικια 1,5 ετους οταν δεν την παλευαν αλλο με τον σκυλο...ο οποιος στο παρελθον ειχε κανει και αλλες μακακιες προσπαθοντας να του ''επιβληθει'' παρολαυτα ο σκυλος ποτε δεν γυρισε να τον αρπαξει..πιθανολογω πως δεν θα ηταν τετοιας εντασης οσο αυτη τη φορα..

Ο κτηνιατρος εννοειται οτι ειναι ΜΕΓΑΣ ΚΟΠΑΝΟΣ!!!!!!!!
Ασχετο αλλα επι τη ευκαιρια αλλος κοπανος κτηνιατρος (με ιατρειο στην νεα Φιλοθεη) οταν ειχε παει ο αδερφος μου πρωτη φορα τον μικρο 2,5 μηνων για να κανει τα δευετερα του εμβολια του ειχε πει : ωωωωχ ροτβαιλερ ειναι αυτο, να προσεχεις γιατι εχω θανατωσει καμποσα απο δαυτα γιατι δαγκωνουνε τα αφεντικα τους... Εννοειται πως ουτε εμβολιο του εκανε και ουτε μας ξαναειδε..

Θεωρω οτι ειναι δυο φυσιολογικες αντιδρασεις ενος ανεβασμενου σκυλου στις συγκεκριμενες πραξεις των χειριστων του, επαναλαμβανω ενος ιδιαιτερου σκυλου που θελει ιδιαιτερο χειρισμο...
Ναι συμφωνω οτι προκειται περι δολοφονιας με πρωτο ενοχο τα αφεντικα και δευτερο τον κτηνιατρο..

Την επιθεση προς το αφεντικο του αφου δαρθηκε και εγω την θεωρω δικαιολογημενη ''αμυνα'' ή αν θελετε ''σκληρη διορθωση'' ...

Last edited:

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Συμφωνώ με superman, και νομίζω ότι πρέπει να μπει και ο Άρης και να γράψει αυτό για το οποίο είχε αφήσει υπόνοιες αλλού....δηλαδή αν κάποιος είναι διατεθειμένος να μπει σε εμπλοκή...
Χειρισμός σκύλου-κέρατου....σε περίπτωση αντίδρασης στην διόρθωση...
Θέλει ψυχραιμία, ταχύτητα, και να μπορείς πάντα να τραβήξεις τον σκύλο εκτός του σώματός σου...
Δυστυχώς...οι περισσότεροι τραβάνε τον πνίχτη πάντα προς το μέρος τους και χάνουν τα πλεονεκτήματα της φυγόκεντρου...
Αλλά δεν ξέρω αν έχουν νόημα οι λεπτομέρειες αν δεν σου δείξει κάποιος...
Το πιο επικίνδυνο πράγμα με τον πνίχτη είναι αυτοί που τον παίρνουν και ξεκινάνε μόνοι τους να τον δουλεύουν, χωρίς να τους δείξει κανείς...

vagelis_ras

Well-Known Member
5 Αυγούστου 2011
2.405
458
53
Ο πνίχτης δεν είναι πετονιά , όσο και να τραβάμε τσιπούρα δε πιάνουμε

betelgeusse

Well-Known Member
14 Μαϊου 2011
301
2
38
germany
To πρωτο λαθος ειναι το οτι απευθυνθηκαν σε κτηνιατρο.
Σε τετοια θέματα τον πρωτο λογο τον εχει ο εκπαιδευτης.
Δευτερον και ο αντρας δεν ηταν καλος αρχηγος.Ηταν μεγάλο λαθος που τον χτυπησε για να τον διορθώσει.

Εν τω μετάξυ επειδη και εγω εμπιπτω στην κατηγορια ασχετη ιδιοκτητρια με δυναμικο μεγαλοσωμο σκυλο και εχω κανει λαθη αρκετα αλλα τουλάχιστον φροντιζω να παιρνω τα μετρα μου ωστε να αποφευγω τετοια περιστατικα.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
...νομίζω ότι πρέπει να μπει και ο Άρης και να γράψει αυτό για το οποίο είχε αφήσει υπόνοιες αλλού....δηλαδή αν κάποιος είναι διατεθειμένος να μπει σε εμπλοκή...
Να αντιγραψω απλα καποια πραγματα που ειχα πει προσφατα σε άλλα θεματα, που πιστευω οτι αναλυουν τον λογο (και τα ειδη) των επιθεσεων αυτου του θεματος.

Η αδικη διορθωση είναι το ένα ειδος.
Αφου εκτελεσα ή ημουν ετοιμος να εκτελεσω, τι διορθωνεις κι από πανω?
Αφου δεν καταλαβαινω τι θελεις, τι διορθωνεις?

Το άλλο είναι η άκαιρη. Χωρις λογο (για τον σκυλο), χωρις να πουμε ή να δειξουμε τι θελουμε, ή ενώ καιγεται ο κοσμος (συμβαινει εκεινη την ωρα κατι πολύ σημαντικο για τον σκυλο) διορθωνουμε.
Ακαιρη είναι και η διορθωση που γινεται κατά λαθος ή από μονη της λογω του λουριου.

Ένα άλλο είναι η πολύ σκληρη διορθωση με γενικο backgroung που δειχνει επιθετικη σταση του χειριστη και μπορει να βγαλει αμυνα στον σκυλο.

Τελος, η διορθωση πανω στην εξαψη και στην επιθετικοτητα εναντιον καποιου στοχου (ειδικα όταν ο στοχος είναι σε αποσταση αναπνοης), που οδηγει σε αλλαγη κατεύθυνσης της επιθετικοτητας και πλεον στρεφεται στον χειριστη (redirected aggression). Αυτό είναι το πιο ξαφνικο, βιαιο και επικινδυνο.
Η διορθωση σε αυτή την περιπτωση μπορει να ενισχυσει την επιθετικοτητα προς τον αρχικο στοχο.

Υποπεριπτωση του παραπανω, όταν ο σκυλος δεν μπορει να εκτονωσει την επιθετικοτητα στον στοχο του και για να ξεσπασει επιτιθεται αδιακριτως, οπότε ο χειριστης γινεται παραπλευρη απωλεια.

[Ο σκυλος, λογω υπερβολικης εξαψης που δεν μπορει να εκτονωθει και λογω αδικης και σκληρης διορθωσης που τον πονεσε, στρεφει την μαζεμενη ενταση και επιθετικοτητα κατά του χειριστη]

Η διορθωση σε τετοια σκυλια είναι σε καποιες περιπτωσεις, όπως οι παραπανω, πολύ λεπτη υποθεση και πρεπει να γινεται με ακριβεια και όποτε πρεπει και οσο πρεπει.

Αλλιως μην την κάνεις καθολου και βρες αλλον τροπο να λυθει το προβλημα που προεκυψε.
Καλυτερα μην κάνεις τιποτα και περιμενε ο σκυλος να ηρεμησει.

Αν ομως προχωρησει σε ξαφνικη επιθεση εναντιον σου, τοτε πρεπει να κάνεις καταστολη, ή με τεχνικη ακινητοποιησης και αφοπλισμου του σκυλου ή να παλεψεις σωμα με σωμα. Για το τελευταιο πρεπει να εισαι πιο δυνατος απο τον σκυλο (απο καθε αποψη), αλλιως μην ξεκινας μαχη που δεν μπορεις να κερδισεις.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Χειρισμός σκύλου-κέρατου....σε περίπτωση αντίδρασης στην διόρθωση...
Θέλει ψυχραιμία, ταχύτητα, και να μπορείς πάντα να τραβήξεις τον σκύλο εκτός του σώματός σου...
Δυστυχώς...οι περισσότεροι τραβάνε τον πνίχτη πάντα προς το μέρος τους και χάνουν τα πλεονεκτήματα της φυγόκεντρου...
Αλλά δεν ξέρω αν έχουν νόημα οι λεπτομέρειες αν δεν σου δείξει κάποιος...
Μετα απο αυτο, να βαλω το βιντεακι? Ισως κανει περισσοτερο καλο παρά κακο.

Το θεμα ειναι οτι αν ο χειριστης κανει καταστολη με λαθος τροπο, μπορει να κάνει την ηδη δυσκολη κατασταση γι αυτον πραγματικα επικινδυνη, να δεχτει δηλαδη ακομα χειροτερο δαγκωμα, ενω αλλιως θα μπορουσε να ειναι απλά προειδοποιητικο.

mariaa

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2010
861
1
πανω σε δενδρο
εχω ΓΠ αρσενικοτατο , στην βολτα σημασια δεν μου δινει , εκπαιδευση του εχω κανει , τιιιποτα γραμμενη με εχει , αναγκαζομαι να τον πηγαινω βολτα νυχτα που δεν υπαρχει ψυχη μην συναντησουμε κανεναν και παλι με την ψυχη στο στομα , με τον αντρα μου τωρα , δεν κουνιεται ρουπι με την φωνη σουζα ,κοιταει και λιγο λοξα σαν να τον βριζει! γιατι τα γραφω αυτα : επειδη η κοπελια δεν τοχε και παρολα αυτα ηθελε να παει τον σκυλο βολτα , ουτε ο αντρας ομως μπορουσε να επιβληθει στον σκυλο , οποτε τι θελανε σκυλο δυναμικης φυλης? καλυτερα να μην ξαναπαρουν σκυλο αν τοσο ευκολα τον πανε για ευθανασια , και ο κτηνιατρος ειναι για φαπες:mad:πες μας που ειναι ο αχρηστος

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97