Κι εγώ σου λέω μην ακούς κανέναν!
Στην Ελλάδα οι περισσότεροι θέλουν τον σκύλο λίγο στο "παχουλό" του (μαζί και οι περισσότεροι κτηνίατροι) ενώ πολλοί εκπαιδευτές θέλουν τον σκύλο πολύ αδύνατο (για τα δικά μου γούστα τουλάχιστον).
Είναι λίγο μπερδεμένο το θέμα.
Δεν παίζει μόνο ρόλο το ύψος σε αναλογία με το βάρος, κι ΟΥΤΕ το "να πιάνεις τα πλευρά αλλά να μην τα βλέπεις" (που είναι η ΚΑΛΥΤΕΡΗ συμβουλή αν είναι πρέπει να το πούμε με λίγα λόγια) αλλά και άλλα πράγματα...
Η ηλικία και η άσκηση του σκύλου, για παράδειγμα. Ένας νεαρός σκύλος (ανάμεσα από 8 μηνών και 2 ετών) λογικό είναι να είναι ακόμη αρκετά αδύνατος, γιατί έχει πολύ υψιλό μεταβολισμό και αναπτήσεται ακόμη.
Από την άλλη, και οι ηλικιωμένοι σκύλοι βοηθούνται όταν είναι λίγο πιο αδύνατοι από ότι ήταν στα "καλύτερά" τους (έχει αποδειχτεί πως τους παρατείνει την ζωή).
Ένας σκύλος ενήλικος που γυμνάζεται αρκετά, μπορεί να έχει άνετα μερικά παραπάνω κιλά, αν είναι σε όγκο και μύες (και μάλλον ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ αυτά τα παραπάνω κιλά).
Κι η δική σου σκύλα, αν γυμνάζεται και μπορείς να πιάσεις τα πλευρά της, ΔΕΝ θέλει δίαιτα.
Δες κι εμένα. Γυμνασμένη μπορώ άνετα να σε εντυπωσιάσω στα 60 κιλά (και 65 ίσως!) αλλά αγύμναστη με το ίδιο ύψος και βάρος και σκελετό, θα πρέπει να πέσω στα 55κιλά για να με πεις ωραία (τι τραβάμε κι εμείς οι χορεύτριες!).
Κάπως έτσι είναι και με τους σκύλους. Τώρα η αλήθεια είναι 2 κιλά πάνω ή κάτω, ουδέποτε "πείραξαν" έναν Γ.Π. στην υγεία του. Άρα γυρνάω σ' αυτό που είπα.
Μην ακούς κανέναν. Μάθε εσύ ο ίδιος πως πρέπει να είναι η σκύλα για να είναι υγειής, και μετά "παίξε" στα 2 πάνω- 2 κάτω ανάλογα με το ΔΙΚΟ σου γούστο. Κι όχι μόνο το αισθητικό κομμάτι. Δες και το πως "αποδίδει" με την αλλάγή βάρους. Της ΔΙΝΕΙ ενέργεια ή μήπως της ΑΦΑΙΡΕΙ;
Αργότερα που θα είναι μεγάλη και δεν θα ασκείται πολύ (πχ. μετά τα οκτώ ) καλό είναι να έχει λίγα κιλά λιγότερο. Τα "παραπάνω" δεν θα είναι μύες αλλά λύπος το οποίο μπορεί εύκολα να διημιουργήσει προβλήματα. Λόγου του ότι θα πέσει κι ο μεταβολισμός της αρκετά, εννοείται πως δεν θα πρέπει να τρώει την ίδια ποσότητα τροφής με τώρα. Αλλιώς θα παχύνει ΠΟΛΥ, όπως σχεδόν όλοι οι σκύλοι στην χώρα μας πάνω από κάποια ηλικία (που δεν "πάει η καρδιά" των ιδιοκτητών να ελλατώσουν λίγο την τροφή τους)!