Γιατί ισχύει αυτό; θετικό πάντως μου ακούγεται αφού είναι οι μόνοι που μπορούν να τεστάρουν την ποιότητα των σκύλων σε πραγματικές συνθήκες.
Τα θερία της πρώτης κατηγορίας εργάζονται χωρίς προβλήματα στις δικές μας συνθήκες και ανάγλυφο;
μμμμμ είναι και δεν είναι θετικό.
όταν πριν δέκα χρόνια οι τσοπάνοι χέστηκαν για το ΜτΗ και το ΛΕΤ και το πετ, ναι, τότε καλό ήταν, γιατί διάλεγαν για εργασία. Τώρα ΚΑΙ θέλουν ΜτΗ, ΚΑΙ ζευγαρώνουν όπως να ναι. Δλδ πλέον οι τσοπάνοι τείνουν να έχουν σκυλιά με περισσότερα ή τέλοσπάντων ίδια προβλήματα με εκτροφείς. Ειδικά σε θέματα που δεν ξέρουν τι βλέπουν όπως τα θέματα γνάθου.
Δεν ξέρω αν δουλεύουν καλά τα συγκεκριμένα σκυλιά, υποτίθεται ότι ανήκουν σε τσοπάνηδες που τα δώσανε εκτροφείς. Και δεν μπορώ να κρίνω για τα άλλα. Μπορώ να πω πχ για τον δικό μου που είναι αθλητικότατος και με επαρκές ρύγχος σε μήκος και εύρος, που οι ανάδοχοι τον έχουν με μπαρφ, οτι λαχανιαζει πιο πολύ απ οτι θα ήθελα. Πιο πολύ από ένα ΕΠ ή ένα Κάνγκαλ πχ. Θα έπρεπε να λαχανιάζει λιγότερο? Ας πούμε οτι εγώ θα ΗΘΕΛΑ να λαχανιάζει λιγότερο. Οπότε δεν μπορώ καν να φανταστώ πώς αναπνέουν τα άλλα δείγματα αν πρέπει να κάνουν δίωξη στους πρόποδες της Πίνδου απο μεριά κάμπου Θεσσαλίας τον Μάιο πριν ανέβουν στα βουνά, που η θερμοκρασία είναι πάνω από 20 βαθμούς.....
Κώστα σόρυ αλλά εγώ μπερδεύτηκα.
Δεν υπάρχει ένας τύπος δηλαδή;
Και αν δεν υπάρχει, για ποια φυλή μιλάμε;
Και η αναγνώριση που κολλάει σε όλα αυτά;
Τι αναγνωριστηκε ακριβώς;
εεεε....είχε αναγνωριστεί ο ΜτΗ με πρότυπο συγκεκριμένο. Δέκα χρόνια μετά τη φυλή, αναγνωρίστηκε και ο όμιλός της, ο ΔΟΜΗ. Το περασμένο καλοκαίρι, ο ΚΟΕ διέγραψε τον όμιλο. Τότε εν ριπή οφθαλμού δημιουργήθηκαν δύο όμιλοι με μέλη από τον ΔΟΜΗ, αλλά και ξέμπαρκους, και από τότε περιμένουν να αναγνωρίσει ο ΚΟΕ έναν από τους δύο.
Για τον τύπο τώρα...
Η Γκινάλα είχε πει οτι υπήρχαν 5 τύποι κεφαλών ΜτΗ
Ισως υπερβολή...αλλά...
Για μένα πχ, υπάρχουν αυτά με το κεφάλι σε σχήμα 8 που λέει μια φίλη. Ο θόλος είναι μικρός και χαμηλός και το εύρος του κρανίου φτάνει οριακά στο μήκος του, αλλά όχι μεγαλύτερο. Αρκετά αστοπάριστο, αλλά το καταλαβαίνεις από τα πλάγια, γιατί τα μάτια έχουν έκφυση χαμηλότερα από το ρύγχος και ανφας το σκυλί δίνει την ψευδαίσθηση στοπ. Το ινιακό δεν φαίνεται σε κάτοψη και σβήνει στρογγυλά πίσω ο θόλος, ενώ υπάρχει και εμφανής μεσομετωπική αύλακα. Οι άξονες είναι αρκετά αποκλίνοντες, ενώ η αναλογία μήκους κρανιου/μήκους ρύγχους είναι γύρω στο 57/43. Το ρύγχος είναι ανοιχτό μπροστά και τα χείλη κάνουν το "βλάχικο κρεμασμα" , κρέμασμα μπροστά δλδ σαν primitive Μεγάλος Δανός, ενώ τα αυτιά είναι προς το μικρό. Τα μάτια προς το στρογγυλό ή προς το αμυγδαλωτό και ποτέ "τριγωνικά".
Από την εκτενή περιγραφή ελπίζω να κατάλαβες τι λέω και οτι προφανώς αυτό μου αρέσει , χο χο χο. Είναι πιο κοντά σε αυτό που λέγανε στα χωριά "μαντρόσκυλο"
Υπάρχουν τα κλασικά ΜτΗ όπως τα περιγράφει το πρότυπο,
Και υπάρχουν και τα "άλλα" που έχουν κρανίο πιο κοντά στην πυργοειδή περιγραφή του Ισπανικού μαστίφ, με ρύγχος που στενεύει προς την άκρη, και λιγότερα ζυγωματικά. Μεγαλύτερα κρεμάσματα που ξεκινάνε απότομα από το σημείο σύγκλισης των χειλιών και μετά, ενώ τα χείλη μπροστά έρχονται πιο "παπαγαλέ" και λιγότερο "βλάχικα". Μάτια πλάνα και αναγκαστικά λόγω κρεμασμάτων και όχι λόγω μορφής "Τριγωνικά". Αυτιά μεγάλα και μπόλικο κρέμασμα.
Εεεεε.....αυτά τα λίγα για το κεφάλι, ελπίζω να τα εξηγώ καλά