Όταν το ήρεμο και ύσηχο = φοβικό ή μια υιοθεσία δεν είναι ψύλλου πήδημα

Penguin

Well-Known Member
17 Ιανουαρίου 2017
621
1.187
29
Επέλεξα να ξεκινήσω καινούριο θέμα για να σας αναλύσω μερικούς προβληματισμούς μου με την Μάρλευ πολύ πιο αναλυτικά. Για όσους λοιπόν δεν γνωρίζουν, την Μάρλευ την υιοθετήσαμε πριν 9 μέρες. Η πληροφορίες που μας δόθηκαν για αυτήν από τον φιλοζωικό σύλλογο περιέγραφαν ένα σκυλάκι αρνί, βολικό, ήρεμο και ήσυχο.

Ήσυχη είναι πράγματι, καθώς εδώ και 10 μέρες δεν την έχουμε ακούσει να γαβγίζει ούτε μια φόρα. Είναι επίσης πάρα πολύ έξυπνη. Έμαθε να τα κάνει στο μπαλκόνι από την πρώτη κιόλας μέρα, και όταν βγει βόλτα τα κάνει όπου βρει γρασίδι. Ήδη όταν είναι η ώρα να την ταΐσουμε κάθεται και περιμένει υπομονετικά, ακουμπάμε το μπολ της κάτω και πάλι περιμένει, της λέμε “φάε” και ορμάει κατά πάνω του. Ακούει στο κάτσε, δεν ανεβαίνει στο κρεβάτι και ανεβαίνει στον καναπέ, όλες επιθυμητές συμπεριφορές. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι στην βόλτα και... στις λεπτομέρειες.

Δεν μας πλησιάζει ευκολά όταν στεκόμαστε όρθιοι και, αν μας πλησιάσει, σχεδόν σέρνετε με τον κόλο στο πάτωμα. Όταν γυρίσουμε από βόλτα και την χαιρετήσουμε χαρωπά, ο σκύλος που αλλιώς δεν κάνει σταγόνα μέσα, κατουράει όλο τον τόπο. Αν κουνηθούμε απότομα φεύγει μακριά, αν πέσει κάτι κάτω πετάγεται μέχρι πάνω, αν παίζει με το παιχνίδι της και την κοιτάξουμε και μας δει ότι την κοιτάζουμε σταματάει μαχαίρι (ούτε λόγος να πλησιάσουμε για επιβράβευση).

Αλλά η βόλτα, αχ αυτή η βόλτα. Όταν την παραλάβαμε, ήταν από μια αυλή με άλλα 12 σκυλία. Κατευθείαν της περάσαμε περιλαίμιο και οδηγό και προσπαθήσαμε να την τραβήξουμε από εκεί. Η Μάρλευ δεν κουνήθηκε ούτε ρούπι. Τις 3 πρώτες μέρες δεν την βγάλαμε καθόλου βόλτα, όταν τις φορούσαμε τον οδηγό σταματούσε να κινείτε και όταν την τραβήξαμε έβαζε μεγάλη αντίσταση με αποτέλεσμα να ανησυχούμε ότι θα τραυματιστεί ο λαιμός της. Της αγοράσαμε σαμαράκι και εκεί ξεθαρέψαμε εμείς. Την πρώτη φόρα που την βγάλαμε βόλτα, μέρα 4, κυριολεκτικά σχεδόν την σύραμε έξω, κράτησε περίπου ένα τέταρτο και μετά γυρίσαμε σπίτι. Μέρα 5 κάναμε βόλτα γύρο γύρο από την πολυκατοικία. Το απόγευμα βγήκε χαλαρή έξω βόλτα, για 15 λεπτά περίπου, χωρίς να χρειαστεί σχεδόν καθόλου τράβηγμα. Μέρα 6, βγήκε για βόλτα στις 10 το πρωί (μπήκε χαλαρή στο ασανσέρ που γενικότερα το φοβάται), στις 6 το απόγευμα περπάτησε μέχρι το γειτονικό πάρκο (ώρες ώρες την σέρναμε και ώρες ώρες πάλι περπατούσε χαλαρά) και στις 7:30 πήγαμε περπατώντας μέχρι τον κτηνίατρο, όπου και πάλι υπήρχαν διαστήματα που περπατούσε χαλαρά και διαστήματα όπου έπρεπε να την τραβάμε για να προχωρήσει. Μέρα 7 το πρωί καταφέραμε να φτάσουμε 15 μέτρα μακριά από το σπίτι, όπου κάνει την ανάγκη της, και το απόγευμα πάλι το ίδιο αλλά με πολύ ζόρι. Το απόγευμα το πήραμε απόφαση ότι το βασανίζουμε το σκυλί με το τράβα τράβα, και ότι προφανώς δεν θέλει να είναι έξω και μας το δείχνει πολύ έντονα και ότι πρέπει να σεβαστούμε την επιθυμία της, και πήραμε και χαμπάρι ότι κάνει μεγάλο κακό το τράβιγμα. Μέρα 8, και το πρωί και το απόγευμα φτάσαμε μέχρι το παραδιπλανό διαμέρισμα με χαλαρό περπάτημα και όταν κοκάλωσε και δεν ερχόταν ούτε με γόητρο τα χαδάκια, πάλι πίσω. Μερά 9, καταφέραμε να φορέσουμε το σαμαράκι, δεν περάσαμε το κατώφλι της πόρτας.

Επικοινωνήσαμε με 4 εκπαιδευτές, οι οποίοι από την περιγραφή συμφώνησαν ομόφωνα ότι πρόκειται για σκύλο με φοβία του έξω (είπε ο ένας) ή φοβικό (είπαν οι 3). Έναν σκύλο ο οποίος μας δόθηκε ως σκύλος ιδανικός για πρωτάρηδες. Τόσο ιδανικός που η ματαίωση έχει γίνει δεύτερο συναίσθημα κάθε φόρα που δεν μπορεί (/δεν θέλει) να περάσει το κατώφλι της πόρτας, όσο και αν παρακαλάμε, ότι λιχουδιά και αν της δίνουμε. Πάλι καλά, είναι ο ιδανικός σκύλος για εμάς, που είμαστε αποφασισμένοι και πεισματάρηδες να την βοηθήσουμε. Αλλά ώρες ώρες, όταν σέρνετε στο πάτωμα για να έρθει κοντά μου με κάνει και απορώ, αν η Μάρλευ είχε πέσει στα χέρια ενός μαλάκα, που δεν ήταν πρόθυμος να κάτσει ξύπνιος μέχρι τις 2 για να την βγάλει βόλτα όταν οι θόρυβοι της πόλης θα έχουν σταματήσει, που θα είχε καταλήξει αυτό το άκακο πλασματάκι.

Το λοιπόν, εμείς σκεφτόμαστε να δώσουμε και σε αυτήν αλλά πάνω απ’ όλα και σε εμάς χρόνο να τα καταφέρουμε μόνοι μας. Αν δούμε ότι η κατάσταση παραμένει στάσιμη (εννοείτε αν δούμε ότι χειροτερεύει) θα απευθυνθούμε σε επαγγελματία. Θα ήθελα όμως να ακούσω και την δικία σας γνώμη, της δικίες σας συμβουλές. Αν ήσασταν στην θέση μου θα είχατε πάει σε εκπαιδευτή χθες ή θα του (σας) δίνατε και άλλο χρόνο.

Υ.γ. Για εσένα φίλε που το διαβάζεις αυτό και λες ‘πω, κοίτα τι γίνεται αν υιοθετήσεις αδέσποτο, που να μπλέκω με φιλοζωικές κτλπ’, ομολογώ ότι αν είχα ακούσει την ταμπέλα «φοβική» πιο πριν μπορεί να κότευα, αλλά δεν το μετανιώνω ούτε στιγμή.

υ.γ.2. σόρρυ για το σεντόνι, χαμπάρι δεν το πήρα.

barouf

Well-Known Member
24 Αυγούστου 2016
212
1.136
48
Πρώτα από όλα μπράβο για την προσπάθεια και την υπομονή σας. Να είσαι σίγουρη οτι θα έχει αποτέλεσμα.
Μεγάλη εμπειρία με σκυλιά δεν έχω, θα σου πω όμως μερικά πράγματα που έμαθα από το μικρό μπαγλαμά, εδώ δίπλα.

Τον σκύλο σου θα τον παρατηρείς διαρκώς και σιγά σιγά θα μάθεις, αυτός θα σου δείξει.
Ότι αποφασίσεις να εφαρμόσεις, θα το εφαρμόσεις με συνέπεια και υπομονή. Ακόμα και αν την επόμενη μέρα σου έρθει μια καλύτερη ιδέα για να τον προσεγγίσεις, μην αλλάξεις τρόπο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο μπέρδεμα για ένα σκύλο από το να αλλάζεις τον τρόπο. Από οτι θυμάμαι, είστε ζευγάρι. Συμφωνήστε πως θα κάνετε και τι θα κάνετε. Και οι δυο το ίδιο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μπέρδεμα, όταν ο καθένας κάνει τα δικά του.

Σχετικά με τον οδηγό, μπορείς να της βάζεις τον οδηγό μέσα στο σπίτι και άστη να περιφέρεται και να τον σέρνει. Έτσι θα τον συνηθίσει πιο εύκολα. Θα τον πατήσει κάνα δυο φορές, θα την τραβήξει και θα το συνηθίσει. Και φυσικά όταν φοράει τον οδηγό, λιχουδίτσες και κανακέματα.

Φοβική δεν ξέρω αν είναι. Μπορεί να μην έχει βγει ποτέ στην πόλη... Μπορεί να μην έχει ζήσει σε σπίτι. Μπορεί ακόμα να μην έχει συνηθίσει εσάς και το σπίτι σας. Μπορεί να νομίζει οτι αν την βγάλεις έξω θα την διώξεις. Ίσως πολλά μπες βγες στην εξώπορτα, να καταλάβει οτι δεν φεύγει για πάντα και οτι πάντα γυρίζει. Μπορεί να αγάπησε το καινούριο της σπίτι και να μην θέλει να το χάσει.

Που κατουριέται όταν γυρίζετε σπίτι μπορεί να είναι και από τη χαρά της. Σκέψου το σε σχέση με το παραπάνω. Μπορεί να μην είναι ακόμα σίγουρη οτι δεν θα εγκαταλειφθεί ξανά.

Σχετικά με τον εκπαιδευτή, αν δεν ήμουνα σίγουρη για τον εκπαιδευτή, ότι είναι όπως πρέπει να είναι, γιατί έχουμε γεμίσει εκπαιδευτές, δεν θα το τολμούσα. Δεν το τόλμησα με το δικό μας, που δεν είχε και τιποτα σοβαρό, όχι με σκυλί που υποψιάζομαι οτι έχει θέμα. Αν το αποφασίσεις, κουβέντα, πολύ κουβέντα. Να σιγουρευτείς οτι αυτό που σου προσφέρει είναι αυτό που θές για το σκύλο σου. Και ζήτα να μιλήσεις με πελάτες του, κατά προτίμηση παλαιότερους, που να έχουν δει την ολοκληρωμένη δουλειά του και το αποτέλεσμα στο σκύλο μετά από καιρό.
(για να μην παρεξηγηθώ, είχα την τύχη να δουλέψω πολύ λίγο με μια εξαιρετική εκπαιδευτήρια. οτι συνάντησα μετά από αυτήν μου φαινόταν "λίγο", ανεπαρκές και κάθε μέρα ακούω και για έναν καινούριο εκπαιδευτή και αναρωτιέμαι από που ξεφυτρώνουν...)

Μέσα στο σπίτι, αν θες να κάθεστε στο πάτωμα και όχι στον καναπέ. Να της κάνετε πιο εύκολο το να σας πλησιάσει και να είστε στο ύψος της.

Μπορείτε την ώρα που παίζει με τον έναν ή αράζει, ο άλλος να κάνει έναν δυνατό θόρυβο. Αυτός που είναι με τη Μάρλευ ατάραχος, συνεχίζει το παιχνίδι. Θα καταλάβει. Θα της πάρει λίγο, αλλά θα καταλάβει.

Δεν ξέρεις τι έχει ζήσει μέχρι τώρα. Μη βάζεις στο μυαλό σου το χειρότερο.
Μπορεί και αυτά που σου λέω να μην σε βολέψουν. Μέτρησε τά, μέτρα το σκύλο σου, θα βρεις τι δουλεύει. Ελπίζω να σε βοήθησα έστω και λίγο.
Υπομονή και κουράγιο και σύντομα θα σας ανταμείψει η μικρή....

Last edited:

Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
39
9 μερες...
Ας το γραψω κ ολογραφως
Εννέα...εννιά...
nine...
nove...
neuf...
neun...
nueve!

Δε ξερω αμα γινομαι αντιληπτη...?!?

Κ φοβικη να ειναι
Που δεν το ξερουμε
Ακομη
Κ παλι χωρος προσαρμογης κ καλυτέρευσης υπάρχει!
Τον χωρο της κ τον χρονο της
Σεβαστειτε το
Εσεις εκει,υπομονετικα,με ανιδιοτελεια,στοργικα,οποτε θελησει,εαν θελησει!

Ισως να ειχατε στο μυαλο σας (ειδικα το bf) καμια απο εκεινες τις ειδυλλιακές εικονες
που αγκαλιαζομαστε κ φιλιομαστε
που ερχονται κ χωνονται στον κόρφο μας
Κ ολοι μαζί ευτυχισμενοι τρεχουμε σε καταπρασινα λιβάδια με λυμενες τις κοτσιδες μας...

Μπορει ναι
Μπορει κ οχι
Εξαρταται την σχεση που εχουμε χτισει
Βλεπε "χτισιμο"=χρονος
Κ κατα ποσο το ιδιο το σκυλι γουσταρει τετοια σκηνικα.

Τσάμπα τυραννιεσαι οποτε λεω
Κ τσάμπα αγχωνεσαι!
Να ελεγες "ρε παιδια περασαν 6 μηνες,1 χρόνος,κ αυτη ακομη τα ιδια" να σου λεγα ναι,εχεις δικιο,ψαξτο,κυνηγα το,βοηθα το
Οχι ομως απο τωρα...

ΥΓ: μην κανεις το λαθος να την αφησεις μεσα στο σπίτι κ να μην συνεχισεις να την πιεζεις να βγει εξω,θεωρωντας οτι αυτο ειναι που θελει
Δεν ξερει τι θελει!
Οχι ακομη τουλάχιστον...

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
να της δώσεις χρόνο , πολύ χρόνο όσο χρειάζεται .
Το φοβική είναι πολύ νωρίς για να το σκεφτείς , σίγουρα ειναι ντροπαλή και δεν είναι δυνατή .
Αν είχε μεγαλώσει στην ασφάλεια ενός κήπου με άλλα σκυλιά και δεν έχει εμπειρίες ειναι λογικό να συμπεριφερετε έτσι και έξω και σε εσάς.
Αν έχετε έναν γνωστό που να έχει έναν κοινωνικό σκύλο δοκιμάστε να τα βγάλετε μαζί .

ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.254
3.092
Είστε αποφασισμένοι και πεισματάριδες να βρείτε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν . :p

Εσύ πήρες την απόφαση οτι η σκύλα είναι πλέον δικιά σου και μένει στο σπίτι σου- Η σκύλα όχι και δεν εχει ακόμα λόγο να το κάνει.

Η σκύλα αρπάχτηκε θέλωντας ή μή από το σπίτι της (το προηγούμενο) και έπεσε ουρανοκατεβατη σε ξένο περιβάλλον με ξένους ανθρώπους, η συμπεριφορά που περιγράφεις λοιπόν είναι πράγματι φρόνιμη και συνετή και ήσυχη και λογικότατη για την ηλικία της.
Δεν μας πλησιάζει ευκολά όταν στεκόμαστε όρθιοι και, αν μας πλησιάσει, σχεδόν σέρνετε με τον κόλο στο πάτωμα. Όταν γυρίσουμε από βόλτα και την χαιρετήσουμε χαρωπά, ο σκύλος που αλλιώς δεν κάνει σταγόνα μέσα, κατουράει όλο τον τόπο.
Μπορεί αυτά να φαίνονται τραγικά στους ανθρώπους αλλά στα κουταβίσια είναι ό,τι πιο φιλικό και ευγενικό μπορεί να δείξει σε αγνώστους.

Αν κουνηθούμε απότομα φεύγει μακριά, αν πέσει κάτι κάτω πετάγεται μέχρι πάνω, αν παίζει με το παιχνίδι της και την κοιτάξουμε και μας δει ότι την κοιτάζουμε σταματάει μαχαίρι (ούτε λόγος να πλησιάσουμε για επιβράβευση).
Αυτό μου ακούγεται λίγο ανησυχητικό αλλά επειδή είστε μόνο μια βδομάδα μαζί δεν αξίζει να βγάλεις συμπεράσματα ακόμα.Επίσης τα κουτάβια κάπου στην ηλικία της δικιάς σου περνάνε περίοδο φοβιών, ας το έχεις υπόψιν .
Αν θελετε να την αντιμετωπίσετε με την ίδια ευγένεια που σας δείχνει και αυτή προσπαθήστε να την αγνοήσετε περισσότερο.

Με την περιγραφή της βόλτας μου μοιάζει σαν να έχετε τρομοκρατήσει εσείς την σκύλα.Πάρε από τώρα εναν εκπαιδευτή αν θες για καμια συμβουλή αφού σας δει λάιβ. Ή αυτός που σου έδωσε το σκύλο θα μπορεί σίγουρα να σου δώσει επίσης ευστοχες συμβουλές.(Και σε παρακαλώ, μη βιάζεσε να τον κατηγορήσεις οτι σου είπε ψέμματα(!!!) , ακυρώνεις όλο τον κόπο και την καλή θέληση που έχει αφιερώσει στον σκύλο σου. )

Χρειάζεστε χρόνο (δηλαδή μήνες) και μετά δες αν έχει νόημα η απογοήτευση.

Last edited:

bouf

Well-Known Member
16 Μαρτίου 2011
181
330
Ειμαι κι εγω νεα ιδιοκτητης και εχω τη σκυλιτσα μου ενα μηνα και κατι μερες, την πηρα κι εγω απο φιλοζωικη. Εγω βεβαια ηξερα οτι εχει καποια θεματακια αλλα με ειχαν ενημερωσει με ποια φιλοσοφια πρεπει να τη χειριζομαι και θεωρησα οτι αν και ειναι το πρωτο μου σκυλι μπορω να τα καταφερω.
Θα σου πω μερικα πραγματα εχω παρατηρησει στην συντομη μεχρι τωρα συμβιωση μας που ισως σε ενθαρρυνουν κι ας μην ταυτιζονται τα προβληματα.
Την πρωτη μερα που την ειχα σπιτι επιδιωκε μια σχετικη επαφη μαζι μου αλλα με μεγαλη επιφυλαξη. Τις επομενες με απευγε αισθητα. Παντα αλλαζε δωματειο οταν ηθελε να χαλαρωσει, δεν μπορουσε να αραξει-κοιμηθει στον ιδιο χωρο με εμενα (που εγω καθομουν αραχτη στο κρεβατι, δεν ειναι οτι εκανα κατι που την ενοχλουσε) και οταν την προσκαλουσα να ερθει κοντα μου με κοιταζε και μετα απομακρυνοταν. Την τελευταια εβδομαδα θελει να βρισκεται συνεχως διπλα μου και οταν την βγαλω απο το δωματειο καθεται και φυλαει καραουλι στην πορτα μεχρι να της ξανανοιξω, δεν κουναει ρουπι.
Στην αρχη στην παραμικρη μου κινηση ειτε περιλαμβανε θορυβο ειτε οχι πεταγοταν σαν ελατηριο στρεσαρισμενη. Τωρα απλα με παρατηρει και σηκωνεται μονο αν παρει χαμπαρι οτι παω να κανω κατι που ενδιαφερεται να συμμετεχει (πχ, κατευθυνομαι προς την εξωπορτα η την κουζινα-που εχει χαμπαρι οτι ταυτιζεται με το φαι)
Το πρωτο 15ημερο ηταν απιστευτη αδιαφορη προς το φαγητο, σε σημειο μεγαλης μιζεριας. Ηταν η πρωτη φορα που καταλαβα τη χαρα της γιαγιας μου οταν ετρωγα ολο το φαι μου μικρη. Τωρα οταν καταλαβαινει οτι ειναι ωρα να φαει κουναει την ουριτσα σαν τρελη.
Μολις την ακουμπαγα χωρις να τη χαιδευω ηταν οπου φυγει φυγει, πλεον καθεται για να τη βουρτσισω, να της βγαλω τις τσιμπλες, να την ψαχουλεψω κτλ.
Απο την πολυ μικρη μου εμπειρια λοιπον εχω να σου πω οτι ειναι πιθανο μετα απο λιγο καιρο πραγματα για τα οποια ψαχνετε λυση να λυθουν χωρις καποια επεμβαση απο μερους σας.

Με τη βολτα εμεις προβλημα δεν ειχαμε αλλα στην αρχη συχνα μουλαρωνε καποιες φορες κατα τη διαρκεια, καθοταν σε ενα σημειο στη μεση της βολτας και δεν κουναγε σπιθαμη. Καποια στιγμη πηρα χαμπαρι οτι φοβοταν τις μεταλλικες πλακες της ΕΥΔΑΠ και μουλαρωνε ωστε να μην τις πατησει. Μιας και τωρα οπως λες σε καποιες φορες προχωραει λιγακι και αλλες κοκκαλωνει εχετε το νου σας μηπως παιζει κατι αντιστοιχο.

Την εγραψα κι εγω την σεντοναρα μου πρωι πρωι!

Penguin

Well-Known Member
17 Ιανουαρίου 2017
621
1.187
29
Ειλικρινά σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους, οι απαντήσεις σας ήταν – το ομολογώ – ακριβώς αυτό που ήλπιζα και ήθελα να ακούσω. Περιγράφοντας την κατάσταση αναλυτικά και στους εκπαιδευτές, το συλλογικό συμπέρασμα τους με τρομοκράτησε. Όχι γιατί φοβάμαι να προσπαθήσω και να δουλέψω με τον σκύλο, αλλά γιατί από τα λεγόμενα τους ήταν σαν να μας ξεκαθαρίζουν ότι από την στιγμή που το σκυλί είναι φοβικό ο εκπαιδευτής είναι μονόδρομος. Δεν άκουσα πουθενά το ‘την έχετε μαζί σας μόνο 9 μέρες’. Δεν λέω, επαγγελματίες είναι, κάτι θα ξέρουν και κάποιο δίκιο θα έχουν, αλλά από την άλλη, επαγγελματίες είναι, έχουν και συμφέρον.

Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο νιώθουμε πως κάνουμε πρόοδο, πως το πάμε καλά, και μας δώσατε το θάρρος που χρειαζόμασταν να επιμείνουμε στην επιλογή να το παλέψουμε μόνοι μας. Στο κοντινό μας περιβάλλον δεν έχουμε άτομα με γνώσεις πάνω στους σκύλους για να μας συμβουλέψουν, και πολλοί νομίζω θα έπρεπε να είναι ήδη μέσα στο φόρουμ και να διαβάζουν για να μάθουν. Όποτε χίλια ευχαριστώ που ασχοληθήκατε με τους προβληματισμούς μου, είστε μια πολύ φωτεινή πηγή γνώσης και απόψεων.

Kαι για να το λήξω με μια ευχάριστη νότα, @barouf, τις πρώτες μέρες τις περάσαμε ανάσκελα στα πατώματα, πολύ φοβάμαι ότι, τώρα που πήρε θάρρος με τον καναπέ (όπως αποδεικνύει νομίζω η παρακάτω φωτογραφία) αν ξαπλώσουμε και τώρα στα πατώματα θα μας καβαλήσει κανονικότατα.

Φήμες λένε ότι λίγα λεπτά μετά το τράβηγμα της φωτογραφίας ακούστηκε ένα ανεπαίσθητο ροχαλητό.

sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Στο εξοχικό μας κυκλοφορούσε ένα αδέσποτο και απ' το 2013 περίπου ζούσε και στην αυλή μας. Όποτε βγαίναμε έξω μας συνόδευε πάντα χωρίς λουρί, και αυτό-ανακηρύχτηκε σε φύλακα ζωής και περιουσίας (= επειδή σε φοβάμαι ας επιτεθώ πρώτα εγώ, μήπως σε τρομάξω περισσότερο απ΄όσο με τρομάζεις εσύ)

Πέρσι την άνοιξη ήθελα να τη φέρω στον κτηνίατρό μου για κάτι εξετάσεις. Στο εξοχικό λοιπόν της βάζω κολάρο και λουρί για να μην της έρθει απότομο στο άγνωστο μέρος. Βγαίνοντας απ’ την αυλή βρίσκομαι να σέρνω ένα σκυλί, το οποίο πάλεψε τόσο ώστε κατάφερε να βγει απ’ το σφιχτό κολάρο ματώνοντας το κεφάλι της, και έτρεξε πίσω στην αυλή.

Μετά από 36 ώρες στην Αθήνα, μετά από 20 τουλάχιστον βόλτες, και αφού πλέον κόντευαν να της βγουν από τ’ αυτιά, πήρε τη μεγάλη απόφαση να κατουρήσει… Στο δρόμο βεβαίως, διότι μέσα σε ό,τι θεωρεί σπίτι, ούτε λόγος να λερώσει, προτιμά να πεθάνει.

Για 2 εβδομάδες έζησε πίσω από μια γλάστρα στο σαλόνι (ώρες ώρες μου λείπουν αυτές οι ημέρες!) Σηκωνόταν μόνο για βόλτα, μάλλον γιατί την κλώτσαγαν τα νεφρά της. Στη δε βόλτα, της αναγνωρίζω ότι είναι το μοναδικό σκυλί που με έχει ρίξει κάτω, αφού τρόμαζε και με τον αέρα που ανέπνεε, οπότε τρέχοντας πανικόβλητη να σωθεί, τύλιγε τον οδηγό γύρω απ’ τα πόδια μου.

Έξω όταν πλησίαζαν άνθρωποι να τη χαϊδέψουν, κατέληγε: α. με εμένα στο έδαφος, β. με γρυλίσματα από τα βάθη της γης, γ. αεροδαγκώματα, δ. κανονικό (αποτυχημένο ευτυχώς) δάγκωμα σ’ ένα ξένο χέρι που ήθελε ντε και καλά να με βοηθήσει να σηκωθώ.

Αυτά με ένα σκύλο που με/μας γνώριζε για τρία χρόνια, που επέλεξε μόνη της την αυλή μας, που ουσιαστικά ήταν ο σκύλος μας με μόνη διαφορά ότι δεν έμπαινε μέσα στο σπίτι και μπαινόβγαινε στην αυλή όπως επιθυμούσε.

Η Μπου (απ’το «της κάνεις μπου και παίρνει δρόμο») βελτιώθηκε αρκετά στο τρίμηνο περίπου. Σηκώνει βελτίωση σε μερικά θέματα ακόμα, αλλά κι έτσι να μείνει, δε δημιουργεί κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα.

Δέκα μέρες; Και δεν έχεις πέσει ούτε μία φορά κάτω;; Με δουλεύεις;;;

Penguin

Well-Known Member
17 Ιανουαρίου 2017
621
1.187
29
Δέκα μέρες; Και δεν έχεις πέσει ούτε μία φορά κάτω;; Με δουλεύεις;;;
Χαχαχαχαχα καταπληκτική ιστορία, μου έφτιαξες την μέρα! Τρομερή η προέλευση του ονόματος.

Νομίζω αν καταφέρει να με ρίξει κάτω 6 κιλά σκυλί θα γελάν μέχρι και οι πέτρες.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Όπως είπαν και τα παιδιά πιο πάνω, θέλει χρόνο και υπομονή. Επίσης χρειάζεται πάνω από όλα να σας εμπιστευτεί και αυτό θέλει τον χρόνο του.
Προσωπικά θα πήγαινα αρχικά με τα νερά της και δεν θα την ζόριζα.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Δεν έχει νόημα να μιλάμε για προβλήματα σε ένα σκυλί που το χουμε μόλις εννιά μέρες.

Μια σκύλα που είχα για λίγο καιρό την έβγαλε κολλημένη σε μια γωνία τις 4 πρώτες μέρες. Της πήρε 2 εβδομάδες για να ανακαλύψει ότι το σπίτι έχει και άλλα δωμάτια.

Όταν πήρα την Κάρλα (8 μηνών σχεδόν) ήταν ένα "χωριατόπαιδο" που δεν ήθελε να βγει από το σπίτι με την καμία. Τρόμαζε με ανθρώπους γιατί μέχρι τότε είχε ζήσει στο μικρό σπίτι στο λιβάδι με πολλά άλλα σκυλιά αλλά βλέποντας μόνο 2-3 άτομα. Δεν είχε κινηθεί ποτέ σε πόλη με ανθρώπους, αυτοκίνητα, φασαρία κλπ.

Στην αρχή γελούσε η γειτονιά γιατί προσπαθούσα να τραβήξω ένα σκυλί να περπατήσει έξω από την πυλωτή και αυτό τα στύλωνε τσιμέντωνε στη θέση του. Την έπαιρνα αγκαλιά μέχρι τη γωνία (όπου πια δεν είχε οπτική επαφή με το σπίτι) και εκεί αποφάσιζε να περπατήσει (με μόνο στοχο να φτάσει στο σπίτι γρήγορα). Την οδηγούσα κρατώντας κουκουνάρι (έχει κόλλημα με αυτά) ή ένα αγαπημένο της παιχνίδι που έκανε μπίου-μπίου.

Κάτι που έκανα 2-3 φορές και δούλεψε:
Έβαλα μια φίλη μου (την οποία λάτρευε η Κάρλα) να μας περιμένει στο δρόμο, έξω από το σπίτι. Παίξαμε το σενάριο "ωωωωω τι γαμάτος που είναι ο δρόμος αφού συναντάμε φίλους μας" με μεγάλο ενθουσιασμό. Κάπως έτσι και βήμα-βήμα τη φορά το παλαίψαμε. Σύντομα έγινε ένα σκυλί πλέον "ενοχλητικά κοινωνικό" σε βαθμό που θεωρεί ότι όλοι είναι κολλητοί μας έξω και χαιρόμαστε με όλους, πάμε να μπούμε σε ψησταριές, σε κομμωτήρια, σε προποτζίδικα... ό,τι νά 'ναι δηλαδή.

Φλάφη

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2012
89
32
Να σας ζήσει,είναι μία κούκλα! Μπράβο για την απόφαση και την ενέργεια σου να την υιοθετήσεις.

Οι ανησυχίες σου είναι φυσιολογικές διότι γνωρίζεστε πολύ λίγο και προσπαθείς να ερμηνεύσεις ό,τι την φοβίζει και την φέρνει σε αμηχανία. Απ την άλλη χρειάζεται χρόνο για να οριοθετήσει το χώρο της, την γειτονιά ακόμα κι εσάς τους ίδιους.

Η Μάρθα μας, σκύλος των 4 κιλών δεν έκανε βήμα με το σαμαράκι και της έτρεχαν σάλια από το φόβο. Πέρασαν 2 μέρες για να κάνει τρία βήματα, εκεί καταλαβαίνει κανείς αν θέλει σκύλο, τι σημαίνει να κάνεις υπομονή και λίγο τον κλόουν ώστε να αισθανθεί ασφάλεια. Η Κέλλυ σκύλος των 25 κιλών τρόμαζε από το λεωφορείο, μηχανάκι, αυτοκίνητο, σακούλα που σερνόταν και χοροπηδούσε συνεχώς, δεν ήξερε τι είναι λουρί, ότι πάμε βόλτα κτλ

Σήμερα, ύστερα από χλμ και χλμ βγαίνουμε κανονικά δίχως να μας ακούνε οι τριγύρω. Α! έχουμε και την Ραλλού που είναι 17 κιλά και είναι κυνηγόσκυλο .... αυτήν την αφήσαμε να κάνει ό,τι θέλει, βγάζει τον αδελφό μου βόλτα τρέχοντας κάτι που είναι μέρος της γοητείας της.

Μην ανησυχείς όλα φτιάχνουν με τον καιρό και την καλή διάθεση. Εδώ οι άνθρωποι έχουμε καταντήσει φοβικοί χωρίς να μας έχουν βαρέσει - εγκαταλείψει κτλ κτλ

tzinaki_21

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2013
48
99
Επέλεξα να ξεκινήσω καινούριο θέμα για να σας αναλύσω μερικούς προβληματισμούς μου με την Μάρλευ πολύ πιο αναλυτικά. Για όσους λοιπόν δεν γνωρίζουν, την Μάρλευ την υιοθετήσαμε πριν 9 μέρες. Η πληροφορίες που μας δόθηκαν για αυτήν από τον φιλοζωικό σύλλογο περιέγραφαν ένα σκυλάκι αρνί, βολικό, ήρεμο και ήσυχο.

Ήσυχη είναι πράγματι, καθώς εδώ και 10 μέρες δεν την έχουμε ακούσει να γαβγίζει ούτε μια φόρα. Είναι επίσης πάρα πολύ έξυπνη. Έμαθε να τα κάνει στο μπαλκόνι από την πρώτη κιόλας μέρα, και όταν βγει βόλτα τα κάνει όπου βρει γρασίδι. Ήδη όταν είναι η ώρα να την ταΐσουμε κάθεται και περιμένει υπομονετικά, ακουμπάμε το μπολ της κάτω και πάλι περιμένει, της λέμε “φάε” και ορμάει κατά πάνω του. Ακούει στο κάτσε, δεν ανεβαίνει στο κρεβάτι και ανεβαίνει στον καναπέ, όλες επιθυμητές συμπεριφορές. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι στην βόλτα και... στις λεπτομέρειες.

Δεν μας πλησιάζει ευκολά όταν στεκόμαστε όρθιοι και, αν μας πλησιάσει, σχεδόν σέρνετε με τον κόλο στο πάτωμα. Όταν γυρίσουμε από βόλτα και την χαιρετήσουμε χαρωπά, ο σκύλος που αλλιώς δεν κάνει σταγόνα μέσα, κατουράει όλο τον τόπο. Αν κουνηθούμε απότομα φεύγει μακριά, αν πέσει κάτι κάτω πετάγεται μέχρι πάνω, αν παίζει με το παιχνίδι της και την κοιτάξουμε και μας δει ότι την κοιτάζουμε σταματάει μαχαίρι (ούτε λόγος να πλησιάσουμε για επιβράβευση).

Αλλά η βόλτα, αχ αυτή η βόλτα. Όταν την παραλάβαμε, ήταν από μια αυλή με άλλα 12 σκυλία. Κατευθείαν της περάσαμε περιλαίμιο και οδηγό και προσπαθήσαμε να την τραβήξουμε από εκεί. Η Μάρλευ δεν κουνήθηκε ούτε ρούπι. Τις 3 πρώτες μέρες δεν την βγάλαμε καθόλου βόλτα, όταν τις φορούσαμε τον οδηγό σταματούσε να κινείτε και όταν την τραβήξαμε έβαζε μεγάλη αντίσταση με αποτέλεσμα να ανησυχούμε ότι θα τραυματιστεί ο λαιμός της. Της αγοράσαμε σαμαράκι και εκεί ξεθαρέψαμε εμείς. Την πρώτη φόρα που την βγάλαμε βόλτα, μέρα 4, κυριολεκτικά σχεδόν την σύραμε έξω, κράτησε περίπου ένα τέταρτο και μετά γυρίσαμε σπίτι. Μέρα 5 κάναμε βόλτα γύρο γύρο από την πολυκατοικία. Το απόγευμα βγήκε χαλαρή έξω βόλτα, για 15 λεπτά περίπου, χωρίς να χρειαστεί σχεδόν καθόλου τράβηγμα. Μέρα 6, βγήκε για βόλτα στις 10 το πρωί (μπήκε χαλαρή στο ασανσέρ που γενικότερα το φοβάται), στις 6 το απόγευμα περπάτησε μέχρι το γειτονικό πάρκο (ώρες ώρες την σέρναμε και ώρες ώρες πάλι περπατούσε χαλαρά) και στις 7:30 πήγαμε περπατώντας μέχρι τον κτηνίατρο, όπου και πάλι υπήρχαν διαστήματα που περπατούσε χαλαρά και διαστήματα όπου έπρεπε να την τραβάμε για να προχωρήσει. Μέρα 7 το πρωί καταφέραμε να φτάσουμε 15 μέτρα μακριά από το σπίτι, όπου κάνει την ανάγκη της, και το απόγευμα πάλι το ίδιο αλλά με πολύ ζόρι. Το απόγευμα το πήραμε απόφαση ότι το βασανίζουμε το σκυλί με το τράβα τράβα, και ότι προφανώς δεν θέλει να είναι έξω και μας το δείχνει πολύ έντονα και ότι πρέπει να σεβαστούμε την επιθυμία της, και πήραμε και χαμπάρι ότι κάνει μεγάλο κακό το τράβιγμα. Μέρα 8, και το πρωί και το απόγευμα φτάσαμε μέχρι το παραδιπλανό διαμέρισμα με χαλαρό περπάτημα και όταν κοκάλωσε και δεν ερχόταν ούτε με γόητρο τα χαδάκια, πάλι πίσω. Μερά 9, καταφέραμε να φορέσουμε το σαμαράκι, δεν περάσαμε το κατώφλι της πόρτας.

Επικοινωνήσαμε με 4 εκπαιδευτές, οι οποίοι από την περιγραφή συμφώνησαν ομόφωνα ότι πρόκειται για σκύλο με φοβία του έξω (είπε ο ένας) ή φοβικό (είπαν οι 3). Έναν σκύλο ο οποίος μας δόθηκε ως σκύλος ιδανικός για πρωτάρηδες. Τόσο ιδανικός που η ματαίωση έχει γίνει δεύτερο συναίσθημα κάθε φόρα που δεν μπορεί (/δεν θέλει) να περάσει το κατώφλι της πόρτας, όσο και αν παρακαλάμε, ότι λιχουδιά και αν της δίνουμε. Πάλι καλά, είναι ο ιδανικός σκύλος για εμάς, που είμαστε αποφασισμένοι και πεισματάρηδες να την βοηθήσουμε. Αλλά ώρες ώρες, όταν σέρνετε στο πάτωμα για να έρθει κοντά μου με κάνει και απορώ, αν η Μάρλευ είχε πέσει στα χέρια ενός μαλάκα, που δεν ήταν πρόθυμος να κάτσει ξύπνιος μέχρι τις 2 για να την βγάλει βόλτα όταν οι θόρυβοι της πόλης θα έχουν σταματήσει, που θα είχε καταλήξει αυτό το άκακο πλασματάκι.

Το λοιπόν, εμείς σκεφτόμαστε να δώσουμε και σε αυτήν αλλά πάνω απ’ όλα και σε εμάς χρόνο να τα καταφέρουμε μόνοι μας. Αν δούμε ότι η κατάσταση παραμένει στάσιμη (εννοείτε αν δούμε ότι χειροτερεύει) θα απευθυνθούμε σε επαγγελματία. Θα ήθελα όμως να ακούσω και την δικία σας γνώμη, της δικίες σας συμβουλές. Αν ήσασταν στην θέση μου θα είχατε πάει σε εκπαιδευτή χθες ή θα του (σας) δίνατε και άλλο χρόνο.

Υ.γ. Για εσένα φίλε που το διαβάζεις αυτό και λες ‘πω, κοίτα τι γίνεται αν υιοθετήσεις αδέσποτο, που να μπλέκω με φιλοζωικές κτλπ’, ομολογώ ότι αν είχα ακούσει την ταμπέλα «φοβική» πιο πριν μπορεί να κότευα, αλλά δεν το μετανιώνω ούτε στιγμή.

υ.γ.2. σόρρυ για το σεντόνι, χαμπάρι δεν το πήρα.
Εχω να σου πω οτι εχω ζησει κ ζω ακριβως το ιδιο η σκυλιτσα που υιοθετησα πριν 5μηνες ηταν κακοποιημένη φυσικά όταν την πήρα κάνεις δνε ήξερε τίποτα πάρα μόνο οτι εχει κακοποιηθεί το πως πόσο κτλπ άγνωστο πήρα λοιπόν αυτό το σκυλί 4 χρόνων με ένα παρελθόν άστο να πάει άστο...Εγώ λοιπόν συνηθισμένη με την πρώτη μου σκυλίτσα ένιωθα χαλαρή όταν σιγά σιγά είδα τα πράγματα οτι δεν είναι έτσι όπως με το πρώτο μου σκυλί...Το σκυλί ξεκρέμαγα το λουρί να το πάω βόλτα κ έπεφτε σαν σαύρα κάτω και κατουριόταν την έπαιρνα αγκαλιά να την σηκώσω και τα έκανε πάνω μου την πλησίαζα να την χαιδέψω κ έσκυβε κ όταν βγαίναμε κ έβλεπε άνθρωπο όρθιο να την πλησιάζει γάβγιζε κ έβαζε την ουρά κάτω απ τα σκέλια είχε βγει απ τα κάγκελα του μπαλκόνια είχε τάσεις φυγής έτρωγε λες κ την κυνηγούσαν 10 λύκοι κ άλλα πολλά που αμα στα γράψω θα ξημερώσουμε...Έτσι λοιπόν πήγα στον φίλο μου που έχω εκπαιδεύσει κ την πρώτη σκυλίτσα μ και μου ειπε αγάπη χάδια κ ΥΠΟΜΟΝΗ....Σιγά σιγά άρχισα κ εγω να της δίνω χώρο να μην την αγχώνω να μη δίνω σημασία στις φοβίες της για να μην νομίζει ότι την επικροτώ...Θέλουν χρόνο αυτά τα σκυλιά να μας εμπιστευτούν κ μετά να εγκλιματιστουν στα νεα δεδομένα εμεις είμαστε στον 5ο μηνά δεν κατουριέται πλέον απ το φόβο της βγαίνει έξω κ κάθεται ακόμα κ οταν ακούει την κουρευτική μηχανή στον κήπο κ μέρα με τη μέρα προσαρμόζεται...Δείξε υπομονή κ δώσε χρόνο είναι δύσκολο άλλα έτσι πρέπει κ θα δεις οτι θα αλλάζει προς το καλύτερο...Οτι βοήθεια χρειαστείς είμαι στη διαθεσή σου :):)

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.860
5.110
patra
grdane.blogspot.com
καλησπέρα σας
να τηνν χαίρεστε και ν ασας ζήσει...
οι 9 ημερες πρ΄γματι είναι πολύ λίγο...
από την άλλη οι πρώτες σας μέρες μαζί της είναι καθοριστικές για την μετέπειτα πορεία σας και πόσο γρήγορα θ απροσαρμοστείτε...
σε ποια περιοχή μένεις?

Penguin

Well-Known Member
17 Ιανουαρίου 2017
621
1.187
29
καλησπέρα σας
να τηνν χαίρεστε και ν ασας ζήσει...
οι 9 ημερες πρ΄γματι είναι πολύ λίγο...
από την άλλη οι πρώτες σας μέρες μαζί της είναι καθοριστικές για την μετέπειτα πορεία σας και πόσο γρήγορα θ απροσαρμοστείτε...
σε ποια περιοχή μένεις?
Ευχαριστούμε πολύ!
Στην Ξάνθη.

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.860
5.110
patra
grdane.blogspot.com
χμ.. δυσκολη περιοχή για συστάσεις...
ξεκίνα με θετικη πρισέγγιση και χρησιμοποιησε τεχνική κλίκερ για να ξεκλειδώσεις την σκυλίτσα
σχετικά με τις φοβίες της
μόλις συνδέσει τον ήχο με την επιβράβευση κάθε βήμα προς την έξοδο κλικάρεις για να κάνει ακόμα ένα
επιβραβεύεις συνεχώς κάθε νέα προσπάθεια
αδιαφορείς και δεν επιμένεις σε οποιοδήποτε πείσμα της...
καλή συνέχεια...
όποια απορία στη διάθεση σου ....

Kariot

New Member
14 Σεπτεμβρίου 2017
4
3
Καλησπέρα,
Εδω κ ένα μήνα σχεδόν έχουμε υιοθετήσει ενα σκυλάκι 1μισι έτους όπου ζούσε σχεδόν ένα χρόνο μαζί με άλλα σκυλιά που τα φρόντιζε μια κοπέλα. Είναι πολύ ήσυχη κ χαδιάρα. Είναι ομως κάποια πράγματα π με προβληματιζουν, όπως το ότι η ουρά της όταν έρχεται να την χαϊδέψουμε είναι κάτω από τα σκέλια, δεν την έχουμε ακούσει να γαυγίζει,(αυτό βέβαια φαίνεται καλό απλά δεν ξέρω αν είναι φυσιολογικό), όσα παιχνίδια κ να της πετάξω δεν ασχολείται, φοβάται σκυλιά κ γάτες κ γρυλίζει πολλές φορές σε άλλα σκυλιά π θέλουν να τη μυρισουν κ κάτι τελευταίο.. Τη βγάζουμε βόλτα 3 φορές τη μέρα για κανένα μισάωρο κ δεν κάνει τπτ έξω αλλά μόνο στο μπαλκόνι μας κ 2 μέρες πριν τα έκανε κ μέσα ενώ της έχω ανοιχτά τη νύχτα... Απλά δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει...

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
@Kariot καλώς ήρθες στο φόρουμ :)

Μπράβο σας για την υιοθεσία (y)
Αν διάβασες το παρόν θέμα από την αρχή του, έχεις καλυφθεί.

Γενικά, αφιέρωσε λίγο χρόνο να διαβάζεις θέματα στο φόρουμ. Θα σου λυθούν όλες σου οι απορίες και δεν θα χρειαστεί να ανοίξεις νέο θέμα.

Και...υπομονή!

Kariot

New Member
14 Σεπτεμβρίου 2017
4
3
@Kariot καλώς ήρθες στο φόρουμ :)

Μπράβο σας για την υιοθεσία (y)
Αν διάβασες το παρόν θέμα από την αρχή του, έχεις καλυφθεί.

Γενικά, αφιέρωσε λίγο χρόνο να διαβάζεις θέματα στο φόρουμ. Θα σου λυθούν όλες σου οι απορίες και δεν θα χρειαστεί να ανοίξεις νέο θέμα.

Και...υπομονή!
Οκ σε ευχαριστώ πολύ!!

• Like
Reactions: mareco

Penguin

Well-Known Member
17 Ιανουαρίου 2017
621
1.187
29
Για να μην αφήσω ανολοκλήρωτο το θέμα, ήρθε η ώρα για ένα update, ένα μήνα πάρα μία βδομάδα μετά. Η σκυλίτσα πλέον είναι μαζί μας ένα μήνα και κάτι (και 4 μέρες και 3 ώρες και 21 λεπτά για του λόγου το αληθές). Εδώ και 2 βδομάδες πάνω κάτω (αυτό δεν το μετράω με ακρίβεια) βγαίνουμε κανονικά βόλτα. Στην αρχή πηγαίναμε μέχρι την πόρτα του ασανσερ, μετά μέχρι την καφετέρια στην γωνία, μετά μέχρι το απέναντι στενό κτλπ κτλπ. Πλέον φτάνουμε μέχρι ένα πάρκο όπου το πρωί δεν έχει άλλα ζώα ή παιδία και τρέχουμε πάνω κάτω (με ψοφάει στην γυμναστική πανάθεμα της). Πάντα η ίδια διαδρομή, πάντα ουρίτσα όμορφη και γυριστή. Χθες είπα να αυξήσω λίγο το περπάτημα και κάναμε μεγαλύτερο κύκλο προς τα δεξιά του σπιτιού. Σταματούσε, κοιτούσε πίσω. Την τραβούσα λίγο προς τα μπροστά, προχωρούσε μερικά μέτρα. Μετά πάλι το ίδιο. Στον γυρισμό και αφού είχαμε φύγει λίγο πιο δεξιά απ’ ότι συνήθως, ‘όπου έβλεπε κενό (δρόμο για αυτοκίνητα δηλαδή) τράβηγμα προς τα αριστερά. Τράβηγμα και εγώ. Σήμερα το πρωί πάλι ο ίδιος δρόμος, πάλι το ίδιο τράβηγμα (ντάξει, το δέχομαι, είναι προσανατολισμένη, αγχωμένη και θέλει να πάει σπίτι). Σήμερα το απόγευμα η βελτίωση ήταν αισθητή.

Φοβάται πάρα πολύ τα σκυλία ότι μέγεθος και αν έχουν. Τραβάει για να αλλάξει δρόμο, κρύβεται πίσω από τα πόδια μου ή κοκαλώνει. Στην αρχή κάναμε την πατάτα να καθόμαστε να την μυρίσουν ενώ αυτή ένιωθε εμφανώς άβολα για να δει ότι είναι άκακοι οι άνθρωποι και να κοινωνικοποιηθεί. Διαβάζοντας όμως αυτά που έγραψε ένα μέλος συνειδητοποίησα ότι είναι πολύ λάθος τακτική. Πλέον δεν της επιβάλουμε την παρουσία κανενός σκύλου, πολλοί εκ των οποίων έρχονται λυτοί τρέχοντας κατά πάνω μας. Απλώς ήσυχα και ωραία χωρίς καμία υστερία φεύγουμε με νορμάλ βηματισμό και ας τραβάει αυτή να τρέξει να σωθεί. Τα πάει πάρα πολύ καλά με ηλικίες 14-30 περίπου, ενώ από με παιδάκια και άνω των 45-50 φεύγει τρέχοντας. Αυτό και στον δρόμο και μέσα στο σπίτι. Με γονείς, θείους μου κτλπ βγαίνει στο μπαλκόνι ή στην κρεβατοκάμαρα, ενώ με ξαδέρφια, φίλους κτλπ πλησιάζει και ζητάει χαδάκια.

Πλέον έχουμε αρχίσει να παίζουμε πιο έντονα εντός σπιτιού, κοπανάμε με της παλάμες μας τον καναπέ και αυτή τρελαίνεται από την χαρά της. Αφού από τον ενθουσιασμό κάνει οχταράκια τύπου zoomies στο σαλόνι και μετά κάθεται στο κρεβατάκι της. Πλέον μας προκαλεί και η ίδια για παιχνίδι δαγκώνοντάς μας χαλαρά τα χέρια (αν δεν αρχίσουμε το παιχνίδι αρχίζει και τα γλύφει τρυφερότατα) και ζητάει χαδάκια δίνοντας μας το πατουσάκι της.

Ακόμα βέβαια φοβάται λίγο, χθες π.χ. πήγα να κοπανήσω το boyfriend με μια πετσέτα και έτρεξε στο μπαλκόνι να σωθεί (η marley όχι αυτός), όταν είμαστε όρθιοι πλησιάζει πάντα υποτακτικά και μερικές φορές δεν πλησιάζει κιόλας. Όταν σκύβουμε έρχεται πάντα, ακούει (λίιιιγο κατά βούληση) στο κάτσε, το ποδαράκι, το μείνε και το πάμε. Γενικά δεν έχει καμία σχέση με τον σκύλο με ανίατες φοβίες που νόμιζα ότι έχω στα χέρια μου και αντιλαμβάνομαι τώρα ότι τα περιέγραφα τα πράγματα απίστευτα τραγικά.

Στις περιγραφές μου θα αποδώσω και τον τίτλο του φοβικού που χρειάζεται άμεσα βοήθεια εκπαιδευτή από τους εκπαιδευτές, και κατανοώ ότι άνθρωποι είναι, από κάπου πρέπει να ζήσουν και αυτοί και με τα δίκια τους δεν είπαν «είναι μόνο 9 μέρες, χαλάρωσε την πέτσα σου αδερφημ». Παράλληλα όμως ευχαριστώ ξανά όλα τα μέλη του φόρουμ που με συνέφεραν από τον πανικό και συμβουλεύω όποιον έχει καινούριο σκύλο στις 9 μέρες να μην βγάζει συμπεράσματα, αλλά ούτε και στον 1 μήνα. Κάθε μέρα που περνάει βλέπουμε βελτίωση, κάθε μέρα και έναν πιο χαρούμενο σκύλο.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog