Όταν η βόλτα δεν φτάνει για να λυθούν οι διαφορές

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Εγώ θα τους ξανάφερνα, υπό απόλυτο έλεγχο και χωρίς πολλά-πολλά χαριεντίσματα.

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Δεν νομίζω ότι θα δεχτεί κάποιος εύκολα να γίνει νουμερο 3 και είναι και άδικο για τα σκυλιά σας να μπαίνουν σε τέτοιες σύνθετες δοκιμασίες μιας και ζουν καθημερινά σαν ξεχωριστές αγέλες.
Αν τα είχες σπίτι σου...θα διόρθωνες το ένα για να θυμάται την ιεραρχία, και θα μάζευες το άλλο αν ήταν υπερβολικά νταής στις διορθώσεις.
Κάποια στιγμή τα πράγματα θα έμπαιναν σε τάξη και θα ηρεμούσαν (λογικά).

Να το πω αλλιώς...θα έρθει ένα άλλο τσοπανόσκυλο...και θα απολαμβάνει τα προνόμια που απολαμβάνει ο Πύρρος. Θα το αφήσει? Δε νομίζω Τάκη... Θα τον διορθώσω αν το διορθώσει? Τότε δεν θα ξέρει που πατάει και που βρίσκεται.
Εκτός αν αποφασίσω εγώ ότι το "καινούριο" θέλω να είναι από πάνω.

io maria

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
1.322
28
Γέρακας
Να ρίξω κι εγώ μια longshot που θα έλεγε σε άψογα ελληνικά ο johnk

Το πρόβλημα κατά την γνώμη μου δεν είναι ούτε κυριαρχικό...ούτε ανασφάλειας...ούτε επιθετικότητας..ούτε προστασίας της io-marias...ούτε ζήλιας.
Τα σκυλιά μόνα τους δεν τσαμπουκαλεύονται το ένα στο άλλο από ότι λέτε, αλλά συμπεριφέρονται έτσι όταν όταν έχουμε να κάνουμε με την Μαρία.
ΑΛΛΑ...όχι όταν κινείται ο Ρας απειλητικά με κανέναν τρόπο...παρά όταν πλησιάζει καλοδιάθετα για να "σχετιστεί" με την Μαρία.
Κάποιος θα το έλεγε ζήλια.
Επειδή εγώ δεν πιστεύω στην ζήλεια στα σκυλιά...πιστεύω ότι έχουμε ξεκάθαρο θέμα ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ.
Σε κάμποσα πρότυπα φυλών, αναφέρεται ότι το σκυλι θα προσπαθήσει να διατηρήσει ΚΑΙ την δεύτερη...ΚΑΙ την τρίτη θέση.
Δεν λειτουργούν όλα τα σκυλιά άλλωστε με την λογική "ένας αρχηγός-οι άλλοι πρόβατα".
Η σκύλα χαλαρά μπορεί να έχει αφεντικό την Μαρία...αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχει και τον Ρας από πάνω της.
Δεν θα τον αφήνει να πλησιάζει όποτε του καπνίσει...και στην βόλτα θα θέλει να είναι εκείνη πιο κοντά στο νο1.
Το ότι θεωρεί τον εαυτό της πιο πάνω από τον Ρας φαίνεται και από την προσπάθεια να τον προστατέψει στην βόλτα!
Εντός έδρας δε...που θα γρυλίσει προς τον κίνδυνο...ο Ρας θα θυμηθεί ότι "τι μας λες κυρά μου...εδώ κάνω εγώ κουμάντο".
Όποιος έχει δει πολλά σκυλιά πίσω από μάντρα...θα έχει παρατηρήσει πόσες διορθώσεις τρώνε οι "υπαρχηγοί" όταν έρχονται κι αυτοί να γαυγίσουν.
Γνώμη μου όσο αφορά την λυση...είναι ότι δεν υπάρχει εύκολα, μιας και τα σκυλιά δεν ζουν μαζί για να ρυθμίσουν επιτέλους τις σχέσεις τους, και η σκύλα έχει πολύ έντονο το αίσθημα της αγέλης και της ιεραρχίας.
Αν μπορούσε κάποιος να κάνει κάτι..θα ήταν μόνο η Μαρία ως νο1...που καθορίζει και τα απο κάτω...
Αλλά μία στις τόσες που βρίσκονται...δεν νομίζω Τάκη.

Γνώμη μου.... :rolleyes:
Ενδιαφερον προοπτικη. Επομενως για αυτο και στο δικο μου σπιτι δεν ειχαμε προβληματα. Δεδομενου οτι ο Ρας σαν φιλοξενουμενος "σεβαστηκε" τον χωρο (εφαγε και διορθωση απο την Baroque χωρις προβλημα) στο μυαλο της Froggy τον ειχε δευτερο. Ερχομενοι ομως στον χωρο του η δικια μου θεωρουσε στο μυαλο της ακομα οτι ειναι πανω απο τον Ρας και ο Ρας θεωρησε "που πας ρε να μας την βγεις απο πανω στα δικα μας χωραφια"
Ετσι οπως τα λες και δεδομενου οτι βρισκομαστε μια φορα στους 3 μηνες λιγο δυσκολο να λυσουν τα μεταξυ τους ιεραρχικα θεματα.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Κώστα συμφωνώ. Αλλά μιλάμε για σκυλιά, που συχνά-πυκνά θα "πρέπει" να συγκατοικούν. Αλλιώς, κι εγώ το ίδιο που λες, θα σκεφτόμουν.

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Κώστα συμφωνώ. Αλλά μιλάμε για σκυλιά, που συχνά-πυκνά θα "πρέπει" να συγκατοικούν. Αλλιώς, κι εγώ το ίδιο που λες, θα σκεφτόμουν.
ναι....γι αυτό δεν ξέρω :rolleyes:

io maria

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
1.322
28
Γέρακας
Η βασικη διαφορα μεταξυ Froggy και Ρας ειναι οτι ο Ρας σεβεται την ιεραρχια οταν ειναι στου αλλουνου τον χωρο και δεν εχει προβλημα οχι τριτος 13ος να ειναι, ενω η Froggy και στον χωρο της και στον οποιοδηποτε αλλο χωρο θελει ολες τις θεσεις δικες της.
Το μονο που μπορω να κανω ειναι να κατεβασω την Froggy και να ανεβασω στα ματια της ακομα περισσοτερο εμενα.

Αλεξια και φωνες εβαλα και της εδωσα να καταλαβει οτι δεν ειναι επιτρεπτη αυτη η συμπεριφορα. Αλλα θα πρεπει να το δουλεψω ακομα περισσοτερο μαζι της, γιατι παρολο που ηταν θεωρητικα υποταγμενη σε μενα με το που ακουγε τον Ρας να γρυλιζει ξαναξεκιναγε τα γρυλισματα μεχρι να της τα ξανακοψω.
Δεν ξερω κατα ποσο ενα σκυλι μπορει να μην αντιδραει καθολου οταν εχει καποιο αλλο να του γρυλιζει κοντα του, αλλα θα το προσπαθησω.

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Θα έπρεπε όμως να διορθωθεί και ο Ρας.

Το θέμα δεν είναι ποια θέση έχουν οι σκύλοι αναμεταξύ τους... πρέπει να τους δώσεις να καταλάβουν ότι εσείς αποφασίζετε και δεν δέχεστε αμφισβήτηση.

Να το πω αλλιώς...θα έρθει ένα άλλο τσοπανόσκυλο...και θα απολαμβάνει τα προνόμια που απολαμβάνει ο Πύρρος. Θα το αφήσει? Δε νομίζω Τάκη... Θα τον διορθώσω αν το διορθώσει? Τότε δεν θα ξέρει που πατάει και που βρίσκεται.
Εκτός αν αποφασίσω εγώ ότι το "καινούριο" θέλω να είναι από πάνω.
Όταν είσαι εσύ εκεί θα πρέπει να μπορεί να τα υποστεί και ας μην του αρέσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι γίνεται νούμερο 3, απαιτείς να σεβαστεί το νούμερο 1.

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Όταν είσαι εσύ εκεί θα πρέπει να μπορεί να τα υποστεί και ας μην του αρέσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι γίνεται νούμερο 3, απαιτείς να σεβαστεί το νούμερο 1.
Σαφώς όταν επιλέγω εγώ την κίνηση.
Αλλά μιλάμε για καταστάσεις που φαινομενικά "διεκδικεί" το άλλο σκυλί.
Δηλαδή...όταν πάει να τους ταΐσει λέει..κάθεται μία το ένα και μία το άλλο να φάει..
Το πρόβλημα ήταν όταν ο Ρας "πήγε" να πάρει φαγητό από την Μαρία.

io maria

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
1.322
28
Γέρακας
Μαρεκο δεν εχω ιδεα. Ελπιζω οτι δουλευοντας συστηματικα βασικα υπακοη θα βελτιωθουμε. Η αληθεια ειναι οτι ναι μεν ξερει τις εντολες δεν εχουμε 100% επιτυχια ομως. Θεωρω οτι οταν φτασουμε το 100% ή εστω οσο περισσοτερο γινεται στο 100% θα αλλαξει η συμπεριφορα της.

Αλεξια και ο Ρας διορθωνοταν. Και ισως περισσοτερο απο οτι η Froggy.
Οπως ειπε και η Κρητικοπουλα την μια ξεκιναγε η δικια μου γρυλισματα και απαντουσε ο αλλος και την αλλη ξεκιναγε ο δικος της και απαντουσε η δικια μου.
Σε ολες τις περιπτωσεις διορθωνονταν αμφοτεροι, απλα ισως η δικια μου σταματαγε πιο ευκολα. Δεδομενου οτι ο Ρας ηταν στον δικο τους χωρο (αρα ειχε ισως εναν παραπανω λογω να διεκδικησει την ιεραρχια μεταξυ τους)

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Το πρόβλημα ήταν όταν ο Ρας "πήγε" να πάρει φαγητό από την Μαρία.
Πρέπει να μπορεί να το υποστεί και ας μην της αρέσει...

Όταν δίνω στα σκυλιά μου φαγητό σε ξεχωριστά πιάτα και πάει ένα να κλέψει από το άλλο δεν με ενοχλεί να γρυλίσει, θα της πω και μπράβο. Όταν όμως βάλω ένα πιάτο για όλα δεν δέχομαι να γρυλίσει κανένα.
Με σκυλιά φιλοξενούμενα έχουμε καμιά φορά αρπάγματα, γρήγορα όμως μαθαίνουν τους κανόνες της αγέλης.

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
....
Με σκυλιά φιλοξενούμενα έχουμε καμιά φορά αρπάγματα, γρήγορα όμως μαθαίνουν τους κανόνες της αγέλης.
Αυτούς θέλουμε να δούμε πως θα περάσουμε στα σκυλιά μας, με δεδομένο ότι κανένα από τα δύο δεν υποχωρεί.

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Μα αυτό λέω Αλεξία...
Ότι τα συγκεκριμένα σκυλιά είναι εσαεί "φιλοξενούμενα"...Με μια μέρα το ένα τρίμηνο εδώ, και δυο μέρες το άλλο τρίμηνο εκεί, δεν νομίζω ότι προλαβαίνουν να μάθουν τους κανόνες της αγέλης.
Δεν το συζητάω για σκυλιά που μένουν μόνιμα μαζί.

Last edited:

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Μα αυτό λέω Αλεξία...
Δεν το συζητάω για σκυλιά που μένουν μόνιμα μαζί.
Ότι τα συγκεκριμένα σκυλιά είναι εσαεί "φιλοξενούμενα"...Με μια μέρα το ένα τρίμηνο εδώ και δυο μέρες το άλλο τρίμηνο εκεί, δεν νομίζω ότι προλαβαίνουν να μάθουν τους κανόνες της αγέλης.
Το θέμα είναι να δουλέψεις τα σκυλιά. Αρπάγματα έχουμε μόνο με σκυλιά που δεν ήταν μαθημένα σε αυτή τη νοοτροπία. Τα δικά μου δεν θα γρυλίσουν.

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.746
7.268
Να ρωτήσω κάτι (την τελευταία σελίδα δεν την καλοδιάβασα, είμαι λίγο άρρωστη και δυσκολεύομαι να συγκεντρωθώ, οπότε αν το είπατε ήδη σόρρυ).

Συμφωνώ με τον sea-mol εκεί που είπε ότι η Froggy θεωρεί τον εαυτό της πάνω από τον Ρας και φαίνεται από το ότι πάει να τον προστατέψει έξω, οπότε συμφωνώ ότι είναι θέμα ιεραρχίας.

Αλλά, από τα λίγα που έχω καταλάβει δε γίνεται να καθορίσει ο αρχηγός την ιεραρχία σε τρίτους αν δε συμμετάσχει ενεργά το τρίτο μέρος σε αυτή τη διαδικασία. Δηλαδή, πάρτε για παράδειγμα και τους ανθρώπους. Όσες διορθώσεις και να κάνεις στο σκυλί σου για να σέβεται ότι π.χ. το παιδί της οικογενείας έρχεται στην ιεραρχία πάνω από το σκύλο σε σχέση με το αφεντικό, δεν πρόκειται ποτέ να είναι τόσο αποδοτικός αυτός ο καθορισμός της ιεραρχίας αν δεν δείξει και το παιδί το ίδιο στο σκυλί ότι είναι πάνω του στην ιεραρχία - κάνω λάθος?

Οπότε και σε δύο σκυλιά που έχουν και τους ίδιους κώδικες επικοινωνίας (γιατί αλλιώς είναι άνθρωπος-σκύλος και αλλιώς σκύλος-σκύλος κατ'εμέ) πώς είναι δυνατόν να καθορίσουν τα αφεντικά ποιος είναι αρχηγός με απόλυτο ποσοστό επιτυχίας? Δεν ξέρω, μου φαίνεται ανέφικτο, μου φαίνεται πώς το μόνο που θα επιτευχθεί θα είναι απλή ανακωχή και ίσα-ίσα η υποβόσκουσα ανάγκη για επιβολή στην ιεραρχία θα υπάρχει πάντα ανάμεσα στα σκυλιά και θα δημιουργεί παραπάνω ένταση.

Δεδομένου δε ότι δεν πρόκειται για μόνιμο περιβάλλον που βρίσκονται τα σκυλιά αλλά εναλλαγή σπιτιών, δεν το βρίσκω και δίκαιο να εδραιώσουν οι αρχηγοί μια μόνιμη ιεραρχία - και μην ξεχνάμε ότι οι αρχηγοί στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι δύο, η Κρητικοπούλα και η io maria, κάτι που αλλάζει τη δυναμική της αγέλης εντελώς και μπερδεύει - και δε νομίζω να το βρίσκουν και τα σκυλιά δίκαιο, δηλαδή στο σπίτι του Ρας δε μπορεί να είναι η Froggy αρχηγός ούτε το ανάποδο, τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίεργα.

Και ρωτάω, δεν είναι δόκιμο να αφήσουν τα σκυλιά να καθορίσουν τις μεταξύ τους σχέσεις, όπως γίνεται στις αγέλες σκύλων, ΑΛΛΑ θέτοντας τα πλαίσια μέσα στα οποία αυτή η διεκδίκηση θα γίνει? Δηλαδή να μην επιτρέπονται επιθέσεις και γρυλλίσματα, αλλά π.χ. στη βόλτα αυτός που θα "οδηγήσει" τον άλλον μεταξύ τους να επιτρέπεται να οδηγεί? Ελπίζοντας ότι έτσι θα δημιουργηθεί μια μόνιμη ιεραρχία μεταξύ τους? Δεν υπάρχει περίπτωση να σεβαστούν και τα επιτρεπόμενα όρια διεκδίκησης?

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Ναι. Είχα τον σκωτσέζο της εκτροφεας μου εδώ και δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα. Με την γουεστινα από την Πάτρα είχαμε στην αρχή κάποια προβληματάκια, αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι εδώ δεν είναι Πάτρα.

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Ναι. Είχα τον σκωτσέζο της εκτροφεας μου εδώ και δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα. Με την γουεστινα από την Πάτρα είχαμε στην αρχή κάποια προβληματάκια, αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι εδώ δεν είναι Πάτρα.
Συμφωνώ απόλυτα...
Εξαρχής άλλωστε είπα ότι η σκυλα έχει αυξημένο θέμα, πράγμα που δεν υπάρχει σε όλα τα σκυλιά.
Αντιστοίχως αν έμενε και η σκύλα κάμποσες μέρες εκεί...θα έπρεπε να καταλάβει ότι εδώ είναι Πάτρα.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.249
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul