Ένας χρόνος Ήρα

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Περασε λοιπον κουτσά στραβά ενας χρονος με την Ηρα. Και σε λιγο θα κλεισω και χρονο σαν μελος της κοινοτητας μας.
Πιστευω πλεον ειναι αρκετα διασημη και ότι για λιγα σκυλια του φορουμ εχουν γραφτει τοσα πολλα.

Ο τιτλος φυσικα είναι παραπλανητικος και υπαρχει λογος που εβαλα το θεμα στον τομεα της εκπαιδευσης και συμπεριφορας.

19 μηνων πλεον η Ηρα και προσπαθω να δω τι εχει αλλαξει πανω της. Καλη ηλικια για να βγαλεις καποιο εστω πρωιμο συμπερασμα.
Τελικα δεν εχει αλλαξει απολυτως τιποτα. Αυτό που ηταν, όταν την πηρα 7 μηνων, αυτό είναι και τωρα.

Το μονο που αλλαξε είναι ότι απεκτησε μεγαλύτερο μεγεθος και σωματικη δυναμη, σαφως περισσοτερο θαρρος, και τα επιθυμητα ή ανεπιθύμητα ενστικτα/τάσεις που ειχε και τοτε απλά ενισχυθηκαν και εξελιχτηκαν.

Το ότι απεκτησα καποιον ελεγχο πανω της και εχει πλεον κάποιους «τροπους», δεν λέει και πολλα, ειδικα όταν μιλαμε για τον χαρακτηρα και το ταμπεραμεντο.

Για καποιο λογο πιστευω ότι και 2 μηνων να την επαιρνα, παλι ιδια εξελιξη θα ειχε. Ισως μονο να γλυτωνα την επιθετικοτητα απεναντι σε συγκεκριμενους σκυλους.

Πολλες φορες πιεστηκε και στριμωχτηκε αλλά ποτέ δεν τσακιστηκε και συχνα σκεφτομαι αν θα αλλαζε κατι στο ταμπεραμεντο της αν ειχα επαγγελματικη υποστηριξη.

Τελικα ο σκυλος γεννιεται, γινεται, κι αν γινεται σε ποιον βαθμο και μεχρι ποιο σημειο γινεται?

Δεν θα ηθελα να μιλησουμε παλι για την Ηρα, αλλά θα ηθελα να ακουσω τις δικες σας εμπειριες και αποψεις.

Αρης

Darkness

Well-Known Member
8 Απριλίου 2010
792
4
Χρόνια πολλά :) Είναι η επέτειός σας λοιπόν ;) Να της πάρεις μία μπιφτεκοτουρτίτσα ή κάτι τέτοιο τελοσπάντων, με ένα κεράκι πάνω :)

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Η αποψη μου ειναι... σε μεγαλυτερο βαθμο γεννιεται... σε μικροτερο γινεται....

Να ζησετε!!!

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Οι δικιές μου εμπειρίες λένε, ότι ο σκύλος γεννιέται. Οτι έχω ζήσει εγώ, είναι αποκλειστικά θέμα γονιδίων. Μιλώντας για τα δύο που έχω μεγαλώσει, όπως ήταν 2 μηνών, είναι μέχρι και σήμερα 8 (Σωτήρης) και 9 (Αρης - γπ) ετών. Ο Σωτήρης για μένα έχει μακράν τα καλύτερα γονίδια, σχετικά μεγαλόσωμου κοπράκου, σκύλου συντροφιάς, ever. Ποτέ δεν εκπαιδεύτηκε επαγγελματικά. Δεν χρειάστηκε. Εμαθε όμως κάποια βασικά πράγματα δίπλα στον άλλο (την μοσχαροκεφαλή που λέγαμε...) την εποχή που εκείνος εκπαιδευόταν. Ο Αρης, με τα πολλά λάθη που κάναμε στο μεγάλωμά του, εκπαιδεύτηκε μεν σε βασική υπακοή, αλλά θες γιατί εμείς ήμασταν άσχετοι, θες γιατί έχει ισχυρότατο ταμπεραμέντο, παρέμεινε μέχρι σήμερα ένας λατρεμένος, κούκλος, πανίσχυρος, άξεστος, αγροίκος.
Δεν θα άλλαζα κανένα από τα τρία (και με την κοπρούλα μου πια), για τίποτα στον κόσμο. Ούτε και τον αγροίκο. Ισως αν τότε ήξερα τα δύο πράγματα που ξέρω σήμερα, να ήταν η ζωή μας, ευκολότερη.

Να σου ζήσει η μαυροτσουκαλίτσα σου (και οι δύο...) :)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Μαρια, μολις συνειδητοποιησα οτι εχεις κι εσυ σκυλο με το ονομα μου! :paja1:

Αυτο το "αγροικος" παντως που ειπες, ειναι αυτο που ταιριαζει και στην δικια μου.
Προσπαθει η φουκαριαρα να δειξει οτι εχει καποιους τροπους αλλά δεν τα καταφερνει καθολου.

Ενω βλεπεις την Ζηνα, ολα τα κανει λεπτα και ομορφα. Με γαλλικα και πιανο την μεγαλωσαμε! :D

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Εμπνευση του αδελφού μου. Αν μπεις στις φωτό του αλμπουμ μου, θα τον δεις. Ενας κούκλος πραγματικά. Πολύ κουραστικό όμως και πεισματάρικο σκυλί. Ατσούμπαλος και σε συνδιασμό με την δύναμή του, επικίνδυνος για τραυματισμούς. Αγέρωχος όμως και άτρομος. Γι' αυτό σου λέω, τον ίδιο δεν θα τον άλλαζα ποτέ, αλλά για γερμανικό πάλι... μπα...

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Λιγο απλοϊκη σαν σκεψη, αλλά αν δεχτουμε ότι κυριως γεννιεται, τοτε αρκει να παρεις κουταβι από φυλη συγκεκριμενων προδιαγραφων και να προσεξεις να μην κανεις κανενα τεραστιο λαθος και το μετατρεψεις σε φοβικο, επιθετικο κλπ.

Όλα τα άλλα ερχονται από μονα τους και θα εχεις στα δυο χρονια το σκυλι που θελεις από θεμα χαρακτηρα και ταμπεραμεντου. Με την εκπαιδευση απλά μαθαινεις να το ελεγχεις.

Μπορεις να εμφυσησεις θαρρος? Εκρηκτικότητα? Ηρεμια?

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
...

Μπορεις να εμφυσησεις θαρρος? Εκρηκτικότητα? Ηρεμια?
Όχι.-

Το γεννετικό υλικό είναι αυτό που προδιαθέτει για πάρα πολλά.

Και μη νομίζεις ότι επειδή σου έκατσε εσένα ένα γερμανικό ποιμενικό με καλό και ισχυρό ταπεραμέντο, έτσι είναι όλα σήμερα. Κότες είναι τα περισσότερα. ;)

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Τελικα ο σκυλος γεννιεται, γινεται, κι αν γινεται σε ποιον βαθμο και μεχρι ποιο σημειο γινεται?
καλή ερώτηση, τα νεογέννητα κουτάβια απο τις πρώτες ημέρες της ζωής τους αρχίζουν να δείχνουν τον χαρακτήρα που θα εξελιχθούν αργότερα στην ζωή τους, πιστευω οτι σε μεγαλύτερο ποσοστό ο σκύλος γεννιέται και δεν γίνεται.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Γιωργο, λογω δουλειας εισαι ο καταλληλοτερος για να απαντησεις:

Υπαρχει πιθανοτητα ένα «ζορικο» νεογεννητο κουταβι, που διεκδικει το φαγητο, διωχνει τα άλλα κλπ κλπ, να εξελιχτει τελικα στην «κοτα» της παρεας?

Αν γινει κατι τετοιο, θα οφειλεται σε καποιον ασταθμητο εξωτερικο παραγοντα, πχ επιθεση από άλλο σκυλι, ή μπορει να συμβει ετσι κι αλλιως? Μπορει δηλαδη τα υπολοιπα ησυχα κουταβια ξαφνικα να ξεπεταχτουν και να δειξουν την κλαση τους?

Η ερωτηση εχει σημασια για μενα και αναγκαστικα παλι θα μιλησω για την Ηρα.
Ο ανθρωπος που μου την εδωσε ειπε ότι είναι από τα πιο ηρεμα κουταβια του, αλλιως δεν θα την εδινε, επειδη εχω μικρο παιδι στο σπιτι.

Η πρωτη αυθορμητη ερωτηση θα ηταν: Καλα, τα άλλα δηλαδη τι ητανε? Θηρια?
Υπαρχει όμως περιπτωση η Ηρα να ηταν πραγματι (συγκριτικα παντα) «ησυχη» και μετα να εκδηλωθηκε επειδη βρηκε εμενα τον χαλβά ενώ ο άλλος την ειχε στην τσιτα ή να αργησε να ωριμασει ή…ή…??

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
ενα "σκληρό" κουτάβι μεγαλώνοντας σε ομαλές συνθήκες θα γίνει σκληρό σαν ενήλικο όπως αντίστοιχα και το μαλακό. Ο ιδιοκτήτης εαν κάνει τραγικά λάθη θα επηρεάσει τον χαρακτήρα προς το χειρότερο.
εαν το "δουλέψει" σωστά μπορεί να φέρει στην επιφάνεια όλες τις αρετές του.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Αρη, η ταπεινή μου γνώμη (ξέρω ότι λαχταράς να ακούσεις τον κο. Γιώργο), είναι ότι άδικα σπας το κεφάλι σου και βασανίζεσαι. Νομίζω ότι τα πράγματα δεν πρέπει να είναι τόσο πολύπλοκα όσο πιστεύεις. Γιατί ψάχνεις διακαώς να βρεις που έχεις κάνει το λάθος; Στον ένα αυτό χρόνο, έχεις ασχοληθεί υπερβολικά (όχι με την κακή έννοια), με την διάπλαση του χαρακτήρα της και την προσπάθεια ερμηνείας των συμπεριφορών της. Δεν έχει περάσει κάτι τραυματικό. Απλώς είναι το ζόρικο πλάσμα που είναι. Δώστης τώρα και τον χρόνο να ωριμάσει συμπεριφορικά, να ηρεμήσει στο επίπεδο που μπορεί και να αρχίσει να σου δείχνει κάτι από αυτό που θέλεις. Πάντως, δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει δραματικά ο χαρακτήρας της.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Μα αυτό είναι το ζητουμενο Μαρια, αν δηλαδη και κατά ποσο μπορουμε να διαπλασουμε χαρακτηρες.
Και όπως ειπα, οσο και αν ασχοληθηκα δεν μπορεσα να αλλαξω κατι. Παραδειγμα, παντα βγαινουμε βολτα λες και παμε στον πολεμο. Το ειχα πει πριν περιπου ένα χρονο, το λεω και τωρα. Η διαφορά είναι ότι τοτε ορμουσε με το παραμικρο ενώ τωρα ελεγχεται.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Ναι αλλά έχει μεγαλώσει κιόλας. Δεν είναι το τρελλό κουτάβι πια. Είναι το τρελλό ενήλικο σκυλί. Θα σου αλλάζει τα φώτα γιατί έτσι είναι ο χαρακτήρας της, αλλά συγχρόνως ωριμάζει. Μετριάζει και από μόνη της, τις αντιδράσεις της. Εντάξει, σίγουρα κάπου επηρεάζεται και από όσα παλεύεις εσύ τόσο καιρό να της εμπεδώσεις. Ισως και μόνο η σκέψη της διόρθωσης να την κοντρολλάρει. Δεν θέλει δηλαδή, αλλά το σκέφτεται... Πάντως για να γίνει πρόβατο, sorry αλλά όσο και να ιδρώνεις, το βλέπω χλωμό :-|

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Προβατο δεν θελω να γινει σε καμια περιπτωση, αλλά εκπεμπει ρε παιδι μου μια υπερδιεγερση που την μεταδιδει και σε μενα. Θα ηθελα κι εγω καποια φορά να κανω μια βραδυνη βολτα σαν ανθρωπος και να κοιμαμαι ορθιος στη διαρκεια.
Και δεν εχει καμια σημασια ποσο θα εκτονωθει ολη τη μερα. Οσο και να την κουρασω, αυτη το βιολι της, εκτος βεβαια αν την ξεθεωσω τελειως.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Σχετικά με το αν γεννιούνται ή γίνονται πιστεύω ότι είναι συνδιασμός, το ένα είναι η βάση και το άλλο είναι η προσπάθεια...
Είναι σαν να έχεις ένα χωράφι και να φυτέψεις κάτι...
Αν το αφήσεις, μπορεί να φυτρώσει και να καρπίσει, μπορεί και όχι, αν ρίχνεις πετρέλαιο και χλωρίνη στις ρίζες μάλλον δεν θα βγει τίποτα, αν τα ποτίζεις, τα σκάβεις, τα κοπρίζεις, τα προφυλάσσεις απο παράσιτα και κακοκαιρίες τότε θα πάρεις μάλλον μια καλή παραγωγή, εκτός κι αν ο σπόρος ήταν απο υβρίδια!

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Πολλές ευχές για πάρα πάρα πολλά ακόμα χρόνια μαζί, Άρη! :) Έχεις κάνει καταπληκτική δουλειά μαζί της!! :)

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97