Έκθεση: κι αν δεν ξαναγινότανε ποτέ;

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Παντως για να λεμε και του στραβου το δικιο ο σκυλος που στη διαρκεια της ζωης του εχει αλλαξει 2-3 εκτροφεις, εχει γινει multi ch και εχει παει σε καμια 50αρια εκθεσεις δεν ειχε και την ιδανικη ζωη :)

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
Παντως για να λεμε και του στραβου το δικιο ο σκυλος που στη διαρκεια της ζωης του εχει αλλαξει 2-3 εκτροφεις, εχει γινει multi ch και εχει παει σε καμια 50αρια εκθεσεις δεν ειχε και την ιδανικη ζωη :)
Συμφωνώ και επαυξάνω. Εκτός αν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
μονο εκθεσιακός σκύλος αλλάζει χερια ?
Δεν νομίζω ότι η Αμαλία μιλάει για όλους τους σκύλους που κατεβαίνουν 3-4 φορές στην ζωή τους σε εκθέσεις. Σκύλοι που ανήκουν σε εκτροφεία πάντως και η πορεία της ζωής τους είναι κένελ-έκθεση-διάδρομος-κένελ δεν θεωρώ ούτε εγώ ότι ζουν μια καλή σκυλίσια ;) ζωή. Και επειδή η αποψή μου δεν εκπροσωπεί κάνεναν άλλον παρά μόνο εμένα να διευκρινήσω, καλή σκυλίασια ζωή σύμφωνα με αυτό που έχω εγώ ως πρότυπο.

Last edited:

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Εγώ απο αυτές σου τις φράσεις κατάλαβα ότι έθεσες θέμα σχέσης ιδιοκτήτη-σκύλου.
Έθεσα θέμα εκθέτη-σκύλου (το αν ο εκθέτης είναι ο χειριστής, ο εκτροφέας, ο ιδιοκτήτης δεν το ξέρω). Σε κάθε περίπτωση κακοί ιδιοκτήτες υπάρχουν μέσα κι έξω από τις εκθέσεις..... νομίζω συμφωνούμε σ'αυτό.

Ας επαναφέρω το θέμα ως ερώτημα αυτή τη φορά (ο tangerin δεν ήθελε να απαντήσει, αλλά ίσως κάποιος άλλος θέλει).

Από τους 100 εκθέτες σκύλων σε μια έκθεση, πόσοι πιστευετε ότι είναι εκεί με πρώτο μέλημα τους την επιλογή των καλύτερων δειγμάτων μιας φυλής για αναπαραγωγή (είτε αυτά είναι δικά τους είτε άλλων)? Επιτυγχανεται τελικά αυτό? Δηλαδή τα βραβευμένα δείγματα είναι όντως τα αξιότερα αναπαραγωγής (σε σχέση με άλλα δείγματα που βλέπετε εκτός στίβων)?

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Oι multi Ch, και οι World Ch, ειναι σταγονα στον ωκεανο των φυλων. Καποιοι σκυλοι μπορει οντως να ζουν σε κεννελ την ζωη τους, αυτο ομως δεν μπορει να ειναι ειναι ενοχοποιητικο στοιχειο για τις εκθεσεις. Απο αυτους τους σκυλους που λαμβανουν μερος στις εκθεσεις ερχονται στην ζωη οι σκυλοι των φυλων που επιλεγουν πολλοι.

Μην τσουβαλιαζετε τις εκθεσεις σαν διευθετηση και ιδέα, με τις όποιες κακες συμπεριφορες διαγωνιζομενων και εκθετών...

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Μην τσουβαλιαζετε τις εκθεσεις σαν διευθετηση και ιδέα, με τις όποιες κακες συμπεριφορες διαγωνιζομενων και εκθετών...
Μα γι'αυτό συζητάμε την πράξη, και οχι τη θεωρία..... Η πράξη λειτουργεί? Επιτυγχάνεται το ζητούμενο?

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
Oι multi Ch, και οι World Ch, ειναι σταγονα στον ωκεανο των φυλων. Καποιοι σκυλοι μπορει οντως να ζουν σε κεννελ την ζωη τους, αυτο ομως δεν μπορει να ειναι ειναι ενοχοποιητικο στοιχειο για τις εκθεσεις. Απο αυτους τους σκυλους που λαμβανουν μερος στις εκθεσεις ερχονται στην ζωη οι σκυλοι των φυλων που επιλεγουν πολλοι.

Δεν τσουβαλιάζουμε τίποτα, κάνουμε μια συζήτηση για ένα θέμα που έχει πολλές παραμέτρους. Ευζωία σκύλου, βραβεία,βελτίωση φυλών κλπ κλπ. Εγώ π.χ. θέλω να βγάλω συμπεράσματα από αυτή τη συζήτηση για αυτό την παρακολουθώ με ενδιαφέρον.

vagelis_ras

Well-Known Member
5 Αυγούστου 2011
2.405
458
53
<<Έκθεση>>
Ένα αναγκαίο κακό.
Περισσότερο μοιάζει με διαφημιστική καμπάνια εκτροφέων παρά με αξιοκρατική επικράτηση των καλύτερων δειγμάτων φυλής.
Θα μπορούσε να υπάρχει και χωρίς τις εκθέσεις η καλή εκτροφή.
Αξιοκρατική έκθεση ή αξιοκρατικός έλεγχος θα ήταν αν έβλεπα να αποκλείονται κάποια σκυλιά.
Τότε και μόνο τότε θα ήταν χρήσιμη μια έκθεση.
Από την τελευταία έκθεση του ΚΟΓΠΕ που είδα σκύλο με κροτοφοβία να περνά την εξέταση , μάλλον ξενέρωσα .(και να σκεφτεί κάνεις ότι αυτός ο σκύλος κάποια στιγμή θα αναχαραχθεί).
Είδα σκύλο που αν τον έβλεπα στο δρόμο θα τον πέρναγα για αδέσποτο δείγμα ΓΠ , να περνά στην εξέταση μορφολογίας.

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Δηλαδη το μεγαλυτερο ποσοστο των σκυλων με πολλες διακρισεις που ανηκουν σε εκτροφεια εχουν την ιδανικη ζωη... οκ:cool:

nfeel

Well-Known Member
7 Οκτωβρίου 2011
1.491
514
UK
Εγώ π.χ. θέλω να βγάλω συμπεράσματα από αυτή τη συζήτηση για αυτό την παρακολουθώ με ενδιαφέρον.
Εντάξει εσύ είσαι 1 άντε 2 στους 10.Οι περισσότεροι που μπαίνουμε σε κουβέντα έχουμε ήδη τις απόψεις μας κ είμαστε σίγουροι ότι είναι οι σωστές ;)

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Προσωπικά πιστεύω ότι και οι εκθέσεις, και τα κυναθλήματα, είναι απεικόνιση την κυνολογικής πραγματικότητας, δηλάδή υπάρχουν και καλοί, και κακοί, και μέτριοι και αδιάφοροι, κι αυτοί μπορεί να είναι από τον τελευταίο εκθέτη, μέχρι τον μεγαλύτερο εκτροφέα....όλα παίζουν!

Σχετικά με την νίκη....
Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που να συμμετέχει σε έναν διαγωνισμό που να μην αποζητά την νίκη...
Ειδικά αν είναι εκτροφέας, ακόμη κι ο αγνότερος άνθρωπος να είναι, σίγουρα θέλει να δει τους κόπους του, το διάβασμά του κι ότι άλλο έχει κάνει για να "βγάλει" έναν σκύλο, να αποδίδουν και να είναι ο δικός του σκύλος αυτός που κερδίζει, δηλαδή αυτός που προσεγγίζει το πρότυπο περισσότερο...
Τώρα ότι κάποιοι, περισσότεροι ή λιγότεροι, μπορεί να το κάνουν για τα φράγκα, κι αυτό διόλου απίθανο, ή μάλλον σίγουρο είναι!

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.420
10.633
Athens
Οι εκθέσεις είναι σίγουρα απαραίτητες ώστε να μπορέσει να υπάρξει διαδικασία σύγκρισης ανάμεσα στα εκτροφικά μοντέλα. Το αν οι σκύλοι κρίνονται όπως θα πρεπε να κρίνονται είναι αλλουνού παππά ευαγγέλιο - πότε ναι, πότε όχι. Προσωπικά είμαι ενάντια στον υπερτυπισμό γιατί έχει καεί η γούνα μου - θα προτιμούσα λοιπόν οι εκθέσεις να εμπεριέχουν κριτήρια που συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση της φυλής από πλευράς υγείας. Να μιλήσω με ένα παράδειγμα για τη δική μου φυλή: Δεν μπορώ να θεωρήσω ορθή κρίση καλύτερου φυλής ενός γαλλικού που κοντεύει να πάθει collapse στο στίβο κι ο κριτής τον αναδικνύει. Εκείνη τη στιγμή ο κριτής εγκληματεί εις βάρος της φυλής.

Όσον αφορά τη σχέση των εκθέσεων με την κυνοφιλία: καμία σχέση μεταξύ τους. Μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων σκύλων βγαίνουν από τα κένελ τους 2-3 φορές το χρόνο για να πάνε στην έκθεση και μόνο. Καλοπέραση δεν το λες. Επίσης εκεί, μέσα στην στρεσαρισμένη συχνά κατάσταση, πάλι δε νομίζω ότι είναι η καλύτερή τους - δεν είναι σκυλοπάρκο. Ειδικά σε κλειστούς χώρους (βλ. π.χ. Diana) είναι μάλλον κολαστήριο για τους σκύλους (και τους ιδιοκτήτες).

Αν ο καλός χειριστής αναδεικνύει το σκύλο? Βεβαίως και το κάνει αλλιώς δεν θα πληρωνόταν για αυτό! Όπως και το αντίθετο - ο κακός χειριστής "καίει" το σκύλο (έχω 2-3 τέτοιες κρίσεις "σκύλος εξαίρετος κλπ-κλπ. χειριστής για τα μπάζα!" :D )

Προσωπικά θεωρώ και το έχω ξαναγράψει σε άλλο θέμα παλιότερα ότι θα προτιμούσα την έκθεση πιο "ανοιχτή" και με πιο "happening" χαρακτήρα. Και με shows, και με αδέσποτα και με περίπτερα να κάνεις χάζι και με εκπαιδευτικά σεμινάρια, και με εξετάσεις εργασίας κλπ. Ένα τέτοιο μοντέλο πιστεύω ότι θα προωθούσε περισσότερο την κυνοφιλία και την ενημέρωση και θα έδινε πιο "φιλικό" χαρακτήρα και στο σκύλο και στους σκυλο-ιδιοκτήτες.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
<<Έκθεση>>
Ένα αναγκαίο κακό.
Περισσότερο μοιάζει με διαφημιστική καμπάνια εκτροφέων παρά με αξιοκρατική επικράτηση των καλύτερων δειγμάτων φυλής.
Θα μπορούσε να υπάρχει και χωρίς τις εκθέσεις η καλή εκτροφή.
Αξιοκρατική έκθεση ή αξιοκρατικός έλεγχος θα ήταν αν έβλεπα να αποκλείονται κάποια σκυλιά.
Τότε και μόνο τότε θα ήταν χρήσιμη μια έκθεση.
Από την τελευταία έκθεση του ΚΟΓΠΕ που είδα σκύλο με κροτοφοβία να περνά την εξέταση , μάλλον ξενέρωσα .(και να σκεφτεί κάνεις ότι αυτός ο σκύλος κάποια στιγμή θα αναχαραχθεί).
Είδα σκύλο που αν τον έβλεπα στο δρόμο θα τον πέρναγα για αδέσποτο δείγμα ΓΠ , να περνά στην εξέταση μορφολογίας.
Vagelis_ras, τι εννοείς περνάει στην εξέταση μορφολογίας;
Τι έκανε ο σκύλος που ήταν κροτοφοβικός;

DORIS

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2010
1.214
261
38
μονο εκθεσιακός σκύλος αλλάζει χερια ?
οχι αλλαζουν και αλλοι και κακοπερνανε και αλλοι
τους πρωτους ομως τους εκθειαζουμε και του δευτερους τους κραζουμε

ειναι αυτο που ειπα πριν αυστηροτητα να κοβονται σκυλια στις εκθεσεις

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Μα γι'αυτό συζητάμε την πράξη, και οχι τη θεωρία..... Η πράξη λειτουργεί? Επιτυγχάνεται το ζητούμενο?
Πιστευω οτι η πραξη λειτουργει. Αν ηταν τοσο ''μούφα'' η ολη κατασταση, θα ειχαν αποχωρησει απο μονοι τους οι περισσοτεροι εκτροφεις απο εκει και θα βρισκανε αλλους τροπους για να συνεχισουνε. Οι εκθεσεις μορφολογιας με κριτες, ειναι πολυ παλια και πολυ κοντα στις αναγκες διευθετηση. Εκει, κρινονται μορφολογικα οι σκυλοι και δεν θα μπορουσε να συμει κατι αλλο(εκτος και αν πουμε οτι δεν θα υπαρχει κριση)...

Ο υπερτυπισμος θα ηταν μεγαλυτερος χωρις τις εκθεσεις, σκεφτειτε το! Εκει τουλαχιστο πατανε και σε ενα προτυπο οσο και αν υπαρχουν γκρινιες και ερωτηματικα απο κριτη σε κριτη. Φανταζεστε να εκανε ο καθενας οτι ηθελε; Και υπερτυπισμος φουλ θα ερχοταν στην επιφανεια, αλλα και υποτυπισμος λογω του οτι ο καθενας οτι και να εβγαζε θα ελεγε ειναι καθαροαιμο ταδε και τρεχα γυρευε...

Καταλαβαινω οτι για καποιους που εχουν ημιαιμα και δεν τους ενδιαφερουν οι φυλες και οι εκθεσεις ακουγονται κινεζικα αυτα, αλλα αν μιλαμε για τις φυλες, μιλαμε και για εκθεσεις...:)

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Γι'αυτο σκεφτόμουν αν θα υπήρχε τρόπος να γίνεται η αξιολόγηση μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας... Δε βλέπω γιατί θα πρεπει να είναι συνδεδεμενη η διαδικασία με διαγωνισμούς, βραβεία και νίκες.... Δε βλέπω πως βοηθούν. Ας φέρνανε τους κριτές σ'ενα χώρο και να μπαίνει ένας ένας μέσα και να τους έρχεται η κρίση αργότερα με το ταχυδρομείο... (πόσοι θα πήγαιναν άραγε?).

Κι ας γινόντουσαν εκθέσεις αλλά χωρίς αξιολόγηση, γιανα βλέπει ο ένας τα σκυλιά του άλλου.... αλλά με κάποιο τρόπο να αποσυνδεθεί η διαδικασία της αξιολόγησης απ'αυτή του "διαγωνισμού"....

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Καταλαβαινω οτι για καποιους που εχουν ημιαιμα και δεν τους ενδιαφερουν οι φυλες και οι εκθεσεις ακουγονται κινεζικα αυτα, αλλα αν μιλαμε για τις φυλες, μιλαμε και για εκθεσεις...
ΤΟ ότι κάποιος έχει ημίαιμο σκύλο, δε σημαίνει ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι φυλές. Μη μπερδεύεσαι. (τα κινέζικα που τα είδες?)

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Καταλαβαινω οτι για καποιους που εχουν ημιαιμα και δεν τους ενδιαφερουν οι φυλες και οι εκθεσεις ακουγονται κινεζικα αυτα, αλλα αν μιλαμε για τις φυλες, μιλαμε και για εκθεσεις...:)
Καθολου κινεζικα.... ουτοπικα μονο! Το αν εχει καποιος ημιαιμο ή καθαροαιμο δεν καθοριζει και το ενδιαφερον του για τις φυλες.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.253
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97