Λοιπόν είχα πάντα τις αμφιβολίες μου σχετικά με το "άγχος αποχωρισμού". Τελευταία τείνω να πιστεύω ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται καν, και μάλιστα ότι επιβιώνει ως κτηνιατρικός - ψυχιατρικός όρος, με απώτερο στόχο την πώληση αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών για σκύλους.
Για να καταλάβω θέλω να μάθω τα εξής: βιώνουν τα κουτάβια άγχος αποχωρισμού μετά τον απογαλακτισμό?
Βιώνουν οι λύκοι που διώχνονται απ' τις αγέλες τους άγχος αποχωρισμού?
Και αν ναι, πώς το βιώνουν? Ουρλιάζουν? Καταστρέφουν ό,τι βρουν?
Κατά βάθος πιστεύω το εξής: Συμπτώματα "κατάθλιψης" λόγω του οριστικού αποχωρισμού απ' το αφεντικό βιώνουν τα σκυλιά.
Παραδείγματα:
Το ντόμπερμαν του παππού μου έχασε τα μαλλιά του όταν ο παππούς μου τον έδωσε.
Ο μεγάλης ηλικίας σκύλος που υιοθέτησε η φίλη μου έπαθε σοκ με την αλλαγή περιβάλλοντος και τον αποχωρισμό απ' την αγέλη του, με αποτέλεσμα να κολλήσει σε μια γωνιά για λίγες μέρες, να μη μπορεί να αφοδεύσει, να μην τρώει.
Τι σχέση έχουν αυτές οι συμπεριφορές με το γκριφόν της θείας μου που διαγνώστηκε με "separation anxiety" επειδή όταν εκείνη φεύγει εκείνο κάνει ζημιές, κλαίει και φωνάζει?
Με λίγα λόγια: Καταλήγω ότι τα σκυλιά που έχουν την παραπάνω υπερβολική συμπεριφορά έχουν αντιληφθεί ότι με το κλάμμα και τις φωνές κερδίζουν χάδια και προσοχή (ακόμα και η αρνητική προσοχή -π.χ κατσάδα - είναι... προσοχή).
Όσο για τις ζημιές... βαρεμάρα.
Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κανείς που να συμφωνεί με τα παραπάνω.
Για να καταλάβω θέλω να μάθω τα εξής: βιώνουν τα κουτάβια άγχος αποχωρισμού μετά τον απογαλακτισμό?
Βιώνουν οι λύκοι που διώχνονται απ' τις αγέλες τους άγχος αποχωρισμού?
Και αν ναι, πώς το βιώνουν? Ουρλιάζουν? Καταστρέφουν ό,τι βρουν?
Κατά βάθος πιστεύω το εξής: Συμπτώματα "κατάθλιψης" λόγω του οριστικού αποχωρισμού απ' το αφεντικό βιώνουν τα σκυλιά.
Παραδείγματα:
Το ντόμπερμαν του παππού μου έχασε τα μαλλιά του όταν ο παππούς μου τον έδωσε.
Ο μεγάλης ηλικίας σκύλος που υιοθέτησε η φίλη μου έπαθε σοκ με την αλλαγή περιβάλλοντος και τον αποχωρισμό απ' την αγέλη του, με αποτέλεσμα να κολλήσει σε μια γωνιά για λίγες μέρες, να μη μπορεί να αφοδεύσει, να μην τρώει.
Τι σχέση έχουν αυτές οι συμπεριφορές με το γκριφόν της θείας μου που διαγνώστηκε με "separation anxiety" επειδή όταν εκείνη φεύγει εκείνο κάνει ζημιές, κλαίει και φωνάζει?
Με λίγα λόγια: Καταλήγω ότι τα σκυλιά που έχουν την παραπάνω υπερβολική συμπεριφορά έχουν αντιληφθεί ότι με το κλάμμα και τις φωνές κερδίζουν χάδια και προσοχή (ακόμα και η αρνητική προσοχή -π.χ κατσάδα - είναι... προσοχή).
Όσο για τις ζημιές... βαρεμάρα.
Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κανείς που να συμφωνεί με τα παραπάνω.
Last edited: