Μη αναστρέψιμη κίρρωση ήπατος μαζί με Λεϊσμανίωση και Ερλιχίωση


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.382
10.550
Athens
Μπράβο καλά νέα!
Για συκώτι εγώ έδινα Liv52 που είχα δει πολύ καλές κριτικές - μη γελάτε - σε φόρουμ Body building (εκεί έχουν όλοι θέμα με το συκώτι). Θα σου λεγα δες και σε ένα τέτοιο φόρουμ γιατί είναι μανούλες στο θέμα συκώτι.
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.382
10.550
Athens
Μπράβο καλά νέα!
Για συκώτι εγώ έδινα Liv52 που είχα δει πολύ καλές κριτικές - μη γελάτε - σε φόρουμ Body building (εκεί έχουν όλοι θέμα με το συκώτι). Θα σου λεγα δες και σε ένα τέτοιο φόρουμ γιατί είναι μανούλες στο θέμα συκώτι.
Τι γελάς @mareco ακόμη παίρνω κάθε χρόνο ευχετήριο email στα γενέθλιά μου από το Ελληνικό Bodybuilding Forum - Bodybuilders.gr.
 




vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.382
10.550
Athens
...να φανταστώ κάνει και για πρώην αλκοολικούς?!
:unsure:
Φαντάζομαι πως ναι...
Εγώ πάντως θα βάλω λινκ στο φόρουμ για να διαφημιστεί γιατί εκεί ξεστραβώθηκα πριν από μερικά χρόνια με το πως ρίχνουμε το sgot και sgpt. Για το Liv52 εκεί έμαθα, φυτικό, δημοφιλές και όλοι ευχαριστημένοι. :p

 
  • Like
Reactions: marytherion


SokratisΚ

Member
9 Σεπτεμβρίου 2023
21
61
49
Υπέροχα νέα! Μπορείς να μας πεις λίγο για το SAMe? Με ενδιαφέρει άμεσα.
Καλημέρα! Ναι, φυσικά. Παρακάτω έχω δύο άρθρα:

---

Το SAM-e (S-Adenosyl Methionine) είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα που έχει αποδειχθεί ότι έχει ηπατοπροστατευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έχει χρησιμοποιηθεί σε σκύλους για τη θεραπεία διαφόρων ηπατικών διαταραχών, όπως η ηπατική ανεπάρκεια, η ηπατική εγκεφαλοπάθεια και η χρόνια ηπατίτιδα.

Μια μελέτη του 2005 (Center et al.) διαπίστωσε ότι η χορήγηση SAM-e σε σκύλους με χρόνια ηπατίτιδα βελτίωσε σημαντικά τα κλινικά συμπτώματα και τις βιοχημικές παραμέτρους του ήπατος σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Μια άλλη μελέτη του 2017 (Winter et al.) έδειξε ότι το SAM-e, σε συνδυασμό με σιλυμαρίνη, βελτίωσε την ηπατική λειτουργία και μείωσε τη φλεγμονή σε σκύλους με ηπατική νόσο που προκλήθηκε από φάρμακα.

Η συνιστώμενη δοσολογία SAM-e για σκύλους είναι συνήθως 18-20 mg/kg/ημέρα, χορηγούμενη από το στόμα σε άδειο στομάχι. Ωστόσο, η ακριβής δοσολογία μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της ηπατικής νόσου και άλλους παράγοντες, επομένως είναι σημαντικό να ακολουθούνται οι οδηγίες του κτηνιάτρου.

Παρότι το SAM-e θεωρείται γενικά ασφαλές, μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα και μπορεί να μην είναι κατάλληλο για σκύλους με ορισμένες παθήσεις. Επομένως, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλεύεστε έναν κτηνίατρο πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε συμπληρωματική θεραπεία.

Συνοπτικά, το SAM-e μπορεί να είναι ένα ευεργετικό συμπλήρωμα για σκύλους με ηπατικές παθήσεις, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με καθοδήγηση από κτηνίατρο και σε συνδυασμό με άλλες κατάλληλες θεραπείες.

---

Μια μελέτη του 2021 (Wallace et al.) που δημοσιεύτηκε στο Journal of Veterinary Internal Medicine διερεύνησε την ασφάλεια του SAM-e σε υγιείς σκύλους και σκύλους με ηπατική νόσο.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι σε υψηλές δόσεις (40-60 mg/kg/ημέρα), το SAM-e προκάλεσε ανεπιθύμητες ενέργειες όπως έμετο, διάρροια και ανορεξία σε ορισμένους σκύλους. Επιπλέον, σε σκύλους με προϋπάρχουσα ηπατική νόσο, οι υψηλές δόσεις SAM-e συσχετίστηκαν με αυξημένα ηπατικά ένζυμα, υποδηλώνοντας πιθανή ηπατοτοξικότητα.

Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι χαμηλότερες δόσεις SAM-e (20 mg/kg/ημέρα) ήταν καλά ανεκτές και δεν προκάλεσαν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες ή αλλαγές στα ηπατικά ένζυμα.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι συγγραφείς συνέστησαν ότι το SAM-e πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε σκύλους, ιδιαίτερα σε εκείνους με προϋπάρχουσα ηπατική νόσο. Τόνισαν επίσης τη σημασία της χρήσης κατάλληλων δόσεων και της στενής παρακολούθησης για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του SAM-e σε σκύλους και τονίζει τη σημασία της εξατομικευμένης προσέγγισης κατά τη χρήση συμπληρωμάτων σε ζώα με ηπατικές παθήσεις.
 
  • Like
Reactions: medusa




SokratisΚ

Member
9 Σεπτεμβρίου 2023
21
61
49
Φαντάζομαι πως ναι...
Εγώ πάντως θα βάλω λινκ στο φόρουμ για να διαφημιστεί γιατί εκεί ξεστραβώθηκα πριν από μερικά χρόνια με το πως ρίχνουμε το sgot και sgpt. Για το Liv52 εκεί έμαθα, φυτικό, δημοφιλές και όλοι ευχαριστημένοι. :p

Ευχαριστώ για τη συμβουλή! Δεν το γνωρίζω το Liv52, αλλά κάνοντας μια πρώτη αναζήτηση βρήκα μερικές πληροφορίες. Φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει, αλλά περιέχει και ένα βότανο, το οποίο είναι δυνητικά τοξικό. Δυνητικά σημαίνει ότι σε μικρές ποσότητες και ανάλογα με την περίπτωση μπορεί και να μήν είναι τοξικό. Σε κάθε περίπτωση, αν τα οφέλη είναι πολύ περισσότερα από την επιβάρυνση, τότε αξίζει να το δοκιμάσω. Θα ρωτήσω και την κτηνίατρό μου.
  1. Εσείς είδατε κάποια ένδειξη τοξικότητας είτε στο αίμα είτε σε εξωτερικά συμπτώματα;
  2. Πόσο Liv52 ανά βάρος χορηγήσατε;

Πάρακάτω οι πληροφορίες που βρήκα:

Συστατικά:
Capparis spinosa, Cichorium intybus (Gemeiner Name: Zichorie), Solanum nigrum ganze Pflanze, Terminalia arjuna, Cassia occidentalis l., Achillea millefolium, Tamarix gallica l.

Τα κύρια ενεργά συστατικά των βοτάνων και οι σχετικές μελέτες:

Capparis spinosa: Κύρια συστατικά είναι η κουερσετίνη, η ρουτίνη και η καμφερόλη. Μελέτη σε ποντίκια έδειξε ηπατοπροστατευτική δράση της C. spinosa έναντι τοξικότητας από παρακεταμόλη (Aghel et al., 2007).

Cichorium intybus: Περιέχει ινουλίνη, κιχορικό οξύ και φλαβονοειδή. Μελέτη σε αρουραίους έδειξε βελτίωση ηπατικών ενζύμων και αντιοξειδωτική δράση (Zafar & Ali, 1998).

Solanum nigrum: Σολασοδίνη, σολανίνη, σολαμαργίνη. In vitro μελέτη έδειξε κυτταροπροστατευτική δράση εκχυλίσματος S. nigrum σε ηπατοκύτταρα (Lin et al., 2008).

Terminalia arjuna: Περιέχει τανίνες, τριτερπένια και φλαβονοειδή. Μελέτη σε αρουραίους έδειξε βελτίωση ηπατικής βλάβης από αλκοόλ (Ragavan & Krishnakumari, 2006).

Cassia occidentalis: Ανθρακινόνες, φλαβονοειδή, τανίνες. Μελέτη σε ποντίκια ανέδειξε ηπατοπροστατευτική δράση έναντι τοξικότητας από παρακεταμόλη (Jafri et al., 1999).

Σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις:


Δεν βρέθηκαν μελέτες για αλληλεπιδράσεις των συστατικών με τη σιλυμαρίνη.
Το SAM-e μπορεί θεωρητικά να αλληλεπιδρά με βότανα που επηρεάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης, όπως το βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum), αλλά δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για τα συγκεκριμένα βότανα.

Συνοπτικά, αν και υπάρχουν κάποιες ενθαρρυντικές προκλινικές μελέτες, τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των βοτάνων αυτών στην ηπατική νόσο στον άνθρωπο παραμένουν περιορισμένα. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα με καλά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές και μελέτες αλληλεπιδράσεων πριν εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.

Η χρήση βοτάνων στην ηπατική νόσο των σκύλων είναι ένα θέμα που χρήζει προσοχής και περαιτέρω έρευνας. Αν και κάποια από τα προαναφερθέντα βότανα έχουν δείξει ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες σε μελέτες με ζώα, τα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους ειδικά στους σκύλους είναι ακόμη πιο περιορισμένα.

Ορισμένα σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

1. Διαφορές στο μεταβολισμό: Οι σκύλοι μπορεί να μεταβολίζουν τα συστατικά των βοτάνων διαφορετικά από τους ανθρώπους ή άλλα ζώα, επηρεάζοντας την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια.

2. Τοξικότητα: Κάποια βότανα μπορεί να είναι τοξικά για τους σκύλους σε δόσεις που είναι ασφαλείς για τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, η Solanum nigrum θεωρείται δυνητικά τοξική για τα κατοικίδια ζώα.

3. Αλληλεπιδράσεις: Τα ενεργά συστατικά των βοτάνων μπορεί να αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα που λαμβάνει ο σκύλος, επηρεάζοντας τη θεραπεία.

4. Ποιότητα και δοσολογία: Τα συμπληρώματα βοτάνων για κατοικίδια ζώα μπορεί να διαφέρουν σε ποιότητα και περιεκτικότητα σε δραστικές ουσίες, καθιστώντας δύσκολη την τυποποίηση της δοσολογίας.

Δεδομένων των παραπάνω, η χρήση αυτών των βοτάνων στην ηπατική νόσο των σκύλων θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και πάντα υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη κτηνιάτρου με εξειδίκευση στη φυτοθεραπεία. Είναι απαραίτητο να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες ειδικά σε σκύλους για να αξιολογηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα αυτών των βοτάνων στην αντιμετώπιση της ηπατικής νόσου στον συγκεκριμένο πληθυσμό.


Δυνητική τοξικότητα της Solanum nigrum για τα κατοικίδια ζώα

Η Solanum nigrum (αγριοντοματιά) περιέχει τοξικά αλκαλοειδή όπως η σολανίνη, που μπορεί να είναι επιβλαβή για τους σκύλους. Ωστόσο, τα διαθέσιμα δεδομένα για την τοξικότητα ειδικά στους σκύλους είναι περιορισμένα και προέρχονται κυρίως από αναφορές περιστατικών και όχι από ελεγχόμενες μελέτες.

Σύμφωνα με το ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals), η S. nigrum θεωρείται τοξική για τους σκύλους και μπορεί να προκαλέσει:

1. Γαστρεντερικά συμπτώματα: Έμετος, διάρροια, κοιλιακό άλγος.

2. Νευρολογικά συμπτώματα: Αταξία, λήθαργος, σπασμοί, κώμα.

3. Καρδιακές επιπτώσεις: Βραδυκαρδία, αρρυθμίες.

4. Αναπνευστικά προβλήματα: Δυσκολία στην αναπνοή, αναπνευστική καταστολή.

5. Άλλα συμπτώματα: Αφυδάτωση, ληθαργικότητα, ανορεξία.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η τοξίκωση από S. nigrum μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική και νεφρική βλάβη, καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος και even θάνατο.

Παρ' όλα αυτά, οι περισσότερες αναφορές τοξίκωσης αφορούν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων του φυτού, ειδικά των άγουρων καρπών που περιέχουν υψηλότερα επίπεδα τοξικών ουσιών. Η τοξικότητα μπορεί επίσης να ποικίλλει ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης και το μέρος του φυτού.

Συνοπτικά, αν και υπάρχουν ενδείξεις για την τοξικότητα της S. nigrum στους σκύλους, χρειάζονται περισσότερες στοχευμένες μελέτες για την πλήρη κατανόηση των επιπτώσεων και των μηχανισμών τοξικότητας. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται η αποφυγή χρήσης του φυτού σε σκύλους και η άμεση κτηνιατρική φροντίδα σε περίπτωση πιθανής έκθεσης.


Πληροφορίες από το άρθρο του ASPCA σχετικά με την τοξικότητα της Solanum nigrum στους σκύλους.

Το άρθρο βρίσκεται στη διεύθυνση: Black Nightshade

Το σχετικό απόσπασμα:

"Black Nightshade
Scientific Name: Solanum nigrum
Family: Solanaceae
Toxicity: Toxic to Dogs, Toxic to Cats, Toxic to Horses
Toxic Principles: Solanine and related glycoalkaloids
Clinical Signs: Gastrointestinal signs (vomiting, diarrhea, abdominal pain), neurologic signs (drowsiness, weakness, ataxia, muscle twitching, tremors, seizures), cardiac effects (slow heart rate, arrhythmias, cardiac arrest)
The toxicity of black nightshade can vary depending on the stage of growth, the part of the plant, and the amount consumed. Unripe berries are considered more toxic than ripe berries. Pets that ingest a large number of berries, or pets with underlying health conditions, may experience more severe clinical signs. In severe cases, black nightshade ingestion can lead to liver failure, respiratory failure, and even death."

Μετάφραση στα ελληνικά:

"Αγριοντοματιά (Μαύρος Μανδραγόρας)
Επιστημονικό Όνομα: Solanum nigrum
Οικογένεια: Solanaceae
Τοξικότητα: Τοξικό για Σκύλους, Τοξικό για Γάτες, Τοξικό για Άλογα
Τοξικές Ουσίες: Σολανίνη και σχετικά γλυκοαλκαλοειδή
Κλινικά Συμπτώματα: Γαστρεντερικά συμπτώματα (έμετος, διάρροια, κοιλιακό άλγος), νευρολογικά συμπτώματα (υπνηλία, αδυναμία, αταξία, μυϊκές συσπάσεις, τρόμος, σπασμοί), καρδιακές επιπτώσεις (βραδυκαρδία, αρρυθμίες, καρδιακή ανακοπή)
Η τοξικότητα της αγριοντοματιάς μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης, το μέρος του φυτού και την καταναλωθείσα ποσότητα. Οι άγουροι καρποί θεωρούνται πιο τοξικοί από τους ώριμους. Τα κατοικίδια που καταναλώνουν μεγάλο αριθμό καρπών ή τα κατοικίδια με υποκείμενα προβλήματα υγείας μπορεί να εμφανίσουν σοβαρότερα κλινικά συμπτώματα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η κατανάλωση αγριοντοματιάς μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια, αναπνευστική ανεπάρκεια και ακόμη και θάνατο."
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.744
7.260
Να συμπληρώσω στο παραπάνω πώς ό,τι ανήκει στην οικογένεια των nightshades (δλδ κ η απλή ντομάτα κ η πατάτα αλλά πιο πολύ η πράσινη, η φλούδα της κτλ) είναι δυνητικά τοξικό - ανάλογα με το προϊόν, την ποσότητα κ τη διάρκεια χορήγησης - για τους σκύλους.

Έχει να κάνει με τη σολανινη, διαφορετικών μορφών κ συγκεντρώσεων, που έχουν όλα τους.
 
  • Like
Reactions: vrmode and medusa