το προηγούμενο ποστ μου, μου φανηκε λίγο απότομο...
οπότε τωρα που έχω λίγο χρόνο θα προσπαθήσω να εξηγηθώ..
καταρχήν θελω να φέρουμε όλοι στο μυαλό μας ένα κόκκαλο.. ένα απλό κόκκαλο από ... μπουτι κοτόπουλου..
όπως βλέπουμε το κόκκαλο λοιπόν αποτελείται το μεσαίο τμήμα του το οστέινο... και στις άκρες έχει τους χόνδρους..
αυτή την εικόνα την έχουμε όλοι στο μυαλό μας και είναι εύκολα κατανοητή..
πάμε τωρα στα κόκκαλα ενός κουταβιού μεγλαλου δανού παράδειγμα..\
να πάρουμε ως παραδοχή ότι τα κόκκαλα όταν αναπτύσσονται... το μεσαίο τμήμα το οστέινο που θα'λεγα εγω... παραμένει σταθερό... και μέρος του χόνδρου έρχεται και σκληραίνει ασβεστοποιείται και μεταλάσσεται από χόνδρος σε οστό..
αυτή είναι μια απλή διαδικασία εύκολα κατανοητή..μ μια απλη καλή τροφή... το σκυλί παίρνει το ασβέστιο το οποίο χρειάζεται , την χονδροιτίνη και γλουκοζαμίνη την οποία χρειάζεται.. και όλα εξελίσονται ομαλα... ειδικά για τις μικρες και μεσαίες φυλές και τα απροβλημάτιστα κουταβια..
παμε τωρα και λιγο στα ισχύα και τις αρθρώσεις του μηριαίου οστού με την κοτύλη...
η άρθρωση λοιπόν από μόνη της και φυσιολογικα...εχει τον θύλακα που φροντίζει για την σωστή λίπανση, και καθως φυσιολογικα μεγαλώνει κι αναπτύσσεται το σκυλί ολοκληρώνεται η άρθρωση κι έχουμε στους 16 περίπου μήνες μία καλή προσαρμογή χωρίς προβλήματα...
τι γίνεται τωρα ομως όταν έχουμε κάποια βαρια μεγαλόσωμη φυλή είτε κάποιο κουτάβι με πρόβλημα...
δλδ... ένα υπερβαρο κουτάβι με αποτέλεσμα η μαλακή ακόμα άρθρωση ν καταπονειται απο το βαρος... η λίπανση να μην ειναι αρκετή, οι χόνδροι να τρίβονται μεταξύ τους να δημιουργούνται ακανθώσεις που ασβεστοποιούνται, και καταλήγουμε σε μία ωραία οστεορθρίτιδα... κοινώς δυσπλασία...
ο ίδος ακριβως μηχανισμός μπορεί να δμιουργηθεί είτε λόγω κληρονομικότητας, είτε λόγω έντονης καταπόνησςη όπως είπαμε νωρίτερα λόγω βάρους, είτε λόγω ύπαρξης σκάλας και εντονης λαθος κίνησης στην κρίσμη ηλικία , είτε λόγω μη σταθερού βηματισμού σε γλυστερες επιφανειες, είτε... λόγω δεσίματος σε μικρό μηκος αλυσ'ίδας με αποτέλεσμα το κουτάβι συνεχώς να στεκεται και να βαζει δύναμη στα πίσω πόδια... το κληρονομικό τοπαμε?
πάμε τωρα στο άλλο σημείο.. να έχει ένα κουταβι στραβους καρπούς..να κοιτανε τα πέλματα εκατέρωθεν...
σε όλα τα παραπάνω προβλήματα _ κατά την διάρκεια της ανάπτυξης πάντα... το χειροτερο που μπορουμε να κάνουμε και το προτείνουν ακόμα μερικοι κτηνίατροι.. είναι να δώσουμε ασβέστιο... χτίζει γερά κόκκαλα λένε...
το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τροφοροτήσουμε τον οργανισμό με επιπλέον φυσική λίπανση... (υαλουρονικό οξύ)
να βοηθήσουμε στην καθυστέρηση ασβεστοποίησης του χόνδρου, (γλουκοζαμίνη χονδροιτίνη msm)
να καθυστερήσουμε την σκλήρυνση ενός κόκκαλου και την γρηγορη θέση του στην τελική κατάσταση ενός κόκκαλου προσπαθώντας να κρατήσουμε την ελαστικότητα του όσο περισσότερο μπορούμε ώστε να δώσουμε χρόνο να διορθωθεί η κατάσταση πριν την τελική ευθεία...
σε αυτή την διατήρηση της ελαστικότητας των κόκκαλων αποβλέπουν τα συμπληρώματα τα οποία προτείνουμε και τα προτείνουμε καθαρά κι όχι ως ποσοστιαία συμμετοχή μαζι με υπολλειπόμενα κλπ κλπ κλπ..
γι αυτο ακόμα και οι εκτροφείς που υποστηρίζουν την μπαρφ προτείνουν κατα την διαρκεια της αναπτυξης μια καλή ξητρά τροφή, συμπληρώματα αν χρειαστεί και με την ολοκληρωση της ανάπτυξης δίνετε ότι θέλετε.
μα καλά τόσο σοβαρο είναι?
σας επιστρεφω στο κουταβι του μεγάλου δανου...
5 μηνών είναι περίπου 50 εκτοστά 40 κιλα, 6 μηνών 60 εκατοστά 45 κιλα, 7 μηνών 70 εκατοστά περίπου 50 κιλά...
μεγαλώνει μέσο όρο 10 εκατοστά τον μήνα και 5 κιλα... και σε τρεις μηνες έχει μεγαλωσει κατα 30 εκατοστα και 15 κιλα όταν αλλες φυλες θελουν ενα χρονο να παρουν αυτο το υψος και βαρος..
καταλαβαινετε για το πόσο ελαστικα κι ευπλαστα ειναι τα οστα τυο και πόσο σημαντικο σε περιπτωση προβλήματος να εχουμε χρόνο να διορθωσουμε - βοηθήσουμε με τα συγκεκριμένα συμπληρωματα.
αν λοιπον... σε ενα κουταβι δανου που εχει στραβα πελματα, δωσουμε ασβεστιο τοτε χανουν τη φυσικη ελαστικοτητα τα κοκκαλα ασβεστοποιουνται γρηγορότερα... και κλειδωνει το προβλημα...
προσφεροντας γλουκοζαμινη χονδροιτινη και msm χωρις επιπλεον ασβεστιο , παρατείνουμε την ελαστικοτητα των κοκκαλων... δινουμε χρονο παραδειγμα στην αναπτυξη του στηθους του σκύλου , όπου το ανοιγμα των πλευρων... θα διορθωσουν την κατάσταση στους καρπους στρίβοντας τους.
σαφως δεν ειναι τοσο απλοικα τα πραγματα... αλλα δεν μπορω να γινω διαφορετικα ευκολα κατανοητος...
δεν ξερω αν σας βοηθησα... προσπαθησα να ανασυρω απο την μνημη μου τα οσα εχω διαβασει τα τελευταια 15 χρονια και να τα μεταφερω οσο πιο απλα γινόταν.