ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ...


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.860
5.110
patra
grdane.blogspot.com
επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι όταν δίνουμε μπαρφ παράδειγμα κοτόπουλο... φαντάζομαι δεν δίνετε μόνο τις αρθρώσεις δίνετε και το κόκαλο...\για σκεφτείτε πόσο ασβέστιο δίνετε λοιπόν...
γιατί αυτό ακριβώς προσπαθούμε να αποφύγουμε....
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
@sis
Δεν διαφωνώ σε τίποτα που έγραψες. Απλά θεώρησα λέγοντας "δώσε μπούτι κοτόπουλο" το μυαλό πάει στο ωμό. Στα υπόλοιπα όπως είπα τείνω να συμφωνήσω.
Όντως μου φαίνεται πολύ αυτό περί 450mg σε πόδι κοτόπουλο. Ας πούμε τα μισά, ακόμα κι έτσι είναι υπεραρκετά γιατί ένα σκυλί 30κιλων δεν θα φάει μόνο ένα δύο πόδια και τέλος. Θα φάει και μπουτακι, θα φάει και φτερούγα. Μιλάμε για σχεδόν 700γρ φαγητό την ημέρα. Αν κάτσεις να μετρήσεις λεπτομέρειες η γλυκοσαμινη θα περάσει σίγουρα τα 1000mg.
Οι λαιμοί έχουν φουλ αρθρώσεις. Ακόμα και το κόκκαλο στο μπούτι με τόσο μεδούλι που έχει θα πάρει γλυκοσαμινη και από κει.
Το κακό με την ξηρά είναι ότι δεν ξέρουμε τι είναι και κατά πόσο είναι βιοδιαθεσιμα τα θρεπτικά με τόση επεξεργασία που έχουν υποστεί. Μια αρχή είναι να δείτε τα συστατικά μήπως αναφέρουν ποσότητες γλυκοσαμινη/χονδροιτινη.

@GRDANE
Έχω χρόνια να ασχοληθώ με τέτοια αλλά νομίζω το πρόβλημα είναι η αναλογία ασβέστιο με φώσφορο και όχι απλά το αυξημένο ασβέστιο. Για παράδειγμα δίνοντας συμπλήρωμα ασβεστίου πιθανόν κάνεις κακό γιατί δεν επαρκεί το φώσφορο. Αν θυμάμαι, το ασβέστιο αν περάσει το 1,5 προς 1 του φώσφορο θεωρείται ότι παίρνει παραπάνω από ότι χρειάζεται. Ένα μπούτι κοτόπουλο έχει κάπου στο 1,3:1 για παράδειγμα.
Επίσης έχω την εντύπωση ότι σε κουτάβια μεγαλόσωμων φύλων προτιμάται να μειώνεται η πρωτεϊνη και να αυξάνεται η αναλογία κοκκαλου κατά την ανάπτυξη. Το "γνωστό" 80/10/10 γίνεται κάτι του τύπου 65/20/15
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.860
5.110
patra
grdane.blogspot.com
ειδικα σε μεγαλοσωμες φυλες είναι λαθος...
η ποσοτητα ασβεστου πρεπει να ειναι οσο το δυνατον λιγοτερη...
οταν μιλαμε για συμπληρωματα διατροφης μιλαμε ακριβως γιατι καποιες αναγκες ειναι πολυ συγκεκριμένες και οιτροφες δεν μπορουν να τις καλυψουν..
αν σε μεγαλοσωμη φυλη ακολουθησεις αυτα που λες το μονο που θα το σωσει ειναι επειδη λογω μπαρφ θα μενει το σκυλι αδυνατο κατα την περιοδο της αναπτυξης...
 
  • Like
Reactions: GSD92


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.860
5.110
patra
grdane.blogspot.com
το προηγούμενο ποστ μου, μου φανηκε λίγο απότομο...
οπότε τωρα που έχω λίγο χρόνο θα προσπαθήσω να εξηγηθώ..
καταρχήν θελω να φέρουμε όλοι στο μυαλό μας ένα κόκκαλο.. ένα απλό κόκκαλο από ... μπουτι κοτόπουλου..
όπως βλέπουμε το κόκκαλο λοιπόν αποτελείται το μεσαίο τμήμα του το οστέινο... και στις άκρες έχει τους χόνδρους..
αυτή την εικόνα την έχουμε όλοι στο μυαλό μας και είναι εύκολα κατανοητή..
πάμε τωρα στα κόκκαλα ενός κουταβιού μεγλαλου δανού παράδειγμα..\
να πάρουμε ως παραδοχή ότι τα κόκκαλα όταν αναπτύσσονται... το μεσαίο τμήμα το οστέινο που θα'λεγα εγω... παραμένει σταθερό... και μέρος του χόνδρου έρχεται και σκληραίνει ασβεστοποιείται και μεταλάσσεται από χόνδρος σε οστό..
αυτή είναι μια απλή διαδικασία εύκολα κατανοητή..μ μια απλη καλή τροφή... το σκυλί παίρνει το ασβέστιο το οποίο χρειάζεται , την χονδροιτίνη και γλουκοζαμίνη την οποία χρειάζεται.. και όλα εξελίσονται ομαλα... ειδικά για τις μικρες και μεσαίες φυλές και τα απροβλημάτιστα κουταβια..

παμε τωρα και λιγο στα ισχύα και τις αρθρώσεις του μηριαίου οστού με την κοτύλη...
η άρθρωση λοιπόν από μόνη της και φυσιολογικα...εχει τον θύλακα που φροντίζει για την σωστή λίπανση, και καθως φυσιολογικα μεγαλώνει κι αναπτύσσεται το σκυλί ολοκληρώνεται η άρθρωση κι έχουμε στους 16 περίπου μήνες μία καλή προσαρμογή χωρίς προβλήματα...
τι γίνεται τωρα ομως όταν έχουμε κάποια βαρια μεγαλόσωμη φυλή είτε κάποιο κουτάβι με πρόβλημα...
δλδ... ένα υπερβαρο κουτάβι με αποτέλεσμα η μαλακή ακόμα άρθρωση ν καταπονειται απο το βαρος... η λίπανση να μην ειναι αρκετή, οι χόνδροι να τρίβονται μεταξύ τους να δημιουργούνται ακανθώσεις που ασβεστοποιούνται, και καταλήγουμε σε μία ωραία οστεορθρίτιδα... κοινώς δυσπλασία...
ο ίδος ακριβως μηχανισμός μπορεί να δμιουργηθεί είτε λόγω κληρονομικότητας, είτε λόγω έντονης καταπόνησςη όπως είπαμε νωρίτερα λόγω βάρους, είτε λόγω ύπαρξης σκάλας και εντονης λαθος κίνησης στην κρίσμη ηλικία , είτε λόγω μη σταθερού βηματισμού σε γλυστερες επιφανειες, είτε... λόγω δεσίματος σε μικρό μηκος αλυσ'ίδας με αποτέλεσμα το κουτάβι συνεχώς να στεκεται και να βαζει δύναμη στα πίσω πόδια... το κληρονομικό τοπαμε?
πάμε τωρα στο άλλο σημείο.. να έχει ένα κουταβι στραβους καρπούς..να κοιτανε τα πέλματα εκατέρωθεν...

σε όλα τα παραπάνω προβλήματα _ κατά την διάρκεια της ανάπτυξης πάντα... το χειροτερο που μπορουμε να κάνουμε και το προτείνουν ακόμα μερικοι κτηνίατροι.. είναι να δώσουμε ασβέστιο... χτίζει γερά κόκκαλα λένε...
το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τροφοροτήσουμε τον οργανισμό με επιπλέον φυσική λίπανση... (υαλουρονικό οξύ)
να βοηθήσουμε στην καθυστέρηση ασβεστοποίησης του χόνδρου, (γλουκοζαμίνη χονδροιτίνη msm)
να καθυστερήσουμε την σκλήρυνση ενός κόκκαλου και την γρηγορη θέση του στην τελική κατάσταση ενός κόκκαλου προσπαθώντας να κρατήσουμε την ελαστικότητα του όσο περισσότερο μπορούμε ώστε να δώσουμε χρόνο να διορθωθεί η κατάσταση πριν την τελική ευθεία...
σε αυτή την διατήρηση της ελαστικότητας των κόκκαλων αποβλέπουν τα συμπληρώματα τα οποία προτείνουμε και τα προτείνουμε καθαρά κι όχι ως ποσοστιαία συμμετοχή μαζι με υπολλειπόμενα κλπ κλπ κλπ..
γι αυτο ακόμα και οι εκτροφείς που υποστηρίζουν την μπαρφ προτείνουν κατα την διαρκεια της αναπτυξης μια καλή ξητρά τροφή, συμπληρώματα αν χρειαστεί και με την ολοκληρωση της ανάπτυξης δίνετε ότι θέλετε.

μα καλά τόσο σοβαρο είναι?
σας επιστρεφω στο κουταβι του μεγάλου δανου...
5 μηνών είναι περίπου 50 εκτοστά 40 κιλα, 6 μηνών 60 εκατοστά 45 κιλα, 7 μηνών 70 εκατοστά περίπου 50 κιλά...
μεγαλώνει μέσο όρο 10 εκατοστά τον μήνα και 5 κιλα... και σε τρεις μηνες έχει μεγαλωσει κατα 30 εκατοστα και 15 κιλα όταν αλλες φυλες θελουν ενα χρονο να παρουν αυτο το υψος και βαρος..
καταλαβαινετε για το πόσο ελαστικα κι ευπλαστα ειναι τα οστα τυο και πόσο σημαντικο σε περιπτωση προβλήματος να εχουμε χρόνο να διορθωσουμε - βοηθήσουμε με τα συγκεκριμένα συμπληρωματα.

αν λοιπον... σε ενα κουταβι δανου που εχει στραβα πελματα, δωσουμε ασβεστιο τοτε χανουν τη φυσικη ελαστικοτητα τα κοκκαλα ασβεστοποιουνται γρηγορότερα... και κλειδωνει το προβλημα...
προσφεροντας γλουκοζαμινη χονδροιτινη και msm χωρις επιπλεον ασβεστιο , παρατείνουμε την ελαστικοτητα των κοκκαλων... δινουμε χρονο παραδειγμα στην αναπτυξη του στηθους του σκύλου , όπου το ανοιγμα των πλευρων... θα διορθωσουν την κατάσταση στους καρπους στρίβοντας τους.

σαφως δεν ειναι τοσο απλοικα τα πραγματα... αλλα δεν μπορω να γινω διαφορετικα ευκολα κατανοητος...

δεν ξερω αν σας βοηθησα... προσπαθησα να ανασυρω απο την μνημη μου τα οσα εχω διαβασει τα τελευταια 15 χρονια και να τα μεταφερω οσο πιο απλα γινόταν.
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Δεν βλέπω να διαφωνώ μαζί σου. Απλά είναι δύσκολο να πούμε ότι το Χ ευθύνεται για το τάδε πρόβλημα.

Έγραψες ότι το βάρος θα σώσει ένα κουτάβι που τρώει ωμά. Συμφωνώ και γι'αυτό υπάρχει ένας άτυπος κανόνας να μειώνουμε το καθαρό κρέας σε μεγάλες φυλές. Η πρωτεϊνη και τα λιπαρά είναι που ανεβάζουν γρήγορα την ζυγαριά. Γι'αυτό και πρότεινα το 65/20/15 σε μεγάλα σκυλιά.

Για το ασβέστιο καταλαβαίνω τι γράφεις αλλά ξεχνάς το φώσφορο. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει ασβεστοποιηση του ιστού. Κι εδώ πάλι έρχομαι στη συνταγή λιγότερο κρέας, περισσότερο κόκκαλο σε μεγαλοσωμο. Μειώνοντας το κρέας μειώνεις φώσφορο. Αυξάνοντας κόκκαλο, αυξάνεις ασβέστιο. Δηλαδή μειώνεται η αναλογία ασβέστιο προς φώσφορο άρα και η ασβεστοποιηση.

Ένας λόγος που βλέπουμε τα κόπρανα του σκύλου υπερβολικά σκληρά είναι η αποβολή ασβεστίου που δεν χρειάστηκε. Δεν απορροφάται όλη η πρόσληψη ασβεστίου από τον οργανισμό γιατί χρειάζεται και το ανάλογο φώσφορο. Δηλαδή αν δώσω μισό από το γεύμα κόκκαλο δεν σημαίνει ότι θα μεγαλώσουν τα κόκκαλα του σκύλου πιο γρήγορα. Ίσα ίσα παίζει να έχεις πιο αργεί ανάπτυξη γιατί θα έχεις μειώσει φώσφορο.

Λεπτομέρειες τώρα το ξέρω. Απλά συζήτηση να γίνεται.
 
  • Like
Reactions: GSD92 and GRDANE


Ans

Well-Known Member
23 Δεκεμβρίου 2022
989
802
Σκεφτομαι να αρχισω τον οζι σε ενα συμπληρωμα για τις αρθωσεις του εχω μπερδευτει ομως παρα πολυ. Ειναι 7 κιλα και εχει κανει 3 εγχειρησεις για εξαρθρημα επιγονατιδας και γενικα τα ποδια του ειναι παραμορφωμενα κοιτανε προς τα εξω. Οι κτηνιατροι μου ελεγαν και μου λενε οτι δεν κανουν τιποτα και να δινω μονο λαδια σολωμου η τροφη και τετοια και μεχρι τωρα αρκεστηκα και εγω σε αυτο. Ετρωγε και τροφη γιογκις για τις αρθρωσεις αλλα μετα απο ενα τραβηγμα που επαθε ( τωρα περασε ευτυχως ) λεω να μην ακουω τους γιατρους που προτεινουν χιλς για τροφη και στην τελικη δεν σπουδασαν συμπληρωματα. Εχω ψαξει αρκετα και θελω να δοκιμασουμε τπ cahyndrox. Η ερωτηση μου ειναι η εξης : οπου διαβαζω λεει να το παιρνουν καθε μερα για παντα ενω εδω βλεπω οτι το σταματατε για εναν η για καποιους μηνες. Υπαρχει λογος για αυτο η επειδη το κανετε προληπτικα δεν θελετε να επιβαρυνεται το σκυλι και να δινετε και λεφτα τζαμπα? Εμεις δηλαδη που εχπυμε προβλημα αν το δινω καθε μερα θα υπαρξει καποιο θεμα στον οργανισμο του? Οι κριτικες ολες που διαβασα παρα πολλες το δινουν καθε μερα και ειναι πολυ ευχαριστημενοι.
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.521
Athens
Canhydrox Gag δίνω εγώ (φουλ δυσπλασικό μεγαλόσωμο) κατ' εντολή κτηνίατρου, 3 ή 4 φορές (δεν θυμάμαι ακριβώς) το χρόνο, στις αλλαγές του καιρού, π.χ τώρα θα ξαναδώσω το φθινόπωρο μόλις ξεκινήσει η υγρασία και οι βροχές. Η κάθε φορά είναι με διάρκεια για ενάμισυ ή 2 μήνες. Ο κτηνίατρος αυτό μου σύστησε, αυτό λέει ότι κάνει δουλειά.

Το έχω δώσει παλιότερα σε κουτάβι με διπλό κάταγμα με καλά αποτελέσματα.
 


Ans

Well-Known Member
23 Δεκεμβρίου 2022
989
802
Σου εχει πει για ποιον λογο δεν το δινουμε συνεχομενα αν υπαρχει καποιο προβλημα δηλαδη ? Αυτο ψαχνω βασικα και δεν βρισκω. Απο κριτικες σαιτ την επισημη σελιδα κτλ τπυ εξωτετικου δεν εχω δει κατι τετοιο αν δεν το διαβαζα δηλαδη εδω δεν θα το ηξερα.
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.521
Athens
Σου εχει πει για ποιον λογο δεν το δινουμε συνεχομενα αν υπαρχει καποιο προβλημα δηλαδη ? Αυτο ψαχνω βασικα και δεν βρισκω. Απο κριτικες σαιτ την επισημη σελιδα κτλ τπυ εξωτετικου δεν εχω δει κατι τετοιο αν δεν το διαβαζα δηλαδη εδω δεν θα το ηξερα.
Κάτι μου χε αναφέρει αλλά δεν το θυμάμαι, συγκράτησα μόνο το όχι συνέχεια.
Στην επόμενη ευκαιρία θα τον ξαναρωτήσω.
 


Ans

Well-Known Member
23 Δεκεμβρίου 2022
989
802
Στη σελιδα ας πουμε για το συγκεκριμενο διαβασα οτι ειδικα αν υπαρχουν παραμορφωμενα ακρα να δινεις διπλη δοση για 4 μηνες τουλαχιστον αρχικα και μετα κανονικα. Για να στο εξηγησε ομως γιατι δεν πρεπει συνεχεια και το δεχτηκες εφοσον εχει προβλημα το σκυλι κατι λογικο θα ειναι. Αν τον ξαναρωτησεις μου λες. Θα τα παραγγειλω εγω και μεχρι τοτε βλεπουμε.
 


Ans

Well-Known Member
23 Δεκεμβρίου 2022
989
802
Ειδα τωρα οτι εχει και παρα πολυ τεφρα. Ισως για αυτο το λενε? Πειραζει γεβικα? Δεν ξερω.
 


bella_gr

Well-Known Member
18 Φεβρουαρίου 2014
459
289
dog-place.blogspot.com
εχει η λαμπερτς συμπληρωμα γλυκοζαμινης για σκυλους και γατες. παιρνω την ανθρωπινη πολυβιταμινη τους για μενα κι εχω μεινει ευχαριστημενη, οποτε θα το κοιτουσα ως επιλογη.
 


Ans

Well-Known Member
23 Δεκεμβρίου 2022
989
802
Τα εχω κοιταξει ολα εχω καταληξει στο οτι θελω αυτο απλα πιο πολυ με απασχολει το ποτε και για ποσο θα το δινω αν θα κανω διαλειμα κτλ.
 
  • Like
Reactions: bella_gr


Άννα34

Well-Known Member
11 Δεκεμβρίου 2021
103
213
47
Οι γονείς μου δίνουν συμπλήρωμα για αρθρώσεις, το Vet star Joint care, στη 13 χρόνων σκυλίτσα τους. Και σε αυτούς ο κτηνίατρος έχει πει 15 μέρες να δίνουν, 15 μέρες διάλειμμα και ξανά από την αρχή.
 


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.752
4.016
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Σε σκύλο που δεν έχει θέμα, ειδικά σε κουτάβι, δε βλέπω το λόγο να δοθούν συμπληρώματα γλυκοσαμίνης και χονδροϊτίνης, μιας και ο οργανισμός του σκύλου τα δημιουργεί ήδη μόνος του (όπως και τη βιταμίνη C). Αν ο σκύλος έχει θέμα δε, π.χ. δυσπλασία, αυτό είναι άλλο θέμα. Επίσης δεν έχω διαβάσει πουθενά ότι αποτρέπει αρθριτικά στο μέλλον, οπότε η δική μου συμβουλή θα ήταν να κάνετε οικονομία τα λεφτά σας για όταν πραγματικά σας χρειαστούν :cool: Επίσης δε λύνει το πρόβλημα, παρά ανακουφίζει τα συμπτώματα.
 


Ans

Well-Known Member
23 Δεκεμβρίου 2022
989
802
Σε σκύλο που δεν έχει θέμα, ειδικά σε κουτάβι, δε βλέπω το λόγο να δοθούν συμπληρώματα γλυκοσαμίνης και χονδροϊτίνης, μιας και ο οργανισμός του σκύλου τα δημιουργεί ήδη μόνος του (όπως και τη βιταμίνη C). Αν ο σκύλος έχει θέμα δε, π.χ. δυσπλασία, αυτό είναι άλλο θέμα. Επίσης δεν έχω διαβάσει πουθενά ότι αποτρέπει αρθριτικά στο μέλλον, οπότε η δική μου συμβουλή θα ήταν να κάνετε οικονομία τα λεφτά σας για όταν πραγματικά σας χρειαστούν :cool: Επίσης δε λύνει το πρόβλημα, παρά ανακουφίζει τα συμπτώματα.
Σε εμενα παει αυτο? Γιατι και θεμα εχει και κουταβι δεν ειναι.
 




GSD92

Well-Known Member
30 Σεπτεμβρίου 2020
237
147
32
Τα canhdrox είναι απ' τα καλύτερα συμπληρώματα για τα οστά που υπάρχουν...για το δικό σου @Ans θέλει 4 χάπια ανά ημέρα για 4 μήνες και μετά 2 εφ' όρου ζωής(λόγω του προβλήματος στις αρθρώσεις)...πολύ καλό, αλλά για μεγαλόσωμες φυλές πολύ ακριβό(πάρα πολλά χάπια)...Εγώ δίνω το lupo gelenk 30%(σε μορφή πέλετ) στον Roger προληπτικά(κάθε 2 μήνες για 30 μέρες) και το έχω βρει πολύ καλό, έχει καλύτερη μυοσκελετική αντοχή...βγαίνει και σε πιο ενισχυμένο με χάπια...το lupo gelenk, το canhdrox και το canosan στην Γερμανία είναι τα τοπ...
Παιδιά κακά τα ψέματα, τέτοια συμπληρώματα έχουν σώσει πολλά σκυλιά και σκυλιά που γεννήθηκαν με πρόβλημα και πήγαιναν για ευθανασία.
 
  • Like
Reactions: vrmode


Ans

Well-Known Member
23 Δεκεμβρίου 2022
989
802
Τα canhdrox είναι απ' τα καλύτερα συμπληρώματα για τα οστά που υπάρχουν...για το δικό σου @Ans θέλει 4 χάπια ανά ημέρα για 4 μήνες και μετά 2 εφ' όρου ζωής(λόγω του προβλήματος στις αρθρώσεις)...πολύ καλό, αλλά για μεγαλόσωμες φυλές πολύ ακριβό(πάρα πολλά χάπια)...Εγώ δίνω το lupo gelenk 30%(σε μορφή πέλετ) στον Roger προληπτικά(κάθε 2 μήνες για 30 μέρες) και το έχω βρει πολύ καλό, έχει καλύτερη μυοσκελετική αντοχή...βγαίνει και σε πιο ενισχυμένο με χάπια...το lupo gelenk, το canhdrox και το canosan στην Γερμανία είναι τα τοπ...
Παιδιά κακά τα ψέματα, τέτοια συμπληρώματα έχουν σώσει πολλά σκυλιά και σκυλιά που γεννήθηκαν με πρόβλημα και πήγαιναν για ευθανασία.
Οχι 4 καλε 2 θελει αντε 3 αλλα μαλλον 2 θα δωσω 4 ειναι για 10 κιλα. Τελως παντων εγω δεν ρωτουσα τη δοσολογια ρωταω αν πρεπει να γινονται διαλειμματα και για ποιον λογο. Να το δωσω το 4μηνο συνεχομενο? Και μετα διαλειμμα? Για ποσο? Αυτο με μπερδευει.
 


Ans

Well-Known Member
23 Δεκεμβρίου 2022
989
802
Κοντα στα 7 κιλα παιζει ο δικος μου λιγο πιο κατω οποτε 1 χαπι θελω να δινω οχι 2 περα απο την αρχικη περιοδο. Τα 2 ειναι για 10 κιλα.