Επιληπτικές κρίσεις σε ηλικιωμένο σκυλί!ι


Vasilika

Member
22 Μαρτίου 2022
9
13
37
Καλησπερα σε όλους,

ο Δούκας μου, 6/2 έκανε επιληπτική κρίση. Κοιμόταν εγώ έβλεπα τηλεόραση όταν ξαφνικά σηκώθηκε κ έπεσε στο πλάι άρχισε ποδηλατισμους, αφρούς από το στόμα και δυσκολία να πάρει αέρα! Τρόμαξα όσο δεν έχω τρομάξει στη ζωή μου ποτέ, πίστεψα ότι πεθαίνει! Κράτησε 1,5 λεπτό κ έπειτα προσπάθησε να σηκωθεί αλλά μάταια για αρκετή ώρα, ύστερα σηκώθηκε εντελώς αποπροσανατολισμένος κ για 45λεπτα πηγαινοερχόταν χωρίς να έχει αντίληψη! Περιττό να πω πως δε κοιμήθηκα, μίλησα με το γιατρό μου είπε τι να κάνω σε ενδεχόμενη επόμενη κρίση, Την επόμενη μέρα γιατρό πρωί πρωί! Αιματολογικές βιοχημικές ακτινογραφίες υπέρηχος δεν μας έδωσαν καμία απάντηση για το τι μπορεί να έδωσε τέτοιου είδους κριση! Ξεκινήσαμε Gardenal των 100 μισό χάπι πρωί βράδυ! Φανηκε ότι το ξεπεράσαμε αλλά τη προηγούμενη Παρασκευή 18/3 δεύτερη κρίση πάλι ξαφνικά πάλι βράδυ πάλι τη στιγμή που κοιμόταν! Αυξήσαμε δόση ο σκύλος σα μεθυσμένος μόνιμα άρχισε κ να χάνει τη κινητικότητα του πίσω ποδιού άρχισε να το σέρνει στις βόλτες ακούς τα νύχια του ανάποδα στην άσφαλτο! Ωστόσο από τη πρώτη κρίση και έπειτα άρχισε να θέλει πολύ συχνά κατούρημα κ σε άσχετες ωρες, μέσα στη νύχτα ξυπνάμε 3-4 φορές και εννοείται κατά τη διάρκεια της μέρας σχεδόν κάθε δυο ωρες ! Να πονάει να τον βλέπω ότι δεν είναι καλα, ξανά εξετάσεις! Προστατιτιδα & αρθρίτιδα ξεκινάμε με αντιβίωση για το προστάτη! Είναι 10 και δεν είναι στειρωμένος! Και εγώ αν δε πάθω κάτι από την αϋπνία σίγουρα θα πάθω κάτι ψυχολογικής φύσης να τον βλέπω να τυραννιέται έτσι να μην έχει όρεξη κ όλη μέρα να κοιμάται εκτός από τις στιγμές που δε κρατιέται άλλο κ θέλει βόλτα! Και εδώ να πω ότι μένουμε Κρήτη μαγνητικός τομογράφος δεν υπάρχει κ στην ηλικία του κ με τη κατάσταση του δεν είναικαλή επιλογή! Οποιοσδηποτε μπορεί να προσφέρει μια άποψη ή γνωμη για οποιαδήποτε από τα θέματα που σας ανέφερα θα ήμουν πολύ ευγνώμων αν την πρόσφερε, καθώς είμαστε σε κακή κατάσταση!
 


saras

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2011
224
447
Athens
Πολύ επώδυνο..., σε αυτή την ηλικία μαγνητική λόγω ολικής νάρκωσης δεν ξέρω αν θα βοηθήσει...εγώ το απέκλεισα στο δικό μου χάσκυ (στα 15 του εμφάνισε επιληπτικές κρίσεις) δεν "άντεξε" το gardenal, πραγματικά ήταν πολύ χειρότερα με την αγωγή από ότι με τις επιληπτικές κρίσεις, σταμάτησα το χάπι και με εξειδικευμένη διατροφή-μαγειρευτό έφτασε μέχρι τα 17 του...
 


Vasilika

Member
22 Μαρτίου 2022
9
13
37
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση! Πόσες κρίσεις έκανε ανα μήνα ή ανα βδομάδα ; Συγγνώμη, αν φέρνω κακές μνήμες!
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
δεν μας έδωσαν καμία απάντηση για το τι μπορεί να έδωσε τέτοιου είδους κριση!
Δεν νομίζω να πάρετε τέτοια απάντηση.

Προσωπικά δεν έχω διαβάσει, ούτε έχω ακούσει ποτέ περίπτωση επιληπτικης κρίσης (ή τέτοιου τύπου κρίσεων γενικότερα) που να βρέθηκε το αίτιό της μέσω εξετάσεων και να προσέφερε κάτι.

Από όσο γνωρίζω, αγωγή για τέτοιες κρίσεις δίνεται με βάση την συχνότητα των κρίσεων. Αν πχ μιλάμε για 6,7 τον χρόνο, δεν δίνεις φάρμακο, γιατί οι παρενέργειες είναι σοβαρές.
Αν μιλάμε για παραπάνω, τότε τα ζυγίζεις. Οφελος/ρίσκο.
Σημαντικό ρόλο παίζει η διάρκεια της κάθε κρίσης, ίσως και το ποσό γρήγορα συνέρχεται. Επίσης η εξέλιξη των κρίσεων όσον αφορά την σοβαρότητά τους. Είναι πχ παρόμοιες σε διάρκεια ή σε χαρακτηριστικά, επιδεινώνονται; Ολα αυτά παίζουν ρόλο.

Στην δική σας περίπτωση ίσως είναι και νωρις για συμπεράσματα. Μπορεί δηλαδή να σας έκανε δύο μαζεμένες και η επόμενη να συμβεί σε 3,4, 5 μήνες, αν συμβεί κιόλας.
Όπως βέβαια την περιγράψατε, ακούγεται δυνατή κρίση και με διάρκεια αλλά και αργή επάνοδο.
Ισως αν παίρνατε μια δεύτερη γνώμη.

Τα υπόλοιπα είναι δυστυχώς της ηλίκιας.
Τι σκυλάκι είναι;

Περαστικά εύχομαι.
 
  • Like
Reactions: mareco


saras

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2011
224
447
Athens
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση! Πόσες κρίσεις έκανε ανα μήνα ή ανα βδομάδα ; Συγγνώμη, αν φέρνω κακές μνήμες!
Έκανε 2-3 την ημέρα αλλά με την αγωγή που της έδωσε ο κτηνίατρος δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της κυριολεκτικά, την σήκωνα εγώ...με την διατροφή έκανε 1 κρίση το εξάμηνο...προφανώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, όμως κι από την άλλη και η "τυφλή υπακοή" όταν δεν έχει" αποτέλεσμα" προφανώς δεν βοηθάει..
 


saras

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2011
224
447
Athens
Αν υπάρχει δυνατότητα εξέτασης-διάγνωσης-γνώμης από δεύτερο κτηνίατρο θα βοηθούσε...σε μας "βοήθησε" το ότι δεν λειτούργησε η δοσολογία gardenal και έτσι ψαχτήκαμε για εναλλακτικές.
 


Vasilika

Member
22 Μαρτίου 2022
9
13
37
Δυστυχώς νομίζω κ εγώ το θέμα των επιληπτικών κρίσεων δε θα λυθεί εύκολα! Σκέφτομαι και εγώ σήμερα πολύ εντονα να απευθυνθώ κ σε ακόμα ένα κτηνίατρο να μου πει τη γνώμη του, παρόλο που είμαι υπερευχαριστημενη με το τωρινό, έχει κάνει τα πάντα,με βοηθάει συνέχεια, απαντάει οποτε έχει χρειαστεί, προσπάθησε υπερβολικά και σχολαστικά να δει τα πάντα κ τις δυο φορες!
Αυτό που με εξουθενώνει αυτή τη στιγμή σωματικά, είναι οι άπειρες έξοδοι για τουαλέτα! Το μπαλκόνι μου είναι υπερβολικά μικρό κ ο δούκας υπερβολικά παράξενος θέλει να νιώθει χορταράκια στα πατουσια του για να πάει τουαλέτα! Και ψυχολογικά με διαλύει να τον βλέπω ανόρεκτο νυσταγμένοι κ να σέρνεται!
@Yorkaddict
Είναι golden retriever έκανα ένα εισαγωγικό θέμα έχω βάλει κ φωτογραφίες!
 
  • Like
Reactions: Yorkaddict


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
ανόρεκτο νυσταγμένοι κ να σέρνεται
Αυτά είναι παρενέργειες της φαινοβαρβιτάλης που περιέχει το Gardenal, όπως και άλλα αντίστοιχα φάρμακα για την επιληψία.
Για αυτό το πρώτο και κύριο είναι να ζυγισουμε το κόστος/όφελος από την χρήση τέτοιων φαρμάκων.
Δεν ξέρω αν σας ενημέρωσε ο κτηνίατρος σχετικά.

Ξέρετε, αυτό δεν δίνεται προσωρινά και για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να γίνει καλά ο σκυλος. Θα το δίνετε μόνιμα από εδώ και πέρα και με άγνωστο αποτέλεσμα απέναντι στις κρίσεις (αν ξαναγίνουν).
Το ερώτημα είναι αν εσείς είστε προετοιμασμενοι από εδώ και πέρα να έχετε έναν εντελώς διαφορετικό σκύλο. Θα είναι μόνιμα ατονος, θα παραπατάει, δεν θα έχει συναίσθηση τι γίνεται γύρω του και ένα σωρό άλλα.

Κι όλα αυτά για 2 κρίσεις;
Δεν ξέρω αν έχει νόημα.

Συζητήστε το με τον κτηνίατρο.
Μου φαίνεται υπερβολικό.
Εγώ δεν θα το έκανα. Θα περίμενα να δω πως θα εξελιχθει και θα τα ζυγιζα.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: mareco


Vasilika

Member
22 Μαρτίου 2022
9
13
37
Δυστυχώς κ παίρνω όλη την ευθύνη εγώ για αυτό, ο γιατρός με προειδοποίησε, αλλά εγώ από την τρομάρα που πήρα εκείνη τη πρώτη φορά θεώρησα οτι θα βοηθήσει να μη ξανά δω το παιδι μου σε αυτή τη κατάσταση!
Κάθε ανασα που δοκίμαζε απλά αποτύγχανε είχε φουσκώσει τα πνευμονία του μπας κ πάρει οξυγόνο, για 1,5 λεπτό κάθε στιγμή πίστευα οτι θα ήταν η τελευταία στιγμή!
Είχα πάθει σοκ κ ήμουνα σε σοκ για πολλες μέρες!
Ξεκινήσαμε με τη χαμηλότερη δυνατή δόση κ μέχρι τη δεύτερη κρίση είχε ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ στα κανονικά του! Δεν ήταν όπως τον περιγράφω τώρα!
Βέβαια η δεύτερη κρίση ήταν αρκετά πιο ήπια, όσο ήπιο μπορεί να είναι ένα τέτοιο θέαμα και τουλάχιστον δεν έδειξαν οι πνεύμονες να αποτυγχάνουν μα παρουσιάστηκαν όλα τα υπόλοιπα και είναι κ το άγχος μου μαζί!
Νιώθω οτι θα τον χάσω και κάνω τα πάντα αυτή τη στιγμή για να προλάβω οποιαδήποτε κατάσταση γίνεται! Κάνουμε εξετασεις κάθε 20 μέρες και οπωσδήποτε υπερηχους! Ωστόσο ο γιατρος μετά τη δεύτερη κρίση μου είπε οτι εφόσον έκανε κρίση σε αγωγή τα στατιστικά δεν είναι με το μερος μας!
Το ξέρω οτι θα το παίρνει εφ’ορου ζωής απλά αυτή τη στιγμή τον βασανίζουν ταυτόχρονα κ όλα όσα σας είπα για την αρθρίτιδα κ τη προστατιτιδα κ υποφέρει γενικά ο καημένος μου και εγώ από τρομερό άγχος δεν έχω βγει από το σπίτι από τη προηγούμενη Παρασκευή παρά μόνο μικρες βόλτες μαζί του και στο κτηνίατρο! Έχω τρομερό άγχος μη πάθει κάτι κ δεν είμαι εδώ κ φοβηθεί!
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Σας καταλαβαίνω όπως και όλοι μας εδώ μέσα που λατρεύουμε τα σκυλιά μας.
Αλλά χρειάζεται ψυχραιμία.

Ένα ένα τη φορά.

Οι κρίσεις, μπορεί να συνεχίσουν μπορεί όμως και όχι.

Εγώ πχ έχω έναν σκύλο που κάνει μια στο εξάμηνο. Κάποιες χρονιές μπορεί να έκανε 2 ή 3 το εξάμηνο.
Τωρα είναι 10 ετών και έχει να κάνει πάνω από 6,7 μήνες.
Κι εμένα μου είχαν πει για gardenal αν ξεπεράσει έναν αριθμό κρίσεων σε ετήσια βάση.
Αλλά με προειδοποίησε ο ιατρός για τις παρενέργειες. Όπως και ο δικός σας.

Πριν από αυτόν είχα έναν άλλον που έκανε στα πρώτα 7 χρόνια της ζωής του 3,4 τον μηνα. Δεν ξαναέκανε ποτέ μετά τα 7. Έζησε μέχρι τα 14 χωρίς να του δώσω ποτέ καμία αγωγή.

Καμία σχέση με του Δούκα (σαν ένταση όπως την περιγραψατε), απλά το αναφερω για να δειτε πως δεν είναι απόλυτο πως θα συνεχίσουν. Μπορεί ναι, μπορεί όμως και όχι.

Ακόμα όμως και να συνεχίσουν, έχει σημασία η ένταση της κάθε κρίσης και να μην αυτοτραυματιστεί ο σκυλος.
Δεν έχω ακούσει ή διαβάσει σκύλο που να "έφυγε" πάνω στην κρίση. Δεν ξέρω κατά πόσο παίζει αυτό σαν σενάριο.

Μου ειχαν πει πως αν η διαρκεια είναι παρατεταμενη μπορεί να αφήσει κάποιο κουσούρι στον σκύλο. Δεν το έχω ψάξει.
Δεν ρώτησα παραπάνω.

Σε μας οι κρίσεις κρατάνε κανα 2λεπτο.
Σάλια, τρέμουλο, αδυναμία στήριξης, αφασία.
Μετά επανέρχεται άμεσα. Σε μας κατά πάσα πιθανότητα είναι θέμα γλυκόζης. Αμέσως δλδ του δίνουμε μια δαχτυλιά ζαχαρονερο και συνέρχεται.
Μπορεί να είναι και σύμπτωση και να μην κάνει κάτι και απλά να είναι η ώρα του να συνέλθει. Στις εξετάσεις του ουδέποτε φάνηκε κάποιο πρόβλημα με την γλυκόζη.
Τον προηγούμενο τον είχα πάει επιτόπου να του πάρει αίμα ο κτηνίατρος και βρήκε χαμηλό ζάχαρο. Στις νορμαλ εξετάσεις όλα καλά. Άρα κάτι του έριχνε το ζάχαρο. Τι;; Αγνωστο.

Δεν ξέρω αν κάτι αντίστοιχο παίζει και με εσάς. Μήπως άλλαξε κάτι στην διατροφή του; Μήπως σχετίζεται με κάτι άλλο;

Αυτό που λέτε με τους πνεύμονες πως το ερμήνευσε ο γιατρός;; Ήταν της κρίσης δηλαδή ή έχει κάποιο άλλο θέμα;

Όπως το περιγράφετε πάντως, καταλαβαίνω πως περισσότερο σας στεναχωρει η εικόνα του σκύλου εξαιτίας των παρενεργειων του φαρμάκου και η συχνουρια εξαιτίας της προστατιτιδας (λογικό).
Αν κοβατε το φάρμακο (πάντα μετά από συνεννόηση με τον γιατρό σας) ο Δούκας θα γινόταν όπως πριν. Θα έμενε η συχνουρια η οποία λογικά θα θεραπευτεί.
"Απλά" θα έχετε τον νου σας για τυχόν νέα κρίση, που ούτως ή άλλως θα τον είχατε.

Όσον αφορά τα αρθριτικά είναι μέσα στο πρόγραμμα σε τέτοιες ηλικίες.
Ψυχραιμία...

Δεν ξέρω επίσης αν έχετε σκεφτεί να βάλετε στην οικογένειά σας, άλλες 4 πατουσιτσες. Τώρα, μαζί με τον Δούκα.
Απλά το πεταω σαν σκέψη.
Και για σας αλλά και για τον Δούκα.

Ψυχραιμία και πάλι.
 
  • Like
Reactions: mareco


Vasilika

Member
22 Μαρτίου 2022
9
13
37
Αυτό που φοβόμαστε εφόσον έχουμε αποκλείσει κάποια παθολογία είναι τα cluster seizures ή μια κρίση μεγαλύτερη από 5’ γιατί και στις δυο περιπτώσεις υπάρχει περίπτωση υπερθέρμανσης εγκεφάλου και ζωτικών οργάνων! Μας έχει δώσει ο γιατρός ενέσιμο στεντον να υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις κ μόνο για αυτές τις περιπτώσεις !

Σε ότι αφορά τη διατροφή κ επειδή έχουμε πολύ επιλεκτικό έντερο τρώει αποκλείστηκα κ μόνο τη ξηρά τροφή εδώ κ 3 χρόνια (απαγορεύεται σε όσους έρχονται να του δώσουν κατι να φάει το οτιδήποτε) και κάποιες φορές κοτόπουλο βραστο αλλά κ στις δυο περιπτώσεις δεν έφαγε τίποτα που θα μπορούσε να προκαλέσει υπογλυκαιμία!
Ο Δουκακος στους υπερήχους φαίνεται να έχει διογκωμένα αρκετα όργανα σπλήνα, καρδιά, συκώτι και προστάτη αλλά χωρίς να μπορούμε να εντοπίσουμε κάποια νεοπλασία, ακόμα κ οι πνεύμονες στις ακτινογραφίες φαίνονται καθαροί και η σπονδυλική στήλη μια χαρά για την ηλικία του και τελος η τιμή του ασβεστίου δε δίνει κάποια ένδειξη!

Στατιστικά λόγο της ηλικίας του, τα ενδεχόμενα είναι είτε όγκος στον εγκέφαλο είτε κάποιο νευρολογικό θέμα!

Έχετε δίκιο 4 καινούργιες πατούσες θα έδιναν ένα τόνο χαράς εδω μέσα, αλλά δε θέλω να στρεσσαρω το Δούκα στη φάση που έχουμε φτάσει είναι κ ολίγον ζηλιάρης και ολιγον εγωπαθής!

Έχω βάλει κάμερες βέβαια απο τη πρώτη κρίση σπίτι κ μπορώ να τον παρακολουθώ κ όταν λείπω!

Να σας πω ότι τη δεύτερη κρίση είχε ο σύντροφος μου τη ψυχραιμία να τη τραβήξει βίντεο για να τη δει ο γιατρός και ακόμα και αυτός σοκαρίστηκε και ήταν η πιο ήπια!

Σήμερα μετα τις πρωινές εξετάσεις κ τη ταλαιπωρία του έχει πέσει κ κοιμάται βαθιά όποτε περνάω απο δίπλα του με κοιτάει με ύφος «πάλι σηκώθηκες;» «Σταματα τα πέρα δώθε κ με ξυπνάς!»
 


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Ο σκύλος μου ξεκίνησε κάτι τέτοιες κρίσεις οι οποίες οφείλονται στην καρδιακή αρρυθμία που του έχει παρουσιαστεί. Αν μπορείς, θα σου έλεγα να ψάξεις τα καρδιολογικά λίγο παραπάνω (καρδιογράφημα, μέτρηση πίεσης, χόλτερ...).
 
  • Like
Reactions: Vasilika


Vasilika

Member
22 Μαρτίου 2022
9
13
37
Ο σκύλος μου ξεκίνησε κάτι τέτοιες κρίσεις οι οποίες οφείλονται στην καρδιακή αρρυθμία που του έχει παρουσιαστεί. Αν μπορείς, θα σου έλεγα να ψάξεις τα καρδιολογικά λίγο παραπάνω (καρδιογράφημα, μέτρηση πίεσης, χόλτερ...).
Σε ευχαριστώ πολύ θα το ψάξω άμεσα και αυτό!
 


zwhz

New Member
4 Απριλίου 2022
2
0
31
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα σας..
Βρισκόμαστε και εμείς στην ίδια κατάσταση ένα χρόνο τώρα. Η μικρή μας είναι 8 ετών golden.
Συμπληρωματικά μαζί με το gardenal δίνουμε και έλαιο κάνναβης. Στην αρχή και εμάς τις πρώτες 2-3 βδομάδες ήταν κατατονικη στη συνέχεια συνήθισε την αγωγή. Είναι σημαντικό (όσο μπορείτε, γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι να τον βλέπετε έτσι) να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να τον ηρεμειτε κατά τη διάρκεια των κρίσεων. Επίσης εμείς παρατηρήσαμε πως το άγχος την επηρεάζει αρνητικά και πυροδοτεί κρίσεις.
 


Vasilika

Member
22 Μαρτίου 2022
9
13
37
@zwhz
Ευχαριστώ για την απάντηση!

Τα πάμε καλύτερα τη τελευταία βδομάδα είναι ο εαυτός του ! Το μόνο που παραμένει είναι η δυσκολία στα πίσω πόδια του κ ότι έχει ανάγκη για κατούρημα συνέχεια ενώ δε πίνει τόσο νερό!

Να το χαίρεστε το κορίτσι σας κ μακρυά μας αυτές οι κακές στιγμές!
 


zwhz

New Member
4 Απριλίου 2022
2
0
31
Θεσσαλονίκη
Χαίρομαι πολύ που τα πάτε καλύτερα!
Παντως συχνοουρια συν ακράτεια το πρώτο διάστημα είχαμε και εμείς, σύμφωνα με το δικό μας κτηνίατρο οφείλεται στο gardenal. Και ακόμα δηλαδή κατουράει πιο συχνά από ότι παλιά..
 


Vasilika

Member
22 Μαρτίου 2022
9
13
37
Καλησπερα, επανέρχομαι με νέα, μερικες κρίσεις μετά και πολύ ψάξιμο κάναμε μαγνητική!
Δυστυχώς και πάλι άκρη δε βγάλαμε ξεκάθαρα αποτελέσματα δεν έχουμε!
Ο Δουκακος παρόλα αυτά, δεν είναι και τόσο κακά, έχει όρεξη για παιχνίδι για βόλτες απλά έχει κάποια θέματα αντίληψης!
Παραθέτω τα αποτελέσματα της μαγνητικής για μελλοντικούς αναγνώστες οι οποίοι και αυτοί μπορεί σκαλίζουν το Ίντερνετ από άκρη σε άκρη ψάχνοντας απαντήσεις!
Εμεις για όσο ο Δούκας θα είναι χαρούμενος θα κάνουμε τα πάντα για να παραμείνει έτσι και δε θα σταματήσουμε να ψάχνουμε λύσεις για να τον βοηθήσουμε!


Ευρήματα:
Εστιασμένη στον αριστερό μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου ελέγχεται ενίσχυση της έντασης του σήματος της λευκής ουσίας στις Τ2 ακολουθίες, με ήπια προς τα δεξιά παρεκτόπιση του δρεπάνου του εγκεφάλου και ήπια επέκταση στην λευκή ουσία του αριστερού μετωπιαίου λοβού. Παρεγκεφαλίδα, γέφυρα και προμήκης μυελός ελέγχονται κατά φύση.
Μειωμένη πνευμάτωση της οριζόντιας μοίρας του έξω ακουστικού πόρου αμφοτερόπλευρα λόγω σχεδόν πλήρους κατάληψής τους με υγρό περιεχόμενο.
To τμήμα των ρινικών κοιλοτήτων που περιλαμβάνεται στην εξέταση, μετωπιαίοι κόλποι, ρινοφάρυγγας και λοιποί ακουστικοί πόροι αμφοτερόπλευρα ελέγχονται με φυσιολογική πνευμάτωση. Μυϊκές και λεμφαδενικές ομάδες και λοιπές δομές που περιλαμβάνονται στην εξέταση ελέγχονται εντός των φυσιολογικών ορίων.
Μειωμένη ελέγχεται η ένταση του σήματος στις Τ2 ακολουθίες του μεσοσπονδύλιου δίσκου σε πολλαπλά ΜΔ της ΘΜΣΣ.
Ο νωτιαίος μυελός διατηρεί φυσιολογικές διαστάσεις και ένταση του σήματος.
Λοιπές δομές της εξέτασης ελέγχονται εντός των φυσιολογικών ορίων.
Συμπέρασμα:
Αμφοτερόπλευρη εγκεφαλοπάθεια της λευκής ουσίας στον μετωπιαίο λοβό (αριστερά>δεξιά) συμβατή με μετεπιληπτικές αλλοιώσεις-οίδημα ενώ η υποκείμενη νεοπλασία ή φλεγμονώδης εξεργασία δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως.
Καμία σαφής ένδειξη χωροκατακτητικής μάζας στη σημερινή εξε΄ταση.
Συνιστάται κλινική και νευρολογική συνεκτίμηση και μαγνητική τομογραφία επανελέγχου του εγκεφάλου σε διάστημσ 3-4 εβδομάδων για περαιτέρω συνεκτίμηση.
 
  • Like
Reactions: mareco and saras