Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και σίγουρα όταν οι λογαριασμοί διεκπεραιώνονται κάπως έτσι, μάλλον δεν προβλέπεται μακρόχρονη “φιλία”.
Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε το εξής: ένα σκύλος μπορεί να αναπαραχθεί, είτε το θέλει ο εκάστοτε εκτροφέας, είτε όχι, οπότε αυτά τα περί προστασίας του κουταβιού, προσωπικά μου μπαίνουν από το ένα αυτί και μου βγαίνουν από το άλλο. Δεν είναι το pedigree kαι η ιδιοκτησία του σκύλου στον ΚΟΕ που πρέπει να αποτρέπει τον κάθε ιδιοκτήτη από το να ζευγαρώσει το σκυλί του, αλλά η ίδια του η ηθική. Αυτό που θεωρώ ότι προσπαθεί να προστατέψει λοιπόν ο κάθε εκτροφέας, δεν είναι η ανεπιθύμητη αναπαραγωγή του σκύλου, αλλά το όνομα του και το όνομα των εκτροφείων που σέρνονται από πίσω.
Δυστυχώς, αυτήν την νοοτροπία την έχω συναντήσει σε διάφορους εκτροφείς και δεν αναφέρομαι μόνο στην φυλή του δικού μου σκύλου, αλλά και σε άλλους που έχει τύχει να συνομιλήσουμε κατά καιρούς. Το χρονικό περιθώριο που μεσολαβεί από την ώρα που δίνεται το κουτάβι, μέχρι την έκδοση του pedigree βοηθάει αυτήν την κατηγορία των εκτροφέων, να εφαρμόσουν το “…μετά την απομάκρυνση από το ταμείο”. Αυτό που τους βοηθάει επίσης, είναι η άγνοια που έχει ο ενδιαφερόμενος, ή η αδιαφορία του για τα “χαρτιά”.
Στο δια ταύτα, νομικά δεν αναγνωρίζονται καθαροαιμίες, pedigree και λοιποί όροι. Νόμιμος ιδιοκτήτης είναι εκείνος, του οποίου τα στοιχεία καταχωρούνται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον οικείο Δήμο, μέσω της ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου. Άρα, απέναντι στο κράτος, είσαι η ιδιοκτήτρια του σκύλου, είτε έχεις το pedigree είτε όχι. Δεν πιστεύω δηλαδή ότι έχεις κάτι να διεκδικήσεις, όσον αφορά αυτό το κομμάτι.
Η ηλεκτρονική σήμανση επίσης, είναι αυτή που σε “δένει” με τον εκτροφέα, καθώς είναι ένα στοιχείο που αναγράφεται στο pedigree, οπότε αυτόματα, γίνεται και η απόδειξη σου, για την προέλευση του σκύλου.
Επανέκδοση του pedigree δεν μπορείς να ζητήσεις αν δεν έχεις την -κατά τον ΚΟΕ- ιδιοκτησία του σκύλου. Αυτό το δικαίωμα το έχει μόνο εκείνος που έχει τα εκτροφικά δικαιώματα κάτι το οποίο μου δημιουργεί την εξής απορία: είπες ότι μαζί με το κουτάβι, σου έδωσε το χαρτί της μεταβίβασης. Ισχύει?
Το έντυπο για να κατατεθεί, πρέπει να συνοδεύεται από το pedigree. Έχει βάλει τα στοιχεία του και την υπογραφή του στο έντυπο, με σκοπό να σου κάνει την μεταβίβαση και στην πορεία αποφάσισε να κρατήσει το pedigree? Μήπως δηλαδή κάπου εκεί προέκυψε κάτι άλλο και τον έκανε να αλλάξει γνώμη? Γιατί αν δεν έγινε έτσι, τότε μάλλον μιλάμε για μεθοδευμένο σχέδιο, το οποίο το βρίσκω ακόμα χειρότερο…
Το συμβόλαιο δεν ξέρω κατά πόσο συνηθίζεται, αφού ουσιαστικά για να ωφεληθεί κάποιος από αυτό, θα πρέπει να κινηθεί νομικά. Ενδεχομένως το κόστος της διαδικασίας να υπερβαίνει και την τιμή του σκύλου.
Κατά τ’άλλα, αυτό που σίγουρα παραβαίνει ο εκάστοτε εκτροφέας που αρνείται να παραδώσει pedigree και μεταβίβαση εκτροφικών δικαιωμάτων είναι ο κανονισμός του ΚΟΕ (και της FCI κατ’ επέκταση), αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα, το κατά πόσο επβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις…