Η ζήλια στους σκύλους


Billias83

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2020
109
131
41
Άνω Γλυφάδα
Ωραίο α
Εδώ και χρόνια οι ερευνητές διαφωνούν ως προς τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από την εκδήλωση της ζήλιας. Είναι, άραγε, απλά ένα φαινόμενο που δημιούργησε η κοινωνία μας ή αποτελεί ενσωματωμένο συναίσθημα στον εγκέφαλό μας;
Μια νέα έρευνα που μελέτησε τις συμπεριφορές ζήλιας μεταξύ σκύλων έρχεται να υποστηρίξει το δεύτερο, προτείνοντας την ύπαρξη μιας βασικής, πρωτόγονης μορφής του συναισθήματος που –πλέον- έχει εξελιχθεί με απώτερο σκοπό την προστασία των κοινωνικών μας σχέσεων από εξωγενείς απειλές. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο PLOS One.

Οι μέχρι τώρα έρευνες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που έγιναν για τη ζήλια αφορά τα ζευγάρια, όμως το συναίσθημα είναι κοινό και μεταξύ φίλων, αδελφών ακόμα και στενών συνεργατών. Πρώιμα σημεία ζήλιας περιγράφονται, ακόμα, και μεταξύ βρεφών και μικρών παιδιών. Επιπλέον, η κατανόηση των μηχανισμών που υπεισέρχονται στη ζήλια στον άνθρωπο είναι σημαντική, καθώς συχνά αναφέρεται ως η τρίτη αιτία ανθρωποκτονιών.

Μέχρι σήμερα, δεν είχαν γίνει μελέτες σχετικά με τη ζήλια μεταξύ των σκύλων. Με την πεποίθηση ότι τέτοιες μελέτες μπορεί να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της ζήλιας μεταξύ των ανθρώπων, η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε σε 36 σκύλους μια σειρά από δοκιμασίες, που προσαρμόστηκαν από ένα πείραμα που διεξάγεται συνήθως σε βρέφη 6 μηνών.

Αρχικά, ζητήθηκε από τους ιδιοκτήτες των σκύλων να αγνοήσουν το κατοικίδιο τους εντός σπιτιού και να εστιάσουν την προσοχή τους είτε σε ένα ομοίωμα σκύλου (λούτρινο, κινούμενο ή όχι), είτε σε ένα οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο. Οι ιδιοκτήτες έπρεπε να συμπεριφέρονται σε κάθε αντικείμενο όπως στο σκύλο τους. Σε μια άλλη δοκιμασία, ζητήθηκε από τους ιδιοκτήτες να διαβάσουν ένα βιβλίο, αγνοώντας και πάλι το σκύλο τους.

Όλες οι δοκιμασίες βιντεοσκοπήθηκαν και κλήθηκαν ανεξάρτητοι εκτιμητές να αξιολογήσουν την επιθετικότητα και τις συμπεριφορές απόσπασης ή αναζήτησης της προσοχής των ιδιοκτητών που παρουσίαζαν οι σκύλοι. Προέκυψε, λοιπόν, ότι η πλειοψηφία των σκύλων (78%) έσπρωχνε ή ακουμπούσε τον ιδιοκτήτη όταν η προσοχή του τελευταίου ήταν εστιασμένη στο ομοίωμα σκύλου, ενώ μόλις το 42% και το 22% επέδειξε τέτοια συμπεριφορά όταν οι ιδιοκτήτες τους ασχολούνταν με το άλλο αντικείμενο και το βιβλίο, αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, το 30% των σκύλων προσπάθησε να παρέμβει μεταξύ ιδιοκτήτη και ομοιώματος σκύλου, ενώ το 25% άρπαξε το ομοίωμα.

Με βάση τα επίπεδα επιθετικότητας των σκύλων απέναντι στο λούτρινο ομοίωμα, οι συγγραφείς πιστεύουν πως τα κατοικίδια θεώρησαν τα ψεύτικα ως αληθινά, καθώς το 86% εξ αυτών τα μυρίστηκε στο οπίσθιο μέρος - ο τρόπος με τον οποίο οι σκύλοι εξερευνούν άλλους σκύλους- είτε κατά τη διάρκεια του πειράματος, είτε μετά το πέρας αυτού.





«Η μελέτη μας προτείνει, όχι μόνο ότι οι σκύλοι εμπλέκονται σε ό,τι αναφέρεται ως συμπεριφορά ζήλιας, αλλά ότι επιπλέον αναζήτησαν τρόπους να διακόψουν τη σύνδεση μεταξύ του ιδιοκτήτη και του φαινομενικού ανταγωνιστή τους», δήλωσε η Δρ. Christine Harris, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της California-San Diego (UCSD) και μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Φυσικά, δε μπορούμε να αναφερθούμε στην πραγματική εμπειρία που βίωσαν οι σκύλοι, αλλά φαίνεται ότι κινητοποιήθηκαν για να προστατέψουν μια σημαντική, για αυτούς, κοινωνική σχέση.»

Εν κατακλείδι η Δρ.Harris δήλωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας στηρίζουν την εξής θεωρία: «Πολλοί άνθρωποι έχουν υποθέσει ότι η ζήλια είναι ένα κοινωνικό κατασκεύασμα του ανθρώπινου είδους – ή ότι πρόκειται για ένα συναίσθημα συνυφασμένο με τις σεξουαλικές και ερωτικές σχέσεις. Τα αποτελέσματα μας αμφισβητούν αυτές τις ιδέες, δείχνοντας ότι και τα ζώα, εκτός από εμάς, μπορούν να εκφράσουν έντονη ανησυχία κάθε φορά που κάποιος ανταγωνιστής θα σφετεριστεί τη στοργή ενός αγαπημένου τους προσώπου.»

Πηγή
Ωραίο άρθρο εγώ πάντως όταν φιλάω την γυναίκα μου βλέπεις και μπαίνει μια μουσούδα ανάμεσα μας και με γλείφει!Πεθενω όταν το κάνει λιώνω!!!!!
 
  • Like
Reactions: GRDANE


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.858
5.108
patra
grdane.blogspot.com
η εκπαιδευση του σκυλου οπως την καταλαβαινω εγω (οταν προσπαθουμε να λυσουμε προβληματα συμπεριφορας του), αφορα την ειρηνικη και απροβληματιστη συμβιωση των μελων της οικογενειας (γιατι για οικογενεια μιλαμε παντα οταν μιλαμε για σκυλο) ωστε, ολα τα μελη μεσω αυτης (της συμβιωσης), να επιτυχουν την ευζωια που επιζητουν απο αυτη.

με λιγα λογια, δεν εκπαιδευουμε ενα σκυλο για να τον κανουμε να μαθει τη θεση του, αλλα για να καταλαβει τη σημασια των αλλων.
φυσικά και δεν μπορούμε να αναπτύξουμε την φιλοσοφία της εκπαιδευσης, που μπορεί και για τον καθένα μας να είναι διαφορετική, μέσα σε δυο τρεις σειρές.
πάντως είναι γεγονός ότι με την εκπαίδευση ... αυτό που επιτυγχάνουμε είναι η υπακοή του σκύλου σε συγκεκριμένες εντολές χωρίς αντίρρηση μόλις τις εκφωνήσει ο ιδιοκτήτης...
(ο τρόπος που θα το καταφέρουμε επίσης διαφ'έρει από την φιλοσοφία μας)
αυτό... η εκπαίδευση δλδ... είναι αργότερα το εργαλείο μας ώστε να αντιμετωπίσουμε τις ανεπιθύμητες ή προβληματικές συμπεριφορές

αλλά αν μας ενοχλούν οι λέξεις και η σημασία τους ας δώσω ένα 'άλλο παράδειγμα.

μια συμφωνική ορχήστρα λοιπόν...
μαζεύεται με στόχο να δώσει μια συναυλία...
ξεκινάει με άπειρες πρόβες... με την καθοδήγηση του μαέστρου...με τις διορθώσεις του, να δίνει και να επιμένει για το σωστό κούρδισμα, τον ρυθμό του κάθε οργάνου, ξεχωριστά και την εναρμόνιση του με το σύνολο...
έπειτα από άπειρες πρόβες.... μαζεύεται όλη η ορχήστρα... και δίνει την τελική παράσταση..
το κάθε όργανο ξέρει ακριβώς το πότε θα μπεί το τεμπο που θα ακολουθήσει και το αποτελεσμα... μαγευτικό...
ο μαέστρος είναι εκεί δίνει κι αυτός την παράσταση του... αλλά στην πραγματικότητα την συγκεκριμένη ημέρα είναι αχρείαστος έίτε ήταν εκεί είτε όχι ...
η δουλιά έχει γίνει όλες τις προηγούμενες ημέρες και σε τέτοιο βαθμό ώστε όλα να εκτελούνται τέλεια ακόμα και με την απουσία του...

βάλτε τώρα όπου οργανα ορχήστρας όσα σκυλιά θέλετε και όσους ανθρώπους...όπου πρόβες και διορθώσεις τα μαθήματα της εκπαίδευσης και όπου μαέστρος τον αρχηγό...
είτε θέλετε είτε όχι είναι εκεί... και έχει κάνει σημαντική δουλιά κι ας φαίνεται πλέον ασήμαντος...

πως θα ολοκληρωθεί τώρα η εκπαιδευση..
είναι αλλο θέμα συζητησης με πολλές παραμετρους......

ηλικια σκυλου , αριθμος μελων οικογενειας- αγέλης - ορχήστρας και ηλικίες αυτών... χαρακτήρες αυτών... προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε...
και φυσικά ο μαέστρος... ο εκπαιδευτής... πόσο καλός μουσικός είναι για το τελικό αποτέλεσμα... τι εμπειρια και γνωση έχει πίσω του.. αλλά και μεταδοτικότητα...

το θέμα είναι ότι όπως και να το πιασουμε... υπάρχει μια ιεραρχία...
ναι συμφωνω πρέπει να στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη... αλλά είναι εκεί υπάρχει....

δεν εχω κανενα προβλημα να κοιμουνται τα σκυλια στο κρεβατι μου...
το πρόβλημα το έχω όταν δεν με αφήνουν να κοιμηθώ στο κρεβάτι μου...
αλλά των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν...;)
 
  • Like
Reactions: Billias83


Εriana

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2019
283
905
Νομίζω ότι και η ανθρώπινη οικογένεια έχει ιεραρχία. Οι γονείς αποφασίζουν και έχουν και τον μηχανισμό επιβολής της απόφασης. Τα παιδιά, πιθανόν να ακούγονται, ειδικά από μια ηλικία και μετά αλλά και πάλι οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στους γονείς. Ο λόγος που αποφασίζουν οι γονείς είναι γιατί είναι η εγγύηση επιβίωσης των παιδών μέσω της παροχής τροφής (σήμερα τροφή εννοείται όχι μόνο η υλική αλλά και η πνευματική και συναισθηματική). Κατ' αρχήν το παιδί εξαρτάται πλήρως από τον γονέα και γι αυτό και ως κοινωνία , έχοντας επίγνωση του τί σημαινει αυτό, έχουμε βάλει κάποιες κοινωνικές ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία του παιδιού αν ο γονέας για διάφορους λόγους είναι ανίκανος να αναθρέψει το παιδί.

Το πώς όμως ο γονέας θα 'συνομιλήσει' με το παιδί του είναι απόρροια της κοινωνικής εξέλιξής μας.
Πρίν, όχι πολλά χρόνια, ήταν δόκιμο να 'σπας' ένα παιδί για να το κάνεις άξιο μέλος της κοινωνίας, να είναι υπάκουο, να φοβάται τον ανώτερο και ισχυρότερο γονέα και αγότερα να φοβάται το αφεντικό και να με τη σειρά του να κάνει τα ίδια στα δικά του παιδιά. Η χειροδικία, η παιδική εργασία, η αντιμετώπιση του παιδιού ως βοηθητικό αντικείμενο στην εργασία των γονέων, το δόσιμο των κοριτσιών για τριάντα αργύρια, ήταν απολύτως φυσιολογικά.

Σήμερα έχει πλέον αποδειχθεί ότι οι αυταρχικές μέθοδοι 'το σπάσιμο" των παιδιών είναι καταστροφικό. Ταυτόχρονα στο δυτικό πολιτισμό το παιδί έχει γίνει το επίκεντρο της οικογένειας. Οι άνθρωποι δεν κάνουν πολλά παιδιά και έτσι τα ένα- δύο παιδιά που αποκτούν από παρίες της οικογένειας έχουν γίνει πολύτιμα και άρα και η ματιά και η συμπεριφορά μας απέναντί τους έχει τροποποιηθεί.

Εδώ λοιπόν κατά κάποιον τρόπο, όσο περιέργο και αν ακούγεται συζητάμε το ίδιο πράγμα.
Ο σκύλος παλιά ζούσε δίπλα μας, στην αυλή, έξω από τον οίκο μας. Σήμερα ζει στα αστικά κέντρα μέσα στο σπίτι μας, Αυτό κατά τη γνώμη είναι μια πολύ σημαντική και βαθιά αλλαγή. Μοιραζόμαστε την τροφή, τον ύπνο, την βόλτα. Γίνεται μέλος της οικογένειας μας. Υπάρχει μεν η defacto ιεραρχία στην σχέση μας με τον σκύλο, υπό την έννοια ότι η φυσική επιβίωσή του εξαρτάται από εμάς. Αλλά από εκεί και μετά ο άνθρωπος θα δώσει το σχήμα και το tempo της σχέσης που θα δημιουργηθεί μεταξύ τους. Ανάλογα με την ματιά του απέναντι στο σκύλο και φυσικά θα εισπράξει και τις συνέπειες, καλές ή κακές.

@GRDANE
Κατανοώ το παράδειγμά του γονέα- μαέστρου, το οποίο ως επάγγελμα είναι ίσως το πιο κυριαρχικό και απαιτητικό ever, )ρωτήστε τους ίδιους αλλά και τους μουσικούς ορχήστρας, που ματώνουν κάτω από την μπαγγέτα του) αλλά αν κάποιος άλλος δει τον εαυτό τους ως γονέα - συνοιδιπόρο με τα μέλη τη οικογένειάς του, τότε μάλλον αλλάζει ο τρόπος που θα ερμηνεύσει, θα πράξει τον ρόλο του.
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.858
5.108
patra
grdane.blogspot.com
Δεν διαφωνώ σε τίποτα από οσα έχετε γράψει...
Βα προσθέσω ότι οι εκπαιδευτικές μέθοδοι φιλοσοφίες νοοτροπίες ακολουθούν κατά πόδας... τις παιδαγωγικές μεθόδους...
Οπότε δεν παρατηρω τπτ παράξενο...
Απλά βλέπω ότι όλοι τελικά συμφωνούμε με την ύπαρξη της ιεραρχίας.... κάτι που αυτό υποστηρίζει η φιλοσοφια της αγέλης...
Ας ξεφύγουμε από τις λέξεις και να δούμε την ουσία....
 
  • Like
Reactions: Billias83


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Ξέρεις Πέτρο, ίσως ασυναίσθητα κι εγώ ιεραρχικά λειτουργώ απέναντι στα σκυλιά μου.
Αλλά ίσως εκεί να βρίσκεται και η διαφορά στην αντιμετώπιση.
Γιατί φαντάζομαι πως αλλιώς θα αντιμετωπίσεις έναν σκύλο εάν προσπαθείς συνειδητά να τον βάλεις εκεί που είναι η θέση του ιεραρχικά και αλλιώς εάν όλο αυτό το θεωρείς αυτονόητο.

Επίσης να πω πως αυτό το τελευταίο που έγραψες στο προηγούμενο μήνυμα είναι και η δική μου πρακτική.

Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.

Τουλάχιστον σε αυτά που μπορούσα να προβλέψω.
Γιατί σε κάποια άλλα τα έκανα σαλάτα και δεν προνοησα.
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.858
5.108
patra
grdane.blogspot.com
Ξέρεις Πέτρο, ίσως ασυναίσθητα κι εγώ ιεραρχικά λειτουργώ απέναντι στα σκυλιά μου.
Αλλά ίσως εκεί να βρίσκεται και η διαφορά στην αντιμετώπιση.
Γιατί φαντάζομαι πως αλλιώς θα αντιμετωπίσεις έναν σκύλο εάν προσπαθείς συνειδητά να τον βάλεις εκεί που είναι η θέση του ιεραρχικά και αλλιώς εάν όλο αυτό το θεωρείς αυτονόητο.

Επίσης να πω πως αυτό το τελευταίο που έγραψες στο προηγούμενο μήνυμα είναι και η δική μου πρακτική.

Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.

Τουλάχιστον σε αυτά που μπορούσα να προβλέψω.
Γιατί σε κάποια άλλα τα έκανα σαλάτα και δεν προνοησα.
Ήμουν σίγουρος, δεν υπάρχει άλλος τρόπος...
απλά ήθελα να το ξεκαθαρίσω για τους υπόλοιπους αναγνώστες...
Κατάλαβα την διαφορά σου όταν έγραψες για το σπάσιμο στο σκύλο... οπότε και σιγουρεύτηκα ότι είχες θέμα με τον τρόπο
.. η μαγική φράση είναι χτίσιμο εμπιστοσύνης και σεβασμός στο οποίο δεν υπάρχει περίπτωση να διαφωνήσω ακόμα κι αν το πρόβλημα που καλούμαι να αντιμετωπίσ είναι μεγαλόσωμος ενήλλικος σκύλος με επιθετική συμπεριφορά.
Αλλά αν επιστρέψω μετά το οφ τόπικ.....
και τα δικά μου δείχνουν σημάδια που θα μπορούσες να τα χαρακτηρίσεις ζήλεια... παράδςιγμα...
Κάθομαι κι αρχίζω να χαιδεύω το ένα κι αμέσως μαζεύονται όλα και ψάχνουν ποιο θα βρει την καλύτερη θέση για χάδι... και στρινώχνονται και σπρώχνονται μεταξύ τους....
Να καλή ώρα όπως μια αγέλη λύκων... μετά το φαγολλιυθ μαζεύονται γύρω από τον αδχηγό και γλύφοντσι και σπρώχνονται... ποιο θα τον πρωτοκαθαρίσει
.....
:ROFLMAO:
 


Εriana

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2019
283
905
Αλλά αν επιστρέψω μετά το οφ τόπικ.....
και τα δικά μου δείχνουν σημάδια που θα μπορούσες να τα χαρακτηρίσεις ζήλεια... παράδςιγμα...
Κάθομαι κι αρχίζω να χαιδεύω το ένα κι αμέσως μαζεύονται όλα και ψάχνουν ποιο θα βρει την καλύτερη θέση για χάδι... και στρινώχνονται και σπρώχνονται μεταξύ τους....
Να καλή ώρα όπως μια αγέλη λύκων... μετά το φαγολλιυθ μαζεύονται γύρω από τον αδχηγό και γλύφοντσι και σπρώχνονται... ποιο θα τον πρωτοκαθαρίσει
.....
:ROFLMAO:
Μπορώ να ρωτήσω γιατί η συμπεριφορά των λύκων μεταφράζεται ως ζήλια, ενώ μοιάζει με ενδυνάμωση των δεσμών με τον αρχηγό, άλλως γλείψιμο κυριολεκτικά και μεταφορικά για την εξασφάλιση καλύτερης θέσης στην τροφή ίσως και στην αγέλη.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Ο Mech ισχυρίζεται πως οι ελεύθερες αγελες λύκων, αποτελούνται από μέλη της ίδιας οικογένειας.
Μαμά, μπαμπάς και τα λυκακια τους.
2,3 ετών οι λύκοι αποχωριζονται την αγέλη και φτιάχνουν τις δικές τους.

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει πολύς κόσμος, δεν υπάρχει αναριχιση μέσα στην αγέλη ή αψιμαχίες για να πάρει κάποιος την θέση του "αρχηγού".
Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι αψιμαχίες μεγαλύτερων (ηλικιακά) λύκων με νεότερα αδελφάκια τους, για το φαγητό (ειδικά αν μιλάμε για μικρό ζώο).
Το ίδιο και από την μαμά ή τον μπαμπά, απέναντι σε μεγαλυτερα λυκακια, για να προστατέψουν τα μικρότερα.

Αναπαραγωγικα δικαιώματα έχει το "άλφα ζευγάρι" και για αυτό τα λυκακια αποχωριζονται οικειοθελώς την αγέλη για να φτιάξουν δική τους και να αποκτήσουν αντίστοιχα δικαιώματα αναπαραγωγής.
Πρακτικά όλα τα λυκακια μπορούν να βρουν το ταίρι τους και να γίνουν άλφα ζευγάρι.

Το γλύψιμο δεν είναι μόνο του. Συνοδεύεται και από άλλα σήματα "υποταγής".

Δεν αναφέρεται πουθενά πως όλο αυτό σχετίζεται με ζήλια.
Ίσως είναι απλά μια ένδειξη σεβασμού (ή αγάπης) στον μπαμπά ή την μαμά από τα λυκακια τους.

Για όποιον ενδιαφέρεται και έχει χρόνο, θα πρότεινα να διαβάσετε αυτό εδώ.
Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
 
  • Like
Reactions: GRDANE and Εriana


ΒασιλικηΖ

Well-Known Member
26 Σεπτεμβρίου 2020
276
246
42
@Yorkaddict νομίζω πως οι άποψη μας διαφέρουν ελάχιστα εως καθόλου αλλά χρησιμοποιούμε διαφορετικές λέξεις.
Όσο για την εκπαίδευση θα συμφωνήσω λίγο πολύ με όλους. Τονίζοντας όμως πως δεν είναι απλά η εκμάθηση εντολών.
Αλλά το να κάνεις τον εκάστοτε κηδεμόνα σκύλου να καταλάβει τι είναι ο σκύλος του, τι μπορεί να πετύχει και πως.
Εννοείται πως ο σκύλος μαθαίνει λέξεις ανθρώπινες και ο άνθρωπος κινήσεις σκυλισιες.
Η υπακοή του σκύλου σε κάποιες βασικές εντολές που είναι κι αυτό μέρος της εκπαίδευσης του είναι κυρίως για την ασφάλεια του και όχι για να του επιβληθουμε.
Επίσης η ιεραρχία δεν κερδίζετε απαραίτητα με την βία.