admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
Τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς από ένα άρθρο με αυτό τον τίτλο το οποίο φιλοξενείται σε μια σελίδα αποκλειστικά για τον σκύλο;

Τι το «νέο» μπορεί να γράφει παρακάτω, ποια η «πρωτότυπη» θέση;

…και όμως τα τελευταία χρόνια επιταχύνεται ραγδαία η απομάκρυνση από την ουσία αυτής της φράσης. Ο σκύλος, ολοένα και περισσότερο, ολοένα και ταχύτερα γίνεται «άνθρωπος».

Οι σκύλοι, με τα αγελαία τους ένστικτα, την κοινωνική τους συμπεριφορά και την εκπαιδευσιμότητα τους, έχουν φτάσει να είναι με διαφορά το πιο «ανθρωπομορφισμένο» ζώο (κατοικίδιο), σαν μέλος της οικογένειας, σαν ο καλύτερος φίλος ή σαν «το τετράποδο μωρό μας».

Στην πορεία της ανθρώπινης ιστορίας και στην πορεία της σχέσης του ανθρώπου με τον σκύλο, θα βρούμε πολλά βιβλία, πολλές γραφές, πολλές κινηματογραφικές ταινίες, μα και πολλές μαρτυρίες που αναφέρονται στην «αγάπη του σκύλου» και εξυμνούν την «αγάπη του σκύλου». Τι σημαίνει να αγαπάς και να αγαπιέσαι από ένα σκύλο, τι σημαίνει να έχεις ή να ζεις με σκύλο.

Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο όπου «το σκυλομωρό μας», αυτή η «ψυχούλα» έχει gourmet γεύματα, φοράει επώνυμα ρουχαλάκια και αξεσουάρ, κοιμάται σε ορθοπεδικά στρωματάκια, δέχεται πανάκριβες θεραπείες και του γίνονται πάρτι γενεθλίων και Χριστουγεννιάτικα δώρα.

Παρόλο, όμως, που φαινομενικά δείχνουμε να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να διατηρούμε τα σκυλιά μας ευτυχισμένα, στην ουσία υπονομεύουμε και αδιαφορούμε για αυτό που πραγματικά χρειάζονται οι σκύλοι. Παρόλη την «αγάπη», τις αγορές, τα χάδια, την εκπαίδευση, τις διαμαρτυρίες για τα δικαιώματα του, τις κατάρες σε όσους τους κάνουν κακό και τα χιλιάδες like σε «αγαπησιάρικες» και γεμάτες «ευαισθησία» δημοσιεύσεις στα social media, ποτέ δεν αναρωτηθήκαμε αν όλα αυτά… Όλος αυτός ο ανθρωπομορφισμός είναι περισσότερο πρόβλημα παρά προνόμιο.

Τα σκυλιά δεν είναι παιδιά. Τα σκυλιά δεν είναι άνθρωποι. Παρουσιάζουμε όμως, ως κοινωνία, μια απελπισμένη ανάγκη να πλησιάζουμε κάθε σκυλίσια συμπεριφορά, κάθε τι σκυλίσιο και να το μεταφράζουμε «καθ’ ομοίωση».


Στο παραπάνω βίντεο που χαρακτηρίζεται και ως «σπαρακτικό» χιλιάδες ή και εκατομμύρια άνθρωποι (μια που έγινε viral) είδαν στον σκύλο κάποια ή κάποιες συμπεριφορές που πραγματικά, όσες φορές και αν είδα το βίντεο αδυνατώ να διακρίνω.



Η ανάγκη να χαρακτηρίζουμε τα σκυλιά με ανθρώπινα κριτήρια, να τα «ανθρωποποιούμε» ξεκινά από την άγνοια μας, την έλλειψη φαντασίας μας μα συγχρόνως και την έλλειψη κοινής λογικής.

Ως άνθρωποι που ελέγχουμε το πεδίο της κρίσης, αδυνατούμε να επιδείξουμε την ταπεινότητα που απαιτείται για να αποδεχθούμε αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε, αυτό που δεν συμφωνεί με αυτά που γνωρίζουμε, αυτό που δεν γνωρίζουμε.

Ίσως αυτό που πρέπει να αναζητούμε στο σκύλο και αυτό που πρέπει να εκτιμούμε είναι το πόσο ζώο είναι και όχι πόσο άνθρωπος.

Διαβάζοντας περιοδικά ή ιστοσελίδες με θέμα τον σκύλο θα συναντήσουμε πολύ συχνά την λέξη «σκυλογονιός». Θα δούμε πολλούς να λένε πως τα σκυλιά τους είναι «τα παιδιά τους» και πολλοί «σκυλογονιοί» θα υποστηρίξουν πως το να έχεις σκύλο είναι σαν να έχεις παιδί.

Στα social media θα βρούμε πολλές δημοσιεύσεις που συνοδεύονται από φωτογραφίες ή βίντεο και μιλούν για σκυλιά που δακρύζουν, για σκυλιά που πενθούν, για σκυλιά που αποχαιρετούν τον «ανθρωπογονιό» τους που πεθαίνει.

Υπάρχει η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι τα σκυλιά μας δίνουν «ανιδιοτελή αγάπη» και μας είναι πιστά χωρίς να μας κρίνουν. Επαινούμε τα σκυλιά διότι είναι ανίκανα να πράξουν ως «κακοί άνθρωποι» και αυτό είναι απλά μια μεγάλη ανοησία.

Μετατρέπουμε ένα ζώο σε μια ιδεατή ανθρώπινη ύπαρξη που τείνει προς το Θείο, μια εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού μας, της ύπαρξης μας και προσπαθούμε να ανελιχθούμε ηθικά και κοινωνικά «πατρονάροντας» το και «κανακεύοντας» το.

Σαν συνέπεια ο άνθρωπος και οι ανθρώπινες σχέσεις καλούνται να συγκριθούν με (φανταστικά) πλάσματα που διαθέτουν ακλόνητη πίστη, αμνησικακία, εμπιστοσύνη, αθωότητα και πάνω από όλα, αγάπη.

Οι σκύλοι παρουσιάζονται σαν «ηθικά ανώτερα» πλάσματα διότι δεν κλέβουν, δεν ξεκινούν πολέμους, δεν κρίνουν αρνητικά κάποιον για την εμφάνιση του (!).

Υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν σοβαρά πως δεν εμπιστεύονται ανθρώπους που δεν έχουν ζώα ή δεν «αγαπούν» τα σκυλιά. Πόσο θλιβερά όμοιο είναι αυτό με τους θεοσεβούμενους που λένε ότι δεν εμπιστεύονται αλλόθρησκους και άπιστους.

Μα ο σκύλος είναι περισσότερο ένα «φυσικό» πλάσμα και όχι ηθικό.

Την «αγάπη» και όλα τα ηθικά και συναισθηματικά που καταλογίζουμε στον σκύλο θα πρέπει να τα εξετάζουμε και να τα σκεφτόμαστε όχι σύμφωνα με τα δικά μας συναισθήματα, μα με το πως ο σκύλος σκέφτεται και κατανοεί. Διότι και σκέφτεται και κατανοεί.

Η συμβίωση με τον σκύλο είναι μια συνεργατική διεργασία. Είναι μια διαδικασία η οποία πρέπει να προκύπτει και να διέπεται από σεβασμό και αφοσίωση στον σκύλο, τον χαρακτήρα του και τις διανοητικές του ικανότητες και όχι από την ανάγκη μας να μετατρέψουμε τους σκύλους σε ανθρώπους και ακόμα χειρότερα, να τους καθιστούμε υπεύθυνους για την «συναισθηματική μας ευεξία» και «ανόρθωση».

Σε όλο το φάσμα της ζωής του σκύλου με τον άνθρωπο ο ανθρωπομορφισμός και η «αγάπη» αντικαθιστούν ολοένα και περισσότερο τον σεβασμό, την αυτοσυγκράτηση και την αφοσίωση και η σχέση μας με τον σκύλο γίνεται όλο και πιο «δραματική» αντί ουσιώδης.

Υπογραμμίζοντας άλλο ένα σημείο αυτής της σχέσης, τα σκυλιά που εκπαιδεύονται για κάποιο σκοπό αποκαλούνται από τους ανθρώπους «στρατιώτες», «αστυνομικοί», «αθλητές», «διασώστες», «θεραπευτές», «ήρωες». Μα ο σκύλος της αστυνομίας δεν έχει καμία γνώση και άποψη για τον νόμο. Ο σκύλος του στρατού δεν γνωρίζει την έννοια του πολέμου, της πατρίδας ή της τρομοκρατίας. Σίγουρα κανένας από τους δύο δεν γνωρίζει πως είναι πολύ πιθανό να χάσει την ζωή του στα επόμενα λεπτά.

Φτάνοντας σε άλλη μια υπερβολή ανθρωπομορφισμού βλέπουμε κηδείες αυτών των σκύλων, όπου αποδίδονται τιμές με αυτοκινητοπομπές, με πυροβολισμούς και άλλα παρόμοια.

Βλέπουμε φέρετρα καλυμμένα με σημαίες και παρασημοφορήσεις. Γίνονται ακόμα και τελετές, με τον ιερέα να απαγγέλει από το Ευαγγέλιο και να κατατίθενται στεφάνια και λουλούδια μπροστά από μια φωτογραφία του σκύλου που έχει πεθάνει. Όλα αυτά για ένα ζώο που ποτέ δεν κατάλαβε τους λόγους για τους οποίους πέθανε, που πολύ πιθανά δεν θα επέλεγε να πεθάνει για αυτούς και που δεν είχε καμία σχέση με θρησκείες, πατρίδες, κλπ.

Όλα αυτά για να δείξουμε πως σεβόμαστε και «υπέρ-αγαπάμε» ενώ ουσιαστικά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Οι άνθρωποι φτάνουν σε σημείο να προσβάλλονται και να εξεγείρονται όταν έρχονται αντιμέτωποι με πιο φυσιολογικές αντιμετωπίσεις του σκύλου. Ακόμα και με πιο ευεργετικές και ουσιώδης όπως π.χ. η μη χρήση καλλυντικών στα σκυλιά, η νηστεία, η διατροφή με αποφάγια, ωμά και φρέσκα προϊόντα, μια σταθερή διόρθωση, κ.α.

Αυτοί που έχουν να προσφέρουν μόνο «κενά» συναισθήματα στο σκύλο προσβάλλονται και αντιδρούν σε αυτά σε σημείο που τα καταδικάζουν ως «σκληρά» ή ακόμα και ως «κακοποίηση».

Από την στιγμή που θα ακουστεί η λέξη «αγάπη» νομίζουμε ότι ξέρουμε τα πάντα που χρειάζεται ο σκύλος… «Μόνο αγάπη ζητούν»… «Αγάπη χρειάζονται και τίποτε άλλο»… Εκείνη την στιγμή ο σκύλος μετατρέπεται σε ένα απλό «βαρόμετρο της συναισθηματικής μας αξίας». Σε αυτές τις «σχέσεις» (που μόνο «σχέσεις» δεν μπορούν να χαρακτηριστούν) τα σκυλιά υπάρχουν μόνο για να τροφοδοτούν και να διατηρούν τις συνθήκες μιας αέναης και φαύλης γοητείας με το «εγώ» μας. Αν όμως αναλογιστούμε τα πραγματικά συναισθήματα που μοιράζονται ή πρέπει να μοιράζονται ο άνθρωπος και ο σκύλος, όπως ο αμοιβαίος σεβασμός, η σύνδεση, η γνώση και η αφοσίωση τότε η λέξη «αγάπη» απλά δεν είναι η κατάλληλη.

Το να συμπεριφερόμαστε στα σκυλιά σαν να είναι άνθρωποι ή παιδιά και το να μεταφράζουμε τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις τους «καθ’ εικόνα και ομοίωση» δική μας, απλά μας οδηγεί στο να παραβλέπουμε την μοναδικότητα τους και την πραγματική τους αξία.

Ο Σκύλος είναι... σκύλος
 




manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Το άρθρο αυτό έχω την εντύπωση πως είναι μισό. Για να ήταν ολοκληρωμένο θα έπρεπε να λέει και τι είναι ο σκύλος και πως πρέπει να είναι η συμπεριφορά μας ως προς αυτον (ουσιαστικά και όχι επιγραμματικά με απλούς τίτλους).

Οι άνθρωποι προσπαθούν να εξηγήσουν το τι συμβαίνει γύρω τους με την ανθρώπινη λογική. Αυτόν τον τρόπο ξέρουν, αναγκαστικά με αυτό τον τρόπο θα το κάνουν. Έτσι και και την συμπεριφορά του κατοικίδιου τους μοιραία θα προσπαθήσουν να την εξηγήσουν με την ανθρώπινη λογική. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Πολλές φορές αναρωτιέμαι τι να σκέφτεται ο σκύλος μου αλλά δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να το μαθω και δεν νομίζω να τα καταφέρω ποτέ.

Δεν διαφωνώ με όλες αυτές τις υπερβολές που αναφέρει το άρθρο. Ούτε εμένα μου αρεσουν. Απλά έχω την εντύπωση πως ο αρθρογράφος για να τονίσει την άποψη του το πάει στο άλλο άκρο.
Αν συμφωνησω απόλυτα με το άρθρο καταλήγω στο συμπέρασμα πως το 90% των ανθρώπων δεν θα έπρεπε να έχουν σκύλο (συμπεριλαμβάνω και τα μέλη του φόρουμ). Που τελικά ίσως έτσι έπρεπε να ήταν.
 


archodea

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2009
870
770
Πειραιάς
Συμφωνώ κ μ την άποψη σου @manolo. Τ κείμενο τ βλέπω όχι σαν κριτήριο στο ποιος πρέπει ή όχι ν αποκτήσει σκύλο, αλλά στο ότι πρέπει ν υπάρχει ισορροπία στο οτιδήποτε βάζουμε στη ζωή μας. Η φύση είναι εκπληκτική, ο άνθρωπος ανήκει σε αυτή μ τ προσόν τς εξέλιξης κ τ ελάττωμα τς υπερανάλησης
 
  • Like
Reactions: ripper2.1


AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
Για εμένα το άρθρο αυτό ήταν μία ευχάριστη έκπληξη. Μου άρεσε γιατί λέει μεγάλες αλήθειες, οι οποίες δεν κινούνται στο επίσημο φάσμα των politycally corect θέσεων του μέσου κυνόφιλου και ιδία του παρόντος φόρουμ.

Συμφωνώ στα περισσότερα από όσα αναφέρει. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει σε όλα, όχι μόνο σε αυτό το θέμα αλλά σε οτιδήποτε λεχθεί ή γραφεί (εκτός κι αν συγγραφέας είναι ο ...... Αβραμόπουλος).

Πιστεύω επίσης οτι λέει/εξηγεί τί είναι ο σκύλος : σκύλος !! Αν δεν το αναπτύσσει όσο θα θέλαμε, είναι άλλο ζήτημα και μάλλον αντικείμενο άλλου άρθρου. Πιστεύω οτι ο συγγραφέας του κάποια στιγμή θα το κάνει. Εξ άλλου, άρθρο είναι, όχι βιβλίο ή διατριβή.

Εγώ το μόνο που θα πρόσθετα είναι οτι ο σεβασμός στο σκύλο προϋποθέτει την αποδοχή των ιδιαιτεροτήτων και ενστίκτων της κάθε ράτσας και η κατά το δυνατόν ικανοποίησή τους. Απλά φοβάμαι οτι αυτό πλέον είναι αδύνατον, όπως μάλλον αδύνατον είναι και η υιοθέτηση από τους "πολλούς" των θέσεων του ανωτέρω άρθρου στην παρούσα κοινωνία. Ο κόσμος, όπως λέει κι ο Ρόλαντ στον Μαύρο Πύργο, έχει πάει παραπέρα....
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Για εμένα το άρθρο αυτό ήταν μία ευχάριστη έκπληξη. Μου άρεσε γιατί λέει μεγάλες αλήθειες, οι οποίες δεν κινούνται στο επίσημο φάσμα των politycally corect θέσεων του μέσου κυνόφιλου και ιδία του παρόντος φόρουμ.

Συμφωνώ στα περισσότερα από όσα αναφέρει. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει σε όλα, όχι μόνο σε αυτό το θέμα αλλά σε οτιδήποτε λεχθεί ή γραφεί (εκτός κι αν συγγραφέας είναι ο ...... Αβραμόπουλος).

Πιστεύω επίσης οτι λέει/εξηγεί τί είναι ο σκύλος : σκύλος !! Αν δεν το αναπτύσσει όσο θα θέλαμε, είναι άλλο ζήτημα και μάλλον αντικείμενο άλλου άρθρου. Πιστεύω οτι ο συγγραφέας του κάποια στιγμή θα το κάνει. Εξ άλλου, άρθρο είναι, όχι βιβλίο ή διατριβή.

Εγώ το μόνο που θα πρόσθετα είναι οτι ο σεβασμός στο σκύλο προϋποθέτει την αποδοχή των ιδιαιτεροτήτων και ενστίκτων της κάθε ράτσας και η κατά το δυνατόν ικανοποίησή τους. Απλά φοβάμαι οτι αυτό πλέον είναι αδύνατον, όπως μάλλον αδύνατον είναι και η υιοθέτηση από τους "πολλούς" των θέσεων του ανωτέρω άρθρου στην παρούσα κοινωνία. Ο κόσμος, όπως λέει κι ο Ρόλαντ στον Μαύρο Πύργο, έχει πάει παραπέρα....
Γενικά συμφωνώ με το μήνυμα σου.
Θα διαφωνήσω σε αυτό που λες ότι ο αρθρογράφος εξηγεί τι είναι σκύλος. Όχι απλά δεν το αναπτύσει αλλά όλο το άρθρο αναλώνεται στο ποια είναι η συμπεριφορά του ανθρώπου προς τον σκύλο και σε πράγματα που θα πρέπει να είναι αυτονόητα.. Εγώ θα ήθελα να διαβάσω την άποψη του συγγραφέα πως ο σκύλος βλέπει τον άνθρωπο. Τι περιμένει από εμάς τι σκέφτεται αν μπορούσε να μας μιλήσει τι θα ζητούσε από εμάς. Για μένα είναι σημαντικότερο αυτό γιατί αν κατανοήσουμε τα θέλω του σκύλου ή αρμονική συμβίωση γίνεται ευκολότερη και η ζωή του σκύλου μας καλύτερη. Και δεν χρειάζεται ούτε να γράψει διατριβή ούτε κανά βιβλίο.15 γραμμές φτάνουν.

Στο τελευταίο που γράφεις θα συμφωνήσω και θα προσθέσω ότι εκτός από τον σεβασμό στον σκύλο μας που για μένα θα έπρεπε να είναι αυτονόητο,πάνω από ολα χρειάζεται σεβασμός στον σκύλο σαν είδος. Και σε αυτό κατά την γνώμη μου έχει χαθεί προ πολλού. Αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση.
 


AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
@manolo

Το άρθρο έχει σαν τίτλο "Ο Σκύλος είναι… σκύλος!" και έχει τ0 ίδιο σαν επίλογο : "Ο Σκύλος είναι... σκύλος". Κατ' επανάληψιν αναφέρει στο κυρίως μέρος του τί είναι ο σκύλος (και τί ΔΕΝ είναι) όπως π.χ. : "Μα ο σκύλος είναι περισσότερο ένα «φυσικό» πλάσμα και όχι ηθικό." κλπ.

Συμφωνώ κι εγώ μαζί σου (σου πάτησα και like) στο οτι χρειάζεται περισσότερο ο θετικός προσδιορισμός, αλλά κατάλαβα οτι ο συγγραφέας ήθελε να επιμείνει στις αρνητικές και αντιφυσικές/ανθρωπομορφικές συμπεριφορές μας προς τους σκύλους, παρά να πει (τουλάχιστον σε αυτό το άρθρο) τί είναι γι' αυτόν ο σκύλος - αν κι εγώ από το άρθρο κατάλαβα τη θέση του έστω και μέσω του αρνητικού προσδιορισμού και συμφωνώ. Μένει στον καθένα από εμάς να ορίσει ακόμα περισσότερο και θετικότερα τον "σκύλο" ή να διαφωνήσει με τις συγκεκριμένες θέσεις του αρθρογράφου.

Κατ' εμέ ήταν το καλύτερο άρθρο που διάβασα μέχρι τώρα στην αρχική σελίδα (λέω άρθρο γιατί υπάρχουν και τα σχόλια των αναγνωστών στο φόρουμ !!). Αντικειμενικά ήταν ένα καταπληκτικό άρθρο άποψης και μάλιστα πρωτότυπης, καλοδιατυπωμένης και τεκμηριωμένης. Για εμένα η αντίφαση είναι μεταξύ αυτού του άρθρου και των άλλων για κονσέρβες και σκύλους με πουλοβεράκια .........


 
  • Like
Reactions: Anniegr


spyv

Well-Known Member
8 Αυγούστου 2011
2.571
5.993
Πειραιάς
Αυτοί που έχουν να προσφέρουν μόνο «κενά» συναισθήματα στο σκύλο ...
τι λυπηρη εκφραση...

εχω τοσες πολλες ενστασεις με αυτο το αρθρο που αισθανομαι σαν το γκαιτε οταν εγραφε το φαουστ (ψωναρα spyv...). αμετρητες φιγουρες (προτασεις στην περιπτωση μου) λεει, στριμωχνονταν στο μυαλο του και του ζητουσαν μια θεση στο κειμενο.

δυο παραδειγματα απο "κενα" συναισθηματα.

  • βγαζω το πρωι βολτα τον ορφεα μου (εξανθρωπισμος, ξερω) στις 6 το πρωι. μια απο αυτες τις μερες λοιπον, που εκανε πολυ- πολυ κρυο και φυσουσε δυνατος αερας, στην πλατεια αλεξανδρας (μια πλατεια εκτεθειμενη στη θαλασσα και στον αερα) ειδα μια γυναικα που ταιζε τις γατουλες (κι αλλος εξανθρωπισμος). στις 6 το πρωι. στο σκοταδι. στο κρυο. αφησε το ανθρωπινο σπιτι της για να ταισει τις γατες. στις 6 το πρωι. τις γατισιες γατες.
  • στις βολτες μου παλι, πολυ συχνα συνανταω εναν ηλικιωμενο κυριο semi- clochard που ειναι παντα μαζι με δυο σκυλους. ενα ηλικιωμενο σαν σταφορντ και αλλο ενα ημιαιμο θηλυκο μικροσωμο. τα αγαπα πολυ αλλα και οι τρεις τους δειχνουν τοσο ταλαιπωρημενοι! τον καιρο με τα κρυα τον ξαναπετυχα. το σταφορντ φορουσε ενα χαζουλι πολυχρωμο πουλοβερακι για να το προστατευει απο το κρυο... ξερεις απο αυτα που πλεκεις εσυ. απο αγαπη.
 




betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
48
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Θεωρώ την αρχικη θέση του άρθρου σωστή αν και πιστευω ότι εχει γίνει 'εσυ και ο γρυλος σου' οποτε χάνει το δικιο του στην πορεία.

Όντως η τάση αυτή είναι, να συμπεριφερόμαστε στους σκύλους σαν να ηταν ανθρωπακια. Πολύς κόσμος τα λεει παιδιά του, καλεί τον εαυτό του μπαμπα/μαμα (και μένα μου χει ξεφυγει καμια φορά). Ειναι αστείο, στο βαθμό που δεν επηρεάζει το σκυλο και στεναχωρητικό όταν τον επηρεάζει.
Συμφωνώ ότι χτίζοντας μια εικόνα για το σκυλο που απεχει απ την πραγματικότητα αποκτούμε προσδοκιες που ειναι αναποφευκτο ότι θα διαψευστουν. (πχ εγω το εχω στα ωπα ωπα, δεν του λειπει τιποτα, αυτό γιατι δεν ειναι όπως το θέλω;)

εχω και αλλα να πω αλλα βιαζομαι
θα επανελθω
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.393
10.565
Athens
Υπογραμμίζοντας άλλο ένα σημείο αυτής της σχέσης, τα σκυλιά που εκπαιδεύονται για κάποιο σκοπό αποκαλούνται από τους ανθρώπους «στρατιώτες», «αστυνομικοί», «αθλητές», «διασώστες», «θεραπευτές», «ήρωες». Μα ο σκύλος της αστυνομίας δεν έχει καμία γνώση και άποψη για τον νόμο. Ο σκύλος του στρατού δεν γνωρίζει την έννοια του πολέμου, της πατρίδας ή της τρομοκρατίας. Σίγουρα κανένας από τους δύο δεν γνωρίζει πως είναι πολύ πιθανό να χάσει την ζωή του στα επόμενα λεπτά.
Εάν τους αποκαλούσαμε «έμβια εργαλεία για χρήση σε πολεμικές δραστηριότητες» προφανώς και θα ήμασταν politicallycorrect. Δεν είναι πρακτικό όμως, γι αυτό και τους αποκαλούμε εν συντομία στρατιώτες, διασώστες κλπ. Ως σκυλο-ιδιοκτήτες ξέρουμε πολύ καλά ότι ο σκύλος διασώστης δεν το κάνει για ηθικούς ή πατριωτικούς λόγου. Εκτελεί απλά εντολές. Τη μυθοποίηση αυτού την αναλαμβάνουν οι άσχετοι με σκύλο και κυρίως οι δημοσιογράφοι.

Παρόλ’ αυτά: Δεν μπορώ παρά να αισθανθώ δέος για το τετράποδο που θα εντοπίσει ζωντανούς ανθρώπους στα ερείπια ενός σεισμού. Ακόμη και αν δεν συνειδητοποιεί γιατί το έκανε.

Φτάνοντας σε άλλη μια υπερβολή ανθρωπομορφισμού βλέπουμε κηδείες αυτών των σκύλων, όπου αποδίδονται τιμές με αυτοκινητοπομπές, με πυροβολισμούς και άλλα παρόμοια.
Εδώ που τα λέμε, άπαξ και τον πάρει και τον άνθρωπο ο «βαρκάρης» οι τουφεκισμοί δεν έχουν κανένα νόημα. Για να μην θίξουμε και το κατά πόσο αυτός που πολέμησε και έπεσε, το έκανε εν πλήρη γνώση του πραγματικού σκοπού κλπ.

Ωστόσο θα πρέπει να σεβαστούμε το ότι εδώ μιλάμε για «ειδική σχέση» μεταξύ δύο συντρόφων (πολέμου/διάσωσης κλπ.) που ζουν μαζί στα άκρα και κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. Εδώ βλέπεις 2 άσχετους μεταξύ τους άντρες που ανακαλύπτουν ένα βράδυ σε ένα μπαρ ότι υπηρέτησαν στην ίδια μονάδα διαφορετικές μάλιστα χρονιές και αρχίζουν και μυξοκλαίνε και πλαντάζουν ο ένας πάνω στον ώμο του άλλου. Πως θα ‘πρεπε δηλαδή να είναι η συμπεριφορά του χειριστή στον σκύλο μετά θάνατον? Να τον αδειάσει στον επόμενο κάδο γιατί …σκύλος είναι? Ο αποχαιρετισμός, είτε σε άνθρωπο είτε σε σκύλο είναι για αυτούς που μένουν πίσω.

Αυτοί που έχουν να προσφέρουν μόνο «κενά» συναισθήματα στο σκύλο προσβάλλονται και αντιδρούν σε αυτά σε σημείο που τα καταδικάζουν ως «σκληρά» ή ακόμα και ως «κακοποίηση»

Αν όμως αναλογιστούμε τα πραγματικά συναισθήματα που μοιράζονται ή πρέπει να μοιράζονται ο άνθρωπος και ο σκύλος, όπως ο αμοιβαίος σεβασμός, η σύνδεση, η γνώση και η αφοσίωση τότε η λέξη «αγάπη» απλά δεν είναι η κατάλληλη.
Υπάρχει ένα «οξαποδώ» σε αυτό το κείμενο για τη λέξη αγάπη. Επίσης υπάρχει μια προσπάθεια πλήρους εκλογίκευσης και καλούπωσης της σχέσης ανθρώπου-σκύλου. Εάν λοιπόν θέλουμε να εξαλείψουμε το (κενό) συναισθηματικό υπόβαθρο και δούμε το σκύλο …ως σκύλο, μήπως δεν θα πρέπει κανείς μας εδώ μέσα να έχει σκύλο; Μήπως θα πρέπει να υπάρχει μόνο ως εργαλείο? (π.χ. φύλαξη κοπαδιού)

Νομίζω ότι το κείμενο θίγει (καλώς) τις υπερβολικές συμπεριφορές (ρουχαλάκια χωρίς λόγο, ενοχοποίηση της ωμής διατροφής, σκύλος που δεν περπατάει αλλά είναι μόνιμα σε τσαντάκι κλπ.) αλλά το παρατραβάει λίγο και προς την άλλη πλευρά.

Για μένα σκύλος σημαίνει:

  • Και να πάρουμε τα βουνά και τα λαγκάδια όταν μπορούμε μέχρι να πέσει ξερός κι αυτός κι εγώ --> Σωστό?
  • Και να σαπίσουμε στον καναπέ μαζί --> Κενό?
  • Και να κοιμηθεί πάνω ή δίπλα στο κρεβάτι μου (και ποτέ έξω) --> Mέγα κενό?
  • Και να φάει και την ωμή του αλλά μπορεί να του δώσω forfunκι ένα φουντούνι από αυτά που τρώω εγώ --> Κενό?
  • Και να πάμε μαζί διακοπές --> Κενό?
  • Και να φορέσει το παλτό στα κρύα όταν επιβάλλεται --> Κενό?
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Εγώ έχω την εξής απορία.
Ποιο είναι το ποσοστό των σκυλιών στην Ελλάδα που στην ζωή τους υπάρχει η υπερβολή που περιγράφει το άρθρο;
Μερικοί νομίζουν ότι η πραγματικότητα σε ότι έχει να κάνει με τα σκυλιά είναι οι απόψεις που επικρατούν στο φόρουμ.
Διαβάζοντας κάποιος το παρόν άρθρο που δεν ξέρει τι γίνεται στην χώρα τούτη θα εύχεται να είχε γεννηθεί σκύλος στην Ελλάδα.
Η εικόνα που έχω εγώ έχοντας ζήσει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και έχω επισκεφτεί τα περισσότερα είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των σκυλιών είναι αδέσποτα, βαρελοσκυλα, μονίμως δεμένα σε ένα μέτρο αλυσίδα και άλλα πολλά παρόμοια.
Ας λύσουμε αυτά σε ότι έχει να κάνει με τον σκύλο που για μένα είναι πολύ πιο σημαντικά και μετά ας πιάσουμε τα σκυλιά του άρθρου. Το χω γράψει και παλιότερα πολλές φορές ότι όλες αυτές οι υπερβολές που αναφέρει το άρθρο μου φαίνονται το λιγότερο γελοίες, αλλά υπάρχουν πολλά πιο σημαντικά σε ότι έχει να κάνει με την οντότητα σκύλος.

Υ.Γ: Δεν μου αρέσει καθόλου ο τίτλος του άρθρου. Μου θυμίζει την απάντηση - δικαιολογία κάποιων που φέρονται όχι και με τον καλύτερο τρόπο στον σκύλο τους.
ΕΛΑ ΜΩΡΕ, ΣΚΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ.
 


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.935
3.155
35
Νέο Ψυχικό
"Ναι μεν, αλλά" σκέφτηκα όταν διάβασα το άρθρο. Ναι ο τόσος εξανθρωπισμός του σκύλου μπορεί να κάνει κακό πρώτα και κυρίως στον ίδιο το σκύλο. Συμφωνώ με το εξής σημείο:
Οι σκύλοι παρουσιάζονται σαν «ηθικά ανώτερα» πλάσματα διότι δεν κλέβουν, δεν ξεκινούν πολέμους, δεν κρίνουν αρνητικά κάποιον για την εμφάνιση του (!).
.

Δυστυχώς αυτές είναι ιδιότητες μόνο του ανθρώπου και δεν μπορεί αυτές τις σκέψεις να τις κάνει ένα ζώο που δρα κυρίως με το ένστικτο.

Αλλά τον εν μέρει εξανθρωπισμό του σκύλου, και με αυτό εννοώ όλες εκείνες τις εκφάνσεις της κοινής ζωής ανθρώπου-σκύλου που πηγάζουν από ανθρώπινο τρόπο σκέψης, δεν τον θεωρώ κάτι τι αρνητικό, αλλά αντίθετα κάτι ως φυσική απόρροια των πραγμάτων. Από τη στιγμή που ο άνθρωπος δεν μπορεί να επικοινωνήσει με το σκύλο αναγκάζεται ενστικτωδώς να εξηγήσει και να δράσει κατά τρόπο ανθρώπινο. Ναι ο σκύλος μπορεί να μας κοιτάει με αυτό το βλέμμα λατρείας επειδή μας βλέπει σαν αρχηγό και επειδή αισθάνεται ασφάλεια μαζί μας. Εμείς αυτό το εκλαμβάνουμε και το ονομάζουμε αγάπη. Δεν νομίζω κανείς να εννοεί με αυτό την ανθρώπινη αγάπη, εξάλλου υπάρχουν πολλά είδη αγάπης. Αυτό όμως δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Γιατί για να έχουμε κερδίσει αυτό το βλέμμα, συνήθως σημαίνει ότι έχουμε και το σεβασμό του.

Είμαι της άποψης ότι ως άνθρωποι και έλλογα όντα (καλά αυτό παίζεται μερικές φορές..) μπορούμε να συνδυάσουμε και τα δύο. Μπορούμε να τον αγαπάμε, να τον φροντίζουμε, να του παίρνουμε δώρα, να του έχουμε κρεβάτι κλπ και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ να του έχουμε όρια, να σεβόμαστε τη φύση του μην αναγκάζοντάς το να είναι συνεχεια δίπλα μας, να του δίνουμε το χώρο του, να το διορθώνουμε όπου χρειάζεται. Και δεν νομίζω ότι θα μπερδέψουμε το σκύλο μας έτσι. Δούναι και λαβείν. Δίνω παροχές, απαιτώ σεβασμό. Μου δίνει την αμέριστη εμπιστοσύνη του, απαιτεί σεβασμό της φύσης του.

Και κυρίως, το να μην εξανθρωπίζεις έστω και λίγο το σκύλο, σημαίνει ότι δεν θα μπορείς και να τον πονάς. Η παντελής έλλειψη εξανθρωπισμού είναι αυτή που δίνει το δικαίωμα και τη λαβή σε πολλούς να τον βλέπουν απλά σαν ένα σκύλο, σαν ζώο χωρίς συναισθήματα, σαν ζώο που κάλλιστα μπορούν να αφήσουν νηστικό, παγωμένο, που μπορούν να το χτυπούν για τιμωρία.
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.393
10.565
Athens
η συντριπτική πλειοψηφία των σκυλιών είναι αδέσποτα, βαρελοσκυλα, μονίμως δεμένα σε ένα μέτρο αλυσίδα και άλλα πολλά παρόμοια.
Ας λύσουμε αυτά σε ότι έχει να κάνει με τον σκύλο που για μένα είναι πολύ πιο σημαντικά και μετά ας πιάσουμε τα σκυλιά του άρθρου. Το χω γράψει και παλιότερα πολλές φορές ότι όλες αυτές οι υπερβολές που αναφέρει το άρθρο μου φαίνονται το λιγότερο γελοίες, αλλά υπάρχουν πολλά πιο σημαντικά σε ότι έχει να κάνει με την οντότητα σκύλος.

Υ.Γ: Δεν μου αρέσει καθόλου ο τίτλος του άρθρου. Μου θυμίζει την απάντηση - δικαιολογία κάποιων που φέρονται όχι και με τον καλύτερο τρόπο στον σκύλο τους.
ΕΛΑ ΜΩΡΕ, ΣΚΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ.
Αυτή η παράγραφος τα λέει όλα.
Το άρθρο αυτό είναι μάλλον επικίνδυνο σε λάθος μάτια. Καλό πάντως δεν κάνει.
Και σε τελική ανάλυση, καλύτερα ντυμένο σκυλί με φρουφρού και αρώματα που βγαίνει 10 λεπτά τη μέρα, παρά να σαπίζει σε βαρέλι ή σε καταφύγιο. Από τα 2 τελευταία δεν βγαίνει ποτέ.
 


vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Αυτή η παράγραφος τα λέει όλα.
Το άρθρο αυτό είναι μάλλον επικίνδυνο σε λάθος μάτια. Καλό πάντως δεν κάνει.
Και σε τελική ανάλυση, καλύτερα ντυμένο σκυλί με φρουφρού και αρώματα που βγαίνει 10 λεπτά τη μέρα, παρά να σαπίζει σε βαρέλι ή σε καταφύγιο. Από τα 2 τελευταία δεν βγαίνει ποτέ.
όχι, το βαρελοσκυλο μπορέι να αλλάξει θέλει δουλειά αλλα μπορεί να αλλάξει, θα παρει χρόνο ναι ! αλλά να βαζεις τον σκυλο σε μια ζωή που δεν την αντέχει , να μην πατάει στην γη για να μην λερώσει τα πατουσάκια του να μην ειναι σκυλος αλλά μια κουκλα που καλυπτει το εγω μας δεν θα αλλαξει θα γινει "κανονικό"μη κατακριτέο.
Τα μεγαλυτερα εγκληματα προς το σκυλο γίνονται τώρα με φόντο την "ευζωία του " όπως την φανταζόμαστε εμείς, ειναι διαφορετικό αλλάζω το λάθος και διαφορετικό βαζω στην θεση του την άλλη ακρη :(
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.862
5.113
patra
grdane.blogspot.com
ειναι περίεργο τελικά...
πως και πόσο εύκολα μενουμε σε φράσεις απλά που δεν μας αρέσουν...
ξεκομμενες από την διπλανή πρόταση η τα λόγια της προηγούμενης παραγράφου...
και παμε σε ταξίδια κι ανεμόμυλους τύπου δον κιχωτη...
δινοντας το δικο μας νοημα ( τελειως διαφορετικό)
από αυτό που ο γράφοντας δίνει...

προσωπικα...
βλέπω με χαρά μου ακόμα μια φορά...
γιατί μετά τόσα χρόνια είμαι ακόμα εδω...

κι απλά παραθέτω δυο φράσεις που μάλον προσπεράστηκαν από το όλο το κείμενο

"διέπεται από σεβασμό και αφοσίωση στον σκύλο,"
|"ή πρέπει να μοιράζονται ο άνθρωπος και ο σκύλος, όπως ο αμοιβαίος σεβασμός, η σύνδεση, η γνώση και η αφοσίωση"
 


betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
48
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Πολλές φορές για να υποστηριξουμε τη διαφωνια μας φτανουμε στο αλλο ακρο. Δεν υπαρχουν δυο μόνο καταστασεις του σκύλου ή καναπεδόσκυλο ή βαρελοσκυλο. Και οι δυο εικόνες ειναι λάθος. Το ότι η δευτερη ειναι μακράν χειρότερη, δε σημαινει ότι η πρώτη δεν πρέπει να αναφέρεται ως μη-σκυλισια. (Αναρωτιεμαι αν υπαρχει το αντιστοιχο του απανθρωπος για σκυλο.)

Το να μη ψαχνουμε ανθρωπινες συμπεριφορές ή συναισθηματα στο σκυλο ειναι αδυνατον. Ειναι το τροπος μας να επικοινωνησουμε μαζι του. Το προβλημα ειναι όταν χανεται το μέτρο.

Ολες αυτες τις υπερβολές, με τις τιμές και τις κηδείες, με τις τρελες εκδηλωσεις αγαπης, πολυ σωστά τα λεει το άρθρο, εξυπηρετουν εμας και δεν αφορουν το σκυλο στο ελαχιστο. Παρόλα αυτα, ο σκυλος πολεμαει, περιπολει, αθλειται, σωζει, θεραπευει και δεν υπαρχει τιποτα ηρωικό σε όλο αυτο γιατί το μονο που κανει ειναι να ακολουθει τις εντολες με μια λαχταρα να ικανοποιησει τον ανθρωπο του.

Τωρα που το σκεφτομαι, αυτος λειπει απο το αρθρο. Ειναι αδυνατον να μιλας για το σκυλο και να μη μιλας για τον ανθρωπο του. Για τη σχεση τους. Γιατι όσο ανθρωπινο και να ακουγεται αυτο, μεταξυ ανθρωπου και σκυλου υπαρχει σχεση. Καλή ή κακή, υπερβολικη ή καταστροφική, οπως και να την δει κανεις, ειναι σχεση.
Επίσης δεν ειναι απόλυτα φυσικό πλάσμα, ετσι; Ειναι ενα πλασμα που το εχουμε προγραμματισει να μας υπακουει, να μας εξυπηρετει, να μας εχει αναγκη, να μας συντροφευει κλπ. Στη διαδικασία αυτη εχει απολεσει πολλά από τα χαρακτηριστικά που τον εκαναν μόνο φυσικό ον. Αν το ξεχνάμε αυτό, παλι κακό του κάνουμε.

Υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν σοβαρά πως δεν εμπιστεύονται ανθρώπους που δεν έχουν ζώα ή δεν «αγαπούν» τα σκυλιά. Πόσο θλιβερά όμοιο είναι αυτό με τους θεοσεβούμενους που λένε ότι δεν εμπιστεύονται αλλόθρησκους και άπιστους.
Αυτό κι αν ηταν υπερβολή! Επειδή το έχω σκεφτεί... δεν μπορω να κρινω ανθρωπους που φοβουνται ή επιλέγουν να μην εχουν ζώα. Αλλα με αυτούς που τα σιχαίνονται ή τους ειναι παντελώς αδιαφορα, ειμαι λίγο καχυποπτη. Δεν ταιριαζουμε, ρε παιδι μου. :)
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.747
7.266
Το άρθρο το ίδιο υποπέφτει σε υπερβολές, με αποτέλεσμα να πατρονάρει και όχι μόνο.

Δε διαφωνούν πολλοί με την ουσία του, που είναι να εφιστήσει την προσοχή στις υπερβολές που γίνονται υπέρ της ευζωίας. Στις ακραίες υπεραπλουστεύσεις και τσουβαλιάσματα που κάνει όμως όμως διαφωνούμε πολλοί. Όπως σωστά γράψανε στα πρώτα σχόλια όταν ανλεβηκε το άρθρο στο φουμπου, πρέπει να σβηστεί και να ξαναγραφτεί για να γίνει χρήσιμο.

Επίσης, πρέπει να περιοριστεί, γενικά στο φόρουμ, αυτή η ανόητη ιδέα ότι είναι γνωστό και αδιάλλακτο το τι σκέφτεται ο σκύλος, πώς πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε και ποιά είναι η αξία του. We know nothing, και ποτέ δε θα μπορούμε να ξέρουμε αφού ούτε στη θέση του σκύλου μπορούμε να μπούμε ουτε αυτός μπορεί να μας τα εξηγήσει με τρόπο που να τον καταννοούμε.

Τέλος, φιλική συμβουλή. Χρησιμοποιείτε εντελώς λάθος, στο παρόν άρθρο και θρεντ αλλά και αλλού στο φόρουμ, τη λέξη "ανθρωπομορφισμός". "Εξανθρωπισμός" είναι η λέξη που ψάχνετε.
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.416
6.551
Εξανθρωπισμός: H ηθική βελτίωση κάποιου, ώστε να προσλάβει τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στον πολιτισμένο άνθρωπο και κατ' επέκταση βελτίωση κατάστασης, πράγματος, ώστε να γίνει πιο βιώσιμο για τον άνθρωπο.

Η έννοια του εξανθρωπισμού προσδιορίζεται ιστορικά κυρίως με τις έννοιες του κλασικού ανθρωπισμού (ουμανισμού), του χριστιανικού ανθρωπισμού, του ποιητικού ουμανισμού, του ηρωικού, του υπαρξιστικού ουμανισμού, του μαρξιστικού ουμανισμού, αλλά και με ό,τι γενικώς διήκει δια μέσου της ιστορίας της ανθρώπινης παρουσίας στον κόσμο, και συγκλίνει προς την έννοια της ανθρωπιάς.

Π.χ. "Εξανθρωπισμός της επιστήμης ή εξορθολογισμός του ανθρώπου;"

Ανθρωπομορφισμός: H προσπάθεια του ανθρώπου να αποδώσει σε μη ανθρώπινα όντα, αντικείμενα, φυσικά ή υπερφυσικά φαινόμενα, ανθρώπινες ιδιότητες ή μορφή. Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης στην τέχνη για να αποδώσει την τάση του καλλιτέχνη να μεταφέρει τα νοήματά του με ανθρώπινες μορφές.

Στη λογοτεχνία κλασσικό παράδειγμα ανθρωπομορφισμού είναι η μορφή των ζώων στους μύθους του Αισώπου αλλά και στην μετέπειτα κλασσική παγκόσμια λογοτεχνία. Όλες ανεξαίρετα οι τέχνες άντλησαν τα θέματά τους από τον ανθρωπομορφισμό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα παιδικά "Mίκυ Mάους" τα οποία αποτέλεσαν τους πρόδρομους των σημερινών φανταστικών ηρώων των ηλεκτρονικών παιγνιδιών.
 
  • Like
Reactions: archodea


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.747
7.266
Χμμ.. το χα ψαξει παλιοτερα οταν είχα δει να το χρησιμοποιεις για το Ντισνευ. Θα το ξαναψαξω, αλλα αν έχω λάθος, έχω λάθος, τι να κάνουμε.