Επιλογή σκύλου στην Αρχαια Ελλάδα


bordercollie

Well-Known Member
14 Οκτωβρίου 2012
251
0

Επιλογή, ονομασία, εκπαίδευση και διατροφή σκύλων στην Αρχαία Ελλάδα
Φανταστείτε τον εαυτό σας να ζει στην αρχαία Ελλάδα και να διαλέγετε για κατοικίδιο ένα κουταβάκι. Τι όνομα θα του δίνατε άραγε;

Στην αρχαιότητα υπήρχε ολόκληρη διαδικασία για να δώσει κάποιος όνομα στοσκύλο του. Ποιο είναι το καλύτερο κουτάβι από μία γέννα; Όπως και στη σύγχρονη εποχή, οι αρχαίοι κοιτούσαν να αναγνωρίσουν στο κουτάβι που θα υιοθετούσαν στοιχεία ενεργητικότητας και φιλικής συμπεριφοράς. Όμως, τελικά αυτό που ακολουθούσαν για να διαλέξουν εκείνο που θα υιοθετούσαν μπορεί να φανεί σε εμάςσήμερα ιδιαίτερα σκληρό. “Άσε τη μητέρα να διαλέξει για εσένα,”συμβουλεύει τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες σκύλων ο Νεμεσιανός, ένας Ρωμαίος συγγραφέας που ήταν ειδικός στα κυνηγόσκυλα. “Πάρε από αυτήν τα κουταβάκιατης, περικύκλωσέ τα με ένα σκοινί που θα το έχεις βουτήξει σε λάδι και βάλε τουφωτιά. Η μητέρα θα πηδήσει μέσα από τη φωτιά και θα σώσει τα κουτάβια το έναμετά το άλλο σε σειρά προτίμησης.” Άλλα σημάδια για ένα καλό μελλοντικό κυνηγόσκυλο ήταν τα μεγάλα, μαλακά αυτιά σε αντίθεση με τα μικρότερα και τα πιο σκληρά. Ένας μακρύς εύκαμπτος λαιμός εφάρμοζε καλά σε ένα κολάρο. Το στέρνο του θα έπρεπε να είναι φαρδύ, οι ώμοι θα πρέπει να είναι σε κάποια απόσταση ο ένας από τον άλλον και τα πίσω του πόδια ελάχιστα πιο μακριά από τα μπροστινά για να κυνηγάει εύκολα λαγούς στις ανηφόρες. Το τρίχωμα του σκύλου, είτε μακρύ ή κοντό, θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε χρώμα, αλλά η γούνα του όφειλε να είναι γυαλιστερή, χοντρή και μαλακή.



Η εκπαίδευση ενός σκύλου ξεκινάει μετά τους είκοσι μήνες ζωής, αλλά το κουτάβ ιχρειάζεται να έχει ένα όνομα από την αρχή. Ο Ξενοφώντας, ο Έλληνας ιστορικόςπου έγραψε για τα κυνηγόσκυλα τον 4ο αι. π.Κ.Ε. υποστήριζε ότι τα πιο καλά ονόματα είναι τα σύντομα, μονοσύλλαβα ή δισύλλαβα, για να μπορεί κάποιος να τα προφέρει με ευκολία. Κανείς σκύλος δεν θα μπορούσε να έχει για παράδειγμα το όνομα Θρασύβουλος ή Θουκυδίδης! Η σημασία του ονόματος ήταν επίσης σημαντική για το ηθικό τόσο του ιδιοκτήτη όσο και του σκύλου: ονόματα που είχαν σχέση με τη νταχύτητα, τη γενναιότητα, τη δύναμη, την εμφάνιση και άλλες αρετές ήταν προτιμητέα. Ο Ξενοφώντας για παράδειγμα φώναζε το σκύλο του Ορμή. Η μυθική κυνηγός Αταλάντη φώναζε το σκύλο της Αύρα. Σε ένα αρχαίο Ελληνικό αγγείο του 560π.Κ.Ε. απεικονίζεται η Αταλάντη και άλλοι ήρωες μαζί με τα κυνηγόσκυλά τους κυνηγώντας τον περίφημο Καλυδώνιο Κάπρο. Πάνω στο αγγείο ο αγγειογράφος κατέγραψε τα ονόματα επτά σκύλων: Ορμένος, Μεθέπων, Εγέρτης, Κόραξ, Μάρψας,Λάβρος και Εύβολος. Ο Ρωμαίος ποιητής Οβίδιος δίνει τα Ελληνικά ονόματα για τα 36 σκυλιά που ανήκαν στον Ακταίωνα, αυτόν τον άτυχο κυνηγό της Ελληνικής μυθολογίας που κατασπαράχθηκε από τους ίδιους τους τετράποδους φίλους του: μερικά από αυτά τα ονόματα είναι Τίγρης, Λαίλαψ και Αρκάς. Η πιο μεγάλη λίστα με κατάλληλα ονόματα σκύλων σώζεται στο έργο του Ξενοφώντα, 46 στο σύνολο.

Ο Μ. Αλέξανδρος τίμησε τον πιστό σκύλο του Περίτα δίνοντας το όνομά του σεμία πόλη. Ο Περίτας ήταν αυτός που δάγκωσε έναν ελέφαντα στο πεδίο της μάχης, όταν πολεμούσε εναντίον του Δαρείου Γ΄. Τόσο οι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι υπενθύμιζαν στους αναγνώστες τους να μιλούν όμορφα και με επαινετικά λόγια στασκυλιά τους. Ο Αρριανός, που έγραψε τη βιογραφία του Μ. Αλεξάνδρου γράφοντας επίσης μία μελέτη για το κυνήγι αναφέρει ότι ένας πρέπει να χαϊδεύει το σκύλοτου, ιδιαίτερα στο κεφάλι, να τραβάει προς τα πίσω μαλακά τα αυτιά του και να αναφέρει το όνομά του μαζί με μία-δύο εγκάρδιες κουβέντες—«Μπράβο σου! Καλόκορίτσι—για να το ενθαρρύνουν. Έτσι και αλλιώς σημειώνει ο Αρριανός «και στασκυλιά αρέσουν οι έπαινοι, όπως και στους ανθρώπους ευγενικής καταγωγής.»



Τι έτρωγαν οι σκύλοι στην αρχαία Ελλάδα;Στην κλασσική αρχαιότητα το κυνήγι (λαγού, ελαφιού, αρκούδας, αγριογούρουνου) για τροφή κα ιγια διασκέδαση ήταν αρκετά διαδεδομένο, και όσοι κυνηγοί χρησιμοποιούσαν σκύλους για αυτό το σκοπό τους φρόντιζαν ιδιαίτερα. Δύο εγχειρίδια κυνηγιού της αρχαίας Ελλάδας που σώζονται σήμερα είναι γραμμένα από δύο Έλληνες ιστορικούς,τον Ξενοφώντα και τον Αρριανό και έχουν αρκετές πληροφορίες και συμβουλές γιατην σωστή ανατροφή των κυνηγόσκυλων. Αν, λοιπόν, ζούσατε στην Αθήνα την εποχήτου Σωκράτη και ήσασταν ιδιοκτήτης ενός κυνηγόσκυλου από τη Λακωνία, σαν αυτάπου απεικονίζονται σε Ελληνικά αγγεία, τι θα το ταΐζατε;

Τα συνηθισμένα κουτάβια τρέφονταν με κριθαρένιο ψωμί που είχε μαλακώσει μέσα σε αγελαδινό γάλα ή ορό γάλακτος. Τα κουτάβια, όμως, που ήταν πιο ιδιαίτερα έτρωγαν το ψωμί τους μαλακωμένο μέσα κατσικίσιο ή προβατίσιο γάλα. Συνήθως πρόσθεταν και λίγο από το αίμα του ζώου εκείνου που ήθελαν να εκπαιδεύσουν το κουτάβι να κυνηγήσει. Στη διάρκεια του δείπνου, ο ιδιοκτήτης έκοβε μεγάλα κομμάτια από την ψίχα του ψωμιού για να σκουπίσει τα δάκτυλά του και μετά τα έδινε στο σκύλο του μαζί με κόκαλα και άλλα αποφάγια από τα πιάτα, ίσως μαζί και με ένα πιατάκι από ζωμό κρέατος. Μετά από μία θυσία ή ένα τραπέζι,ετοίμαζαν μια ιδιαίτερη λιχουδιά: ένα κομμάτι από βοδινό συκώτι πασπαλισμένο μεκριθάρι και ψημένο στα κάρβουνα. Ήταν ακόμα φυσικό, ότι σαν δείγμα ευγνωμοσύνης μοιράζονταν μαζί με τους πιστούς τετράποδους φίλους κομμάτια από τα θηράματα,όπως κουνέλια, ελάφια ή αγριογούρουνα.



Ήταν αυτή η κατάλληλη διατροφή για έναν σκύλο; Η άποψη ότι στην ημερήσια διατροφή του σκύλου πρέπει να συμπεριλαμβάνεται κόκκινο, ωμό κρέας είναι μία διαδεδομένη, αλλά λανθασμένη ιδέα. Έξω στη φύση, οι σκύλοι κυνηγούν καρποφάγα και φυτοφάγα ζώα. Όταν τα σκοτώνουν, πρώτα τρώνε το στομάχι τους που είναι γεμάτο με χορτάρι (που έχει ήδη περάσει το πρώτο στάδιο της πέψης) και δημητριακά, μετά τα όργανά τους και τέλος προτιμούν να τραφούν με την σάρκατους. Συχνά, ροκανίζουν τα οστά και έτσι ισορροπούν το γεύμα τους παίρνονταςτις βιταμίνες και τα άλατα που χρειάζονται. Αν ο σκύλος υπέφερε από σκουλήκιαστο έντερο, τότε του έδιναν να φάει τα μουστάκια από το στάρι. Μία πιο αποτελεσματική θεραπεία ήταν η Αρτεμισία, γνωστό σαν το φυτό αψιθιά, ένα βότανο με την ιδιότητα να απομακρύνει τα σκουλήκια του εντέρου.

Το γεγονός ότι οι Ελληνικοί σκύλοι έχαιραν άκρας υγείας με το να διατρέφονται με σιτηρά και κρέας το επιβεβαιώνεικαι ο Αριστοτέλης, ο οποίος σημειώνει σε ένα από τα έργα του ότι τα Λακωνικά κυνηγόσκυλα ζούσαν έως 10 με 12 χρόνια, ενώ άλλες ράτσες έφθαναν έως και τα 14με 15 χρόνια. Σήμερα, ένα σκυλί περίπου 25 κιλών έχει το ίδιο προσδόκιμο ζωής.
 
Last edited:


bordercollie

Well-Known Member
14 Οκτωβρίου 2012
251
0
Σκέφτικα πως είναι ενα πρωτότυπο θέμα, καθώς λιγα μας ειναι γνωστά για τους σκύλους εκείνης της εποχής.Είχα σκεφτεί απειρες φορές τι ονάματα δίναν στα σκυλιά τους οι Αρχαίοι Έλληνες και με ποιον τρόπο επέλεγαν το κουτάβι.Δεν ξέρω αν υπαρχει παρόμοιο ή το ιδιο θεμα, αν ναι, τοτε ας μεταφερθεί ή διαγραφεί.
 


purple

Well-Known Member
4 Οκτωβρίου 2012
66
0
Athens
Πολύ ενδιαφέρον θέμα.
Πάντα ήθελα να μάθω για την ζωή των σκύλων στα αρχαία χρόνια.
Πάντως αυτό με τη φωτιά και τα κουτάβια πολύ σκληρό μου φάνηκε.
 


bordercollie

Well-Known Member
14 Οκτωβρίου 2012
251
0
Πολύ ενδιαφέρον θέμα.
Πάντα ήθελα να μάθω για την ζωή των σκύλων στα αρχαία χρόνια.
Πάντως αυτό με τη φωτιά και τα κουτάβια πολύ σκληρό μου φάνηκε.
Μπορει για την σημερινη εποχη οντως να φανταζει σκληρο. Μην ξεχνας οτι οι συνηθιες των Αρχαιων Ελληνων, ειδικα στην Σπαρτη, ηταν σκληρες, αρα σκληρες θα ειναι και οι αντιληψεις τους για καποια θεματα που εμεις τα βλεπουμε εντελως διαφορετικα. Εξαλλου αυτους τους ενδιεφερε να ειναι καλος κυνηγος το σκυλι, οχι απλως συντροφος, αρα ειχαν αλλα κριτηρια επιλογης!
 


purple

Well-Known Member
4 Οκτωβρίου 2012
66
0
Athens
Μπορει για την σημερινη εποχη οντως να φανταζει σκληρο. Μην ξεχνας οτι οι συνηθιες των Αρχαιων Ελληνων, ειδικα στην Σπαρτη, ηταν σκληρες, αρα σκληρες θα ειναι και οι αντιληψεις τους για καποια θεματα που εμεις τα βλεπουμε εντελως διαφορετικα. Εξαλλου αυτους τους ενδιεφερε να ειναι καλος κυνηγος το σκυλι, οχι απλως συντροφος, αρα ειχαν αλλα κριτηρια επιλογης!
Όντως ισχύει αυτό.
Να και μερικές φωτογραφίες:
orthos.jpg

skatoula.jpg

artemis.jpg
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Ναι μωρέ, τη φάση με τα δισύλλαβα ονόματα τη λένε και οι Αμερικάνοι σήμερα και πολύ κακώς. Θα μου πείτε το Μουφ το λέω Μουφ, αλλά στην πραγματικότητα συνήθως τον φωνάζω με τ' όνομά του που είναι Άτταλος και με όλα τα υποκοριστικά αυτού που είναι πολλά και πολυσυλλαβότατα!! Και ναι, αν είχα κι άλλο σκύλο θα τον έβγαζα είτε Ευμένη είτε Θουκυδίδη, αφού έγραψα κοτζαμάμ διατριβή πάνω στους Ατταλίδες και θεωρώ το Θουκυδίδη ως πνευματικό μου πατέρα. Κανένα πρόβλημα δεν έχουν τα πολυσύλλαβα ονόματα, αφήστε δηλαδή που φανταζόσαστε το Μουφ ν' ακούει "Άτταλε, έλα, έχει μπιφτέκια!" και να μην έρχεται διότι δεν έχει δισύλλαβο όνομα;;:D:p;) Εκεί να τον δω τον Ξενοφώντα που καλός-χρυσός, αλλά πολύ συχνά είναι και δυσκοίλιος, ρε παιδί μου...

Α, θυμήθηκα τώρα και κείνη την προδότρα την πρώην συμφοιτήτριά μου που έβγαλε το σκύλο της Βρασίδα που έγινε και αιτία να πάρει πόδι ο πνευματικός μας πατέρας και να πάει εξορία στη Μακεδονία! Και ο Βρασίδας όμως, για κάντε να του πείτε ότι έχει κοψίδι, να δείτε για πότε θα καταφτάσει με το τρισύλλαβο όνομα! :D:p;)
 
Last edited:






kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
“Άσε τη μητέρα να διαλέξει για εσένα,”συμβουλεύει τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες σκύλων ο Νεμεσιανός, ένας Ρωμαίος συγγραφέας που ήταν ειδικός στα κυνηγόσκυλα

ο Ρωμαίος συμβούλευε τους Αρχαίους Έλληνες...οκ πάει κι έρχεται...


Ο Αρριανός, που έγραψε τη βιογραφία του Μ. Αλεξάνδρου γράφοντας επίσης μία μελέτη για το κυνήγι
αίσχος....
αυτός που έγραψε την μελέτη για το κυνήγι ήταν Ρωμαίος στρατιωτικός πολύ μεταγενέστερος του Μεγάλου Αλέξανδρου

είναι γραμμένα από δύο Έλληνες ιστορικούς,τον Ξενοφώντα και τον Αρριανό και έχουν αρκετές πληροφορίες και συμβουλές γιατην σωστή ανατροφή των κυνηγόσκυλων.

είπαμε δεν είναι Ελληνας αλλά επειδή έχω το βιβλίο δεν αναφέρει τίποτα περί διατροφής,κάτι αξιοσημείωτο που αναφέρει όμως είναι ότι το σκυλί δεν πρέπει να κυκλοφορεί ποτέ ελεύθερο και χωρίς επίβλεψη και ότι πρέπει οπωσδήποτε να κοιμάται δίπλα στο κρεβάτι του ανθρώπου

Όταν τα σκοτώνουν, πρώτα τρώνε το στομάχι τους που είναι γεμάτο με χορτάρι (που έχει ήδη περάσει το πρώτο στάδιο της πέψης) και δημητριακά, μετά τα όργανά τους και τέλος προτιμούν να τραφούν με την σάρκατους.

αυτό πάλι έχει καταπέσει πάνω από δεκαπέντε χρόνια....
 
Last edited:


bordercollie

Well-Known Member
14 Οκτωβρίου 2012
251
0
Σε αυτο με το ονοματα ειναι πιο πολυ θεμα "ευχρηστιας". Ας πουμε τρεχει το σκυλι σου επειδη σου ξεφυγε στον δρομο και βλεπεις το ομαξι να ερχεται μεχρι να πεις Αναξαγορα ελα εδω θα το εχει πατησει το αμαξι το καιμενο το σκυλι... Και οσον αφορα αυτο με τους αρχιαους και τους Ρωμαιους μην ξεχνας οτι πολυ φιλοσοφοι και γενικα ανθρωποι του πνευματος ταξιδευαν στην Ρωμη. Οποτε θελοντας και μη οι αποξεις τους επιρεαστικαν απο τουσ Ρωμαιου; και ΦΥΣΙΚΑ οι Ρωμαιοι απο τουσ Ελληνες...Εδω το βρικα: Ενημέρωση Πελοποννήσου: Επιλογή, ονομασία, εκπαίδευση και διατροφή σκύλων στην Αρχαία Ελλάδα Παντως αυτο που βαζαν το κουταβια σε εναν κυκλο κλπ ισυχει μου το ειχε πει ενας φιλος φιλολογος που εκανε διατριβη σε αρχαιες παραδοσεις, ηθη και εθιμα.
 


vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Αυτό με τη φωτιά όντως ακούγεται σκληρό με την πρώτη ματιά αλλά εγώ σκέφτηκα το εξής..
πολλά ζώα φοβούνται τη φωτιά, οπότε τα κουτάβια δύσκολα θα έκαναν βήμα να πάνε προς τα εκεί και να καούν, η μάνα όμως που λειτουργεί με το ένστικτο θα πηδήξει μέσα στον κύκλο και θα σώσει τα κουτάβια της. Υπερβολικό μου φαίνεται να έκαιγαν τα κουτάβια, λαμβάνοντας υπ' οψιν οτι για εκείνους ήταν 1)πολύ χρήσιμα-σημαντικά 2)τους ενδιέφερε η διατροφή τους , πράγμα που δείχνει οτι νοιάζονταν για αυτά
 


mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
Μια συμφοιτήτριά μου είχε γράψει διπλωματική με θέμα Τα σκυλιά στην Αρχαιότητα. Θα τη βρω και θα την ποστάρω. Κι εκεί μιλάμε για ακριβείς πληροφορίες από αρχαίες ιστορικές πηγές.

Ενδιαφέρον θέμα :)
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
TERRAPAPERS

από εδώ είναι το άρθρο και δεν μου φαίνεται καθόλου έγκυρη πηγή ,όλη η θεματολογία βρίθει τραβηγμένων από τα μαλλιά ανακριβειών με σάλτσα

προς θεού δεν σε μαλώνω βέβαια!!! :)
αλλά γενικά ας προσέχουμε τι διαβάζουμε στο ίντερνετ....

αναφορικά δε στο κουτάβια μέσα σε κλοιό φωτιάς ,το έχω ακούσει κι εγώ από κυνηγούς,δεν είναι τόσο βάρβαρο βέβαια γιατί τα κουτάβια δεν καίγονται,αλλά αν το κάνεις δέκα φορές σίγουρα η σκύλα θα σώνει άλλο κάθε φορά....γιατί απλά θα παίρνει το πρώτο εκεί που θα προσγειώνεται.....(όχι ότι το έχω κάνει!!!)
και μετά,το καλύτερο για τί?
 


bordercollie

Well-Known Member
14 Οκτωβρίου 2012
251
0
Μια συμφοιτήτριά μου είχε γράψει διπλωματική με θέμα Τα σκυλιά στην Αρχαιότητα. Θα τη βρω και θα την ποστάρω. Κι εκεί μιλάμε για ακριβείς πληροφορίες από αρχαίες ιστορικές πηγές.

Ενδιαφέρον θέμα :)
Ευχαριστω! Πραγματικα θα ηταν πολυ χρησιμο!
 


GSD For Life

Well-Known Member
23 Αυγούστου 2013
172
6
29
Μυτιλήνη
Μια συμφοιτήτριά μου είχε γράψει διπλωματική με θέμα Τα σκυλιά στην Αρχαιότητα. Θα τη βρω και θα την ποστάρω. Κι εκεί μιλάμε για ακριβείς πληροφορίες από αρχαίες ιστορικές πηγές.

Ενδιαφέρον θέμα :)
Ωραίο θέμα! Μήπως βρήκες την διπλωματική της συμφοιτήτριάς σου να μας την ποστάρεις να μάθουνε τί ακριβώς έκαναν;
 












Στατιστικά Forum

Θέματα
33.254
Μηνύματα
898.147
Μέλη
20.033
Νεότερο μέλος
Stepsn