Σκυλοι ρατσας


Status
Κλειδωμένο θέμα

xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Ολο αυτον τον καιρο που ειμαι εδω και ακουω για εκτροφες και υγιη σκυλια μου εχει δημιουργηθει η εξης απορια. Χωρις να αμφισβητω οτι οι σωστοι εκτροφεις ειναι υπευθυνοι και σωστοι επαγγελματιες, δεν μπορω να αναιρεσω το γεγονος οτι στους σκυλους ρατσας ο ανθρωπος παιζει το ρολο της φυσης.
Τι εννοω. Οτι στη φυση οι διαφορες ποικιλιες των ειδων υποειδων, φυλων γινονται μεσα απο τη διαδικασια της φυσικης επιλογης. Μια διαδικασια που διαρκει μπορει και χιλιαδες εκτομμυρια ετη και που λαμβανει υποψην την αρχη της επιβιωσης του ισχυρου η για να ειμαι πιο σωστη του καλυτερα προσαρμοσμενου
. Στο θεμα των σκυλων ο ανθρωπος επαιξε αυτο το ρολο ωστε να διαμορφωσει φυλες κατα το δοκουν. Δε θεωρω το γεγονος αυτο με το γεγονος οτι ορισμενες φυλες εχουν συγκεκριμενες ασθενειες τυχαιο. Π.χ. οσον αφορα τον ιγκυ και τη δυσπλασια.
Θυμαμαι οτι οι γιατροι μου ειχαν πει οτι τα ροτβαιλερ δεδομενου οτι ειναι βαρια σκυλια παντα εμφνιζουν προβλημα στα οστα γιατι ειναι βαρια ζωα και ο σκελετοσ τους δεν αντεχει. Η απο τη δικια μου ξερω οτι τα κοκερ λογω του πεσμενου ματιου εχουν ταση για επιπεφυκιτιδα καθως επισης και εμφανιζουν προβλημα πολλες φορες στα νεφρα.
Λεω λοιπον μηπως τελικα ολη αυτη η αγαπη για τις ρατσες κανει κακο στους τετραποδους φιλους μας γιατι δεν τους αφηνει να μπλεξουν τα γονιδια τους, γεγονος που συνηθως ειναι καλο? Το λεω χωρις εμπαθεια,αλλωστε η κοντοσκυλακη μου ειναι ρατσας, απλα θα ηθελα να ακουσω και την αποψη σας και ειδικα ανθρωοπων που ασχολουνται με το θεμα εκτροφης και ειναι ιδιαιτερως ενημερωμενοι φανταζομαι σε αυτα τα θεματα
 


bars

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2008
66
0
σημερα εδω, αυριο εκει
εκτροφεας δεν ειμαι αλλα θα ελεγα οτι η δουλεια του εκτροφεα ειναι να διαλεγει σωστα και υγειη ζωα για αναπαραγωγη.
αρα μαλλον δεν αναφερεσε σε σωστους εκτροφεις αλλα σε περιστασιακους ανθρωπους που με κινητρο το χαρτζηλικι η για να ζρουν το θαυμα της φυσης ζευγαρωνουν ανεξελεγκτα τα σκυλια τους.
 


Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Άννα έχουμε συζητήσει επανηλλειμένως για τη φυσική επιλογή και γενικά τη μακρόχρονη διαδικασία της εξέλιξης... Πρόκειται για μια κουβέντα δίχως τέλος. Ουσιαστικά ο σκύλος είναι προϊόν του ανθρώπου και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται απ' τους δημιουργούς φυλών και τους παρεμβάτες-εξελικτές (ας μου επιτραπεί ο όρος) εκτροφείς.
Ηθικό?
Δεν μπορεί να απαντήσει κανείς. Θα μπορούσε ίσως αν περιοριζόταν στους κύνες ο ανθρώπινος παρεμβατισμός. Όμως ο άνθρωπος έχει ανακόψει την εξελικτική πορεία και του ίδιου του του είδους. Δεν επιβιώνουν πλέον οι καλύτερα προσαρμοσμένοι και οι υγιέστεροι... και διαιωνίζονται ανθρώπινες ασθένειες και γονίδια ελαττωματικά γιατί στις ανθρώπινες κοινωνίες αυτό έχει οριστεί ως "ηθικό". Και πάλι δεν μπορούμε να κρίνουμε αν το μη φυσικό είναι και ανήθικο.
Το θέμα μας, όμως, είναι ο σκύλος. Όλες ανεξαιρέτως οι φυλές έχουν προβλήματα υγείας κληρονομικά, που προσπαθούν οι εκτροφείς βέβαια να εξαλείψουν με επιλεκτική εκτροφή. Τρανό παράδειγμα το αγγλικό μπουλντόγκ, για το οποίο έχει γίνει μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση στο φόρουμ.
Η απάντησή μου λοιπόν, είναι ότι δεν υπάρχει απάντηση και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εκφράσουμε σκέψεις σε καθαρά θεωρητικό/φιλοσοφικό επίπεδο.
Σκέψεις όπως:
Οι διάφορες φυλές δημιουργήθηκαν για συγκεκριμένους σκοπούς και έχουν χαρακτηριστικά που εξυπηρετούν τον άνθρωπο. Τα γενετικά τους προβλήματα είναι το τίμημα που πλήρωσε ο άνθρωπος, αλλά κυρίως ο σκύλος, για τους σκοπούς αυτούς.
Για μένα αυτό είναι θεμιτό και στα πλαίσια του ανθρώπινου παρεμβατισμού στη φύση και την εξέλιξη προς όφελός του. Θεμιτό γιατί ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ίσως...
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Ετσι είναι.

Ο άνθρωπος ''δημιουργεί'' και παίζει το ρολο της φύσης. Και δεν μπορεί να το κάνει καλά. Αξίωμα.

Είναι εξ'ολοκλήρου υπεύθυνος για αυτό το δημιούργημα, και το κατευθύνει προς ώφελός του. Εχω ξαναπεί ότι το ηθικό πρόβλημα για μένα αρχίζει και σταματάει εκεί. Μετά δεν έχει διαφορά - αν θα δημιουργήσει ένα ζώο που να μπορεί να τον βοηθήσει να επιβιώσει ή απλά ένα διακοσμητικό που δεν μπορεί να αναπνεύσει, ΗΘΙΚΑ. Η ηθική δεν έχει ποσότητα - άρα ένα δεκτόν όλα δεκτά .. η κουβέντα είναι φιλοσοφική. Πρακτικά τώρα οι υπερβολές ενοχλούν κι εμένα φυσικά.

Η διαδικασία είναι λάθος και αφύσικη. Αν αφήνονταν 100άδες χρόνια τα σκυλιά θα επέστρεφαν σε ''λυκοειδή'' κατάσταση ίσως και σε κανονικό λύκο σε χιλιάδες.

Ολες οι ασθένειες είναι αποτέλεσμα αυτού, αλλά υπάρχουν και στην φύση, δεν δημιουργούνται από την επιλεκτική αναπαραγωγή - απλά αυξάνονται. Με την ίδια λογική αφού αυξάνονται από τον άνθρωπο μπορούν και να μειωθούν. Παράδειγμα τα rottweiler φυσικά έχουν περισότερη δυσπλασία από τους λύκους, αλλά rottweiler από επιλεκτική αναπαραγωγή με προσοχη σε αυτό το θέμα έχουν λιγότερη από άλλα μεγαλόσωμα ακόμα και ημίαιμα ...

Το ''μπλέξιμο'' αυτό των γονιδίων δηλαδή όντως ισχύει αλλά δεν προλαβαίνει να αποδώσει σε αστικό περιβάλλον κυρίως αλλά και γενικά υπό την σκέπη του ανθρώπου. Δεν είναι καλύτερα πχ (σε θέμα δυσπλασίας μιλώντας που το αρχίσαμε) να ζευγααρωσω εναν Ελληνικό ποιμενικό τυχαίο με ένα μεγαλόσωμο ημίαιμο, από το να πάρω ένα Ντόπερμαν από προσεκτικό σε αυτό το θέμα εκτροφέα. Η πρώτη επιλογή είναι πολύ πιο επικίνδυνη.
 


xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Απο τη στιγμη που υπαρχουν ηδη οι διαφορες φυλες εννοειται πως ο εκτροφεας ειναι αυτος που θα προσπαθησει να εξαλειψει τα οποια προβληματα και να δημιουργησει υγιη ζωα. Απλα σκεφτομουνα οτι πολλα απο αυτα, οπως σωστα ειπες εγιναν με σκοπο η να δημιουργησουν ομορφα σκυλια η χρηστικα. Κοντα ποδια μακρια αυτια σγουρα μαλλια. Π.χ. λιζα οι γιατροι μου εχουν πει οτι κανις και κοκερ εμφανιζουν σα τρελα προβληματα στη στηλη οπως η δικια μου. Ρωταω λοιπον τους εκτροφεις αν θεωρουν οτι εχει νοημα να εξαλειψουν καποια χαρκτηριστικα -αφου αντικατεστησαν το ρολο της φυσης- με σκοπο να βελτιωσουν την υγεια των σκυλιων. Εννοειται πως ειναι μια θεωρητικη συζητηση, απλα ειναι κατι που με προβληματιζει και λογω της ριτας. Εννοειται πως η ριτα ειναι απο κομπογιανιτη αλλα τελικα οσο και αν προσπαθουν οι εκτροφεις τα προβληματα θα εξαληφθουν μονο αν εξαληφθουν καποια χαρακτηριστικα?
 


bars

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2008
66
0
σημερα εδω, αυριο εκει
μηπως αν επαιρνες το σκυλακι σου απο σοβαρο εκτροφεα και οχι απο κομπογιανιτη δεν ειχες προβληματα?
μηπως οντως υπαρχουν προβληματα γιατι η πλειοψηφια περνει σκυλια απο τον φιλο που ζευγαρωσε το γλυκο σκυλακι η απο πετ σοπ και οχι απο σοβαρο εκτροφειο?
μηπως λοιπον το προβλημα δεν ειναι η καθαροαιμια αλλα το ποιος την διαχειριζετε?
 




xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
χιλιετιες μη σου πω.. απλα λεω μηπως οι εκτροφεις ως μαμαδες φυσες να εξαλειφαν καποια χαρκτηρισστικα που μπορει να ειναι επικινδυνα π.χ. αν η μορφολογια των οστων μιας ρατσας της δινει ενα χαρακτηριστικο σουλουπι αλλα αυτο εγκυμονει κινδυνους μηπως να το αλλαζαν λιγο το σουλοθπι? Αποριες λεω.. ισως και βλακειες.. αλλα αμα δεν τις πω εδω που θα τις πω?;)
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Δεν είναι μόνο οι ασθένειες το πρόβλημα. Τα Κόκερ για παράδειγμα δεν έχουν λόγο να έχουν τόσο μεγάλα αυτιά (που θέλουν καθάρισμα κάθε εβδομάδα).
Μην πω για το Αμερικάνικο Κόκερ που θα πέθαινε από τους κόμπους σε λίγους μήνες χωρίς επαγγελματικό γκρούμινγκ.

Οι περισσότερες φυλές είναι προιόν της ματαιοδοξίας του ανθρώπου (όχι όλες, μερικές φυσικές φυλές όπως το Χάσκυ δεν έχουν "περιτά" πράγματα).

Άλλες φυλές είναι εκτρώματα (όντως με την επιστημονική έννοια) της φύσης.
Κάπως σαν να έχει ο γείτονάς σου τετραπληγικό παιδί και να λες "ΑΑααα! Τι γλυκούλι, ΘΕΛΩ ΚΙ ΕΓΩ!". Οι ασθένειες πάντα υπήρχαν. Εγώ πάντα απορρούσα γιατί να δημιουργείται κάτι "ασθενές" από το πρότυπο της φυλής του.

Ο λόγος είναι γιατί είμαστε εγωιστικά πλάσματα και μας αρέσει να το παίζουμε Θεοί.
Είναι μεγάλος πειρασμός. Δυστυχώς, μέσα στο παιχνίδι, έχουμε πάρει ράτσες που ήταν υπέροχες και της έχουμε σχεδόν καταστρέψει. Η μόδες τις εκτροφής δεν ήταν πάντα με το καλό του ζώου στο νου προφανώς. Μην μου ζητήσετε να αναφέρω ράτσες γιατί θα στεναχωρέσω πολλούς. Κι εσένα ακόμη.

Δεν βγάζω την ουρά μου απ'έξω φυσικά. Η ματαιοδοξία μου δεν πάει πίσω καθόλου (κι εγώ "μοδάτη" φτιαχτή ράτσα έχω, με τρίχες στους ακουστικούς πόρους που πρέπει να αφαιρούνται με τσιμπιδάκι φρυδιών - καμιά φυσική φυλή δεν έχει τέτοιες βλακείες). Καλό θα ήταν βέβαια να μπορούσαμε να χαλιναγωγήσουμε κάπως τον εγωισμό μας μερικοί, μερικοί που το έχουν "απο χέσει" όπως λέει το Γαλάζιο.
Πχ:
Δεν είναι "cute" ένας σκύλος κάτω από 2 κιλά που σπάει πόδι όποτε πηδάει.
Μέχρι πριν 20 χρόνια οι Γάτες Περσίας ανάσαιναν κανονικά :eek: και δεν ήξεραν τι θα πει τσίμπλα.
Κάποιες φύλες (εκθεσιακοί σταρ) είναν και ωραίο χαρακτήρα πριν λίγα χρόνια...

Όλοι φταίμε γι' αυτήν την κατάντια. Κι ενώ δεν είμαι τον άκρων (είναι απίστευτο τι έχουν καταφέρει μερικοί εκτροφείς, τους θαυμάζω τόσο πολύ) και αγαπώ τα καθαρόαιμα, θα μου άρεσε να ήταν πολύ πιο αυστηροί οι κριτές εκθέσεων.

Πχ στα θέματα συμπεριφοράς στον στίβο (σε φυλές της ομάδας 10 - ο χαρακτήρας τους είναι πλέον αδιάφορος για τους κριτές, τους συγχωρούν τα πάντα) και φυσικά σε θέματα υγείας.

Αν οι εκθέσεις είναι θεωριτικά για την επιλογή γεννητόρων, θα έπρεπε αυτόματα κατα τη γνώμη μου να αποκλείονται ζώα που δεν ανασάνουν σωστά ή που θα ήθελαν σίγουρα καισαρική για να γεννήσουν. Για αρχή. Το μαλλί μέχρι το πάτωμα να το αποβάλει ο κριτής (ζεί σκύλος ετσί;;;;; ) τα ντεκαπάζ/βαψίματα επίσης. Θα με μησήσετε αν πω όλες τις σατανικές μου ιδέες....

Η εκθέσεις χάλασαν κάποιους σκύλους. Αρα, αυτές μπορούν να διορθώσουν τη ζημιά.

΄
 
Last edited:


GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
57
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
........στους σκυλους ρατσας ο ανθρωπος παιζει το ρολο της φυσης.
συνεπικουρεί....... η Φύση είναι πάντα παρούσα...... μην σας διαφεύγει αυτό.....

Η φύση έχει πάψει να παίζει τον ρόλο της στην εξέλιξη του σκύλου εδώ και εκατονταετίες!
μην απαξιώνεται την Φύση και μην νομίζετε ότι τόσο εύκολο ή απλό να βγεί από το παιχνίδι... Η Φύση είναι πολυδαίδαλη και πολυδιάστατη.... Ξεφυτρώνει πάντα εκεί που δεν το περιμένεις και κάνει το δικό της....

Και για να παραφράσω:

"Φύση will never leave the building..... Φύση IS the Building...... "
 


Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
@GAIA LYKAIA

εγώ δυστυχώς θα επιμείνω για την απουσία της φύσης στην οργανωμένη κυνοφιλία. Είναι παρούσα μόνο εκεί που επιλέγουμε εμείς να είναι! Δηλαδή μόνο στον τομέα της κληρονομικότητας και στις βασικές ζωτικές λειτουργίες. Από εκεί και πέρα συμφωνώ με την Dr. Zhivago πως αρκετά σκυλιά που έχουμε σήμερα θα αδυνατούσαν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον ανεξάρτητο από την παρέμβαση του ανθρώπου.

Υ.Γ.: Παρόμοια συζήτηση είχε γίνει πρόσφατα σε κάποια τόπικ της θεματολογίας της Ομάδας 2 (κατά F.C.I).
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Αν ένα σκυλί γεννάει μόνο με καισαρική, η φύση είναι παρούσα συμφωνώ - φωνάζει - αλλά δεν την ακούμε ...

Επίσης είναι πανίσχυρη, αλλά επειδή δεν μας προλαβαίνει με τις μαλακίες που κάνουμε και δεν μπορεί να τις διορθώσει πιά (σε όλους τους τομείς) χρησιμοποιεί πιο δραστικές λύσεις, που εγκεινται στην εξαφάνισή μας.
 




xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Μηπως να κανουμε merge? Η φυση ειναι παντου εξου και ο ανθρωπος δεν μπορει να επεμβει οπως ακριβως θελει. Δηλαδη αν ο ανθρωπος εκανε οτι ηθελε θα μπορουσε να βγαλει κοκερ με μακρια αυτια αλλα που δεν χρειαζονται καθαρισμα και που δεν παθαινου ν ωτιτιδες. Αλλα αυτο ειναι αδυνατο να συνβει. Οι οργανισμοι ακομα και οι απλουστεροι ειναι ακομα εξαιρετικα πολυπλοκοι και δυσκολο να τους κατανοησεις. Π.χ. χρονια και χρονια τωρα ομαδες επιστημονων μελετανε την Ε.coli γνωστο κολοβακτηριδιο σε πολλους εδω φανταζομαι. Ε ακομα δεν ξερουν παρααα πολλα. Σκεφτειται λοιπον ποσο δυσκολο ειναι για καποιους που εκτρεφουν ζωα και απλα βασιζονται σε μακρομετρικα χαρακτηριστικα -η οχι? εικαζω δεν ειμαι σιγουρη- για να επιλεξουν σκυλια. Υπαρχουν τοσο απιθανοι συσχετισμοι γονιδιων που μπορει να θες να κανεις ενα σκυλι πιο βαρυ και να σου βγει π.χ. με διαβητη. Οι ρατσες εχουν ωστοσο δημιουργηθει ηδη. Απλα ελεγα απο τη στιγμη που οι εκτροφεις -οι σοβαροι- εχουν τις περισσοτερες γνωσεις μηπως με τη βοηθεια κτηνιατρων επρεπε να επαναπροσδιορισουν τη ειναι καλο και τι οχι για εναν σκυλο με βαση πιο πολυ την υγεια του και οχι τη διατηρηση καποιων χαρακτηριστικων. Αν οχι να δημιουργηθουν σκυλια ικανα να ζησουν μονα τους στη φυση τουλαχιστον σκυλια που ειναι οσο το δυνστον πιο δυσκολο να εμφανισουν προβληματα
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
H φύση όχι μόνο κουμαντάρει τη γενετική αλλά σε εκδικείται κι όλας, όταν δεν την σέβεσαι (όταν πχ ζευγαρώνεις σκύλους χωρίς να μελετάς τους νόμους της).

Κάνει υπέροχα "κόλπα" ώρες, ώρες. Οι γάτες για παράδειγμα, όταν ζουν σε πολύ μικρό χώρο (ή είνα χάλια ψυχολογικά) δεν έχουν οίστρο -ποτέ.
Δεν θα ήταν ΤΕΛΕΙΟ να το έκαναν αυτό κι οι σκύλες;;; Πάνε όλα τα Puppy Mills!

Άλλο ωραίο κόλπο... συχνά η σκύλες που γεννούν με καισαρική είναι απαίσιες μητέρες (οι φύση ΘΕΛΕΙ να πεθάνουν τα κουτάβια τους) όπως απαίσιες μητέρες είναι συχνά κι άλλες σκύλες με προβλήματα υγείας που κληρονομούν τα κουτάβια τους...

Σε πολλές΄φυλές, οι καλύτεροι των εκτροφέων δεν ζευγαρώνουν μια σκύλα με τεχνιτούς τρόπους, εάν δεν έχει κάνει πρώτα μια φυσική γέννα (με ζευγάρωμα νορμάλ). Θεωρούν ότι αν δεν θέλει να ζευγαρώσει φυσιολογικά, δεν αξίζει να κάνει απογόνους (ότι ματαφέρει την ανομαλία αυτή στα κουτάβια της) -κι αυτό ΟΣΟ κουκλάρα και να είναι και ΟΣΑ ΒΙS και να κερδίσει.

Αυτοί οι εκτροφείς (που ΣΕΒΟΝΤΑΙ πάνω απ'όλα τη φύση) έχουν πάντα υψιλότεροι ποιότητα από τους υπόλοιπους και μένουν στην κορυφή (και στην ιστορία) για καιρό.

Δεν είναι όμως οι περισσότεροι, δυστυχώς. Είναι πολύ λίγοι αναλογικά.

Πολλοί επιστήμονες έχουν τρομοκρατηθεί από μερικές τάσεις εκτροφέων (όπως έντονο linebreeding + inbreeding). Φοβούνται πως μερικές φυλές θα καταστραφούν αν δεν ανοιχτεί σύντομα οι γονιδιακή τους ποικιλία. Αυτό το κάνει η φύση (ανάλογα πως το βλέπεις) γιατί μερικές φορές χρειάζεται κι η καταστροφή.

Φαντάζεστε σε 50 χρόνια να θεωρείται ότι πιο ιδανικό να έχεις καθαρόαιμο "κόπρο";
Δηλαδή έναν σκύλο που έχει πάνω από 20-30 γεννιές πίσω του χωρίς ούτε έναν πρόγονο ράτσας;;; Πλάκα θα έχει. Ειμαστε ικανοί για όλα εμείς οι άνθρωποι....
 


xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Αν το inbreeding ειναι αυτο που φανταζομαι τοτε ναι ειναι επικινδυνο. Ειναι σαν το προβλημα αιμοροφιλιας στους αριστοκρατες που παντρευονταν μεταξυ τους. Αυτο γιατι.. γιατι συνηθως τα γονιδια που δημιουργουν ασθενειες μπορουν να καλυφθουν απο την παρουσια του αλου γονιδιου. Στο σκυλο οπως και στον ανθρωπο τα γονιδια πανε κατα ζευγη. Αν λοιπον ενα ελατωματικο γονιδιο π.χ. καρκινος ανηκει σε εναν μπαμπα ας πουμε οτι το κληρονομουν ο γιος και η κορη. Αν αυτα τωρα διασταυρωθουν με αλλα, το γονιδιο πιο πιθανον ειναι να μεινει κρυμμενο και να εξαφανιστει. Αν ομως λογω οτι ο μπαμπας εχει δυνατα ποδια σκληρα σαγονια αντοχη κλπ και η κορη γιος αποκτησαν αυτα τα χαρακτηριστικα, ο εκτροφεας τα διασταυρωσει, πολυ πιθανον να κανουν απογονους που ειναι καρκινοπαθεις. Και ο καρκινος δεν εκδηλωνεται παντα νωρις αρα αυτα θα κανουν παιδια κλπ. Ειναι ενα πολθυ απλοικο παραδειγμα -η φυση ειναι παντα πιο πολυπλοκη- και ειμαι σιγουρη οτι οι πιο πολλοι απο δω το ξερετε.. αλλα αν οι εκτροφεις κανουν τετοιες διασταυρωσει πολλοι κινδυνοι υπαρχουν
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
@GAIA LYKAIA

εγώ δυστυχώς θα επιμείνω για την απουσία της φύσης στην οργανωμένη κυνοφιλία. Είναι παρούσα μόνο εκεί που επιλέγουμε εμείς να είναι!
Η φύση είναι πάντα και παντού παρούσα Promitheas. Ο άνθρωπος δεν δημιούργησε, μετάλλαξε κατά το δοκούν, ότι η φύση εν σοφία εποίησε.
 


Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Η φύση είναι πάντα και παντού παρούσα Promitheas. Ο άνθρωπος δεν δημιούργησε, μετάλλαξε κατά το δοκούν, ότι η φύση εν σοφία εποίησε.
Δεν ισχυρίστηκα ούτε λεπτό πως ο άνθρωπος δημιούργησε, αλλά επίτρεψέ μου να εμφανίζομαι πιο πεσιμιστής... δεν υποτιμώ την δύναμη της φύσης (ούτε του Θεού καθ' άλλους), αλλά δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω την απουσία της (με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως είπα) στα κυνολογικά δρώμενα! Και βεβαίως είναι προσωπική διαπίστωση και γίνεται κάθε φορά που βλέπω πως εξελίσσεται η κυνολογία.

Ότι η φύση (ή ο Θεός) εν σοφία επόιησε, το κατέστρεψε στη συνέχεια ο κριτής, ο τρέντυ περιστασιακός εκτροφέας κι αυτός που δήλωσε κυνολόγος αλλά δεν γνωρίζει πόσα δόντια έχει ο σκύλος.

Και πάλι... προσωπική εκτίμηση εκφράζω!
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Προτιμώ τον όρο «φύση» από τον όρο «Θεός» διότι είναι κοινά αποδεκτός. ;)
Εγώ θεωρώ πως ότι εναντιώνεται στη φύση δεν μπορεί να επιβιώσει και πεθαίνει. Κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να παρεκκλίνει αρκετά από το «πρωτότυπο». Όσο και να αψηφούν τη φύση τα πρότυπα, οι εκτροφείς ή οι κριτές, το αποτέλεσμα των υπερτυπικων σκύλων που δεν μπορούν να τρέξουν, να τραφούν, να αναπνεύσουν και να αναπαραχθούν, δεν τους δικαιώνει.
 


xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Ροτι συμφωνω αλλα ως ενα βαθμο. Ναι αν το σκυλι ειναι εκτρωμα δε θα ζησει. Αλλα ο ανθρωπος εχει υπερβει τη φυση και σε ορισμενες περιπτωσεις ευτυχως. Η φυση ειναι σκληρη και επιβιωνουν οι δυνατοι. Ο ανθρωπος εχει φροντισει -στην καλη του οψη- να επιβιωνουν και οι αδυναμοι. Το ιδι μπορει να κανει και με τα σκυλια. Ωστοσο η διαφορα εγκειται κατα την αποψη μου οτι στα σκυλια δσ χρησιμοποιουμε την ικανοτητα αυτη για να βοηθησουμε μονο τα ζωακια μας αν εχουν κατι αλλα και για να δημιουργησουμε ρατσες που θα μας ειναι χρηστικες η θα ειναι ομορφες αγνοωντας τα αλλα προβληματα.
 


Status
Κλειδωμένο θέμα

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μηνύματα
897.716
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog