Μόλις τελείωσα το e-mail που σκοπεύω να της στείλω, δεκτή κάθε παρατήρηση με σκοπό την βελτίωση του!
Καλησπέρα κ. Μενεγάκη.
ο λόγος που επικοιννωνούμε μαζί σας είναι η φιλοξενία που είχατε στην εκπομπή σας της κτηνιάτρου Βιολέτας Σιδηρά, με αφορμή το θέμα σας «Οι πρώτες μέρες με το κουτάβι στο σπίτι».
Ένας κτηνίατρος μπορεί να μιλήσει για θέματα που αφορούν τον χώρο του. Την ιατρική και τα σκυλιά. Το να εκφέρει άποψη για το ότι μπορεί ένα μήνα μετά την γέννα το κουτάβι να απομακρυνθεί από την μητέρα του με ΑΣΦΑΛΕΙΑ δεν είναι συνετό, ούτε καν σοβαρό εκ μέρους της. Μπορεί ναι μεν να έχουμε ένα υγιές σκυλί ακολουθώντας σωστή διατροφή, αλλά θα έχουμε ένα σκυλί το οποίο δεν θα έχει ολοκληρώσει σωστά την φάση της κοινωνικοποίησης του στην αγέλη του. Πολύ σημαντικό στοιχείο για τον χαρακτήρα που θα συγκρροτήσει το σκυλί αυτό μετέπειτα.
Το κουτάβι μπορεί να μεταφερθεί στο σπίτι που θα το υιοθετήσει τουλάχιστον αφού συμπληρώσει τις 8 εβδομάδες, τότε είναι σε θέση να απογαλακτιστεί. Μητέρα 3 παιδιών είστε, μπορείτε να φανταστείτε εύκολα το πόσο σημαντικό είναι να μένει το βρέφος τις πρώτες μέρες της ζωής του κατά την διάρκεια του θηλασμού δίπλα στην μητέρα του.
Επιτρέψτε μου επίσης να σας πω ότι μετά τον μήνα, μόνο η συγκεκριμένη ιατρός νομίζει ότι μπορούν να «μασήσουν» ξηρά τροφή. Πιθανότατα δεν έχει σκυλί, ή αν έχει δεν το πήρε από κουτάβι... ή μπορεί να απουσίαζε από το συγκεκριμένο μάθημα εκείνη την ημέρα στο πανεπιστήμιο (αλήθεια έχει όντως δίπλωμα κτηνιάτρου; )
Στην ερώτηση που της κάνατε για ξηρά τροφή ή μαγειρευτό φαγητό, απάντησε ευτυχώς ότι η ξηρά είναι καλύτερη, δίχως να εξηγεί τι κινδύνους κρύβει το να δίνουμε ότι να ναι από μαγειρευτό φαγητό στα κουτάβια ειδικά που είναι στην ανάπτυξη. Περιορίστηκε το να κάνει πλακίτσα ότι ναι είναι πιο νόστιμο το σπιτικό φαί! Το κουτάβι πρέπει να λαμβάνει συγκεκριμένα συστατικά σε συγκεκριμένες αναλογίες. Αυτό μετατρέπει αυτομάτως το μαγειρευτό φαγητό στα χέρια ενός ανθρώπου που δεν ασχολείται πολύ επικίνδυνο για την υγεία και την ανάπτυξη του κουταβιού.
Ευτυχώς για τα εμβόλια τα είπε σωστά.
‘Οπως είπαμε και παραπάνω, καλό θα ήταν να περιοριζόταν μόνο σε θέματα ιατρική και σκύλος.
Πάμε στο επόμενο... στην ερώτηση σας για τα φιλοζωικά σωματεία, αντί να μιλήσει για κέντρα φιλοξενίας, ενέπλεξε τα εκτροφεία! Να σας ενημερώσουμε ότι τα εκτροφεία ουδεμία σχέση και επαφή έχουν με κέντρα φιλοξενίας.
Όσον αφορά τον συνεργάτη σας που είχε κάνει και ρεπορτάζ να του εξηγήσει κάποιος ότι τα κουτάβια δεν λειτουργούν με κέρμα. Δεν θα μάθει από την 1η μέρα το «εδώ».
Όταν την ρωτήσατε για το αν θα υπάρχει πρόβλημα στην υγεία ενός μωρού στο σπίτι από ένα κουτάβι που δεν έχει ολοκληρώσει τα εμβόλια του, όφειλε να ενημερώσει τον κόσμο ότι τα εμβόλια γίνονται για να αποκτήσει το σκυλάκι ανοσοποιητικό σύστημα και ότι είναι το ίδιο ευαίσθητο. Πιο απλά; Τα εμβόλια γίνονται να προστατεύσουν την υγεία του κουταβιού.
Επίσης, το κριτήριο επιλογής ενός σκύλου για παιδιά δεν είναι το μέγεθος του. Δηλαδή κοντεύουν να μου πέσουν τα μαλλιά! Το κριτήριο τυγχάνει να είναι ο χαρακτήρας του σκύλου καθώς και οι συνθήκες στις οποίες θα ζει και θα μεγαλώνει. Δεν χρειάζεται να πάρουμε το σκυλί του ρόμποκοπ που να αντέχει τα ατίθασα παιδιά μας, πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας ότι θα πρέπει να το σέβονται γιατί είναι ζωντανός οργανισμός και όχι κάποιο λούτρινο παιχνίδι.
Κλείνοντας, το κουτάβι όταν έρθει σπίτι μπορούμε να του κάνουμε στεγνό καθάρισμα. Δεν πρέπει να το πλύνουμε και καλό είναι όσο είναι τόσο μωρό να μην το πλύνουμε, πόσο μάλλον τώρα χειμώνα με τέτοιο κρύο. Γενικότερα, τα σκυλιά δεν χρειάζονται μπάνιο παραπάνω από 1 φορά τον μήνα. Αν έχει λερωθεί κάπου, το καθαρίζουμε τοπικά με ειδικά μαντηλάκια.
Κάπου εδώ θα βάλω μια τελεία. Ειλικρινά απορώ πως η γυναίκα αυτή εξασκεί το επάγγελμα του κτηνιάτρου, του εκτροφέα, του εκπαιδευτή παράλληλα! Ειλικρινά ας περιοριστεί σε αυτό που σπούδασε και ας μην δίνει τόσο ελαφρά την καρδία συμβουλές παριστάνοντας τον γκουρού σε θέματα σκύλων, καθώς γίνεται επικίνδυνη.
Καλώς ή κακώς, η τηλεόραση επηρεάζει πολύ κόσμο. Κυρίως ανίδεο κόσμο. Ο χ τηλεθεατής που δεν ξέρει αν μείνει στα λόγια αυτής της κυρίας, το πιθανότερο είναι να βλάψει το ζώο του και είναι κρίμα.
Θα θέλαμε πάρα πολύ να σας είχαμε δώσει τα συγχαρητήρια μας για αυτό το θέμα, αλλά δυστυχώς οι τόσες ανακρίβειες και οι τόσες λάθος οδηγίες είχαν ως αποτέλεσμα να μας κάνουν να πράξουμε ακριβώς το αντίθετο.
Σαφώς δεν αναζητάμε ευθύνες από εσάς, αυτό που επιθυμούμε είναι η διόρθωση του ρεπορτάζ από σοβαρούς επαγγελματίες του χώρου, που θα δώσουν σωστές κατευθύνσεις στους υπάρχοντες κατόχους σκύλων ή τους μελλοντικούς.