Πράγματα μπορείς να μάθεις στο κουτάβι από τη στιγμή που θα είναι σε θεση να συγκεντρώνεται.
Π.χ. εγώ ξεκίνησα να μαθαίνω το κάτσε και το ξάπλα γύρω στους 2,5 με 3 μήνες.
Και εκεί όμως δεν διορθώνεις το κουτάβι ποτέ.
Εχεις την επιβράβευση (στην προκειμένη λιχουδίτσα σε πολύ μικρές ποσότητες) και επιβρεβεύεις τη σωστή συμπεριφορά καθοδιγώντας το σκυλάκι, π.χ εγώ της πίεζα τον πωπό πολύ πολύ απαλά ώστε να κάτσει αφού κράταγα τη λιχουδιά στο μουτράκι της και με το που ακουμπούσε στο έδαφος της έδινα τη λιχουδιά.
Όταν ήρθε η ώρα που κατάλαβε την κίνηση και με λίγο "σπρώξιμο" της λιχουδιάς προς το μουτράκι καθόταν, καμία φορά μου ξάπλωνε κι όλας... εκεί δεν διορθώνεις αγνοείς σηκώνεις το κουτάβι και ξαναπροσπαθείς. Θα δεις ότι σύντομα πιάνουν το νόημα του δεν πήρα τροφή με αυτό που έκανα.
Καταρχήν ξεκίνα να δένεσαι με το κουτάβι. Αυτό είναι το πρώτο σου μέλημα τώρα.
Παίζε μαζί του αρκετά και φρόντιζε να το καθοδηγήσεις σωστά στα πρώτα απλά πραγματάκια που θες ναμάθε.
Τουαλέτα. Στο πάρκο έχεις την πάνα και το κρβατάκι του και παιχνιδάκια. Εάν έχει μάθει να χρησιμοποιεί την πάνα του μέσα στο πάρκο είσαι σε καλό δρόμο.
Έξω από το πάρκο συνήθως τα κουτάβια δείχνουν πότε θα λερώσουν. Κάνουν μία χαρακτηριστική κυκλική κίνηση μυρίζοντας το πάτωμα, καμιά φορά "νιαουρίζοντας" και παρατάνε ό,τι κάνουν εκείνη τη στιγμή ακόμα και το παιχνίδι.
Κατά τη τη γνω΄μη μου η πρόληψη είναι προτιμότερη της αντιμετώπισης ενός προβλήματος.
Έχεις στο νου σου ότι τα κουτάβια σε αυτή την ηλικία και για αρκετό καιρό ακόμα δεν ελέγχουν την κύστη τους. Τους ήρθε, πρέπει να πάνε.
Πάνε μετά το φαγητό, μετά τον ύπνο, μετά το παιχνίδι, μετά το νερό κοινώς κάθε 30 ώρα περίπου χοντρικά.
Προσωπικά κάθε μισή ώρα όταντην είχα έξω από το πάρκο την οδηγούσα στην πάνα κάνοντάς την να με ακολουθήσει και μετά της έλεγα την εντολή τσίσα. Μαθαίνει έτσι πρώτον την ... διαδρομή προς την πάνα, δεύτερον τι πρέπει να κάνει στην πάνα και τρίτον την εντολή τσίσα.
Για να τον βοηθήσεις πάντα ακούμπα πολύ λίγο την νέα πάνα κάνω στη λερωμένη για να πάρει μυρωδιά και να του είναι ... ελκυστική!!!
Το μη σιγά σιγά μπορείς να του το μάθεις αλλά όχι ακόμα έντονα. Δεν χρειάζεται να είσαι αυστηρός ή να φωνάζεις... είναι μωρό ακόμα και έτσι πρέπει να του συμπεριφέρεσαι.
Το θέμα της πρόωρης αποχώρησης από την τοκετομάδα θα πρέπει να το αντιμετωπίσεις κυρίως στην καλή κοινωνικοποίησή του με άλλα σκυλιά και στο να μάθει με τον τρόπο που σου είπα (άουυ) να μην δαγκώνει. Αυτά προς το παρόν. Το τι μπορεί να βγάλει σαν συμπεριφορά εξαιτίας αυτού του γεγονότος είναι ζήτημα που θα εμφανιστεί όταν αρχίσει να μεγαλώνει. Εκεί θα τα ξαναπούμε.
Σκοπός σου τωρα είναι:
1) Να μάθεις το κουτάβι να σε εμπιστεύεται τυφλά και να νιώθει ασφάλεια κοντά σου (για αυτό επιμένω καμία διόρθωση και φωνές, απαλους χειρισμούς)
2) Καμία μα καμία σωματική τιμωρία ΠΟΤΕ
3) Πολλά χάδια (όταν θα το έχεις ξελιγώσει στο παιχνίδι και είναι ένα τσακ πριν κοιμηθεί για να μην βλεπει τα δάκτυλά σου πάλι ως παιχνίδι)
4) Μην χρησιμοποιήσεις ποτέ τοπάρκο του ως τιμωρία.
5) Μην επιχειρήσεις να κάνεις ακόμα τίποτα με λουρί και κολάρο
6) Μάθε το από τώρα να το γυρνάς ανάποδα στην ποδιά σου και να μένει εκεί ξαπλωμένο, να ελέχεις τα δόντια του, τα αυτιά του και τα μάτια του, τα πέλματα και να σηκώνεις τηνουρίτσα για να κοιτάξεις τον πρωκτό του... κοινώς "χούφτωνέ το" παντου να περάσει ότι δεν τρέχει κάτι με το άγγιγμα στο σώμα μου. Θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμο.