@ hailander
Δε μου απάντησες στο για πιο λόγο το ήθελες το σκυλί, οπότε δε μπορώ να ξέρω τι "χάλασες"...Πες αν θες.
"Υπερκοινωνικοποίηση" δε ξέρω αν έκανες...Αν υποθέσουμε πως υπάρχει όμως, μάλλον "ημι-υπερκοινωνικοποίηση" ήταν, μια που με ανθρώπους είναι φιλικός και με σκυλιά το αντίθετο.Δεν κοινωνικοποίησες λοιπόν καθόλου προς αυτή την κατεύθυνση ( ή έχω λάθος; ).
Τελικά, κατέληξες με σκύλο που δε σου αρέσει (πρόσεξε, δε εννοώ δεν "αγαπάς");
@ galazio
Συμφωνώ...Θα πρέπει να γίνετε βασικά σωστή επιλογή σκύλου και κατόπιν όλα τα άλλα.
Αν όμως θέλω σώνει και καλά Ελληνικό Ποιμενικό για μασκότ στην καφετέρια μου, θα πρέπει να μη μου τρώει τους πελάτες.Το σωστό βέβαια είναι να μη θέλω...
Επίσης, αν κάνει κάποιος την λάθος επιλογή και δεν κοινωνικοποιήσει με βάση την κοινωνία στην οποία θέλει να εντάξει τον σκύλο, αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο και στο ευ ζην του σκύλου.
Θα καταλήξει ένας σκύλος "μπαλκονάτος" ή "ταρατσάτος" ή "στο κτήμα"...Χωρίς να μπορεί να συμμετέχει σε τίποτα...Χωρίς, τελικά, να ζει με τους ιδιοκτήτες του, αλλά σε απομόνωση.
Παραδείγματα υπάρχουν πολλά και ποικίλα.
ενα σκυλι φυλης που κυνηγαει (ντογκο,ποιντερ κλπ),για ποιο λογο πρεπει να το παρουμε αποκλειστικα σαν πετ,
ενω σκιζομαστε να ειναι απο το καλυτερο εκτροφειο,με γονεις που εχουν περασει τις αναλογες εξετασεις εργασιας της φυλης τους κλπ?
Δεν πρέπει!...Το αντίθετο μάλιστα, αν πάρουμε τέτοιο σκύλο μάλλον πρέπει να ασχοληθούμε και με κάτι που θα του δίνει την δυνατότητα να δείχνει τις αρετές του, να "βγάζει τον εαυτό του"...έστω και σε "προσομείωση".
Καλύτερα, όσοι θέλουν μόνο σύντροφο, να προσανατολίζονται στην υιοθεσία κάποιου αδέσποτου σκύλου που ταιριάζει με τα γούστα τους και να μη παρασύρονται από μόδες και την ωραία εμφάνιση ή τον μύθο γύρω από το όνομα κάποιων φυλών.
Μάλλον έχουμε παρεξηγήσει και το τι σημαίνει "κοινωνικοποίηση"...για να λέμε ότι μπορεί να το "παρακάνουμε" με αυτήν.
Το θέμα είναι να γίνετε σωστά και με βάση την κοινωνία που θα ζήσει και θα πρέπει να "εργαστεί", ίσως, ο σκύλος μας.