Πάντως πολύ δυνατά σκυλιά θέλουν ιδιοκτήτες έμπειρους και όχι φιλακια.
Έμπειρος ιδιοκτήτης δε συμβαδίζει με "φιλάκια"? Θα γίνει μαλθακό το κυρίαρχο σκυλί εάν το χαϊδεύεις?
Αν και παλια τα παραπανω ποστ…
Τα «δυνατα» (εγω θα τα πω κερατα και κυριαρχικα) σκυλια, δεν μαλθακωνουν με τα φιλακια.
Αυτό που συμβαινει είναι η μειωση της θεσης του ιδιοκτητη/αρχηγου. Αυτό, σε ένα ρεαλιστικο σεναριο εντονου περισπασμου ή επιθυμιας για κατι (συνηθως για κατι κακο), θα οδηγησει σε ανυπακοη.
Σκυλια που σεβονται μονο την δυναμη (με την γενικοτερη εννοια), την πυγμη, την σταθεροτητα, την δικαιοσυνη, θα σε δουν σαν ισο και ομοιο αν γινεις φωτεινος αγκαλιτσας, αν τα κερνας την ωρα που τρως, αν τα αφηνεις να χοροπηδουνε στο κρεβατι σου, αν κυλιεσαι μαζι τους στο χαλί.
Παλια θεωρια που κλονιζεται τελευταια, ισχυει όμως για τετοια σκυλια.
Οσο πιο εμπειρος ο ιδιοκτητης, τοσο περισσοτερο καταλαβαινει πόσο μπορει να αφησει τα μποσικα.
Ομοιως, δεν θα «πεσουν» με την αυστηροτητα και την πιεση, αν περασουν καποια ηλικια.
Τα ηπια και αδυναμα ψυχικα σκυλια φαινεται να εκτιμουνε τα «φιλακια» πολύ περισσοτερο. Δενονται περισσοτερο και αποκτουν αυτοπεποιθηση.