Αριθμητικός περιορισμός εντολών...;


chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Λοιπόν να ένα θεματάκι που με απασχολεί εδώ και μερικές μέρες και δυστυχώς δεν έχω ακόμα προλάβει να το συζητήσω με τον εκπαιδευτή μου.

Πριν από μερικές μέρες χάζευα σε βιντεάκια του YouTube τρόπους εκμάθησης κάποιων (άνευ ουσίας πρακτικής αλλά μια χαρά για να βάλλω τη μικρή σε διαδικασία να σκεφθεί) κόλπων - tricks - και θα ήθελα πολύ να τα δοκιμάσω με την Κλαίρη.
Η μικρή ήδη γνωρίζει αρκετά πράγματα όπως εντολές βασικής υπακοής αλλά και αυτές τις καθημερινές εντολές που αναπτύσσονται από την τριβή της σχέσης μας με το σκύλο.
Υπόψην ότι όταν με το καλό δέσει ηλικιακά και σωματικά το σκυλί θα δοκιμάσουμε και λίγο agility να δούμε αν το έχουμε, οπότε άλλες εντολές από εκεί (άντε εκτός από το "πήδα" που το ξέρει ήδη).

Και εκεί που περιχαρής συζήταγα τους νέους μου εκπαιδευτικούς στόχους ακούστηκε η άποψη ότι γενικά οι σκύλοι έχουν περιορισμένο δυναμικό ως προς τις εντολές που μαθαίνουν να εκτελούν.

Και έρχομαι και ρωτάω εγώ θεωρώντας ότι η διαδικασία εκμάθησης εντολών - εκπαίδευσης του σκύλου δεν είναι llimitless ( η μήπως είναι??), υπάρχει όντως τόσο στενός περιορισμός λέξεων που μπορεί να μάθει ο σκύλος, ώστε να φοβάσαι ότι ανά πάσα στιγμή θα φτάσεις στο τέρμα ή ο περιορισμός αυτός είναι μεν υπαρκτός αλλά παράλληλα αρκετά μακρυνός και δυσκόλως εξαντλήσιμος, έστω και για κάποιον που εκπαιδεύει συστηματικά το σκύλο του να μην υπάρχει φόβος ότι από τη μία μέρα στην άλλη το σκυλί θα έχει φτάσει τα μαθησιακά του όρια...???

Μήπως ο όποιος περιορισμός εξαρτάται απλά από παράγωντες όπως η ηλικία, η φυλή, η ένταση και συστηματικότητα της εκπαίδευσης κ.ο.κ.??
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Ενα ερώτημα, εδώ, είναι: Το να ξέρει μία "εντολή" είναι το ίδιο με το να ξέρει μία "λέξη"?

Τι θέλω να πω...

Αν σκεφτείς ότι, για παράδειγμα, ένα τυπικό Γερμανικό Ποιμενικό μπορεί να μάθει, άνετα, στη ζωή του περί τις 400 λέξεις, που είναι και όσες μαθαίνει και ο μέσος χωρικός της Κεντρικής Ευρώπης...
Και αν σκεφτείς πως τα δικά μας σκυλιά καταλαβαίνουν πολλές λέξεις που λέμε μεταξύ μας (χωρίς να προσπαθούμε κάν να τους τις μάθουμε) και, μάλιστα, δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε αυτές απ' ότι στις 5-6 βασικές εντολές...

Νομίζω ότι δεν υπάρχει (πρακτικά) αριθμητικός περιορισμός εντολών, αρκεί να υπάρχει η μαγική λέξη "ενδιαφέρον"...
 


chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Μάλιστα... κατανοητός και απόλυτα σαφής ο διαχωρισμός που κάνεις.

Άρα σε πολύ γενικά πλαίσια από αυτό που μου λες κατανοώ ότι όλα εξαρτώνται από το βαθμό ενασχόλησης μας με το σκύλο, την καθημερινή τριβή της σχέσης μας με αυτόν και την ως αναγκαίο επακόλουθο αμοιβαία προσπάθεια και των δύο να αλληλοκατανοήσουν αυτόν που έχουν απέναντί τους, με πρακτικό αποτέλεσμα το αυξημένο ενδιαφέρον του σκύλου στις "κραυγές μας" και τη σημασία τους στην προσπάθεια κατανόησης μας και επικοινωνίας μαζί μας... αν δεν κατάλαβα σωστά ευχαρίστως να ξαναπροσπαθήσω!

Και αν υποτεθεί ότι υπάρχει το ενδιαφέρον και ο σκύλος μας κοιτάει στα μάτια στην υπερτατη προσπάθεια να καταλάβει τη εννοούμε, αλλά και τι θέλουμε από αυτόν, αυτό επηρεάζει πλέον αμοιγώς τις εντολές που μπορεί να εκτελέσει?? Τι εννοώ... αν το ενδιαφέρον του είναι στραμμένο σε εμάς στο έπακρο μπορούμε να ισχυριστούμε ότι αυτός ο σκύλος έχει μεγαλύτερη αριθμητικά δυνατότητα εκτέλεσης εντολών πλέον από έναν άλλο που για χψ λόγους δεν έχει το ίδιο ενδιαφέρον... π.χ. γιατί ζει αποκομμένος από την αγέλη του ή γιατί η επαφή του με αυτήπεριορίζεται στην εκτέλεση συγκεκριμένης εργασίας π.χ. σκυλιά κυνηγών που βγαίνουν από τα kennel μόνο για το κυνήγι (δεν είπα ότι όλοι είναι έτσι μην παρεξηγηθώ)?
 


Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Εγώ τους μιλάω συνέχεια και κάνω επίσης νοήματα ποτέ δεν ένιωσα πως υπάρχει κάποιο όριο. Μάλιστα ορισμένες φορές λέω στο σκύλο μου κάνε Α και κάνει έναν ήχο σαν να γρυλίζει το Α, κάνουμε το ίδιο με το Ε, αλλά ειδικά με το Ο έχει πολύ πλάκα. Είναι ορισμένες φορές που απλά δεν καταλαβαίνουν τι λέω κι άλλες φορές που το πιάνουν κι αντιδρούν άμεσα, μα είναι και μερικές ημέρες που εκείνες με ένα γάβγισμα, με ένα γρύλισμα, με κάποιες κινήσεις μαθαίνουν σ' εμένα πράγματα.
Εγώ τους μιλάω, μην το πάρετε σα συμβουλή, σάς προτρέπω όμως να τους μιλάτε κι ό,τι βγει αν βγει κάτι είναι για το καλύτερο γιατί με το φίλο που επιλέξατε έρχεστε ακόμη πιο κοντά ακόμη κι αν αρχικά δε φαίνεται έτσι.
 


chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Κοίταξε όπως έχω ξαναπεί τα πράγματα που πιάνουν από μόνα τους είτε είναι λέξεις είτε είναι κινήσεις είτε είναι ήχοι είναι απίστευτα...!!
Δεν ξέρω τι να πρωτοθυμηθώ, τον ήχο του χειρόφρενου που σημαίνει για την Κλαίρη "φτάσαμε", τις λέξεις που πιάνει μόνη της ή της κινήσεις... αλλά και τους τρόπους που αυτή προσπαθεί να επικοινωνήσει, π.χ. μόνη της έμαθε να μου δείχνει που ακριβώ έχει χωθεί το μπαλάκι της κάτω από τον καναπέ για να της το πιάσω ή τις προάλλες που μου ... ζήτησε να της βάλλω λίγη πάστα από συκώτι που της αρέσει στην ξηρά (αν θέλετε το πιστεύετε - γαύγιζε κάτω από το σωληνάριο της πάστας καρφώνοντάς το με το βλέμμα και όταν της είπα "τι θέλεις" πήγε και σκούνταγε το μπολ της με τη ξηρά και ξανακοίταγε την πάστα... :eek: )
Άλλωστε δεν υπάρχει κάτι πιο ωραίο από το να υπάρχει επικοινωνία με τα φιλαράκια μας.

Επομένως ξανά μανά όπως σε όλα τα θέματα καταλήγουμε ότι και εδώ είναι θέμα σχέσης και επικοινωνίας με το σκύλο μας.

Εγώ τους μιλάω, μην το πάρετε σα συμβουλή, σάς προτρέπω όμως να τους μιλάτε κι ό,τι βγει αν βγει κάτι είναι για το καλύτερο γιατί με το φίλο που επιλέξατε έρχεστε ακόμη πιο κοντά ακόμη κι αν αρχικά δε φαίνεται έτσι.
Τόσο καιρό εκπαίδευση και παρά την προσοχήτης σε εμένα εν ώρα "εργασίας" ποτέ μα ποτέ δεν με έχει κοιτάξει στα μάτια τόσο μα τόσο διερευνητικά και με προσπάθεια να καταλάβει όπως όταν "μιλάμε" στο σπίτι ή σε ώρα χαλάρωσης... έχει τύχει να σηκωθεί να έρθει στην αγκαλιά μου με τη μούρη της σχεδόν στη δική μου και να με "διαβάζει" απότο τι λέω μέχρι της εκφράσεις του προσώπου μου τόσο διερευνητικά που λες δεν υπάρχει....και να χαζοχαίρεται για αυτό!!
 
Last edited:


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...κατανοώ ότι όλα εξαρτώνται από το βαθμό ενασχόλησης μας με το σκύλο, την καθημερινή τριβή της σχέσης μας με αυτόν και την ως αναγκαίο επακόλουθο αμοιβαία προσπάθεια και των δύο να αλληλοκατανοήσουν αυτόν που έχουν απέναντί τους, με πρακτικό αποτέλεσμα το αυξημένο ενδιαφέρον του σκύλου στις "κραυγές μας" και τη σημασία τους στην προσπάθεια κατανόησης μας και επικοινωνίας μαζί μας...

Και αν υποτεθεί ότι υπάρχει το ενδιαφέρον και ο σκύλος μας κοιτάει στα μάτια στην υπερτατη προσπάθεια να καταλάβει τη εννοούμε, αλλά και τι θέλουμε από αυτόν, αυτό επηρεάζει πλέον αμοιγώς τις εντολές που μπορεί να εκτελέσει?? Τι εννοώ... αν το ενδιαφέρον του είναι στραμμένο σε εμάς στο έπακρο μπορούμε να ισχυριστούμε ότι αυτός ο σκύλος έχει μεγαλύτερη αριθμητικά δυνατότητα εκτέλεσης εντολών πλέον από έναν άλλο που για χψ λόγους δεν έχει το ίδιο ενδιαφέρον...
Είναι, βέβαια, σαφές ότι ο βαθμός ενασχόλησής μας είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας...
Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι στα πλαίσια της αμοιβαίας προσπάθειας επικοινωνίας, το αυξημένο ενδιαφέρον του σκύλου έχει να κάνει με τη σημασία της λέξης. Π.χ. Λέμε (μεταξύ μας): "είσαι έτοιμος για να πάμε βόλτα?" πολύ χοντρό παράδειγμα, για να γίνω κατανοητός... Με το που θα ακούσει "βόλτα" τρελλένεται! Επίσης, όταν θέλω να βουρτσίσω τη σκύλα μου της λέω: "πάμε να σε κάνω όμορφη", ή "έλα να σε κάνω όμορφη"... Τότε πετάγεται όρθια, ότι και να κάνει και έρχεται έξω μαζί μου και στέκεται ακίνητη να την "βασανίσω" με 3 είδη βούρτσας - γαντιού - τρίχινης βούρτσας, ώστε: να πάρει τα 2-3 μεζεδάκια που θα είναι έτοιμα όταν της πω: "εντάξει, το κορίτσι μου, τι όμορφη που είσαι!!!"... Το ενδιαφέρον της, δηλαδή (και στις δύο περιπτώσεις) δεν είναι σε μένα (και, μάλιστα, στο έπακρο) αλλά σ' αυτό που προκειται να ακολουθήσει, σαν συνέπεια και το συνδέει με τη λέξη... Απλά, για να ισχύσει η (θετική) συνέπεια, μαθαίνει τι πρέπει να κάνει...

...Εγώ τους μιλάω, μην το πάρετε σα συμβουλή, σάς προτρέπω όμως να τους μιλάτε κι ό,τι βγει αν βγει κάτι είναι για το καλύτερο γιατί με το φίλο που επιλέξατε έρχεστε ακόμη πιο κοντά ακόμη κι αν αρχικά δε φαίνεται έτσι.
Κι εγώ... Πολύ!!! Και συχνά!!! Και, μέσα σ' αυτή την πολυλογία, επαναλαμβάνω σταθερά τη λέξη στην οποία θέλω να δείξει ενδιαφέρον...
 
Last edited:


giannnis

Well-Known Member
30 Μαρτίου 2011
242
0
Η στιγμη της "φυσικης" ανταποκρισης στον συνδιασμο μιας λεξης, φρασης ή κινησης μας, στο ηχοχρωμα της φωνης μας, σε περιστασεις και συναισθηματα ειναι για εμενα "ανατριχιατικο" γεγονος.

Τολμω να διαφωνησω με οσους λενε πως "η ταδε φυλη μπορει να μαθει μεχρι τοσες λεξεις"...λες και προκειται για φωνητικες επαφες στο κινητο μας τηλεφωνο.
Ο κωδικας επικοινωνιας "χτιζεται" μεσα απο την καθημεροτητα και το αμοιβαιο ενδιαφερον να εισχωρουμε στον κοσμο του σκυλου μας και αυτος στον τροπο ζωης μας.Αυτο αλλωστε θεωρω πως αποτελει μερος του ορισμου της εξημερωσης.

Αυτη η επικοινωνια -διαφορετικου ειδους- συνιστα σημαντικο παραγωντα στην επιθυμια μας να αποκτησουμε κατοικιδιο.
Τι νοημα θα ειχε λοιπον, να "πεταξουμε" ενα πιατο φαι στον σκυλο μας και να φυγουμε -ετσι ξερα;Οσοι το κανουν νομιζω οτι απλα δεν ειναι καταλληλοι για ιδιοκτητες κατοικιδιου συντροφιας.

Σαφως και δεν ειμαστε ολοι (κυνολογικα) "ψαγμενοι" και σκεπτομενοι στον ιδιο βαθμο ωστε με διαφορα τεχνασματα να μεταδιδουμε την σημασια μια λεξης στον σκυλο μας.Αυτο ομως δεν μας καθιστα ακαταλληλους ιδιοκτητες.Ενας "ανενημερωτος", μεσος ιδιοκτητης που αγαπα χωρις ορια τον σκυλο του, σιγουρα θα εξωτερικευει συναισθηματα σε καθε κοινη τους συνηθεια-δραστηριοτητα.Αυτο ειναι ειναι αρκετο αλλα και το κλειδι ωστε να μπουν τα "θεμελεια επικοινωνιας".Η ρουτινα θα αναλαβει τα υπολοιπα...
 
Last edited:


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
ότι θέλουμε μαθαίνει το σκυλί αν έχει μάθει να μαθαίνει

εμείς μιλάμε κανονικά,απλά προς το παρών αναφέρω συχνά την φράση καλό σκυλάκι που είναι η φράση κλειδί στα δικά μου σκυλιά

αλλά γενικά παρατηρώ ότι τα νοήματα είναι πολύ πιο κατανοητά
 


vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Εγώ τους μιλάω συνέχεια και κάνω επίσης νοήματα ποτέ δεν ένιωσα πως υπάρχει κάποιο όριο. Μάλιστα ορισμένες φορές λέω στο σκύλο μου κάνε Α και κάνει έναν ήχο σαν να γρυλίζει το Α, κάνουμε το ίδιο με το Ε, αλλά ειδικά με το Ο έχει πολύ πλάκα. Είναι ορισμένες φορές που απλά δεν καταλαβαίνουν τι λέω κι άλλες φορές που το πιάνουν κι αντιδρούν άμεσα, μα είναι και μερικές ημέρες που εκείνες με ένα γάβγισμα, με ένα γρύλισμα, με κάποιες κινήσεις μαθαίνουν σ' εμένα πράγματα.
Εγώ τους μιλάω, μην το πάρετε σα συμβουλή, σάς προτρέπω όμως να τους μιλάτε κι ό,τι βγει αν βγει κάτι είναι για το καλύτερο γιατί με το φίλο που επιλέξατε έρχεστε ακόμη πιο κοντά ακόμη κι αν αρχικά δε φαίνεται έτσι.
Αυτο με το Α, το Ε και το Ο να φανταστω οτι το κανεις με τη χασκυνα;
 


chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
ότι θέλουμε μαθαίνει το σκυλί αν έχει μάθει να μαθαίνει

εμείς μιλάμε κανονικά,απλά προς το παρών αναφέρω συχνά την φράση καλό σκυλάκι που είναι η φράση κλειδί στα δικά μου σκυλιά

αλλά γενικά παρατηρώ ότι τα νοήματα είναι πολύ πιο κατανοητά
Θα συμφωνήσω στο ζήτημα με τα νοήματα. Και η Κλαίρη ανταποκρίνεται πιο εύκολα και πιο άμεσα, αλλά μαθαίνει και πιο εύκολα κάτι όταν συνοδεύεται από ένα νόημα.
Έχει να κάνει πιστεύω με το γεγονός ότι γενικά η χρήση της γλώσσας του σώματος στους σκύλους και τα κυνοειδή είναι ευρεία.

Τολμω να διαφωνησω με οσους λενε πως "η ταδε φυλη μπορει να μαθει μεχρι τοσες λεξεις"...λες και προκειται για φωνητικες επαφες στο κινητο μας τηλεφωνο
ότι θέλουμε μαθαίνει το σκυλί αν έχει μάθει να μαθαίνει
Δε θα μπορεούσα να το θέσω καλύτερα από αυτές τις δύο φράσεις.
 






DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
Ο κάθε σκύλος έχει την δυνατότητα να μάθει πολλές περισσότερες λέξεις-εντολές από αυτές που είναι απαραίτητες ώστε να μπορεί κανείς να συνεργαστεί μαζί του.
 






chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Ο κάθε σκύλος έχει την δυνατότητα να μάθει πολλές περισσότερες λέξεις-εντολές από αυτές που είναι απαραίτητες ώστε να μπορεί κανείς να συνεργαστεί μαζί του.
Δε διαφωνώ ... άλλωστε η απορρία μου γεννήθηκε ακριβώς διότι η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από εντολές οι οποίες αποτελούν πλέον τρικ και δεν έχουν ουσιαστική χρησιμότητα στην καθημερινότητά μας πέραν της εξάσκησης του μυαλού της μικρής...!
 










Στατιστικά Forum

Θέματα
33.252
Μηνύματα
898.117
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97