Επιθετικότητα και/ή Μαχητικότητα και φύλαξη


Status
Κλειδωμένο θέμα

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Επίσης, νομίζω ότι διαφορετικά επιτίθεται ο σκύλος όταν το κανει από φόβο η ανασφάλεια και διαφορετικά όταν το κάνει με αυτοπεποίθηση
άσχετα αν είναι εκπαιδευμένος ή όχι
 


liajoe

Well-Known Member
Επίσης, νομίζω ότι διαφορετικά επιτίθεται ο σκύλος όταν το κανει από φόβο η ανασφάλεια και διαφορετικά όταν το κάνει με αυτοπεποίθηση άσχετα αν είναι εκπαιδευμένος ή όχι
Ναι, αυτη είναι και η διαφορά που θέλει τον άνθρωπο να επεμβαίνει στο θέμα, "επιθετικότητα ενός σκύλου".
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
τελικα τι πιστεύετε εσείς οι εκπαιδευτές
ένας σκύλος με αυτοπεποίθηση μη εκπαιδευμενος σε προστασ'ια με το ένστικτο στην φυλή του του φύλακα...
σε ενδεχόμενη απειλή επιτιθεται ή θα το βαλει στα πόδια...?
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Αυτό μάλλον θα βγει μακρυνάρι :D

Φοβική επιθετικότητα: Παρουσιάζεται σε σκυλιά με κακό νευρικό σύστημα, φοβίες και ανασφάλειες. Το ερέθισμα που προκαλεί την επιθετικότητα μπορεί να είναι ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, ακόμα και τα πιο απλά πράγματα για τον άνθρωπο (π.χ. ένας περαστικός). Συνήθως ο σκύλος, δείχνει δόντια, υψώνει τρίχωμα, γαυγίζει και γρυλίζει.

Κυριαρχική επιθετικότητα: Παρουσιάζεται σε πολύ κυριαρχικά άτομα και δε διακρίνει μεταξύ ανθρώπου και ζώου. Ο σκύλος μπορεί να επιτεθεί ανα πάσα ώρα και στιγμή μόνο και μόνο επειδή πιστεύει ότι (μέσα από τα σημάδια του σώματος συνήθως) ότι ο στόχος του είναι επίσης κυριαρχικό άτομο και απλά δεν ανέχεται τη στάση αυτή. Κοινως, μπορεί κάποια στιγμή να βγάλει επιθετικότητα σε έναν άνθρωπο και κάποια άλλη στιγμή όχι, στον ίδιο.

Επιθετικότητα κτητικότητας: Περιπτώσεις όπου ο σκύλος γίνεται επιθετικός όταν τον πλησιάζουμε π.χ. όταν τρώει ή αν πάμε να του πάρουμε το κόκκαλό του. Είναι ίσως ο τύπος επιθετικότητας που παρουσιάζεται ακόμα και σε τελείως κουτάβια

Επιθετικότητα σε σκύλους: Έχει καλυφθεί πλήρως από το post της liajoe πιο πριν

Περιοχική (κοινωνική) επιθετικότητα: Κυρίως εμφανιζεται σε ποιμενικούς σκύλους. Οποιοσδήποτε ξένος μπορεί να θεωρηθεί ως εισβολέας και απειλή, οπότε ο επιθετικός σκύλος μπορεί ακόμα και να δαγκώσει τον "εισβολέα". Το πιο σημαντικό είναι ότι σε ακραίες καταστάσεις του προβλήματος, ο σκύλος μπορεί να θεωρήσει περιοχή του ακόμα και το σημείο που βρίσκεται τυχαία σε μια βόλτα με το αφεντικό του και να γρυλίσει/γαυγίσει/δαγκώσει κάποιον περαστικό στο δρόμο.

Επιθετικότητα μητρότητας: Παρατηρείται σε σκύλες που έχουν ακόμα μαζί τους τα κουτάβια τους και δρουν προστατευτικά προς αυτά ακόμα και απέναντι σε γνωστά άτομα

Αρπακτική επιθετικότητα: Κύριο γνώρισμα των σκύλων με υψηλό κυνηγητικό ένστικτο. Μπορεί ως κουτάβια να θεωρείται (και να είναι) παιχνίδι, αλλά ένα ενήλικο σκυλί μπορεί πολύ άνετα να κυνηγήσει και να δαγκώσει γάτες, άλλα σκυλιά, ποδηλάτες ή ανθρώπους που τρέχουν π.χ.

Επιθετικότητα λόγω πόνου: Συμβαίνει αρκτετά συχνά π.χ. πατάμε το σκύλο μας καταλάθος στη βόλτα και γυρίζει και μας δαγκώνει ή βγάζει επιθετικότητα στον κτηνίατρο κατά την ώρα της εξέτασης. Συνήθως παρουσιάζεται σε σκυλιά που έχουν μικρές ανοχές στον πόνο.

@GRDANE Δεν υπάρχει ένστικτο φύλαξης! Τα ένστικτα του σκύλου είναι τα εξής:

Αγελαίο
Κυνηγητικό
Διαιώνησης του είδους (αναπαραγωγή)
Επιβίωσης
Φυγής/πάλης (αν και αντίθετα ανήκουν στην ίδια ακριβώς κατηγορία)

Η φύλαξη, είναι συνδυασμός των ανωτέρω και δε μπορεί να αποδωθεί σε "φυλές" αλλά σε "άτομα"
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Και το territorial Κωστα?

Ωραια αναλυση, αλλά ο Πετρος ρωτησε κατι διαφορετικο και συγκεκριμενο. Βεβαια κατα την αποψη μου ειναι δυσκολη η ερωτηση του, επειδη οι περιπτωσεις, οπως ειπαμε και στο θεμα της εκπαιδευσης για φυλαξη σπιτιου, ειναι πολλες και διάφορες.
Το ιδιο ατομο που ανηκει σε φυλη φυλαξης, μπορει να προστατευσει ή ακομα και να δαγκωσει, μπορει και οχι, αναλογα με την περιπτωση.
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Σωστός Άρη (χτύπησε ο δαίμων του τυπογραφείου)

Ο Grdane μπορεί να ρώτησε κάτι, αλλά η ερώτηση είναι λάθος εξ αρχής. Δεν υπάρχει ένστικτο φύλαξης, οπότε η ερώτηση πρέπει να αναδιατυπωθεί και να γίνει πολύ πιο συγκεκριμένη.
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Αν θεωρησουμε οτι υπαρχει φυλη φυλαξης, βαλε οπου "ενστικτο" -> "φυλή" και αναδιατυπωνεται αυτοματα η ερωτηση.
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Ούτε φυλή φύλαξης υπάρχει, ούτε ένστικτο φύλαξης!

Η φύλαξη είναι απλά μια συμπεριφορά του σκύλου, η οποία εξαρτάται από την ηλικία του, την υγεία του, τα ένστικτά του, το χαρακτήρα του και την εκπαίδευσή του.
 


Scarlett

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2010
4.911
59
Νεα Ερυθραια
www.birmans-greece.com
Ούτε φυλή φύλαξης υπάρχει, ούτε ένστικτο φύλαξης!

Η φύλαξη είναι απλά μια συμπεριφορά του σκύλου, η οποία εξαρτάται από την ηλικία του, την υγεία του, τα ένστικτά του, το χαρακτήρα του και την εκπαίδευσή του.
η φυλαξη ειναι συμπεριφορα που εξαρταται απο τα ενστικτα του αλλα δεν υπαρχει ενστικτο φυλαξης? δεν καταλαβα:(
 


George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
όπως έχω ξαναπεί τα σκυλιά φύλαξης δρούν κυρίως αποτρεπτικά, ποτέ δεν θα μάθουμε πραγματικούς αριθμούς για το πόσα σπίτια έχουν γλυτώσει απο την διάρρηξη λόγω του σκύλου γιατί δεν υπάρχουν τέτοια στατιστικά.

Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι οτι οι μικροκακοποιοί προτιμούν να μην έρθουν σε αντιπαράθεση με ένα μεγαλόσωμο σκυλί, στο κάτω κάτω πόσοι απο εμάς που γνωρίζουμε και κάτι απο σκυλιά θα μπαίναμε απρόσκλητοι σε μια αυλή που την περιπολεί ένα ή και περισσότερα μεγαλόσωμα σκυλιά?

Επίσης πιστεύω οτι 2 ή και περισσότερα σκυλιά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να επιτεθούν σε διαρρήκτη καθώς θα λειτουργήσει και το ένστικτο της αγέλης.
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Ωραία, να το κάνω πιο λιανά:

Έχουμε ένα σκύλο, που η ζητούμενη συμπεριφορά είναι η φύλαξη (χώρου, σώματος κτλ)

Αυτός ο σκύλος έχει κάποια ένστικτα ανεπτυγμένα σε κάποιο βαθμό. Π.χ. αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι το αμυντικό του ένστικτο (fight or flight)

Ας πούμε τώρα ότι αυτός ο σκύλος βρίσκεται σε μια κατάσταση που η φύλαξή του (συμπεριφορά) πρέπει να εκδηλωθεί, γιατί δέχεται ένα ερέθισμα.

Υπάρχει το λεγόμενο "όριο" (threshold ή αλλιώς "λεπτή κόκκινη γραμμή") το οποίο ορίζει τη συμπεριφορά του σκύλου, ανάλογα με τις εξής περιπτώσεις:

α) Το ερέθισμα είναι τέτοιο (ας το χαρακτηρίσουμε "ήπιο" για την ώρα) που προκαλεί το fight drive του σκύλου. Αυτή είναι και η επιθυμητή συμπεριφορά για το σκύλο - φύλακά μας, γιατί θα μπει σε μάχη με αυτό το άτομο που προκαλεί το ερέθισμα

β) Το ερέθισμα είναι πολύ μεγαλύτερο και ισχυρό, ξεπερνάει το "όριο" (threshold) του σκύλου, οπότε στο σκύλος - φύλακά μας, αντί να ενεργοποιηθεί το fight drive (μάχη), ενεργοποιείται το flight drive (φυγή)

Το πιο σημαντικό είναι ότι το λεγόμενο "όριο" είναι διαφορετικό όχι απλά για κάθε φυλή (εξ' ου και το ότι δεν υπάρχουν φυλές φύλαξης), αλλά ούτε καν για κάθε άτομο (συγκεκριμένο σκύλο)

Πρώτα απ' όλα, το "όριο" αλλάζει καθώς ο σκύλος μεγαλώνει και αποκτά εμπειρίες. Οι εμπειρίες αυτές μπορούν να του αυξήσουν το "όριο" προς τη ζητούμενη συμπεριφορά (θετικές), αλλά μπορούν και να το μειώσουν (αρνητικές). Πολύ σημαντικό επίσης, είναι το πότε στη διάρκεια της ζωής του ο σκύλος λαμβάνει αυτές τις εμπειρίες.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε το πόσο σημαντικό είναι το πού βρίσκεται ο σκύλος (στο δικό του χώρο είναι πολύ πιο πιθανό να δεχτεί το ερέθισμα-απειλή ως κάτι αντιμετωπίσιμο), με ποιόν είναι (αν ο σκύλος είναι μόνος του είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπίσει καταστάσεις), την κατάσταση της υγείας του (εφόσον ο σκύλος έχει π.χ. χτυπημένο πόδι αυξάνονται οι πιθανότητες της φυγής - αποφυγής), αλλά και παμπολλοι άλλοι παράγοντες.

Η εκπαίδευση στη φύλαξη μαθαίνει στο σκύλο να αντιμετωπίζει καταστάσεις, δηλαδή αυξάνει το "όριό" του στο πώς θα δεχθεί τα ερεθίσματα που αντιμετωπίζει.
 




johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Η φύλαξη είναι απλά μια συμπεριφορά του σκύλου, η οποία εξαρτάται από την ηλικία του, την υγεία του, τα ένστικτά του, το χαρακτήρα του και την εκπαίδευσή του.
Και, πιστεύω, σαφέστατα από τη φυλή του. Αυτό που έχεις ήδη πει "κυριαρχία στην περιοχή του" ή "τα ένστικτά του" στο post αυτό. Αυτά τα ένστικτα προέρχονται από γονίδια πολλών αιώνων και όχι (κυρίως) από εκπαίδευση 1, 2, 3, 4 ετών...
Θεωρώ (με όλη τη σεμνότητα που απαιτεί η πιθανή άγνοιά μου) ότι η εκπαίδευση αποκλειστικά διαμορφώνει και καθοδηγεί (shape up) τα ένστικτα αυτά.
Κατά συνέπεια, η εκπαίδευση για προστασία ή φύλαξη είναι (είναι?) ανάλογη με το είδος των ενστίκτων αυτών (τη φυλή του, δηλαδή).

Υ.Γ. Τώρα, αν δεν το διατύπωσα σωστά και με ιδιαίτερη ακρίβεια, νομίζω παίρνετε το γενικό νόημα της άποψής μου.

Υ.Γ.2: Διάβασα μόλις και το τελευταίο μήνυμά σου, Κώστα και με καλύπτει, νομίζω, σε σχέση με την προσέγγιση, εκτός βέβαια από τον ισχυρισμό σου ότι δεν υπάρχουν φυλές πιό κατάλληλες για φύλαξη (περισσότερο από άλλες).
 
Last edited:


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Φίλε μου johnk (Γιάννης???), φυσικά και κάποιες φυλές είναι πιο κατάλληλες από άλλες. Αυτό εννοείται!

Αυτό που θέλω να πω και να τονίσω είναι ότι δε σημαίνει ότι επειδή ένας σκύλος είναι από την "τάδε" φυλή, αυτόματα θα κάνει και για φύλαξη.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να κάνουν ένα (π.χ.) γερμανικό ποιμενικό να είναι τελείως ακατάλληλο...
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
α) Ναι, Γιάννης

β) Συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία τοποθέτησή σου. Τρανό παράδειγμα η δική μου σκύλα, που μόνο φύλαξη δεν μπορεί να κάνει. Ή, για να μην την αδικώ, μόνο προστασία δεν μπορεί να κάνει (ενώ αντιλαμβάνεται πολύ καλά το "διαφορετικό" και τον κίνδυνο - περισσότερο από άλλα "επώνυμα" σκυλιά και προειδοποιεί άμεσα) γιατί θα το βάλει στα πόδια...

Σαφώς και τεράστιο ρόλο παίζει το "άτομο" στην κάθε συγκεκριμένη φυλή
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Κωστα, πολυ ωραιες οι αναλυσεις σου.

Βασιζομενοι σε αυτό:

Η εκπαίδευση στη φύλαξη μαθαίνει στο σκύλο να αντιμετωπίζει καταστάσεις, δηλαδή αυξάνει το "όριό" του στο πώς θα δεχθεί τα ερεθίσματα που αντιμετωπίζει.
Να συμμαζεψουμε λιγο το τι προσφερει η εκπαιδευση σαν κεντρικη ιδεα?

Μεσα από τον χαμό των πολλων δημοσιευσεων και σε αυτό και στο άλλο θεμα της εκπαιδευσης φυλαξης, καταλαβαμε εμεις οι απλοι αναγνωστες και κυναγωγοι (νυν και επομενοι) ποια είναι τα θετικα της εκπαιδευσης φυλαξης/προστασιας και ποια τα αρνητικα?

Δηλαδη:

-ποια τα ωφελη (όχι μονο το προφανες της ασφαλειας)
-ποιος μπορει πραγματικα να ανταπεξελθει (σκυλος, χειριστης, εκπαιδευτης)
-ποιες οι υποχρεωσεις/δεσμευσεις
-ποιοι οι κινδυνοι
-ποιο το κάθε ειδους κοστος
-ποιος την εχει πραγματικα αναγκη
-ποιες οι πιθανοτητες να χρειαστει

Πολύ φοβαμαι ότι ο απλος αναγνωστης/κυναγωγος, ειδικα ο θερμοαιμος νεαρος και απειρος (στα σκυλια αλλά και στην ζωη), θα εντυπωσιαστει με την ιδεα και τα κατορθωματα του σουπερ σκυλου και θα διαβασει και συγκρατησει επιλεκτικα, θα παρακαμψει τα αρνητικα και θα αγνοήσει τον κωδωνα του κινδυνου που ισως δεν έκρουσε οσο δυνατα επρεπε.

Τα νηματα (threads) που περιεχουν «μαχη» εντυπωσιαζουν και «φτιαχνουν» τον αναγνωστη, ειτε γιατι μοιαζουν λιγο με μυθιστορηματα, ειτε γιατι ανακαλυψαμε την πιθανη απολυτη ενασχοληση με τον τετραποδο συντροφο μας, ειτε γιατι υπαρχει μεσα μας βία που ψαχνει εκτονωση, ειτε γιατι υπαρχει ανασφαλεια και ψαχνουμε λυση στο (κατά βαση ψυχολογικο) αυτο προβλημα, ειτε γιατι ψαχνουμε γιατρειά για την ανία μας.

Το τελευταιο μου θυμισε και την ατάκα τελους μιας αγαπημενης μου ταινιας:
wtf have you done lately?
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
μια και δεν ειμαι θεωρητικός ... να επαναδιατυπώσω το ερώτημα μου...
ένας ενήλικος σκύλος που προέρχεται από φυλές συνιστώμενες προς φύλαξη και προστασία,
που προερχεται απο σωστή εκτροφή και με σωστη ανατροφή με αποτελεσμα να εχεις έναν ενηλικο σκύλο χωρις φοβίες και με αυτοπεποίθηση χρειαζεται οπωσδηποτε εκπαιδευση αλλοιως θα στην κανει στην δύσκολη??? ( που κατα την γνωμη μου... μπορει και να μην συναντησουμε ποτε...)
εννοειται ότι η εκπαιδευση είναι ενα συν, αλλά και θα συμφωνήσουμε, στα όσα ο σκυλος έχει κληρονομικα ή με την ανατροφή του αποκτησει
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Να επεκτείνω λίγο το ερώτημα του φίλου GRDANE:

Και, μάλιστα, χρειάζεται παρόμοια εκπαίδευση σε φυλές που η θεωρία (περιγραφές των "ειδικών" της φυλής) λέει ότι η εκπαίδευση φύλαξης, προστασίας κλπ. απαγορεύεται?
 


yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Αν οχι απαγορευεται η φυλη ας πουμε δεν επιδεχεται τετοια εκπαιδευση
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Άρη, το post του Γιώργου πιο πάνω τα λέει όλα κατα τη γνώμη μου.

όπως έχω ξαναπεί τα σκυλιά φύλαξης δρούν κυρίως αποτρεπτικά, ποτέ δεν θα μάθουμε πραγματικούς αριθμούς για το πόσα σπίτια έχουν γλυτώσει απο την διάρρηξη λόγω του σκύλου γιατί δεν υπάρχουν τέτοια στατιστικά.

Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι οτι οι μικροκακοποιοί προτιμούν να μην έρθουν σε αντιπαράθεση με ένα μεγαλόσωμο σκυλί, στο κάτω κάτω πόσοι απο εμάς που γνωρίζουμε και κάτι απο σκυλιά θα μπαίναμε απρόσκλητοι σε μια αυλή που την περιπολεί ένα ή και περισσότερα μεγαλόσωμα σκυλιά?

...
Όλα τα άλλα περί σούπερ σκύλων κτλ, είναι απλά προς λαϊκή κατανάλωση, γιατί τον πιο τέλεια εκπαιδευμένο σκύλο να έχεις, με το καλύτερο γεννετικό υλικό, αν κάποιος πραγματικά σε βάλει στο μάτι (ειδικά εσένα με τη ferrari στο γκαράζ σου :p ) τότε ο σκύλος βγαίνει εκτός μάχης για πλάκα.

Για τους απλούς μπουκαδόρους, η παρουσία του σκύλου (ειδικά μεγαλόσωμου) είναι από μόνη της αποτρεπτική.

Ωραίες οι κουβέντες και οι θεωρίες, αλλά η ουσία παραμένει αυτή και μόνο.
 


Status
Κλειδωμένο θέμα

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μηνύματα
898.111
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97