pedigree dogs exposed


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
ας φανταστούμε μια αγέλη λύκων
μέχρι πόσο χρονών ένας λύκος θα μπορεί να διατηρεί την αρχηγεία?
και αντίστοιχα μιά λύκαινα?
όλο αυτό το καιρό όλα τα κουτάβια που θα γεννιούνται θα είναι αδέρφια
ξαφνικά απο ατυχημα πεθαίνει ο αρχιλύκος
αναλαμβάνει ένας απο τους κατα πάσα πιθανότητα γιούς τον ρόλο του οιδίποδα(με τις γνωστές παρενέργειες της τύφλωσης) ώς παρτενέρ της μητέρας
αν τυχών ο πρώτος αρχιλύκος πεθαινε νωρίς και αφού αναλάμβανε ο γιός μετά χανόταν κι αυτός και αναλάμβανε ο εγγονός εκεί πως το λέμε?επιοιδίποδας???

Θέλω να πώ
πως με όλους τους πιθανούς συνδιασμούς που μπορεί να προκύψουν στην φύση με το πάραπάνω μοντέλο υπάρχει και inbreeding απλά δεν υπάρχει ΣΥΝΕΧΕΙΑ - ατυχήματα γίνονται/δυνατότερα κουτάβια γεννιούνται/εμφανίζονται άλλες αγέλες και ενώνονται αλλά κάθε τόσο παίζει και inbreeding "αμαρτωλού" βαθμού μπαμπάς κόρη και άλλα.......

Μην τα κάνουμε όλα ίσωμα-είναι βλακεία

Μετά φταίει που επειδή το προτυπο λέει μακρύ σώμα κάποιοι αυτό το ερμηνευουν "όσο πιό μακρύ τόσο καλύτερα" πάλι βλακεία

Μετά φταίει που "είναι πολλά τα λεφτά Αρη"
και τελικά φταίμε εμείς οι πολλοί που θα προτιμήσουμε ένα σκυλο που μοιάζει ΥΠΕΡβολικά με π.χ. Μποξερ και δεν θα ξεψαχνίσουμε τον εκτροφέα να μας δείξει τις εξετάσεις που έκανε πρίν ζευγαρώσει τα σκυλιά του και τις εξετάσεις των παπούδων

Το κάθε κένελ κλάμπ τι να κάνει?ένα μητρώο σκύλων είναι στην βάση του-και τι να κάνει όταν ,ξαναλέω, εμείς οι πολλοί θέλουμε σκύλο και ενώ είναι ένα ζωντανό που θα συγκατοικεί μαζί μας για πολύ καιρό δεν το ψάχνουμε καθόλου εσωτερικά παρά μόνο εξωτερικά

Με κάνατε να το δώ...τελικά
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
Υπερβολικό και εμπαθές ντοκυμαντέρ που προσπαθεί κυρίως να κάνει φασαρία παρά να ενημερώσει

5 φυλές απο τις 360
και για όλα φταίει το inbreeding

υπάρχουν και φυλές καθαρόαιμων υγειέστατων που ζούν πολύ περισσότερο απο τον μέσο όρο και υπάρχουν και ακόμα περισσότερες γραμμές σε σχεδόν όλες τις φυλές που ζούν μια ζωή γεμάτη υγεία και μεγάλη

ότι υπάρχει πρόβλημα ,υπάρχει
και έτσι που είναι ο κόσμος σήμερα,καλά κάνει και η ταινία και τα φουσκώνει έτσι τα πράγματα γιατί αλλιώς θα πέρναγε ανεπεξέργαστο για τους περισσότερους και θα το ξέχναγαν πολύ γρήγορα

Γραπώνεις τον εκτροφέα και τον ξετινάζεις.-
φέρε εξετάσεις φέρε πεντιγκρί μάνας πατέρα
βλέπεις και τους γονείς απο κοντά
είναι σε φόρμα-δείχνουν εντάξει τα ματια τους και η διάθεσή τους?

κι αν σε κοροιδέψει και έχεις αποδείξεις τον τραβάς οσο πάει...

Πάντως το Inbreeding στην φύση συμβαίνει συχνά αλλά επίσης συχνά μπαίνουν και άλλες γραμμές-που κι αυτές βέβαια προέρχονται απο μια γερή δόση inbreeding -αλλά ποτε δεν συμβαίνει συνέχεια...
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
ΟΚ, ζωολόγος δεν είμαι, οπότε έχω την εξής ερώτηση. Στη φύση, όπου δεν επεμβαίνει ο άνθρωπος, τι γίνεται ακριβώς με την αναπαραγωγή? Με άλλα λόγια, πώς ζευγαρώνουν τα άγρια σκυλιά, οι λύκοι και τα τσακάλια?
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
Περίπου αυτό λέω πιό πάνω θεωρόντας ότι είναι ήδη γνωστό ότι μόνο ένα ζευγος αναπαράγεται.Το Α αρσενικό με το Α θυληκό.
οπότε έχουμε "αιμομιξία" για πολύ καιρό και με τυχαία γεγονότα εισέρχονται καινούργια αίματα-
 


George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
238
τα καλά νέα δεν είναι καλή τηλεόραση, και η αλήθεια είναι οτι ποτέ δεν θα κάνουμε αρκετά για να εξαφανίσουμε όλες τις κληρονομικές ασθένειες απο όλα τα σκυλιά.
Αλλά ποιός θα βελτιώσει την υγεία των σκύλων? Ενα τηλεοπτικό πρόγραμμα που το ενδιαφέρει μόνο τα νούμερα τηλεθέασης, η οι αφωσιωμένοι υπεύθυνοι εκτροφείς με αληθινό πάθος για τον σκύλο?

Bill Lambert (KC Health & Breeder Services Manager)
 


Cicaci

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2010
353
3
Ξάνθη
Berna εγραψε :Η όλη ουσία είναι πως με τα χρόνια οι περισσότερες ράτσες σκύλων έχουν χάσει το 90% των γονιδίων τους επειδή γινόταν (και γίνεται) inbreeding για μορφολογία και χαρακτήρα με συνέπεια να σαρώνουν οι γενετικές ασθένειες. Επίσης σε ένα σημείο (φρίκαρα) θανάτωναν κουτάβια που δεν είναι με το πρότυπο αν και ήταν απόλυτα υγειή. (Sorry απλα "εφαγα" πακετο με τη παραθεση)


Απο θέμα ομορφιάς, τα σκυλια στις παλιές ζωγραφιές ειχαν τα χαρακτηριστικά ενός πραγματικού σκύλου και θεωρώ οτι ηταν όλα όμορφα.
Ακόμα και ράτσες που τωρα της θεωρουμε ασχημες πχ Pug. Ο σκύλος ηταν πιο ψηλος για να μπορει να στηρίξει το βαρος του σώματος του.
Η μουσουδα του... υπήρχε, δεν ηταν μια τερατογέννηση!
Και πως γινετε να λένε οτι ακολουθούν τα στάνταρ της κάθε ράτσας? Πότε άλλαξαν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά απο τότε μέχρι τώρα?
Με τον χρόνο τι έγινε? Τώρα γιατί δεν μπορούν να το κάνουν απο τη στιγμή που βλέπουν οτι εχουν δημιουργήσει αυτά τα προβλήματα?

Πόσα απο αυτά τα σκυλια έχουν βγει εκτός του νησιού?

Ενας φιλος εγραψε (δεν θυμαμαι ποιος) οτι υπάρχουν ρατσες που ειναι υγειης και ζουνε περισσοτερα χρονια απο άλλα σκυλια. Ναι, αλλα τι γινετε με τις ράτσες που δεν εχουν πλεον αυτό το προνόμιο? Να τις εξαφανίσουμε? Τι ειναι παστιτσιο που δεν μας πέτυχε και το πετάμε για να φτιάξουμε άλλο?

Αυτό με τα υγειή κουταβια που σκοτωνουν με φρίκαρε και εμενα....
 
Last edited:


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.741
3.977
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Επειδή υπάρχει και η άλλη πτηχή, πολλές ράτσες έχουν βελτιωθεί, π.χ. είναι γνωστό πως οι ποιμενικοί βέρνης έχουν πρόβλημα με τον καρκίνο επειδή είχαν μείνει τόσο λίγα σκυλιά, που χρειάστηκε να κάνουν inbreeding για να διασώσουν τη φυλή (είναι γνωστό επίσης πως σε αντίθεση με άλλες μεγαλόσωμες φυλές, ο μέσος όρος ζωής ενός ποιμενικού βέρνης είναι 8 χρόνια). Με υπεύθυνη εκτροφή αυτός ο μέσος όρος ζωής αυξάνεται, και οι ποιμενικοί βέρνης ζούνε όλο και περισσότερο και όλο και καλύτερα.

Αλλά ποιός θα βελτιώσει την υγεία των σκύλων? Ενα τηλεοπτικό πρόγραμμα που το ενδιαφέρει μόνο τα νούμερα τηλεθέασης, η οι αφωσιωμένοι υπεύθυνοι εκτροφείς με αληθινό πάθος για τον σκύλο?
Η απάντηση είναι αυτονόητη, δυστυχώς αυτό που βλέπω από το τηλεοπτικό πρόγραμμα που το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ευαισθητοποιήσει τους εκτροφείς να εκτρέφουν υπεύθυνα και με αγάπη για τη φυλή και όχι για τα λεφτά, έχω απογοητευτεί που υπάρχουν τόσοι που σκέφτονται μόνο το δεύτερο...

"You don't have to suffer to be beautiful" θέλω να πιστεύω....
 


Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Πιστευω πως ειναι πολυ δυσκολες τετοιες συγκρισεις ...

Μια φυλη σκυλου δημιουργειται με μια πολυ αφυσικη διαδικασια οποτε το τι θα γινει μετα , στην πορεια της φυλης στο χρονο , θα απεχει εξισου απο τη ''φυση'' .

Αν εγω θελω να φτιαξω μια νεα φυλη , θα παρω εστω τεσσερα δειγματα υπαρχουσων φυλων και θα αρχισω τις μιξεις . Αυτα τα δειγματα θα ειναι σιγουρα τα αριστα των φυλων τους ? και ποιος το κρινει ? οι εκθεσεις κλπ ?

Ισως σημερα , με τα επιστημονικα εργαλεια διαγνωσης γεννετικων παθησεων, τα πραγματα να ειναι πιο ευκολα (ή ετσι να φαινονται τουλαχιστον) . Με τι εργαλεια ομως οι δημιουργοι φυλων των προηγουμενων αιωνων θα μπορουσαν να εξασφαλισουν πως ακομα και το κολοσσιαιας σημασιας foundation stock θα ηταν απαλλαγμενο απο ασθενειες ? Ενδεχομενως να μην ειχε και τοση μεγαλη σημασια , ειδικα σε φυλες συντροφιας (στη βαση οτι ,οχι πολυ παλιοτερα , ακομα και οι ανθρωποι ασθενουσαν απο αδιανοητες σημερα παθησεις ή ειχαν μικροτερο προσδοκιμο ζωης).

Ενδεχομενως δηλαδη καποιο ποσοστο ζημιας να εγινε στη γεννηση της καθε φυλης ...μετα ηρθε και το in breeding (αλλα και ο τροπος ζωης του συγχρονου σκυλου πχ παχυσαρκια ή ακομα και παγκοσμιοποιηση - οι φυλες πλεον απευθυνονται σε παγκοσμιο κοινο και δεν αφορουν πλεον συγκεκριμμενες περιοχες οπως παλιοτερα) ωστε να μεγενθυνει /μεταλλαξει τα οποια προβληματα.Οι δημιουργοι μιας φυλης φυσικα δεν θα μπορουσαν να προβλεψουν τη δημοφιλια μιας φυλης στη μοναδα του χρονου ...το λεω αυτο γιατι πιστευω πως καθε φυλη εχει συγκεκριμμενες αντοχες πολλαπλασιασμου πριν η ποιοτητα του νεου (υπεραριθμου προφανως με ''φυσικα κριτηρια'') πληθυσμου , αρχιζει να φθινει.
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Δεν κατάλαβα πως από το Α αρσενικό και το Α θυληκό προκύπτει "αιμομιξία";
 


Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Απο θέμα ομορφιάς, τα σκυλια στις παλιές ζωγραφιές ειχαν τα χαρακτηριστικά ενός πραγματικού σκύλου και θεωρώ οτι ηταν όλα όμορφα.
Και αγαλματα ανθρωπων να δεις , ελαχιστη σχεση ειχαν με την παχυσαρκια των ανθρωπων , το ανορεκτικο γυναικειο προτυπο ή την πλαστικη στηθους του σημερα...:D

Στη φυση πχ ταυτιζουμε συνηθως τη χαρη και την ομορφια με αυτο :
http://bluepyramid.org/ia/lion.jpg

Υπαρχει ομως και αυτο το ''εξαμβλωμα'' της φυσης :
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Nijlpaard.jpg

...τοσο διαφορετικα στην οψη και με αρετες τοσο διαφορετικες που απορεις πως επιβιωνουν στις ιδιες συνθηκες.

Το θεμα δεν πρεπει ειναι συγκριτικο ομως ...ο μεσος μολλοσος θα ειναι παντα λιγοτερο υγιης απο το μεσο κυνηγοσκυλο.Το μεσο μικροσωμο σκυλι θα ζει συνηθως περισσοτερο απο το μεσο μεγαλοσωμο κλπ.Ο μεσος οικοσιτος σκυλος (γενικα) μπορει να ζει περισσοτερο απο το μεσο αγριο λυκο (γενικα).

Αυτο δεν ακυρωνει το λογο υπαρξης των φυλων αλλα καταδεικνυει βεβαια τις αναγκες βελτιωσης τους.

Στο ντοκυμαντερ επελεγησαν μερικες φυλες των οποιων τα προβληματα παρουσιαστηκαν , αλλα δεν οφελει να μενουμε εκει...ενδεχομενως ενας γερμανικος ποιμενικος με σοβαρη δυσπλασια που απλα κουτσαινει ή ενας γερμανικος ποιμενικος με προσθετικη τεχνητων ισχυων , να μην προκαλουσε τοσο εντονη συναισθηματικη φορτιση στο θεατη του ντοκιμαντερ (το κουτσεμα μπορει να οφειλεται σε πολλους λογους - ακομα και στο δρομο , δεν θα κοιταξουμε επιμονα καποιον που κουτσαινει αλλα θα ''καρφωθουμε'' ή και ''κοροιδεψουμε'' εναν τρομερα υπερβαρο ανθρωπο)
 


dimitris73

Well-Known Member
15 Μαρτίου 2010
419
0
Το ζήτημα κατά την άποψή μου είναι κατά πόσο η "βελτίωση" αφορά την εμφάνιση ή το χαρακτήρα και την "λειτουργικότητα".
Εξ ορισμού διαγωνισμοί ομορφιάς ακυρώνουν σε σημαντικό βαθμό χαρακτήρες και ιδιότητες......Φαντάσου αρσενικό π.χ.rott, που αφήνει τον κριτή να τσεκάρει εάν έχει ....2 όρχεις....ή τα δόντια του....Εάν ωστόσο τα π.χ κυνηγιάρικα εξελίσσονταν σύμφωνα με το κυνήγι και πόσο αποτελεσματικά είναι σε αυτό (προσομοίωση εννοώ.....)κ.ο.κ. τότε σίγουρα τα θέματα υγείας θα είχαν μεγαλύτερη σημασία από π.χ.το χρώμα (π.χ. μαύρα presa canario δεν αναγνωρίζονται (ευτυχώς) από FCI ως dogo) ή το ποσοστό του λευκού.......και οι εκτροφείς θα προσανατόλιζαν τις επιλογές τους αντίστοιχα οργανισμοί όπως FCI χτυπάνε το ταμπούρλο......θέτουν τα standards, δεν είναι σίγουρα οι εκτροφείς το ζήτημα. 'Εχετε δει διαγωνισμούς bodybuilding????Άυτούς μου θυμίζουν.....
 


ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
Φαντάσου αρσενικό π.χ.rott, που αφήνει τον κριτή να τσεκάρει εάν έχει ....2 όρχεις....ή τα δόντια του...
πεστα χρυσόστομε

εδω αλλοι εχουν απαίτηση να αφήνει τον κτηνίατρο να τον εξετάζει

που καταντήσαμε
 


dimitris73

Well-Known Member
15 Μαρτίου 2010
419
0
Να σου είμαι ειλικρινής αντιλαμβάνομαι τελείως διαφορετικά τον κτηνίατρο (συμφωνείς ότι καλύτερα να είναι ένας?) από τους κριτές σε έναν διαγωνισμό. Εάν θεωρείς ατυχές το παράδειγμά μου μπορεί να έχεις δίκιο....μπορώ να σκεφτώ και είμαι σίγουρος και εσύ πολλά άλλα.
Μην απομονώνεις απλά μια φράση από μια άποψη :- ) διότι με βάζεις στον πειρασμό να σου πώ ότι δε με λένε Χρυσόστομο .....αλλά Δημήτρη χεχε

Προφανώς το ζήτημα δεν είναι Γερμανικοί ποιμενικοί που να ....δαγκώνουν! Σίγουρα να μπορούν να τρέξουν και άποψή μου είναι ότι εάν οι διαγωνισμοί είναι εργασίας (εάν δεν κάνω λάθος στην Ελλάδα δεν υπάρχουν...) και όχι εμφάνισης τότε τα σκυλιά θα είναι υγιέστερα.
Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου.
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
Δεν κατάλαβα πως από το Α αρσενικό και το Α θυληκό προκύπτει "αιμομιξία";

καλά
το αιμομιξία είναι σε εισαγωγικά γιατί είναι ξεκάθαρα ανθρώπινη και κυρίως ηθικού περιεχομενου λέξη

το αρχικό ζευγάρι μπορεί να είναι κοντινού βαθμού συγγένιας μπορεί και όχι -άλλωστε τι θα πεί αρχικό ζευγάρι???απλά το δεχτήκαμε σαν δεδομένο για να αναπτυχθεί ο συλλογισμός
Ας πούμε ότι είναι ο αρσενικός απο μιά άλλη αγέλη και δεν είναι καθόλου συγγενής με το θυληκό.οκ
ε σε 10 χρόνια κατα πάσα πιθανότητα το κυρίαρχο ζευγάρι θα είναι ή ετεροθαλλή αδέρφια ή θείος με ανηψιά κλπκλπ-
η ουσία είναι ότι όπως δομείται η αγέλη
και ανα τακτά διαστήματα όλα τα κουτάβια είναι αδέρφια
τα οποία μεγαλώνοντας θα πάρουν την θέση των Α -των γονιών τους δηλαδή
και πάλι όλα τα κουτάβια θα είναι αδέρφια
η περίπτωση να μην ζευγαρώνουν συγγενείς πρώτου βαθμού έγκειται σε εμφάνιση άλλης αγέλης/πολλάπλά ατυχήματα ώστε να οι εκάστοτε Α να μην δίνουν πολλές γέννες και άλλους παράγοντες που συμβαίνουν μεν αλλά όχι συχνότερα απο το inbreeding.

δεν είμαι και ειδικός αλλά πιστεύω τώρα να καταφερα να το εξηγήχω όπως πρέπει...
 


ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
ναι ηταν ατυχες το παραδειγμα σου

το σκυλι πρεπει να ειναι ισορροπημενο , να μην εχει ανασφάλειες και υπο την παρουσία του ιδιοκτητη του να επιτρεπει σε εναν αγνωστο ανθρωπο σε ενα αγνωστο περιβαλλον να το ακουμπάει

μεχρι εκει ομως

* τα δοντια πρεπει απλα να τα ελεγχει ο κριτης , οχι να αφηνει ( το ροττ ) να του ανοιγει το στομα
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Δε νομίζω κανένας κριτής (εκτός τους all arround ίσως) που κρίνει κατηγορία εργασίας να πάει να ανοίξει στόμα σκύλου ή να τσεκάρει τους όρχεις του :)
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
Πιστευω πως ειναι πολυ δυσκολες τετοιες συγκρισεις ...

Μια φυλη σκυλου δημιουργειται με μια πολυ αφυσικη διαδικασια οποτε το τι θα γινει μετα , στην πορεια της φυλης στο χρονο , θα απεχει εξισου απο τη ''φυση'' .

Αν εγω θελω να φτιαξω μια νεα φυλη , θα παρω εστω τεσσερα δειγματα υπαρχουσων φυλων και θα αρχισω τις μιξεις . Αυτα τα δειγματα θα ειναι σιγουρα τα αριστα των φυλων τους ? και ποιος το κρινει ? οι εκθεσεις κλπ ?

Ισως σημερα , με τα επιστημονικα εργαλεια διαγνωσης γεννετικων παθησεων, τα πραγματα να ειναι πιο ευκολα (ή ετσι να φαινονται τουλαχιστον) . Με τι εργαλεια ομως οι δημιουργοι φυλων των προηγουμενων αιωνων θα μπορουσαν να εξασφαλισουν πως ακομα και το κολοσσιαιας σημασιας foundation stock θα ηταν απαλλαγμενο απο ασθενειες ? Ενδεχομενως να μην ειχε και τοση μεγαλη σημασια , ειδικα σε φυλες συντροφιας (στη βαση οτι ,οχι πολυ παλιοτερα , ακομα και οι ανθρωποι ασθενουσαν απο αδιανοητες σημερα παθησεις ή ειχαν μικροτερο προσδοκιμο ζωης).

Ενδεχομενως δηλαδη καποιο ποσοστο ζημιας να εγινε στη γεννηση της καθε φυλης ...μετα ηρθε και το in breeding (αλλα και ο τροπος ζωης του συγχρονου σκυλου πχ παχυσαρκια ή ακομα και παγκοσμιοποιηση - οι φυλες πλεον απευθυνονται σε παγκοσμιο κοινο και δεν αφορουν πλεον συγκεκριμμενες περιοχες οπως παλιοτερα) ωστε να μεγενθυνει /μεταλλαξει τα οποια προβληματα.Οι δημιουργοι μιας φυλης φυσικα δεν θα μπορουσαν να προβλεψουν τη δημοφιλια μιας φυλης στη μοναδα του χρονου ...το λεω αυτο γιατι πιστευω πως καθε φυλη εχει συγκεκριμμενες αντοχες πολλαπλασιασμου πριν η ποιοτητα του νεου (υπεραριθμου προφανως με ''φυσικα κριτηρια'') πληθυσμου , αρχιζει να φθινει.
αυτά τα λάθη του παρελθόντος,,,φυλές απο 8 αρχικούς σκύλους ή και μόνο 2 υπάρχουν και μάλλον ήταν λάθος τελικά-έτσι μαθαίνει ο άνθρωπος δυστυχώς

Πάντως τώρα,και για όσους είναι αισιοδοξοι,ανατέλλει μιά νέα εποχή όπου η χαρτογράφηση του dna και η θετική αξιοποιηση των λαθών του παρελθόντος θα βελτιώσουν τις φυλές ...για να δούμε...εγώ δεν είμαι απο τους αισιόδοξους κυρίως επειδή το σύστημα καταρρέει γενικά και ταυτοχρόνως-τεςπα άλλο θέμα κι αυτό



Αυτά τα κάβαλιερ που τρέμαν σύγκορμα...γιατί δεν τα απάλασσαν απο το μαρτύριο τους? και εκείνα τα μπόξερ επίσης...
θεραπευονται ποτέ?
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
ναι ηταν ατυχες το παραδειγμα σου

το σκυλι πρεπει να ειναι ισορροπημενο , να μην εχει ανασφάλειες και υπο την παρουσία του ιδιοκτητη του να επιτρεπει σε εναν αγνωστο ανθρωπο σε ενα αγνωστο περιβαλλον να το ακουμπάει

μεχρι εκει ομως

* τα δοντια πρεπει απλα να τα ελεγχει ο κριτης , οχι να αφηνει ( το ροττ ) να του ανοιγει το στομα
Χαίρομαι που συμφωνούμε γιατί με έχει μπερδέψει πολύ αυτό το θέμα με τα ρότ...
κι εμένα του ασχέτου -αυτό που λές μου φαίνεται πολύ απλά λογικό για να είναι διαπραγματευσιμο...αρχηγού παρόντος...εντάξει δεν είπαμε και να του τα ζουλήξει ή να πάει απότομα και άξαφνα να του ανοίξει το στόμα-αλλά όχι και να θεωρούμε νορμάλ να αγριευει ο σκύλος επειδή πάει ξένος (με σωστό τρόπο) να τον αγγίξει σε μιά κατάσταση ρουτίνας όπως ο κτηνίατρος και οι εκθέσεις...
 


ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
Δε νομίζω κανένας κριτής (εκτός τους all arround ίσως) που κρίνει κατηγορία εργασίας να πάει να ανοίξει στόμα σκύλου ή να τσεκάρει τους όρχεις του :)
εκτος του οτι ΕΠΙΒΑΛΕΤΕ ο ελεγχος ορχεων σε ΟΛΑ τα αρσενικα σε ΟΛΕΣ τις κατηγοριες , μην εισαι και τοσο σιγουρος για το αν υπάρχουν αρκετοι κριτες οι οποιοι θεωρουν ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ οτι θα ανοιξουν το στομα στον ποιμενικο καυκασου για να δουν τα δοντια του σκυλου μονοι τους

και ΣΥΝΗΘΩΣ ειναι αυτοι που κρινουν τα Crufts ( σε συνεχεια αλλου θεματος )
 


dimitris73

Well-Known Member
15 Μαρτίου 2010
419
0
ναι ηταν ατυχες το παραδειγμα σου

το σκυλι πρεπει να ειναι ισορροπημενο , να μην εχει ανασφάλειες και υπο την παρουσία του ιδιοκτητη του να επιτρεπει σε εναν αγνωστο ανθρωπο σε ενα αγνωστο περιβαλλον να το ακουμπάει

μεχρι εκει ομως

* τα δοντια πρεπει απλα να τα ελεγχει ο κριτης , οχι να αφηνει ( το ροττ ) να του ανοιγει το στομα
Δε διαφωνώ σε τίποτα από ότι γράφεις ότι πρέπει.....
Κρίμα που από την άποψή μου το μόνο άξιο σχολιασμού - ειρωνίας ήταν το πχ με το rott το οποίο μάλιστα είναι γραμμένο και με εμφανή τρόπο υπερβολής.
Επί της ουσίας έχεις κάποιο σχόλιο?
Και ναι είναι αγενής ο τρόπος που σχολίασες. Και η ευγένεια ή η αγένεια είναι θέμα επιλογής, όχι ατυχίας όπως του πχ μου.