Αιμομιξια,Εκτροφεας,κ.α


omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Η ονομασια εκτροφεας κανει και εδω ακομη μερικους ανθρωπους καχυποπτους (σε προηγουμενα θεματα ειδαμε πολλους να εχουν αποριες αλλα τις διατυπωνουν λαθος οπως και εγω πολλες φορες,το προβλημα ειναι οτι ορισμενοι ειναι τοσο πικραμενοι με τους εκτροφεις και εκδηλωνουν την πικραδα με επιθετικοτητα).

Και μαλλον εν μερη εχουν δικιο να ειναι πικραμενοι διοτι ορισμενοι κανουν μπιζνες,οχι ολοι,οι περισσοτεροι το εχουν σαν χομπυ(ακομη).

Καλος εκτροφεας δεν σημαινει εκθεσεις,για τον λογο οτι ενας Τσαμπιον σκυλος δεν σημαινει οτι βγαζει και καλα κουταβια(τα κουταβια πρεπει να δοξαστουν σε εκθεσεις και αυτο κανει τον εκτροφεα επιτυχιμενο,οχι οι γονεις,που μπορει να εχει αγορασει).
Τα ζωα του πρεπει ενας εκτροφεας να τα διαλεξει μονος του και οχι απο καποιο κριτη εκθεσεις.
Ομως πρεπει να ειναι κατα την ΓΝΩΜΗ του (του εκτροφεα) αριστα σκυλια, αν το αποτελεσμα τον δικαιωσει(τα κουταβια σε εκθεσεις με τιτλους) τοτε ειναι επιτυχιμενος, (οποτε παραμυθια οι εκθεσεις για εκτροφεις, εχουν μονο σκοπο το Image του εκτροφεα στην πιατσα, εκτος και αν παει τα κουταβια του).

Η δυναμη ενος εκτροφειου ειναι οι σκυλες,πρεπει να ειναι απο αυτες 100% ικανοποιημενος αν νομιζει οτι ειναι μετριες τοτε ειναι λαθος να τις ζευγαρωσει,διοτι παιζονται πολλα και το ρισκο ειναι ρισκο.
Πολυ πιστευουν το να ζευγαρωσεις 2 πρωταθλητες θα σου δωσει πρωταθλητες,αυτα ειναι κοκολορες για να μην χρησιμοποιησω αλλο λεξιλογιο.
Οπως και το οτι ο αρσενικος επηρεαζει περισσοτερο με το DNA του,κοκολορες και αυτο,ειναι 50-50 παιζουν και τα 2 το ρολο τους.

Ειναι καλο επισης να ζευγαρωνει καποιος σκυλους με τα ιδια προτερηματα αλλα ποτε με τα ιδια ελλατωματα,οπως και το οτι π.χ. το ενα εχει μικρο κεφαλι το αλλο μεγαλο στο τελος αρμονιζεται,οχι ουτε αυτο γινεται,γινεται ομως το οτι ενας γνωστος μεγαλοσωμος σκυλος και μεγαλους προγονους ειναι πολυ πιθανο να δωσει μεγαλα σκυλια.
Εγω, o Malcolm B. Willis και η Roswita Hirsch Reiter

Συνεχιζεται..
 


omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Λοιπον αιμομιξια υπαρχει 2 ειδων, εδω την λεμε αιμομιξια και αιμομιξια Α (στα Γερμανικα Inzucht, και Inzest zucht).

Αιμομιξια ειναι το ζευγαρωμα σκυλων τα οποια συγγενευουν περισσοτερο απο οτι ο μεσος ορος τις ρατσας απο την οποια προερχονται,δηλαδη απο ολον το πλυθυσμο τις ρατσας,οι αμερικανοι παλι την αντιλαμβανονται διαφορετικα.

Στην Ευρωπη ειμαστε ας μιλησουμε γι αυτη,η αιμομιξια αυξανει την πιθανοτητα να ειναι ενα εστω γονιδιο του πατερα ολοιδιο με της μητερας, αυτα τα 2 γονιδια μπορουνε να πανε πολυ πισω και σε ισως περισσοτερους απο εναν προγονους.

Το επιθυμητο αποτελεμα της αιμομιξια ειναι η καθαροαιμια (ομοζυγωτικα).
Αλλα επειδη πολλα οχι επιθυμητα γονιδια αντεχουν στον χρονο,υπαρχει το ρισκο να διπλασιαστουν τα προβληματα (ειτε χαρακτηρα,η υγειας απο τους προγονους).

Αλλα δεν τα παραγει η αιμομιξια απλα τα βγαζει στην επιφανεια,και εδω υπαρχει το προβλημα και η ερωτηση ειναι αξιζει το ρισκο για αγνωστο αποτελεσμα?

Η πιο εξτρεμ αιμομιξια ειναι η Α γονεις,αδερφια, ξαδερφια, παραδερφια, κ.τ.λ τα ιδια με πιο πανω μονο που εκει ειναι ακομη μεγαλυτερο το ρισκο.
Διοτι χανεται οι ποικιλια των προγονων,δεν ειναι δυνατον λενε να εχουν τα κουταβια μονο 2 παππουδες,συν του οτι αυξανονται οι πιθανοτητες κληρονομικων παθησεων (Πανεπιστημιο του Μποχουμ).
Και πηρανε 619 σκυλια απο 12 ρατσες μεταξυ αυτων τα Γ.Π με 21.000 γεννησεις τον χρονο, τα Σαρ πει με 60 κουταβια και 3 παλιες Ασιατικες Ρατσες (αρε Λιακο μονο ποτε θα πεθανεις δεν ξερεις) και το αποτελεσμα εδειξε οτι το 67% τον γονιδιων (ομοζυγωτικα) σε ολες της ρατσες ηταν ιδιο υπηρχαν και σκαμπανεβασματα μεταξυ των σκυλων αλλα ο μεσως ορος ηταν αυτος.

Αλλα στα Ασιατικα η αλλαγη του ενος γονιδιου απο σκυλο σε σκυλο και το ποσο επηρεαζε το σκυλο ηταν διαφορετικο,στα Γ.Π ενα γονιδιο επηρεαζε ολο το σκυλο,αυτο ηταν κατι που οι Γερμανοι εκτροφεις δεν ειχαν λαβει ποτε υποψιν, το πως μπορει στην διαρκεια να επηρεασουν τα γονιδια.

Συμπερασμα των επιστημονων χρειαζονται οι ρατσες φρεκο αιμα και για αυτο πρεπει να γινουν μη αιμομικτικες διασταυρωσεις, με σκυλους απο το εξωτερικο.
 


nikoscar

Guest Star
Staff member
9 Ιουνίου 2006
2.178
1.000.000.018
ATHENS
το χω διαβασει τεσσερις φορες μεχρι τωρα.ιδρωσα!

δεν ξεκινας και συ να βαζεις καμια παραγραφο?
 


kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Kι εγώ ομολογώ οτι δεν καταφερα να σε παρακολουθήσω (δε μου φταίγανε οι παραγραφοι)..... και μπορεί απο εκτροφή να μην ξέρω, ξέρω όμως από γενετική!:)
 


omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Αφομοιωνεται καλυτερα:D:D:D(οχι συγγνωμη φιλε εχεις δικιο αλλα τωρα δεν μπορω να κανω τιποτα)
 


George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Μπορεί να γίνει μεγάλη ανάλυση γύρω απο τη κληρονομικότητα και τη μεταφορά γενετικού υλικού, είτε μέσω ανοιχτών είτε μέσω κλειστών ζευγαρωμάτων (ενδογαμία & γραμμική αναπαραγωγή).

Η καθαροαιμία δεν έχει να κάνει απαραίτητα με ομοζυγωτία και αρκετά χαρακτηριστικά επιθυμητά ή μη, μπορούν να μεταφερθούν απο κυρίαρχα γονίδια ακόμα και όταν υπάρχει ετεροζυγωτία.

Πάλι όμως μπλέκει το θέμα.

Θα σταθώ σε ένα σημείο που διαφωνούμε. Ο εκτροφέας που δεν έχει εξωτερική άποψη για την εκτροφή του αργά ή γρήγορα θα οδηγηθεί σε αποκλίσεις. Ονομάζεται kennel blindness δηλαδή τυφλωση του εκτροφέα. Μαθαίνει το μάτι να δέχεται αποκλίσεις και να τις θεωρεί αδιάφορες.

Οι εκθέσεις και οι αξιολογήσεις είναι ενα εργαλείο. Όχι πάντα 100% αξιόπιστο, ούτε αν έχουμε μόνο μια - δύο αξιολογήσεις. Πολλές αξιολογήσεις βοηθούν να βγάλουμε πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα. Η πιο απλή εξήγηση είναι ότι το πρότυπο τη φυλής μπορεί να είναι ένα αλλά οι ερμηνείες που δίνει ο καθένας απο εμάς μπορεί να είναι διαφορετική. .

Δεν έχει να κάνει απαραίτητα με πρωταθλητισμό.
 


omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Οι εκθεσεις δεν μιλανε ουτε για ταμπεραμεντο,ουτε για υγεια,ουτε για κληρονομικοτητα,επειτα με αγορασμενο σκυλο τι να πουν τα κυπελα για τον εκτροφεα?
Αν τα κουταβια του πανε σε εκθεσεις και παρουν τιτλους τοτε ειναι επιτυχυμενος τουλαχιστο μορφολογικα.
Τα υπολοιπα τα λενε οι νεοι ιδιοκτητες.
 


Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Ηλία, αν προσπαθήσεις να αναλύσεις το θέμα των επιλογών εκτροφής (αιμομιξία το λες εσύ), μάλλον μόνο να μπερδέψεις μπορείς. Κι αυτό γιατί προϋποθέτει προηγούμενες γνώσεις και πολύ σωστά το τοποθέτησε ο George K., πράγμα που κάνει την κατανόηση ακόμα πιο πολύπλοκη. Κάντα λίγο πιο απλά στο μυαλό σου και σταμάτα να βλέπεις ανεμόμυλους για γίγαντες.

Κλειστή εκτροφή - Γραμμική εκτροφή – Ανοιχτή εκτροφή

1. Κλειστή εκτροφή
Κλειστή εκτροφή ονομάζεται η εκτροφική διαδικασία η οποία έχει βασιστεί σε συγγενικά αίματα και στην οποία συναντάμε στον γενεαλογικό χάρτη έναν πρόγονο τουλάχιστον μία φορά στην πλευρά του κάθε γεννήτορα ενός σκύλου.
Κλειστή εκτροφή ονομάζεται λοιπόν η εκτροφή η οποία γίνεται μεταξύ συγγενικών προσώπων και περιορίζεται στις έξι (6) πρώτες γενεές του σκύλου.

α. Κλειστή εκτροφή α’ βαθμού (ενδογαμία):
ονομάζεται το ζευγάρωμα μεταξύ σκύλων με πρώτο βαθμό συγγένειας, δηλαδή μεταξύ γεννήτορα και απογόνου ή μεταξύ αδελφών που έχουν ίδιους και τους δύο γεννήτορες. Η κλειστή εκτροφή α’ βαθμού μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα μόνον όταν και οι δύο γεννήτορες φέρουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά (μορφολογικά, συμπεριφοράς και υγείας) με τρόπο που μεταδίδεται στο ακέραιο γεννετικά (σημ.: υπεραπλούστευση - ομοζυγώτες και κυρίαρχα γονίδια).

β. Κλειστή εκτροφή β’ βαθμού:
ονομάζεται το ζευγάρωμα μεταξύ σκύλων με δεύτερο και τρίτο βαθμό συγγένειας είτε σε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, δηλαδή μεταξύ ετεροθαλή αδέλφια, εξαδέλφων, παππού και εγγονής, γιαγίας και εγγονού, θείου και ανιψιάς, θείας και ανιψιού κ.ο.κ.

γ. Κλειστή εκτροφή γ’ βαθμού:
ονομάζεται το ζευγάρωμα μεταξύ σκύλων με τέταρτο έως έκτο βαθμο συγγένειας.

2. Γραμμική εκτροφή
Γραμμική εκτροφή ονομάζεται η εκτροφή μεταξύ σκύλων με εξασθενημένη συγγένεια. Οι σκύλοι στην περίπτωση αυτή επιλέγονται για να ισχυροποιήσουν επιθυμητά χαρακτηριστικά τα οποία υπάρχουν στους εστιασμένους προγόνους.

2. Ανοιχτή (διασταυρωμένη) εκτροφή
Ανοιχτή εκτροφή ονομάζεται το ζευγάρωμα σκύλων οι οποίοι δεν έχουν καμία απολύτως συγγένεια μεταξύ τους.

Ο δείκτης κλειστής εκτροφής υπολογίζεται μέσα από μια μάλλον λίγο πιο πολύπλοκη διαδικασία και θα επανέλθουμε σε αυτό σε κάποια άλλη στιγμή. Σε γενικές και υπεραπλουστευμένες γραμμές ισχύει πως ο κάθε γεννήτορας επηρεάζει την γέννα άμεσα κατά 25% (άρα ο κάθε γονέας κατά 12,5%, ο κάθε παππούς ή γιαγιά κατά 6,25%, ο κάθε προπάππους κατά 3,125% κ.ο.κ.)
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Promithea

Η διαφορά κλειστής εκτροφής Γ βαθμού με την γραμμική ? (από την στιγμή που εξετάζουμε pedigree 6 γεννεών φυσικά πρέπει να ονομάσουμε -αν είναι αυτό απαραίτητο- κλειστή β' την 2ου βαθμού συγγένεια και κλειστή γ' την 3ου, και με 4-6 είναι linebreeding, οχι ? )

Δεν μπερδεύω τον βαθμό με την συγγένεια (για να σε προλάβω) αλλά για σκέψου ένα pedigree 6 γεννεών με linebreeding χωρίς να υπάρχει συγγένεια έστω και 6ου βαθμού (ποιός είναι αυτός?)
 


Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Η λογική λέει πως σαν εκτροφέας οφείλεις να ξέρεις και τι γίνεται πιο πίσω απ' τις έξι γενεές.

Αν λοιπόν έχεις ας πούμε τον Doc von der Teufelsbruecke στην πλευρά του πατέρα στην 3η γενεά και απ'την πλευρά της μητέρας στην 7η γενεά. Η εκτροφή είναι γραμμική (7ος βαθμός συγγένειας στους γεννήτορες).

Αν τώρα έχεις τον Doc von der Teufelsbruecke στην πλευρά του πατέρα στην 2η (παππούς) γενεά και απ'την πλευρά της μητέρας στην 6η γενεά. Η εκτροφή είναι κλειστή γ' βαθμού (5ος βαθμός συγγένειας στους γεννήτορες).
 




Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Ξέρω πως είναι μάλλον αδύνατο... σίγουρα θυμάσαι πως κάπου υπήρχε ο τάδε... αλλά σε ποια γενιά ακριβώς και που...?
Σήμερα ευτυχώς υπάρχουν και ηλεκτρονικά βοηθήματα όπως λογισμικά με βάσεις δεδομένων που λύνουν τα χέρια (και τα μυαλά)!
 


Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Σήμερα ευτυχώς υπάρχουν και ηλεκτρονικά βοηθήματα όπως λογισμικά με βάσεις δεδομένων που λύνουν τα χέρια (και τα μυαλά)!
Υπάρχουν και άλλα βοηθήματα όπως το "DNA profile". Στο Βέλγιο ήδη υποχρεωτικό για τους γονείς και ένα από τα κουτάβια και ο όμιλος προβλέπει ότι σε 1-2 χρόνια θα γίνει υποχρεωτικό για όλα τα κουτάβια.
 


omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Καλα ολα αυτα αλλα για τα ρισκα παλι τιποτα,θα πειτε παλι ισως οτι ισοπεδωνω,αλλα για ποιον λογο θα πρεπει να αφησω εξω τους κιδυνους που κρυβουν οι τυχον μεθοδοι ζευγαρωματος.
Γραμμικη εκτροφη απο την δικη μου οπτικη γωνια.
Ειναι ουσιαστικα μια πιο ελαφρας μορφης αιμομιξια η οποια κρυβει λιγοτερα ρισκα,αργει ομως να φερει αποτελεσμα κληρονομικων προτερηματων.
Εδω μιλαμε κυριως για ζευγαρωμα μεταξυ π.χ παππου και εγγονης η μεταξυ εξαδελφων.
Δηλαδη φαινεται στις 3 πρωτες γενεες ενας συγγενης 2 φορες το λιγοτερο.
Επισης γραμμικη οναμαζεται και οταν ενας συγγενης εμφανιζεται 5 φορες σε ενα πετιγκρι 4 γενεων.
 


George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Η ιστορία είναι γεμάτη πρωταθλητές, λίγοι όμως μπαίνουν το πάνθεο των σπουδαίων γεννητόρων.

Η εξήγηση είναι τόσο απλή όσο και σύνθετη. Αναγνωρίζεις τους απογόνους τους με τη πρώτη ματιά. Ξέρεις ότι το Χ χαρακτηριστικό, είναι από τον συγκεκριμένο γεννήτορα. Φυσικά, αυτά δεν έρχονται μόνα τους. Πάντα μαζί με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά θα πάρεις και ανεπιθύμητα. Ο Α γεννήτορας κληροδοτεί υπέροχα κεφάλια και σώμα αλλά και προδιάθεση για καρδιομυοπάθειες, ο Β υπέροχο κεφάλι αλλά ατέλειες σε άλλα σημεία του σώματος, ο Γ δεν είχε ταμπεραμέντο αλλά μορφολογικά ήταν άψογος κ.λ.π.

Παρότι είναι εφικτό να πάρεις καλά αποτελέσματα σε ανοικτά ζευγαρώματα, μακροπρόθεσμα δε μπορείς να ακολουθήσεις διαρκώς αυτή τη τακτική, η τύχη δεν θα χαμογελάει διαρκώς. Αργά ή γρήγορα κάποια χαρακτηριστικά θα ξεφύγουν. Είναι αναγκαίο να υπάρχουν συνδυασμοί γραμμών και μια λογική ακολουθία στα ζευγαρώματα. Είναι κατά τη γνώμη μου αναγκαίο, να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από πριν τα πιθανά αδύνατα σημεία των μελλοντικών μας κουταβιών, ακόμα και να έχουμε σκεφτεί τον επόμενο συνδυασμό που θα μπορέσει να βελτιώσει τις ατέλειες. Φυσικά δεν είναι πάντα εφικτό. Η τύχη (ας ονομάσουμε έτσι τον απρόβλεπτο παράγοντα στον συνδυασμό των γονιδίων) παίζει το δικό της ρόλο. Επαναλαμβανόμενα ζευγαρώματα με τους ίδιους γονείς δεν έδωσαν τα ίδια αποτελέσματα με τη προηγούμενη φορά.

Η εξήγηση βρίσκεται σε μια μέθοδο που διατυπώθηκε τη δεκαετία του 60 από τον Lloyd C. Brackett και έμεινε γνωστή ως Brackett formula. Ο Brackett, οπαδός της ελεγχόμενης ενδογαμίας στην αναπαραγωγή διατύπωσε τη θεωρία του, ως εξήγηση για τις συνεχόμενες επιτυχίες του και την ικανότητα του να αναδεικνύει πρωταθλητές (πάνω από 30). Συνοπτικά, εστίαζε την προσοχή του στους γεννήτορες που εμφάνιζαν τα επιθυμητά γι αυτόν στοιχεία ως εξής: ο πατέρας του επιβήτορα να είναι ο παππούς της θηλυκής. Εξετάζοντας τα pedigree τριών γενεών πολλών γνωστών σκύλων θα δούμε ότι σε αρκετές παραλλαγές ή με αντιστροφή η μέθοδος αποδεικνύεται επιτυχημένη.


Τα χαρακτηριστικά, επιθυμητά και μη εξετάζονται ανα πεδίο:



Χρώμα/ Κατάταξη/ Ποιότητα
Μπλε/ 1η θέση/ Ιδανικό σύμφωνα με το πρότυπο
Μαύρο/ 2η θέση/ Λιγότερο ιδανικό σύμφωνα με το πρότυπο
Κόκκινο/ 3η θέση/ Λάθος σύμφωνα με το πρότυπο
Γκρι/ 4η θέση/ Λάθος σύμφωνα με το πρότυπο

Συνοπτικά, θα πρέπει να εξετάζουμε τις εξής παραμέτρους:
  1. Μεταδίδουν οι γεννήτορες το χαρακτηριστικό;
  2. Πόσοι πρόγονοι μεταδίδουν το χαρακτηριστικό;
  3. Υπάρχουν καλοί γεννήτορες και στις δύο πλευρές του pedigree;
  4. Παρατηρήθηκαν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά στα υπόλοιπα κουτάβια – αδέρφια του επιβήτορα ή της θηλυκιάς;
  5. Ποια είναι η κληρονομικότητα του χαρακτηριστικού /ών που ζητείται;
  6. Θα χρησιμοποιηθεί ενδογαμία ή γραμμική αναπαραγωγή;
  7. Υπάρχει ένδειξη μεταξύ των προγόνων για χαρακτηριστικά απρόβλεπτα – έκπληξη;
Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι ο εκτροφέας γνωρίζει πολύ καλά κάθε πρόγονο στο pedigree, για τουλάχιστον πέντε γενιές και μπορεί να αναγνωρίσει τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους. Παράλληλα, δεν μπορούμε να αναπαράγουμε διαρκώς τα ίδια σκυλιά. Χρειάζεται να εμπλουτίζουμε το γενετικό υλικό, αλλιώς πάλι θα έχουμε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.


Η γραμμή φυσικά δεν αποτελείται μόνο απο ένα σκύλο, αλλά απο συνδυασμό απογόνων. Σε κάθε γέννα όλα τα κουτάβια παίρνουν γονίδια και απο τους δύο γονείς αλλά ποτέ δε γνωρίζουμε με ποιο ακριβή συνδυασμό. Έτσι δυο αδέρφια απο τους ίδιους γονείς, σε ίδια ή διαφορετική γέννα, μπορεί με τη σειρά τους να εμφανίσουν άρα και να μεταφέρουν διαφορετικά ή και κάποια κοινά χαρακτηριστικά.

Αναφερόμαστε πιο συχνά στα αρσενικά γιατί θα έχουν πιο πολλά ζευγαρώματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους απο ένα θηλυκό που θα κάνει 2-4 γέννες. Αυτό δε σημαίνει ότι το θηλυκό υπολείπεται σε αξία και προσοχή κατά την επιλογή μας, το αντίθετο. Δεν πρέπει να υποτιμάται η αξία του θηλυκού.

Για να είμαστε ακόμη πιο ακριβείς, δεν θα έπρεπε να μιλάμε για αίματα όπως άναφέρεται συχνά, αφού γνωρίζουμε πλέον ότι τα γονίδια είναι αυτά που μεταφέρουν τα χαρακτηριστικά. Συχνά βέβαια ένας καλός επιβήτορας χρησιμοποιείται συχνότερα στη κοντινή γεωγραφική περιοχή για ευνόητους λόγους, άρα τείνει να επηρεάσει σε μεγαλύτερο βαθμό την ευρύτερη περιοχή. Η χώρα μπορεί να είναι ενδεικτική αλλά κατά τη γνώμη μου δεν είναι ακριβής σαν ερμηνεία, αφού μιλάμε για γενεαλογικά δέντρα και μεταφερόμενα χαρακτηριστικά.
 


omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Εκτροφη μεταξυ αγνωστων(Εξωδιασταυρωση)
Ειναι η εκτροφη μεταξυ σκυλων οι οποιοι δεν εχουν κανενα συγγενη στις 5 πρωτες γενεες του πετιγκρι,αυτες οι εκτροφες ειναι εκπληξη και θεμα τυχης,οπως και το οτι δεν εχουν πολλα κοινα γονιδια να δωσουν στα κουταβια τους.
Δηλαδη μπορουν να βγουν πολυ καλα σκυλια,χωρις αυτο να ομως σημαινει οτι θα εχει και καλους απογονους(μπορει και να εχει).
Πολλοι εκτροφεις πιστευουν ομως οτι αυτα τα κουταβια ειναι πιο υγιει,γιατι ειναι ξενα μεταξυ τους αιματα.
Αυτο ομως ισχυει μονο οταν εξασθενημενα μεν υπαρχοντα δε,λαθος γονιδια,δεν εμφανιζονται στα κουταβια τους.
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
George K ουσιαστικά την μέθοδο Brackett (αν και η αποτύπωσή της στο χαρτί φαίνεται αστεία εφαρμόζουν άτυπα οι περισσότεροι, όσο πιο πετυχημένοι εκτροφείς (εκτροφικά τονίζω) τόσο πιο κοντά στο μοντέλο αυτό βρίσκονται - με εξαιρέσεις φυσικά. Λόγος είναι όχι ο φαινότυπος μίας γενιάς, αλλά η μετέπειτα σταθερότητα μετάδοσης χαρακτηριστικών, επίτευξη τύπου κλπ κλπ ... Επίσης (πιο extreme) ο επιβήτορας αδερφός της μάνας της θηλυκιάς, θείος δλδ

Θεωρητικά ασφαλής μέθοδος, πρακτικά επικίνδυνη, χρειάζεται συχνά ανοίγματα και αρκετή τύχη, (απλά από άλλη οπτική) :)

Αυτά είναι inbreeding καθαρά φυσικά.

Promitheas, έχεις δίκιο. Δύσκολα (ίσως λόγω εποχής) εφαρμόζονται τέτοιες γραμμικές, κυρίως στις εμπορικές φυλές σαν την δική μας. ΣΥΝΗΘΩΣ και πρακτικά ένα 4-4 , 4-5 θεωρείται αρκετά ανοιχτό, γραμμική ...

... λογισμικό στην φυλή μου δεν έχω ακούσει να χρησιμοποιείται, θεωρώ ότι είναι και πολύ ξενέρωτο να το πώ απλά :) δεν ξέρω αν εφαρμόζουν κάποιοι Σκανδιναβοί ... γνωρίζω όμως ανθρώπους που οι πληροφορίες που έχουν στο κεφάλι τους δεν χωράνε σε σκληρούς δίσκους, και η αίσθηση του ζώου που έχουν είναι μαγική, είναι ο λόγος που κάποιος (εγώ τουλάχιστον) μαγνητίζεται από την εκτροφή και τους ανθρώπους αυτούς ...

Eκτροφή μεταξύ αγνώστων σκύλων δεν μπορεί να εφαρμοστεί παραπάνω από 3 γεννιές, ακόμα και εσκεμμένα ίσως 4 ... αυτό για το rottweiler φαντάζομαι θα υπάρχουν και πολύ χειρότερα. Οποιος το κάνει με μόνο κριτήριο να κάνει εξωδιασταυρώσεις είναι χειρότερα ασόβαρος από αυτόν που κάνει συνεχώς inbreeding, γιατί αφαιρεί γεννήτορες (δεκάδες - εκατοντάδες) με κριτήριο αυτό, και πρακτικά πάλι δεν θα μπορέσει μα καταφερει τίποτα. Για να μιλάμε και πρακτικά ;)
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Ξέρω πως είναι μάλλον αδύνατο... σίγουρα θυμάσαι πως κάπου υπήρχε ο τάδε... αλλά σε ποια γενιά ακριβώς και που...?
Σήμερα ευτυχώς υπάρχουν και ηλεκτρονικά βοηθήματα όπως λογισμικά με βάσεις δεδομένων που λύνουν τα χέρια (και τα μυαλά)!
Οχι το οκ πήγαινε στο ότι εσύ μιλούσες για πέραν των 6 γεννεών εγώ για 6 επειδή είχες μιλήσει για 6 στην αρχή ... Με παραπάνω από 6 γίνεται - οκ :)
 


Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
@ GeorgeK
Μπράβο για την προσπάθεια να ποστάρεις τo θεώρημα του Μπράκετ με τρόπο που να γίνεται εύκολα κατανοητός.


@denis
Αφού ξέρεις πως Dogbase λέγεται το εργαλείο που διατίθεται και μέσω ADRK κι ενημερώνεται ετησίως.


@omarock
Ξαναδιάβασε στην σχετική ανάρτηση τι είναι κλειστή, τι γραμμική και τι ανοιχτή εκτροφή (εξωδιασταύρωση).
(Αναρωτιέμαι γιατί το παλεύω ακόμα)