Τα νέα για την θανατηφόρα επίθεση σκύλου στο μόλις λίγων μηνών βρέφος, στα Γλυκά Νερά έχει σοκάρει όλο τον κόσμο.
Η είδηση ότι σκύλος σκότωσε βρέφος 3 μηνών προκαλεί σίγουρα σοκ, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη επίθεση σκύλου σε άνθρωπο. Ο εν λόγο σκύλος άνηκε στην οικογένεια και ζούσε μαζί τους στο διαμέρισμα. Η οικογένεια έχει άλλα τρία παιδάκια και κάποιο άλλο περιστατικό με τον σκύλο δεν είχαν, από όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά.
Ενώ, φυσικά, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση, η τρομακτική επίθεση εγείρει πολλές ερωτήσεις. Υπάρχουν σκυλιά που δεν είναι κατάλληλα για κατοικίδια ζώα; Πρέπει να απαγορευθούν ορισμένες φυλές; Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε περαιτέρω περιπτώσεις όπως αυτή;
Το πρόβλημα των δυναμικών φυλών
Ο σκύλος στην συγκεκριμένη περίπτωση ανήκει στην φυλή Ρότβαϊλερ. Δεν το αναφέραμε πρώτο-πρώτο διότι δεν παίζει τόσο ρόλο. Με σκύλους από την ίδια φυλή είχαμε και άλλα τραγικά περιστατικά στην χώρα μας, μα αυτό δεν είναι το σημαντικότερο στοιχείο. Σε άλλες χώρες, διαφορετικές φυλές ή τύποι σκύλων κατέχουν αυτά τα θλιβερά πρωτεία. Τα πιο γνωστά και δυσφημισμένα είναι τα Pit Bulls. Στην λίστα των θανατηφόρων επιθέσεων θα βρούμε όμως και Γερμανικά Ποιμενικά, Λάμπραντορ, σκυλιά μη καθαρόαιμα, κ.α.
Πιο πρόσφατο περιστατικό αυτό με το Χάσκι μιας οικογένειας να σκοτώνει βρέφος ενώ αυτό κοιμόταν. Έχουμε δει ακόμα και θανατηφόρες επιθέσεις μικρόσωμων σκύλων σε ανθρώπους. Όπως αυτή την επίθεση, όπου μια αγέλη μικρόσωμων σκύλων επιτέθηκε και σκότωσε μια γυναίκα στην Οκλαχόμα.
Οι θανατηφόρες επιθέσεις σκύλων δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Ακόμα πιο σπάνια και ευτυχώς, είναι η είδηση “Σκύλος σκότωσε βρέφος”, μα η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος απέναντι σε ένα τέτοιο άκουσμα. Κάτι πρέπει να κάνουμε διαφορετικά…
Κατηγορώντας ένα σκυλί εξαιτίας των γονιδίων του παραβλέπεισ το ρόλο της ανατροφής και της περίστασης και ρίχνεισ άλλου το βάρος της ευθύνης. πιθανόν, εκεί που δεν πρέπει…
Μεγαλύτερο το σκυλί μεγαλύτερο το πρόβλημα
Η αλήθεια είναι πως ένα μεγαλύτερο και δυνατότερο σκυλί είναι και ευκολότερο να προκαλέσει σοβαρή ζημιά ή και θάνατο αν φτάσει στο σημείο να επιτεθεί. Δυναμικά σκυλιά όπως τα Pit Bulls, τα Rottweilers, τα Tosa, τα Fila, τα Bullmastiff και άλλα έχουν εκτραφεί για δυνατό δάγκωμα, για να μπορούν να παλεύουν με πολύ δυνατότερα ζώα. Επίσης, για να έχουν γρήγορες και απότομες αντιδράσεις.
Ωστόσο, αποτελεί υπέρ απλούστευση να χαρακτηρίζουμε μια ολόκληρη φυλή “επικίνδυνη” (διαβάστε εδώ για τις πιο επικίνδυνες φυλές). Σε κάθε περιστατικό όπως το πρόσφατο, πολλοί παράγοντες οδηγούν στην επίθεση και ακόμη περισσότεροι παράγοντες οδηγούν στο “Σκύλος σκότωσε βρέφος”, την κατάληξη. Για αυτό τον λόγο, οι περισσότεροι που γνωρίζουν τους σκύλους σαν ζώα και συμπεριφορά, ζητούν μια προσέγγιση τύπου “την πράξη και όχι την φυλή” (the deed, not the breed). Κατηγορώντας ένα σκυλί εξαιτίας των γονιδίων του παραβλέπεις το ρόλο της ανατροφής, της διαχείρισης και της περίστασης και ρίχνεις αλλού το βάρος της ευθύνης. Πιθανόν, εκεί που δεν πρέπει…
Η πραγματικότητα είναι ότι κάθε φυλή μπορεί να οδηγηθεί σε μια επίθεση.
Ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης
Σε όλα τα μέσα και τον περισσότερο καιρό βλέπουμε τα σκυλιά να παρουσιάζονται σαν οι “τετράποδοι άγγελοι επί γης”, τα “σκυλομωρά” μας, οι πάντα πιστοί μας φίλοι, ικανοί μόνο για καλό, που μας δίνουν και χρειάζονται μόνο αγάπη…
Μετατρέπουμε ένα ζώο σε μια ιδεατή ανθρώπινη ύπαρξη που τείνει προς το Θείο, μια εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού μας, της ύπαρξης μας και προσπαθούμε να ανελιχθούμε ηθικά και κοινωνικά «πατρονάροντας» το και «κανακεύοντας» το.
Ξεχνούμε πως ο σκύλος είναι ένα θηλαστικό, ένα ζώο. Πως ο σκύλος είναι περισσότερο ένα «φυσικό» πλάσμα και όχι ηθικό (ο σκύλος είναι σκύλος).
Πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο βλέπουμε πως οι άνθρωποι είχαν μια άλλη αντιμετώπιση απέναντι στα ζώα και τον σκύλο. Όχι ιδανική σχέση και αντιμετώπιση (πολύ μακρυά από αυτό) μα δούλευαν με τα ζώα και με ζώα. Ήταν πιο κοντά στην φύση και ήταν ικανότεροι στο να “διαβάζουν” τα ζώα. Γνώριζαν να διατηρούν κάποια σωστά όρια και να αποφεύγουν περιστατικά τύπου “σκύλος σκότωσε βρέφος”. Σήμερα έχουμε απομακρυνθεί προς την αντίθετη, όπως διακρίνω, κατεύθυνση. Έχουμε ξεχάσει πως έχουμε να κάνουμε με ζώα και πρέπει να τα αναγνωρίσουμε και να τα σεβαστούμε ως ζώα.
Οι άνθρωποι που είναι λιγότερο έμπειροι στην συμβίωση, στην συνεργασία, την εκπαίδευση και τη διαχείριση των σκύλων από τους προγόνους τους, θέλουν και έχουν σκυλιά που εκτρέφονται περισσότερο για την εμφάνιση και λιγότερο για το σωστό ταμπεραμέντο και χαρακτήρα.
Η αξία και η σημασία του ταμπεραμέντου
Για χιλιάδες χρόνια, τα σκυλιά εκτρέφονταν κυρίως για μια συγκεκριμένη λειτουργία, για μια συγκεκριμένη εργασία. Για παράδειγμα, το κυνήγι, τη φύλαξη ή το έλκηθρο, λέει ο Prof. Dr. Gerhard Oechtering.
Οι άνθρωποι επέλεγαν σκύλους που μπορούσαν να φέρουν σε πέρας την οποιαδήποτε εργασία, μπορούσαν να συνεργαστούν με άλλα ζώα και τον άνθρωπο, μπορούσαν να συνυπάρξουν σε ένα περιβάλλον χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα. Όσοι σκύλοι δεν μπορούσαν να κάνουν τα παραπάνω, που δεν ήταν σε θέση να προσαρμοστούν στο ανθρώπινο νοικοκυριό, αφαιρούνταν από την γενετική δεξαμενή, ειδικά εάν ήταν επιθετικοί προς τον άνθρωπο (γιατί άλλο επιθετικός σκύλος και άλλο καλός φύλακας).
Σήμερα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά γίνονται το επίκεντρο της αναπαραγωγής, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη κριτήρια που καθορίζουν τη χρησιμότητα ενός σκύλου και το ταμπεραμέντο του. Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν και δεν ενδιαφέρονται για το ταμπεραμέντο της κάθε φυλής ή του κάθε τύπου. Θέλουν μια συγκεκριμένη εμφάνιση και μια ουτοπική ιδέα σκύλου.
Έτσι, φτάνοντας σε ένα γενικό συμπέρασμα, έχουμε την εξής εκρηκτική συνταγή:
Οι άνθρωποι που είναι λιγότερο έμπειροι στην συμβίωση, στην συνεργασία, την εκπαίδευση και τη διαχείριση των σκύλων από τους προγόνους τους, θέλουν και έχουν σκυλιά που εκτρέφονται περισσότερο για την εμφάνιση και λιγότερο για το σωστό ταμπεραμέντο και χαρακτήρα.
Πως να μη φτάσεις στο “σκύλος σκότωσε βρέφος”;
Τα μέσα ενημέρωσης, τα κοινωνικά δίκτυα, το ίντερνετ έρχονται μετά κι εκεί που έβλεπαν “τετράποδους αγγέλους” και “ψυχούλες”, βλέπουν αιμοδιψή κτήνη και σκυλιά της κολάσεως. Φυλές σκύλων δαιμονοποιούνται, ο κόσμος τρομοκρατείται και για άλλη μια φορά παραπληροφορείται, παραπλανάται και καταδικάζεται να κάνει λάθη επί λαθών.
Όχι άλλο αγάπη!
Φτάνει πια με την ανούσια και ασαφή αγάπη! Όχι άλλες ψυχούλες και ματάκια! Καιρός να αρχίσουμε να προσεγγίζουμε τον σκύλο ως σκύλο. Ως ένα ζώο με καλά και λιγότερο καλά χαρακτηριστικά. Ένα ζώο όπου, ανά φυλή ή τύπο, πρέπει να έχει συγκεκριμένο ταμπεραμέντο και χαρακτήρα κι εμείς θα πρέπει να το γνωρίζουμε, να το επιλέγουμε συνειδητά και να το διαχειριζόμαστε με σεβασμό στο σκύλο, μα κυρίως στον άνθρωπο.
Πρέπει να επενδύσουμε στο να μάθουμε τον σκύλο σαν ζώο, να μάθουμε να διαβάζουμε τις συμπεριφορές του και να προβλέπουμε τις αντιδράσεις του. Αν όντως μας ενδιαφέρει ο σκύλος ας πάψουμε να ξοδεύουμε χρήματα σε ακριβές τροφές και πουπουλένια κρεβάτια και ας επενδύσουμε σε σωστά βιβλία, σωστά σεμινάρια και συζητήσεις με ανθρώπους που γνωρίζουν το σκύλο και δεν τον εξανθρωπίζουν. Ας μη σπαταλάμε τον χρόνο μας δείχνοντας την “αγάπη μας” για τα ζώα στα social media και ας αφιερώσουμε αυτό το χρόνο στην παρατήρηση αυτού του ζώου που έχουμε σπίτι μας και στην προσπάθεια να ανακαλύψουμε ξανά σωστή επικοινωνία, σχέση και όρια.
Τότε δεν θα χρειαστεί να ακούσουμε πάλι στις ειδήσεις “σκύλος σκότωσε βρέφος” πριν να εντοπίσουμε το πρόβλημα και τον κίνδυνο και αρχίσουμε να το διαχειριζόμαστε αναλόγως.