Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων προβληματίζονται με την διατροφή σκύλου με διάρροια και για το ποιες τροφές “επιτρέπονται”, ποιες θα βοηθούσαν και γενικότερα πως θα αντιμετωπίσουν μια απρόσμενη και “ανεξήγητη” διάρροια. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μερικές απαντήσεις.
Μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετίζονται με την διατροφή σκύλου με διάρροια και γενικά με την διατροφή του σκύλου σε διάφορες περιπτώσεις στομαχικών διαταραχών, όπως ο εμετός και τα… αέρια. Όλοι όσοι έχουμε σκύλους έχουμε περάσει αρκετό χρόνο μέσα σε “θάλαμο αερίων” και πολλές ώρες σφουγγαρίζοντας, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι όλοι έχουμε την ίδια αγωνία και τις ίδιες απορίες για τα σκυλιά μας.
Μπορεί η δημοφιλέστερη πηγή πρωτεΐνης να είναι το κοτόπουλο στις περιπτώσεις διάρροιας, δεν είναι όμως πάντα η καλύτερη. Αν έχουμε στην διάθεση μας κουνέλι, λαγό, γαλοπούλα ή αυγά είναι μια καλύτερη πηγή πρωτεΐνης για έναν σκύλο που μόλις είχε μια οξεία μορφή διάρροιας
Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τους σκύλους μας να νιώσουν καλύτερα γρηγορότερα. Πρώτον, πρέπει να εντοπίσουμε την αιτία της “δυσλειτουργίας” και να καθορίσουμε αν πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί άμεση κτηνιατρική φροντίδα ή μια οξεία κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί και στο σπίτι.
Εάν τα συμπτώματα της διάρροιας ή του εμετού επιμένουν για περισσότερο από 24 ώρες ή συνοδεύονται από άλλα ανησυχητικά συμπτώματα όπως λήθαργος, έλλειψη όρεξης, έντονο πόνο, μεγάλη αιμορραγία θα πρότεινα την επίσκεψη στον κτηνίατρο. Ωστόσο, μια οξεία κατάσταση που μπορεί να προκύψει από μια διατροφική αλλαγή ή “αδιαθεσία” ή μια κολίτιδα από στρες, για παράδειγμα, μπορεί τυπικά να αντιμετωπιστεί στο σπίτι και η αποκατάσταση να έρθει με την κατάλληλη διατροφική διαχείριση.
1. Νηστεία
Η νηστεία, δηλαδή η αποχή από το φαγητό για 12 ως 24 ώρες είναι στο 80% των περιπτώσεων και το μοναδικό μέσω που χρειάζεται για να σταματήσει μια τέτοιου είδους διάρροια. Συνεχίζουμε να έχουμε διαθέσιμο το νερό, αν και μπορούμε να το απομακρύνουμε και αυτό και απλά να δίνουμε στο σκύλο λίγο-λίγο σε τακτά χρονικά διαστήματα ή να του δίνουμε να γλύφει ένα παγάκι.
Αυτή η μικρή αποχή από το φαγητό βοηθά το γαστρεντερικό σύστημα του σκύλου να “ξεκουραστεί” και να αποκατασταθεί. Το στομάχι και το έντερο προετοιμάζονται καλύτερα για να δεχθούν τις επόμενες τροφές. Η νηστεία είναι ούτως ή άλλως σημαντική, ακόμα και όταν δεν υπάρχει “άμεση ανάγκη” λόγω γαστρεντερικών διαταραχών.
2. “Απλή” πηγή πρωτεΐνης
Η δημοφιλέστερη πηγή πρωτεΐνης σε περιπτώσεις διάρροιας είναι το κοτόπουλο. Μπορεί να είναι η δημοφιλέστερη δεν είναι όμως πάντα η καλύτερη. Αν έχουμε στην διάθεση μας κουνέλι, λαγό, γαλοπούλα ή αυγά είναι μια καλύτερη πηγή πρωτεΐνης για έναν σκύλο που μόλις είχε μια οξεία μορφή διάρροιας. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφύγουμε πιο “βαριές” πηγές όπως το αρνί, το μοσχάρι και το σολομό.
3. Λευκή πατάτα
Το λευκό ρύζι είναι ίσως το πιο “συνταγογραφούμενο” τρόφιμο από τους κτηνιάτρους για σκύλους με οξεία γαστρεντερικά προβλήματα, μα η λευκή πατάτα είναι πολύ “ανώτερη”. Οι λευκές πατάτες είναι ένα φαγητό επίσης “ήπιο” και εύπεπτο, καθιστώντας το τέλειο για την αποκατάσταση των στομαχικών διαταραχών. Την ίδια στιγμή, δίνει ενέργεια χωρίς να “φορτώνει” ένα ήδη καταπονημένο γαστρεντερικό σύστημα. Βραστές ή ψητές πατάτες, καθαρισμένες από την φλούδα, σε πουρέ ή μικρά κομμάτια.
4. Μπανάνα
Άλλη μια “ήπια” και εύπεπτη τροφή είναι η μπανάνα. Η μπανάνα περιέχει, επίσης, πηκτίνη, μια διαλυτή ίνα που βοηθά στη σύνδεση του νερού στο κόλον και στην επικάλυψη του γαστρεντερικού σωλήνα. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα της μπανάνας είναι η περιεκτικότητα της σε κάλιο, ένας σημαντικός ηλεκτρολύτης που μπορεί να εξαντληθεί κατά τη διάρκεια διαρροών ή εμετών. Περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού λιωμένης μπανάνας για 10 κιλά σωματικού βάρους του σκύλου είναι η συνιστώμενη δόση.
5. Μέντα ή Δυόσμος
Η μέντα είναι ένα δροσιστικό βότανο που μπορεί να κατευνάσει τις στομαχικές διαταραχές και να διευκολύνει την δυσπεψία. Βοηθά στους σπασμούς του εντέρου και στο να ηρεμήσουν οι μυς της εντερικής οδού, επιτρέποντας να περάσουν τα “παγιδευμένα” αέρια. Η μέντα έχει, επίσης, αντιβακτηριακές, αντι-ιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Είναι δυνατή και έντονη οπότε το λίγο αρκεί.
Η μορφή φρέσκων, ψιλοκομμένων φύλλων είναι η ιδανικότερη. Περίπου 1/4 κουταλάκι του γλυκού για ένα μικρό σκυλί, ½ κουταλάκι του γλυκού για ένα μεσαίο σκυλί και 1 κουταλάκι του γλυκού για ένα μεγάλο σκυλί. Μην δώσετε ποτέ στο σκύλο προϊόντα μέντας τα οποία προορίζονται για τον άνθρωπο. Μπορεί να περιέχουν τοξικά συστατικά όπως η ξυλιτόλη. Αποφύγετε την μέντα εάν το σκυλί σας έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση καθώς μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
Τελικά συμπεράσματα για την διατροφή σκύλου με διάρροια και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές
Μην σας πιάνει πανικός με μια διάρροια ή έναν έμετο. Είναι κάτι συνηθισμένο και τις περισσότερες φορές κάτι περαστικό. Μια οξεία περίπτωση διαφέρει πολύ από μια χρόνια, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή χρόνιες λοιμώξεις του πεπτικού. Σε περιπτώσεις χρόνιας ασθένειας ή όταν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από μερικές ημέρες, η κτηνιατρική αξιολόγηση είναι απαραίτητη για τον καθορισμό του κατάλληλου πρωτοκόλλου θεραπείας.
Τις περισσότερες φορές όμως με αυτά τα 5 “βήματα” και πολλά χάδια θα έχετε λύσει το πρόβλημα χωρίς να αφήσετε το σπίτι.