Too little too late? Νέοι σκυλογονείς. :)

LaStella

New Member
6 Δεκεμβρίου 2015
4
16
37
Γεια σας! :) Μας χαρίστηκε πρόσφατα από οικογένεια που δεν μπορούσε/ήθελε πλέον να το συντηρεί ένα πανέμορφο σπιτσάκι 11 μηνών, αρσενικό. Εγώ και ο φίλος μου το ερωτευτήκαμε από την πρώτη στιγμή και αυτό το ίδιο! Το έχουμε σπίτι εδώ και 2,5 εβδομάδες και είναι η πρώτη φορά που έχουμε σκύλο (εγώ φανταστείτε αν και τα αγαπώ τα σκυλάκια παλιά τα φοβόμουν, ειδικά αν μου γαύγιζαν :p - έλλειψη εξοικείωσης νομίζω!)

Τα έφερε όμως έτσι η ζωή που πλέον έχω σκυλάκι. Δεν γνωρίζω ΤΙΠΟΤΑ επί του θέματος, παρ'όλα αυτά διάβασα πολύ online, πήρα ένα βιβλίο και το μελέτησα και ρωτάω όλους τους φίλους μου που έχουν ζωάκια.

Έχουμε το εξής θέμα και κάθε εξωτερική γνώμη ευπρόσδεκτη. (y)

Από την αρχή ο Μιλού έδειχνε εξάρτηση προς τα εμένα και τον φίλο μου, μας ακολουθούσε παντού κλπ. Τουαλέτα εγώ, γρατζουνούσε την πόρτα και κλαψούριζε. Θεώρησα ότι ήταν άγχος ως προς το να μην τον αφήσουμε κι εμείς όπως η προηγούμενη οικογένεια με την οποία ζούσε. Φρίκαρα λίγο διαβάζοντας διάφορα για το seperation anxiety αλλά δεν είχε όλα τα σημάδια, δηλαδή δεν είναι καταστροφικός και δεν γαυγίζει όταν φεύγουμε (λίγο στην αρχή κλαψουρίζει και σταματάει μετά από 3 λεπτά). Εντούτοις, τρελαίνεται από την χαρά του όταν γυρίζουμε, χοροπηδάει, στριφογυρίζει, αναποδογυρίζει για χάδια κλπ. :LOL: Όντως, σταδιακά άρχισε να είναι cool με το να μπαίνουμε στο μπάνιο και μετά με το να είναι σε άλλο δωμάτιο και λίγο λίγο να μην κλαίει πολύ όταν φεύγουμε. Σε σχέση με την τουαλέτα του, ενώ τις πρώτες μέρες ήταν αποπροσανατολισμένος και τα έκανε μέσα, καθόλου έξω, σιγά σιγά με επιβράβευση και βόλτα έμαθε και τα κάνει με το που βγαίνουμε έξω, μαρκάρει περιοχή, κάνει κακά του :)oops: 3 φορές τη μέρα - lol), όλα έξω.

Το πρόβλημα; Όταν είμαστε όλη μέρα σπίτι (πχ. ΣΚ) και τηρούμε το πρόγραμμα, κανένα ατύχημα. Καθημερινές όμως, αν τον αφήσω πχ από τις 8 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι, θα κάνει τσίσα του μέσα. Και όχι σε χαλί, αλλά στο μάρμαρο, σαν να ξέρει ότι είναι κακό (γιατί στην αρχή που τον πήραμε πήγαινε στα χαλιά). Αυτό εντωμεταξύ δεν συμβαίνει όταν είναι σπίτι μας η καθαρίστρια, δηλαδή είναι σαν να διαμαρτύρεται που δεν έχει παρέα! Γενικά είναι πολύ έξυπνος και μαθαίνει γρήγορα. Επειδή αγχώνομαι να μην έχει ατυχήματα τον βγάζουμε πολλές φορές για τουαλέτα, γύρω στις 5, γιατί ακολουθούμε τη λογική καλύτερα να το προλαβαίνουμε το ατύχημα και να μάθει να μην τα κάνει μέσα, και μειώνουμε αργότερα τις φορές (θα γίνει και εξ ανάγκης λόγω αυξημένης δουλειάς σε λίγους μήνες).

Πιστεύετε είναι κάτι που θα διορθωθεί; Είναι ήπιο seperation anxiety ή απλά βαρεμάρα/διαμαρτυρία; Μήπως βιάζομαι; (2,5 βδομάδες είναι λίγος καιρός και πέρασε και μεγάλη αλλαγή). Απ'ό,τι κατάλαβα οι προηγούμενοι δεν είχαν πολυασχοληθεί με την εκπαίδευσή του, ούτε σε εντολές άκουγε ούτε τίποτα. Σε εμάς δείχνει πολύ responsive και μου φαίνεται ότι με σωστή εκπαίδευση θα είναι ένα πολύ εύκολο σκυλάκι! Θέλω πολύ να το χειριστώ σωστά το ζήτημα γιατί τον έχω αγαπήσει όσο δεν περίμενα να αγαπήσω ζωάκι - από την άλλη δεν θέλω να τον κακομάθω :unsure:. Αν έχει σοβαρό θεμά θα σκεφτώ και τον εκπαιδευτή, απλά επειδή δεν έχω εμπειρία με σκυλιά δεν γνωρίζω να κρίνω τι θεωρείται σοβαρό, αν είναι υπερβολικά excited όταν γυρίζουμε ή αν όλα κάνουν έτσι, κλπ.

ΥΓ. Ξέχασα να πω ότι όταν είναι εντελώς μόνος δεν κάνει ζημιές μόνο κομματιάζει χαρτοσακούλες - περιοδικά αλλά φίλοι μου είπαν ότι όλα/πολλά σκυλάκια το κάνουν. Επίσης τον αφήνω ελεύθερο στο σπίτι, το οποίο είναι αρκετά μεγάλο και 2ώροφο, γιατί δεν ανεβαίνει σε κρεβάτια/καναπέδες και δεν χαλάει τίποτα. Δοκίμασα να τον περιορίσω πχ στην κουζίνα αλλά του άρεσε λιγότερο.:confused:

Ευχαριστώ πολύ! Sorry για το σεντόνι!:ROFLMAO:

zenio

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
1.008
2.720
Δραμα
Καλησπερα και καλως ηρθατε

Προσωπικα δε θα ηθελα να τοποθετηθω καθως υπαρχουν μελη που πραγματικα θα σε βοηθησουν και θα σου εξηγησουν, εγω απλως σε καλωσοριζω στο φορουμ οπου αν θες μπορεις να μαθεις πολλα διαβαζοντας :)

Θα το δεις κ σαυτο το θεμα (υποθετω:) )

myEnzo

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2015
1.444
4.640
Άρτα
Καλησπέρα και καλώς ήρθατε! Το θέμα της τουαλέτας μπορεί να οφείλεται πχ στο ότι έχει πιει πολύ νερό ή κατι να τον αγχώνει και να του φεύγουν... Τα σκυλιά δεν έχουν "εκδικητικά" ένστικτα, δεν κάνουν πράγματα για να μας τιμωρήσουν. Είναι λογικό να βγάζει άγχος αποχωρισμού, ακόμα δεν σας έχει "σιγουρέψει", όμως έτσι που τα περιγραφείς δεν ακούγεται τίποτα τραγικό... Όσο για τα περιοδικά, ας πούμε ότι ο δικός μου ήταν πιο κουλτουριάρης, βιβλιοφάγος... Μην αφήνεις πράγματα που μπορεί να μασουλήσει σε απόσταση βολής...

Setter!!!!

Well-Known Member
21 Νοεμβρίου 2015
57
28
29
Καλώς ήρθατε στο φορουμ!Να τον χαίρεστε τον μικρούλι!Δεν βλέπω κάτι ανησυχητικό στην συμπεριφορά του:) πολλά σκυλιά στεναχωριούνται όταν φεύγει ο ιδιοκτήτης τους( για λίγα λεπτά) και φυσικά τα περισσότερα σκίζουν χαρτιά(η δικιά μου σκίζει και μπλούζες όταν τις βρει):D

Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
39
11 μηνων μπορει να κρατηθεί μια χαρά, οποτε δεν ειναι αυτό...
πολυ πιθανο ποτε κανεις να μην μπηκε στην διαδικασια να του κανει potty training,οποτε λογικο το βρισκω να τα αμολαει όπου ναναι, συν οτι ειναι κ αγοράκι=μαρκάρει, συν οτι ξαφνικα άλλαξαν ολα του τα δεδομένα...οπως καταλαβαινεις το σοκ θα ηταν αρκετο ακομη κ για μας ποσο μαλλον για ενα μικρο σκυλακι σαν αυτον!
Υπομονη κ ολα θα γίνουν,
2,5 βδομάδες δεν ειναι τίποτα,
μην χάνετε τις ελπιδες σας κ την πίστη σας σαυτον κ σύντομα θα αποκτησετε τον καλύτερο σας φιλο για τα επόμενα 10+ χρόνια!

Όταν φεύγετε αφήνετε του παιχνιδάκια κοκκαλακια κλπ να ασχολειτε να μην τα βαζει με τις χαρτοσακουλες κ τα περιοδικά!

Να τον χαίρεστε κ σας εύχομαι τα καλύτερα!

• Like
Reactions: Kodagoshe

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.456
12.894
Aθήνα
Καλώς ήρθατε και να χαίρεστε το σκυλάκι σας.
Για να μην αναπτύσσει συμπεριφορές που δεν θέλετε - όπως κατουρηματα, ζημιές κλπ - καλό είναι όταν λείπετε ή όταν δεν μπορείτε να τον επιβλεπετε, να τον περιορίζετε, είτε σε crate, είτε σε ένα puppy pen.
Και αυτά φυσικά χρειάζεται να τα εισάγετε με συγκεκριμένο τρόπο.

Η χαρά που έχουν όταν μας βλέπουν μετά τη δουλειά, είναι απλά ανεκτίμητη.

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Καλώς τον δέχτηκες τον μικρό, έστω και με τον όποιο τρόπο τον αποχωρίστηκε η πρώτη οικογένεια του!
Ήδη σου απάντησαν ότι δεν είναι κάτι "ανησυχητικό", μην ξεχνάς ότι ακόμα μεγαλώνει στο μυαλό και σε συνδυασμό με το σοκ της αναπροσαρμογής καθημερινότητας είναι σχεδόν λογικό να ψάχνει ακομα τα πατήματα του.
Με τις απειροελάχιστες γνώσεις μου δεν βλέπω κατι ανησυχητικό σε αυτόν!
Σε εσένα βλέπω....

ήρθες και δεν μας έχεις βάλει καμια φωτογραφία του να τον συστήσεις...:whistle:

• Like

LaStella

New Member
6 Δεκεμβρίου 2015
4
16
37
Ευχαριστώ πολύ για όλες τις απαντήσεις!

Χθες λείψαμε για 4 ώρες και δεν έκανε τσίσα μέσα! Yay! Τον ξαναδοκιμάζω σήμερα για 6. Ερώτηση: Ο φίλος μου τον βγάζει την πρωινή βόλτα 7:30-8:00. Εγώ φεύγω από το σπίτι λίγο αργότερα, κατά τις 9:30-10 και τον κατεβάζω μία γρήγορη να κάνει τσίσα έξω ώστε να μην κάνει μέσα όσο λείπουμε (ξαναγυρίζω 2:30). Σκέφτηκα να το κάνω έτσι στην αρχή και αν δω ότι κρατιέται να περιοριστούμε στην μισάωρη βόλτα των 7:30. Στέκει ή θα του το μάθω σαν συνήθεια και δεν θα κόβεται;

Χαίρομαι που δεν είναι κάτι ανησυχητικό! Έχουμε και σκάλες στο σπίτι και όλο νομίζω ότι θα πέσει, ότι θα πάει στα φωτάκια του δέντρου και θα πάθει ηλεκτροπληξία κλπ. :unsure::p Υπερβολική ε;

Να και η φώτο!

11224364_10206444287838729_6176313488913576236_n.jpg

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.864
5.114
patra
grdane.blogspot.com
καλως ηλθατε... απλα πιστευω οτι με τα τσισα θ αστρωσει
ετσι οπως το σκεφτεσαι εισαι σε καλο δρομο
με τα χαρτια μονο να δωσεις σημασια και γενικα με τις ζημιες οσο χαριτωμενες και να ειναι ..
ολα ξεκινανε απο κατι μικρο και στη πορεια γιγαντωνεται.... καλως ηλθες
να τον χαιρεστε!!! εδω που τα λεμε ευτυχως που δεν τον ηθελαν!

LaStella

New Member
6 Δεκεμβρίου 2015
4
16
37
Ευχαριστώ για όλα τα σχόλια, καλή χρονιά και sorry για την αργοπορημένη απάντηση!

Δεν είναι τόσο μικρός όσο φαίνεται, είναι 6 κιλάκια (μικρός όμως και πάλι). Είναι γλύκας και τον έχω ερωτευτεί σαν να τον έχω 10 χρόνια! Δεν μαδάει πολύ και είναι τέλειος σε όλα. Όταν βγαίνουμε και μένει μόνος περίπου 6 ώρες τα κάνει τα τσισάκια μέσα αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι εκτός από το να τα μαζεύω (ούτως ή άλλως, δεν τον πιάνω επί τω έργω για να τον "μαλώσω" ούτε ξέρω αν έχουν αποτέλεσμα τα μαλώματα). Καμιά άλλη ιδέα; Προς το παρόν είμαστε αρκετά στο σπίτι και έχει συχνά παρέα (χάδια παραπάνω από συχνά! χαχα) αλλά με απασχολεί όταν στο εγγύς μέλλον θα χρειαστεί να λείπουμε συχνότερα κι επίσης αν χρειαστεί να τον φιλοξενήσουν φίλοι μου μήπως δεν είναι τόσο ανεκτικοί με τις σκανταλίτσες του.

Ναι ευτυχώς δεν τον ήθελαν! Το φατσόνι μου!

• Like

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.864
5.114
patra
grdane.blogspot.com
καλησπέρα σας
να υποθέσω ότι σαββατοκύριακα δεν εργάζεστε όπότε μπορείτε να του αφιερώσετε 48ωρο προσοχής σας κι εκπαίδευσης του
υποθέτω ότι τα βράδια δεν λερώνει
ξεκινήστε από το σαββάτο πρωί πρωί μια βόλτα για τσίσα κλπ με το που ξυπνάτε
λέγοντας του έξω - τσίσα συχνά κι όταν λερώνει χαρές κ πανυγήρια...
συνεχίστε τις βόλτες όλο το σαββάτο προοδευτικά ανα δύο ώρες τρείς ώρες τέσσερις ώρες μέχρι την τελευταία βόλτα το βράδυ πρίν τον ύπνο...
αν δεν λερώσει όλα καλά...
αν λερώσει στο ενδιάμεσο τον μαλώνετε αυστηρα που λέρωσε και του λέτε έξω για τσίσα... (λεκτικό αυστηρό - αγριο μάλωμα)
κυριακή πρωί αν δεν έχει λερώσει συνεχίζετε με τις βόλτε ςτακτικά ανά δίωρο τετράωρο προοδευτικά μέχρι το 6ωρο που μένει μόνος τις καθημερινές
επίσης όταν λερώνει εκτός, χαρές κ πανυγήρια, αν λερώσει μέσα αγριο λεκτικό μάλωμα
καθαρίστε πολυ καλά με νερό και ξύδι όπου έχει λερώσει εντός του σπιτιού....

καθημερινές όταν επιστρέφετε από την δουλιά μπορείτε να του παιξετε γι ααρχη να κάνετε τις χαρές σας κι αν δείτε κάπου λερωμένα κόβετε άμεσα το παιχνιδι κι όσο καθαρίζετε μπορείτε λεκτικά να μαλώνετε και να του επαναλαμβάνετε τις λέξεις έξω τσισα....
αν δεν έχει βελτιωθεί από δευτέρα τρίτη μετα το σαββατοκύριακο εκπαιδευσης το επόμενο σαββατοκύριακο να εισάγετε στην εκπαίδευση του το κρέιτ...
θα σας βοηθήσει έτσι κι αλλοιώς και στις μετακινησεις σας και σε μελλοντικές φιλοξενίες...

LaStella

New Member
6 Δεκεμβρίου 2015
4
16
37
Ποτέ δεν λερώνει όσο είμαστε εκεί, ούτε το βράδυ! Δηλαδή αν είναι κάποιος σπίτι πάντα (όχι ο ίδιος άνθρωπος & ευτυχώς μπαινοβγαίνουμε 4 διαφορετικοί) αντέχει μια χαρά να πάει έξω στις 9 (πρωί) - 3 (μεσημέρι) - 8 (βράδυ) και μία πριν τον ύπνο. Αυτό είναι το περίεργο. Την βόλτα έξω την έχει συνδυάσει φουλ με τουαλέτα, αφού με το που πατήσει τα πατουσάκια του έξω πάει σε συγκεκριμένο σημείο. Οπότε έχει να κάνει με το όταν λείπουμε... και συγκεκριμένα πάνω από 3-4 ώρες! Αυτό που λες για τις καθημερινές θα το δοκιμάσω :)

Το κακό είναι ότι τόσο ενθουσιασμένος που είναι όταν μας βλέπει μετά από ώρες που λείπουμε, δεν σου πάει η καρδιά να τον μαλώσεις μωρέ :oops:

Σε ό,τι αφορά το crate έχω ακούσει διάφορα για τα benefits αλλά όταν τον πρωτοπήραμε ήταν τόσο πανικόβλητος που τον περιορίζαμε στην κουζίνα που νομίζω ότι προτιμά το ολόκληρο σπίτι. Οπότε το έχω σαν τελευταία λύση γιατί προς το παρόν ατυχήματα έχουμε 1-3 φορές την εβδομάδα και έχω αποθέματα υπομονής. :p

Grazie mille!

• Like

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Αν η δική σας συμπεριφορά δεν αλλάξει πουθενά, δεν θα αλλάξει ούτε και η συμπεριφορά του νεαρού. Εάν όντως σας προβηματίζει η συμπεριφορά και θέλετε να την αλλάξει, για την πιθανότητα να φιλοξενηθεί από φίλους, όπως λέτε, κάτι θα πρέπει να κάνετε. Σας έχουν δοθεί, παραπάνω, χρήσιμες συμβουλές από ανθρώπους με γνώσεις.

Από την άλλη, αν δεν σας ενοχλεί το κατουρημα, λογικό είναι να μην πάρετε μέτρα που θεωρείτε ότι θα αγχωσουν εσάς ή το σκύλο.

Όπως το βλέπω είναι δύο οι επιλογές. Είτε δεν κάνετε κάτι για να αλλάξει η κατάστασή κι είστε οκ με αυτήν, είτε δεν είστε οκ και κάνετε κάτι για να αλλάξει.

Να τον χαίρεστε τον αρκουδακο!

• Like

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.247
Μέλη
20.026
Νεότερο μέλος
Μάρα