Tι να επιλέξω;

Marina Bunny

New Member
18 Μαρτίου 2011
3
0
Γεια σας κ απο μενα!
Καιρο εψαχνα ενα τετοιο σαιτ που να μπορει να βοηθησει τους απειρους αλλα και τους εμπειρους σκυλογονεις σε διαφορα θεματα σχετικα με τη ζωη και την αναπτυξη του καλυτερου μας φιλου.
Απο μικρη ηθελα κ εγω ενα φιλαρακι που να μου ειναι αφοσιωμενο και εγω απο πλευρας μου να του προσφερω τα παντα για να ειναι ευτυχισμενο.
Ημουν ομως αρκετα μικρη και δε θα μπορουσα να αντεπεξελθω + το οτι η μητερα μου δεν θελει ζωα στο σπιτι. Σε λιγο καιρο ομως θα μετακομισω σε δικο μου σπιτι (πανω απο τους γονεις αλλα δεν παυει να ειναι αποκλειστικα δικος μου χωρος και του συζυγου μου) στο οποιο σπιτι υπαρχει μια πολυυυυ μεγαλη αυλη οχι περιφραγμενη ομως :( και πισω μια λιγο μικροτερη περιφραγμενη στην οποια εχουμε ενα πολυ φιλικο ημιαιμο γερμανικο ποιμενικο ετσι λοιπον σκεφτηκα οτι ηρθε επιτελους η ωρα να παρω ενα σκυλακι.
Αρχικα, με ενδιεφεραν τα Ντοπερμαν αλλα και τα Ροτβαιλερ, λογω του αρχοντικου παρουσιαστικου τους,της εξυπναδας τους κλπ κλπ,οπως ομως διαβασα σε χιλιααααδες σαιτ οι ρατσες αυτες δεν ειναι και οι πιο καταλληλες για ενα απειρο ιδιοκτητη οπως εγω.
Μου αρεσουν πολυ και τα Λαμπραντορ και πιστευω οτι θα ειναι χαρουμενο κοντα μου αφου θα εχει την αυλη του στην οποια θα μπορει να παιζει και αν εκτωνονεται τις ωρες που θα λειπω... μετα θα εκτονονομαστε μαζι με τρεξιμο βολτες και παιχνιδια,φοβαμαι ομως μηπως ειναι δυστυχισμενο εξω και αρχισει να κανει ζημιες μια που απο οσα διαβαζω ειναι αρκετα ανθρωποκεντρικο σκυλι και εχει αναγκη να βρισκεται με ανθρωπους συνεχως.

Σαν τελευταια επιλογη (οχι οτι μου αρεσει λιγοτερο απλα προτιμω τα μεγαλοσωμα σκυλια) ειναι ενα τσιουαουα το οποιο θα μπορει να ειναι μαζι μας οση ωρα ειμαστε στο σπιτι θα ειναι πιο κοντα σε ανθρωπους και πιο πολυ ωρα κατι το οποιο θα το κανει ευτυχισμενο (θελω να πιστευω) ομως ειναι πολυ ευκολο να κακομαθει γιατι λογω μεγεθους και φατσας τεινουμε να τους κανουμε σχεδον ολα τα χατηρια με αποτελεσμα να θελουν συνεχως την προσοχη μας, βεβαια το παιδι και το σκυλι οπως το μαθεις.Και κατι αλλο...θα μπορει να μενει μονο του σπιτι?
Η δουλεια μου ειναι εποχιακη ετσι για καποιους μηνες θα πρεπει το σκυλι να μενει μονο του για καποιες ωρες (ολους τους υπολοιπους θα τους περναμε μαζι) θα την "παλεψει" ομως μονο του ή θα αρχισει να κανει αταξιες? Και κατι αλλο...απο οτι εχω δει δεν υπαρχουν εκτροφεις τσιουαουα στην ελλαδα και δεν εχω σκοπο να παρω απο πετ-σοπ γιατι τα περισσοτερα μου φαινονται λογο "αρρωστιαρικα" και δεν το ρισκαρω να δεθω μαζι του και να το χασω συντομα.
Δεν ειναι σιγουρα μια αποφαση που θα παρω ετσι απλα,ξερω οτι η ζωη μου θα πρεπει να προσαρμοστει στις αναγκες του για πολλα πολλα χρονια και ειμαι ετοιμη για αυτο διαβαζω και ενημερωνομαι οσο μπορω για αυτες τις ρατσες ομως οσο διαβαζω τοσο μπερδευομαι...τι ειναι τελικα καταλληλο για μενα?
Ή μηπως δεν ειναι τιποτα?:(

Last edited by a moderator:

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Καλησπέρα Μαρινα.
Κανένα σκυλί δε γίνεται κακομαθημένο από μόνο του εκ φύσεως. Όπως είπες κι εσύ το παιδί σου και το σκυλί σου, όπως το μάθεις. Η αλήθεια είναι ότι πέραν του όγκου και τα μικρόσωμα δεν παύουν να είναι σκυλιά και όχι κούκλες ή μωρά.Εάν γνωρίζεις τι χρειάζεται ένας σκύλος (ανεξαρτήτως μεγέθους), όπως σταθερό πρόγραμα, εκπαίδευση, βόλτες κ.ο.κ. και τα εφαρμόσεις τότε όλα μια χαρά.
Και ναι, γενικά επικρατεί η άποψη ότι τα μοκρόσωμα σκυλιά είναι δύσρτοπα, απροσάρμοστα και κακιασμένα, όλα αυτά όμως γιατί οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τους τα παίρνουν για λάθος λόγους και ενδιαφέρονται περισσότερο για το τι θα φορέσουν παρά για το πως θα συμπεριφέρονται.

Ως ιδιοκτήτρια μικρόσωμης φυλής μπορώ να σου πω τα εξής:
1) Όσον αφορά την εκπαίδευση εάν το πάρεις απόφαση όσο φάτσα και να είναι θα μάθεις να είσαι σταθερή και θα φροντίσεις για την εκπαίδευση και κοινωνικοποίησή του. Σκέωου ότι και τα μωρά είναι απίστευτες φάτσες πρέπει οι γονείς όμως να είναι σταθεροί και καμιά φορά αυστηροί.
2) Εκτός του όγκου, και τα μικρόσωμα είναι σκυλιά και σου προσφέρουν ότι καιτα μεγάλα. Τρελά παιχνίδια, στοργή και αφοσίωση, συντροφικότητα κ.λπ. Η Κλαίρη μου, όντας Τερριε, έχει απίστευτη ενέργεια και μπορεί να σε τρέχει πάνω κάτω για ώρες!
3) Έχω μία φυλή αρκετά κυριαρχική αν σεν την υπολογίσεις, που μπορεί να καταντήσει σπαστική και τυραννική. Δεν έχω ζήσει όσο καιρό την έχω τίποτα τέτοιο και αυτό γιατί με τις συμβουλές όλων εδώ μέσα και του εκπαιδευτή είναι ένα αγγελούδι.
4) Η μικρή μου είναι αναγκασμένη να μένει 8-10 ώρες μόνη της στο σπίτι λόγω εργασίας μας. Βέβαια όταν γυρίζουμε και τα Σαββατοκύριακα είναι δικά της!! Μένει στο σπίτι μόνη, δεν βγάζει άχνα και δεν πειράζει τίποτα!! Όταν γυρνάμε δε χαρές και τούμπες (όλοι μας!!)
5) Είναι απίστευτα "βολική" γιατί πηγαίνει παντού, ακόμη και εκεί που μεγάλα σκυλάκια δεν μπαίνου (π.χ. στην τσάντα μεταφοράς που έχω στην τσάντα μου για έκτακτες περιπτώσεις την δέχτηκαν και στο κρεοπωλείο της γειτονιάς μου, ενώ εγώ δεν είχα σκοπό να μπω μαζί της μέσα!!)
6) Κακά τα ψέματα το size μετράει σε διακοπές και τέτοια, διότι όταν λες 2,5 κιλά το βλέπεουν με άλλο μάτι αυτοί που αμφιταλαντεύονται....
Κι εγώ ανάμεσα σε Τσιουάουσ (μακρύτριχο) και Υορκι ήμουν. Έβαλα κάτω το πρότυπο και ό,τι άλλο μπόρεσα να διαβάσω, παρακολουθήσω και κατέληξα για τους χ ψ λόγους στο Υορκι.

Αυτά για τα μικρόσωμα. Για τα μεγαλόσωμα θα σου πουν τα άλλα μέλη. Πάντως κι εγώ έχω τρέλα με τα Ντομπι και ενώ έχω επαφή με τη φυλή δε ξέρω αν για πρώτο σκύλο θα το αποφάσιζα. Από εκεί και πέρα ό,τι ράτσα και να επιλέξεις τελικά, εάν έχεις σκοπό να μελετησεις (και μπράβο σου που το κάνεις πριν αποκτήσεις το σκυλάκι) όλα καλά θα πάνε.
Πρέπει να σκεφτείς τα πάντα, τις παραμέτρους τις ζωή σας, τον τρόπο ζωής σας και μετά να προσανατολισθείς σε μία ράτσα. Να δεις τα χαρακτηριστικά της και μετά αφού συγκλίνουν καταλήγεις.Και αφού δεις όλα αυτά.

Marina Bunny

New Member
18 Μαρτίου 2011
3
0
Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου...εχω σκεφτει κ εγω καποια απο τα θεματα που μου ανεφερες οπως το θεμα με τις διακοπες, η ιδεα να εχουμε το φιλαρακι μας μαζι ακομα και στις διακοπες μας μου αρεσει πολυ! Ειναι γεγονος οτι οι μικρες ρατσες ειναι πιο "μανιτζεβελες". Εχω ενα αρκετα σταθερο χαρακτηρα και πιστευω οτι μπορω να θεσω ορια και κανονες. οι υπολοιποι με τους οποιους θα συναναστρεφεται το σκυλακι (συζυγος,γονεις,πεθερικα κλπ κλπ) πιστευω καπως ετσι "καταστρεφεται" και ο χαρακτηρας των παιδιων. Να σου πω την αληθεια κ εγω ειχα σκεφτει για γιορκι αλλα φοβαμαι μηπως μαδανε πολυ γιαυτο το απερριψα. Σου ηταν ευκολο να βρεις εκτροφεις για τη συγκεκριμενη ρατσα?

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Καλησπέρα Μαρίνα, αν σου είναι εύκολο, στα κείμενά σου να χρησιμοποιείς παραγράφους, για να είναι πιο ευανάγνωστα από τα μέλη.

Σε ευχαριστούμε κ καλωσόρισες! :)

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Το ακριβώς αντίθετο...τα Yorkies δεν έχουν γούνα αλλά τρίχα, ενώ τους λείπει το υπόστρωμα που διαθέτουν τα περισσότερα σκυλιά. Αυτό σημαίνει ότι το σπίτι σου θα είναι πεντακαθάρο σε αντίθεση με ένα Τσιουάσουα...! Όσο και αν σε εκπλήσσει το γεγονός αυτό, έχει υπόψη σου ότι τα Τσιουάουα μαδάνε. Μία φίλη της οικογένειας που ήθελε πάση θυσία Τσιουάου προτίμησε το κοντότριχο για να ελαχιστοποιήσει το θέμα τιης τρίχας. Και τελικά κατέληξε με τρίχες σαν μικροσκοπικές βελόνες παντού (χαρακτηριστικά μου είπε "ακόμη και στα βρακιά μας!!"). Ένας από τους λόγους που προτίμησα το Υorkie ήταν και ο παράγοντας τρίχα. Βέβαια θέλει και την ανάλογη περιποίηση (=χτένισμα) για να μην κομπιάσει. Αλλά από εμπειρία πλέον σου λέω ότι δεν θα σου πάρει παραπάνω από μερικά λεπτά (και τη δικιά μου τη χτενίζω κάθε μέρα).
Υπάρχουν αξιόλογοι εκτροφείς Yorkie στην Ελλάδα. Με ένα τηλέφωνο στον Κ.Ο.Ε. μπορείς να μάθεις ποιοι είχαν γέννες.

gerry

Well-Known Member
22 Οκτωβρίου 2010
284
1
Πάτρα
καλησπέρα marina bunny ,
είναι το πρώτο μήνυμα που στέλνω όχι όμως για να σε κατατοπίσω στην επιλογή φυλής , απλά επειδή σε περίπου 3 βδομάδες από τώρα θα είμαι κηδεμόνας ενός rottweiler (από εκτροφείο ε νοείται) και πέρασα και εγώ αυτήν την παληνωδία της επιλογής φυλής. Μιας και δεν υπήρξα ποτέ δογματισμένος για θετικά ή αρνητικά χαρακτηριστικά φυλών.Αυτό που μπορώ όμως να πω με ειλικρίνεια είναι οτι είχα λατρέψει μια φυλή την οποία τελικά απέκλεισα διότι έπειτα από διερεύνηση που έκανα δεν ήταν αυτό που τελικά έπρεπε να υιοθετήσω.Αυτό όμως που με βοήθησε να καταλήξω ήταν η πραγματική μου αγάπη για τους σκύλους και όχι το κόλλημα με μια συγκεκριμένη φυλή.
Έτσι λοιπόν αποφάσισα πολύ εύκολα και έπειτα διερεύνησα το από πού το οποίο δεν έχει να κάνει με το θέμα που έθεσες.
Δεδομένου του προβληματισμού σου για την επιλογή φυλής πιστεύω οτι όσο διαβάζεις θα μπερδεύεσαι γιατί απλά... όλα τα σκυλιά είναι αξιολάτρευτα και έχουν όλα την χάρη τους.
Πιστεύω λοιπόν ότι για να διευκολυνθείς στην απόφασή σου θα πρέπει να ιεραρχήσεις εσύ τις δικές σου ανάγκες για να πάρεις μια απόφαση
γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι έχεις τον σωστό τρόπο σκέψης για το πώς θα αποκτήσεις το κουτάβι σου.
Αυτά λοιπόν που έγραψα σαφώς δεν είναι ευθέως απάντηση , απλά μοιράζομαι μαζί σου τον τρόπο που εγώ χειρίστηκα το δίλημμά μου μήπως και σε βοηθήσει, άλλωστε το site έχει πολύ έμπειρα μέλη που ίσως σε κατατοπίσουν πιο επιτηδιδευμένα ...
ελπίζω πάντως να βοήθησα...

Last edited:

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Αν βάλεις τον σκύλο σου στην καθημερινότητα σου και η σχέση σας "τρίβεται" καθημερινά τότε θα μπορεί αυτός ο σκύλος να μεγαλώσει μια χαρά!Και οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρξει αντιμετωπίζεται πιο εύκολα όταν σκύλος και ιδιοκτήτης λειτουργούν σαν σύνολο!

Αυτός που θα διδάξει σωστά θα λάβει και σωστή αντιμετώπιση!

Γενικά να θυμάσαι ότι ο άνθρωπος είναι που δημιουργεί το πρόβλημα...και ύστερα το ίδιο πρόβλημα το βλέπει στον σκύλο!

...σου μιλάει ένα ιδιοκτήτης Γερμανικού Ποιμενικού που πριν 1,5 χρόνο ήταν...άπειρος για τέτοια φυλή!

Καλά μυαλά εύχομαι και καλή επιλογή...!

Marina Bunny

New Member
18 Μαρτίου 2011
3
0
@chrysoula
Ουαου...δεν το ηξερα οτι και τα κοντοτριχα Τσιουαουα μαδανε τοσο πολυ!Η αληθεια ειναι οτι δεν εχω ερθει ακομα σε απαφη με ιδοκτητεσ Τσιουαουα ουτε και με τα ιδια τα σκυλια, μονο με Ροτβαιλερ, Ντοπερμαν και Γιορκι, αλλα το θεμα της τριχας δεν το συζητησα ποτε. Σκεφτομαι να παρω απο Σεπτεμβρη κ μετα που δεν θα δουλευω γιατι οπως και να το κανουμε ενα κουταβακι χρειαζεται πολυυυυ χρονο και κοπο ειδικα στην αρχη. Ποτε ομως πιστευεις θα πρεπει να επικοινωνισω με ΚΟΕ και εκτροφεις?

@gerry
Eχεις απολυτο δικιο φιλε μου οσο διαβαζω τοσο μπερδευομαι ειναι ολα τοσο αξιαγαπητα...εχω καταληξει ομως στο top 4 και σε αυτο με βοηθησε το διαβασμα το ψαξιμο και η επαφη με καποιους ιδιοκτητες. Σε ευχαριστω πολυ κ εσενα για τις συμβουλες σου...θα τις εχω υπ'οψιν.

@ st3lios
Φιλε Στελιο πρεπει να πω οτι συμφωνω 100% μαζι σου στο οτι εμεις τελικα δημιουργουμε το προβλημα στο σκυλι και τελικα πιστευουμε οτι το σκυλι μας ηταν εξ αρχης προβληματικο! Σκοπος μου ειναι να ενταξω το καινουργιο μου φιλαρακι στην καθημερινοτητα μου με οτι κ αν συνεπαγεται αυτο (εξ'αλλου για τα παντα στη ζωη μας πρεπει να κανουμε καποιες θυσιες).