Tα 15 λάθη της ανακύκλωσης


miminoula

Well-Known Member
26 Νοεμβρίου 2011
1.339
9
44
Κερατσίνι - Νίκαια
www.facebook.com
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι στον μπλε κάδο μπαίνουν αλουμινένιες, τσίγκινες, πλαστικές, γυάλινες και χάρτινες συσκευασίες. Τι γίνεται όμως όταν το γυαλί είναι σπασμένο ή το χαρτί λερωμένο;

Διαβάστε τι δεν κάνουμε σωστά όταν ρίχνουμε τα σκουπίδια μας στους μπλε κάδους. Καθώς η ανακύκλωση οικιακών αποβλήτων κάνει σημαντικά βήματα και όλο και περισσότεροι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγονται ορισμένα λάθη, που ενδέχεται, αντί να λύσουν, να δημιουργήσουν προβλήματα.

Εμείς συγκεντρώσαμε 15 «περίεργα υλικά» που φαίνονται κατάλληλα για ανακύκλωση, αλλά δεν είναι.

1. Σπασμένα γυαλιά. Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι. Ο λόγος είναι ότι, καθώς η διαλογή στα κέντρα γίνεται συνήθως με τα χέρια, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι, αν σπάσει ένα ποτήρι ή ένα μπουκάλι, δεν το πετάμε στους μπλε κάδους, αλλά στους κοινούς.

2. Κουτιά από πίτσα, συσκευασίες έτοιμου φαγητού. Τα κουτιά της πίτσας είναι από χαρτόνι, οπότε μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι είναι ανακυκλώσιμα. Οταν τα πετάμε όμως είναι γεμάτα λάδια και λίπη. Μάλιστα, όσο κι αν προσπαθήσουμε να τα καθαρίσουμε, αυτό δεν γίνεται ολοκληρωτικά, καθώς πάντα μένουν υπολείμματα, ενώ και το ίδιο το χαρτόνι μοιάζει να έχει «ποτίσει». Επομένως, όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά δημιουργούν πρόβλημα στη διαδικασία διαχωρισμού (διαμορφώνεται μια λερωμένη μάζα). Το ίδιο κάνουμε και τις συσκευασίες έτοιμου φαγητού.

3. Σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες.
Μοιάζουν με τις απλές πλαστικές σακούλες, αλλά δεν είναι ίδιες. Ενώ οι απλές πλαστικές σακούλες μπορούν να ανακυκλωθούν και να γίνουν πλαστικό φιλμ, οι βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες, που διατίθενται κυρίως από τα σούπερ μάρκετ, έχουν ημερομηνία λήξης και από ένα σημείο και μετά αρχίζουν να αποσυντίθενται. Επομένως, δεν ανακυκλώνονται. Επίσης, υπάρχει περίπτωση η διαδικασία αποσύνθεσής τους να ξεκινήσει ενώ βρίσκονται στους μπλε κάδους ή στο κέντρο διαλογής της ανακύκλωσης, δημιουργώντας πολλά μικροσκοπικά κομματάκια, που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πολτού σκουπιδιών, ο οποίος δυσχεραίνει την ανακύκλωση.

4. Κομματάκια χαρτί. Το σύστημα των μπλε κάδων δεν μπορεί να διαχειριστεί κομμάτια χαρτιού, που είναι μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4. Αυτό σημαίνει ότι σχισμένες σελίδες, εισιτήρια και άλλα χαρτάκια δεν πρέπει να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί δημιουργούν ένα χάρτινο κατακάθι που κάνει την όλη διαδικασία πιο χρονοβόρο.

5. Βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί. Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Ακατάλληλο για ανακύκλωση είναι και το βρεγμένο χαρτί, ακόμη κι όταν στεγνώσει, γιατί οι ίνες του χαρτιού «μαζεύουν» όταν βρέχονται. Στους μπλε κάδους καλό είναι να μη ρίχνουμε χαρτί κουζίνας και χαρτί υγείας, ακόμα κι αν ειναι καθαρά.

6. Υλικά από πηλό. Αρκετά είδη καθημερινής χρήσης είναι κεραμικά, δηλαδή προέρχονται από ψημένο πηλό, όπως οι παλιές κούπες του καφέ, τις οποίες αντικαθιστούμε. Δεν πρέπει όμως να πεταχτούν στον μπλε κάδο, γιατί η ανακύκλωσή τους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

7. Αφρολέξ και φελιζόλ. Και τα δύο είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, καθώς μπορούν να πάρουν φωτιά σε οποιοδήποτε στάδιο της πορείας της ανακύκλωσης. Συνεπώς, η ρίψη τους στους μπλε κάδους δημιουργεί προβλήματα.

8. Συσκευασίες τοξικών υλικών. Πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες, που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κ.ά., δεν πρέπει με τίποτα να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί τα κατάλοιπα των τοξικών δύσκολα απομακρύνονται.

9. Δισκάκια CD, DVD και βιντεοκασέτες. Παρότι κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από αλουμίνιο, τα ψηφιακά δισκάκια ή οι παλιές μας βιντεοκασέτες περιέχουν πολλές προσμείξεις, καθιστώντας αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους. Το ίδιο ισχύει και για τις βιντεοκασέτες (όσες έχουν απομείνει), καθότι, εκτός από το πλαστικό περίβλημα, περιέχουν και την ταινία, η οποία δεν ανακυκλώνεται. Αν θέλουμε να τα ανακυκλώσουμε, θα πρέπει να τα στείλουμε στην Ανακύκλωση Α.Ε., Βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής (Τ/25310-58.100), ή να τα παραδώσουμε στην εταιρεία Eurosun (Kτίριο SANYO, 12ο χλμ. εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, Μεταμόρφωση).

10. Καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Παρότι πλαστικά, τα συγκεκριμένα υλικά μιας χρήσης δεν διαχειρίζονται και δεν ανακυκλώνονται εύκολα από τα συστήματα ανακύκλωσης.

11. Πλαστικά έπιπλα. Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης δεν είναι κατάλληλοι για πλαστικά έπιπλα, παρά μόνο για υλικά συσκευασίας. Τα ογκώδη πλαστικά αντικείμενα, τα οποία συχνά περιέχουν και άλλα υλικά, πρέπει να κατευθύνονται στα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων που οφείλει να διαθέτει κάθε δήμος.

12. Συρμάτινες κρεμάστρες. Οι περισσότερες έχουν και πλαστικά μέρη με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ανάμειξης των δύο υλικών. Για να μη δυσχεραίνουμε τη διαδικασία ανακύκλωσης, είτε διαχωρίζουμε το σύρμα από το πλαστικό είτε τις ρίχνουμε στους κοινούς κάδους σκουπιδιών.

13. Τηλεκάρτες.
Δεν θεωρούνται συσκευασίες γι' αυτό και δεν πρέπει να μπαίνουν στους μπλε κάδους. Aλλωστε, το κόστος ανακύκλωσής τους είναι μεγαλύτερο από το κόστος παραγωγής, γι' αυτό και η μόνη λύση είναι η επαναχρησιμοποίηση (π.χ. διακοσμητικά υλικά και παιχνίδια).

14. Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια. Ενώ τα πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Αρα πρέπει να τα αφαιρούμε και να τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε καδο.

15. Κουτιά χυμών. Υπάρχουν ορισμένα κουτιά χυμών που δεν ανακυκλώνονται, λόγω του συνδυασμού πλαστικού και χαρτονιού. Πριν το πετάξουμε στον μπλε κάδο, πρέπει να ελέγξουμε αν φέρει την ειδική σήμανση καταλληλότητας για ανακύκλωση.

Δεν ξεχνάμε.
1. Να διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα απορρίμματα.
2. Να αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματα και, αν χρειάζεται, να τις ξεπλένουμε.
3. Να διπλώνουμε/ συμπιέζουμε τα χαρτοκιβώτια.
4. Δεν πετάμε στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μέσα σε δεμένες σακούλες, αλλά τα ρίχνουμε χύμα.
5. Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
6. Κλείνουμε τους κάδους, για να προστατεύσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή.

πηγή: μου στάλθηκε με e-mail άρα άγνωστο!
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
όχι ότι δεν είναι ενδιαφέρον
και όχι ότι χύθηκε το λάδι ας πούμε

αλλά
είσαι σίγουρη ότι είσαι στο σωστό φόρουμ αναφορικά με αυτήν την δημοσίευση?
γιατί υπάρχει πλήθος παρόμοιων πολύ ενδιαφέροντων θεμάτων βεβαίως
τα οποία όμως θα βάραιναν και θα αλλοίωναν το φόρουμ μας
και τελικά

"το παρών θέμα είναι οφ φόρουμ"
:)
 


miminoula

Well-Known Member
26 Νοεμβρίου 2011
1.339
9
44
Κερατσίνι - Νίκαια
www.facebook.com
α οκ σόρρυ απλά είδα θέματα Οικολογίας και θεώρησα ότι μπορεί να το φιλοξενήσει ! σόρρυ ! :)

"Θέματα οικολογικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που δεν σχετίζονται με τα σκυλιά."
Να το αναδιατυπώσετε να μην μπερδευόμαστε ε! :p
 
Last edited:


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.758
7.919
Yπάρχουν πάρα πολλά θέματα στη συγκεκριμένη ενότητα που ουδεμία σχέση εχουν με σκυλιά. Η ενότητα αφορά αποκλειστικά ζώα;
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
ε?
ζητάω συγνώμη
έχει αλλάξει κάτι και δεν το πήρα είδηση
παλιά ,πρίν γίνω εξουσιαστής σε αυτήν την γαλέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης
είχα αναρτήσει παρόμοιο θέμα και μου το είχε σβήσει ο δικτάτορας καταπιεστής (όχι η Μαρέκο!!!)
συνεχίστε ακάθεκτοι λοιπόν!!!
 


tsimakgr

Well-Known Member
30 Απριλίου 2011
572
9
Athens
Με μία βόλτα που θα κανείς στους μπλε κάδους της γειτονιάς μου, (Φαντάζομαι και σε άλλες γειτονιές), θα δεις μέσα στους μπλε κάδους από σερβιετες μέχρι αποφάγια και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς.
Οι περισσότεροι δεν έχουν καπάκι για να κλείνουν, και έχω πετύχει σκουπιδιαρικο κανονικό να μαζεύει σκουπίδια και απο αυτούς τους κάδους, σε εποχές "φόρτου" εργασίας.
Δλδ Ολα μαζι για τη χωματερή.
Η Ελλάδα είναι αρκετά πίσω στο τομέα ανακύκλωση, και βασικό ρόλο παίζει και η έλλειψη γνώσης, ειδικά όσων είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία.
Τέτοια μηνύματα βοηθάνε στη βελτίωση της κατάστασης και ίσως σε 3-4 γεννιες τα πράγματα να είναι βελτιωμενα....
 










Veronica

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2010
3.213
6
Always somewhere
www.youtube.com
Δεν ξέρω τι ετικέτες έχουν οι κάδοι στην Ελλάδα. Θα κοιτάξω τους εδώ κάδους και θα γράψω τι μπορούμε να ρίχνουμε. Έτσι για την κουβέντα...
 


miminoula

Well-Known Member
26 Νοεμβρίου 2011
1.339
9
44
Κερατσίνι - Νίκαια
www.facebook.com
Στη γειτονιά μου ενώ έχουμε λίγο πιο κάτω μπλε κάδους, όποτε και αν έχω πάει είναι ΑΝΟΙΧΤΟΙ, τους κλείνω ναι μεν.. αλλά δεν... και όποτε έχω πάει βλέπω ότι ότι να ναι μέσα, επειδή δίπλα ακριβώς είναι οι κανονικοί κάδοι και γεμίζουν πιο γρήγορα...
Με αποτέλεσμα αντί να τα αφήσουν έξω... κάτω... τα ρίχνουν σε αυτούς που χωράνε κάτι ακόμα...

Αυτό έχει ως συνέπεια να καταστρέφεται η προσπάθεια όσων ανακυκλώνουν... Helloooo... Δεν θέλει πολύ μυαλό γείτονες! :p
 


io maria

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
1.322
28
Γέρακας
Oσον αφορα το 2
Τα κουτια απο τις πιτσες εχουν και ενα χαρτονι οντουλε μεσα. Αν αφαιρεθει αυτο που ειναι μεσα στα λαδια το υπολοιπο κουτι μπορει να ανακυκλωθει ανετα με την προϋποθεση οτι δεν εχει λαδωθει.
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
εγώ όλα λάθος τα έκανα
ότι χάρτινο ότι πλαστικό ότι γυάλινο και ότι σιδερένιο παράγει το νοικοκυριό μας τα μαζεύω και τα μεταφέρω ο ίδιος 50-60 χλμ γιατί εδώ δεν έχουμε μπλέ κάδους........
έχουμε όμως μία ωραία χωματερή που κάθε τόσο την καίνε και ευωδιάζει το σύμπαν.......
όταν δε καήκαμε το 2007 αποκαλύφθηκαν και πολλές άλλες μίνι χωματερές μιάς και ο κάθε νοικοκυραίος πέταγε σε διάφορα σημεία που τον βόλευαν διάφορα πράγματα που δεν χρειαζόταν και βαριόταν να πάει στον κάδο ,όπως πλυντήρια καναπέδες στρώμματα τηλεοράσεις κλπ κλπ κλπ
και ευωδίασε το σύμπαν ξανά

γενικά πάντως
ας καταφέρουμε ως λαός να μην πετάμε ότι νά ναι όπου νά ναι για αρχή
και μετά βλέπουμε και για τα 15 σημεία που αναφέρονται........
έχουμε δρόμο ακόμα
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Στην γειτονιά μου οι μπλε κάδοι έχουν πάρει "προαγωγή"....
Εδώ και πολύ καιρό, τόσο που σήμερα που διαβαζα το θέμα το θυμήθηκα ότι είναι μπλε και για να σιγουρευτώ κοίταξα από το μπαλκόνι, όλοι πετάνε τα πάντα μέσα και τους μαζεύει το κλασσικό σκουπιδιάρικο....

Πάντως kokoni, μην νομίζεις ότι μόνο εκεί πετάει όποιος θέλει όπου θέλει, ότι θέλει...
Πριν από κάποιες μέρες στεκόμουν στο μπαλκόνι και χάζευα...
Στον από κάτω δρόμο από το σπίτι μου υπάρχει ένα αλανοειδές....
Απέναντι από το αλανοειδές αυτό, υπάρχει μια πολυκατοικία....
Βγήκε ένας τύπος από την πολυκατοικία κρατώντας μια σακούλα σκουπίδια, πήγε στην άκρη του πεζοδρομίου και την πέταξε απέναντι....στο αλανοειδές(το οποιο θυμίζω είναι ακριβώς απέναντι από την πόρτα του), την στιγμή που υπάρχει κάδος απορριμάτων ακριβώς 10 βήματα, μετρημένα άπειρες φορές περνωντας εγώ από εκει, από την είσοδο του.....

Είναι αρκετά περίπλοκη στην αρχή η πρακτική της ανακύκλωσης, τι πρέπει να μαζεύεις, να ξεχωρίζεις....άλλα αν το κάνεις για λίγο καιρό μετά βγαίνει μηχανικά....
Το μόνο κακό είναι ότι πρέπει να έχεις πολλές σακούλες με σκουπίδια στο σπίτι....
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
τελικά.........το θέμα δεν είναι καθόλου οφ φόρουμ

τα ίδια σκατά που κάνουμε με τα σκυλιά σαν χώρα
κάνουμε και με τα σκουπίδια μας
άσε που όλοι μας έχουμε βρεί κουτάβια στα σκουπίδια...........:(:(:(
 






Veronica

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2010
3.213
6
Always somewhere
www.youtube.com
Εμένα πιο πολύ με ενοχλεί που βλέπω κάδους έξω απο τους βρεφονηπιακούς σταθμούς απο τον καιρό του Νώε που πήγαινα κι εγώ εκει. Τι να σου κάνει η λεμονιά, όταν έχεις την μπόχα δίπλα σου κυριολεκτικά...
 


Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
εμένα μ' ενοχλεί στους κάδους να βρίσκω ζώα.

Επιπλέον με ενοχλεί να κρατάω μια σακούλα με ζεστό σκατό και να μη συναντάω για εκατοντάδες μέτρα ούτε ένα σκουπιδοτενεκέ υποτίθεται σε οικιστική περιοχή, τόσο που ν' αναρωτιέμαι μα καλά τα σκουπίδια τα τρώνε;