Staffordshire Bull Terrier - πρόβλημα ανυπακοής

Suki

Active Member
25 Φεβρουαρίου 2011
27
0
Αθήνα
Γεια σας κ παλι!
διαβασα πολλα απο χτες για τις εμπειριες σας με τα σταφ κ χαιρομαι που τα εχετε ψηλα γιατι πραγματικα ειναι φανταστικα σκυλακια!!
Εχω μια θηλυκια 8 μηνων, η οποια ειναι αρκετα εξυπνη, υπακουη και φοβερα αγαπησιαρα! νομιζω οτι θα μπορουσε να ζησει για παντα σε μια αγκαλια!
ειναι το καλυτερο σκυλι για μενα κ ελπιζω να ειμαι κ το πιο καλο αφεντικο για εκεινη :Ρ
εχω λιγα προβληματακια γιατι ειναι πολυ πεισματαρικα κ θα ηθελα καμια συμβουλη..
πχ οταν ειμαστε μονες μας ειναι σουζα, χωρις φωνες κ απειλες, αλλα οταν υπαρχει κοσμος ή αλλα ζωα ειναι σαν να μην υπαρχω :(
στη βολτα με τραβαει σχεδον παντα κ δεν ξερω πως να τη φτιαξω..
ειναι κοινονικοποιημενη αρκετα αλλα δεν εχω καποιο σκυλακι στα κυβικα της για να παιζει καλα! στο κατω σπιτι εχουν ενα τσιουαουα αρσενικο κ οταν παιζουν, η δικια μου κλασσικα μπουλντοζα κ αυτο κλαιει.. θα ηθελα λοιπον να βρω καλη παρεουλα για την μικρη μου, γιατι δεν θελω να βγαζει επιθετικοτητα σε αλλους σκυλους κ κυριως σε θηλυκα!
κατα τα αλλα ειναι ενα σκυλι που μπορει να κατσει παντου! την παιρνω μαζι μου στον καφε κ στο αμαξι κ οπουδηποτε κ δεν παραπονιεται ποτε!
το κακο ειναι οτι την αφηνω στους γονεις μου οταν λειπω κ μου την μπερδευουν λιγο γιατι δεν ξερουν να συμπεριφερθουν σωστα κ δεν γινεται να εκπαιδευσω κ αυτους :Ρ

να χαιρομαστε τα σκυλακια μας!

Θανος

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2010
605
42
Καλώς την. Εμένα το δικό μου το σταφάκι είναι αρσενικό και είναι σχεδόν 7 μηνών οπότε στα κυβικά της δικιάς σου. Οπότε υποθέτω ότι και το δικό σου το σκυλάκι παίζει έντονα και θα μπορούσανε να παίξουνε μια χαρά μαζί. Αν είσαι Αθήνα μπορουμε να κανονίσουμε σκυλοβόλτες

Suki

Active Member
25 Φεβρουαρίου 2011
27
0
Αθήνα
γεια σου θανο!
αθηνα ειμαι κ εγω! ναι να κανονισουμε καποια στιγμη, γιατι εχει αναγκη απο εντονο παιχνιδι! οπως προειπα το τσιουαουα ψιλοκατουριεται πανω του!
εσυ πως τα πας με τον δικο σου? υπακουει? τον εχεις μεσα στο σπιτι? σου κανει ατασταλιες, ζημιες κ οταν τον μαλωνεις αντιδρασεις?

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...οταν ειμαστε μονες μας ειναι σουζα, χωρις φωνες κ απειλες, αλλα οταν υπαρχει κοσμος ή αλλα ζωα ειναι σαν να μην υπαρχω :(
στη βολτα με τραβαει σχεδον παντα κ δεν ξερω πως να τη φτιαξω...
Αυτό που περιγράφεις, μου φέρνει στο μυαλό μιά λέξη: Ε-Κ-Π-Α-Ι-Δ-Ε-Υ-Σ-Η (βασικής υπακοής)
Και, μετά, συνέχιση (δια βίου) της εκπαίδευσης σε περιβάλλοντα με υψηλό βαθμό περισπάσεων και θορύβων κλπ...
Και, κατά συνέπεια, ανάπτυξη "δεσμού" (bonding) με τη σκυλίτσα σου...

Καλώς όρισες!!!:)

Suki

Active Member
25 Φεβρουαρίου 2011
27
0
Αθήνα
καλως σας βρηκα!
εχω σκεφτει να την παω για εκπαιδευση, αλλα δυστυχως τωρα δεν γινεται για οικονομικους λογους!
απ την αλλη ειναι ευκολο να μαθει, αλλα δεν ξερω πως να το κανω σωστα.. δεν θελω να την χτυπησω κλ βασανιστηρια
οσο για το δεσμο, τι εννοεις? με αναγνωριζει ως αφεντικο κ οταν φευγω μονο που δεν κλαιει..

Θανος

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2010
605
42
Ναι μέσα στο σπίτι τον έχω!Υπακούει απόλυτα μέσα στο σπίτι. Εξω υπακούσει αλλά κάνει τον κουφό για λίγο. Πολύ λίγο όμως. Αν παίζει με κανένα σκύλο και κυνηγιούνται εκεί ακούει λιγότερο αλλά αν του πώ φεύγουμε ε θα αργήσει 10 15 δευτερόλεπτα να έρθει (για μια δυο τελευταιές δαγκωνιές και μετά έρχεται βολίδα) Γενικώς δεν έχω κανένα πρόβλημα συμβίωσης μαζί του. Ζημιές δεν κάνει μέσα στο σπίτι. Ε πριν κανα μήνα έφαγε μια παντόφλα αλλά ντάξει. Παπούτσια δεν τρώει δεν τα πειράζει αν και παλαιότερα αναγκαζόμουν να βαλω οτιδήποτε θα του κινούσε την προσοχή σε υψηλό σημείο. Τώρα αφήνω παπούτσια παντόφλες μέσα στη μέση και δεν τα πειράζει. Ξύλο δεν έχει φάει ποτέ. Επιπλήξεις πολλές. Οταν τον μαλώνω απλά κάνει τουμπεκι, ούτε γαυγίζει ούτε μου *αντιμιλά*. Και αν συμβεί αυτό τον κλείνω έξω από το δωμάτιο μου για 20 δευτερόλεπτα και μετά όταν του ανοίξω μπαίνει μέσα και είναι αρνάκι. Γενικώς δεν έχω κανένα πρόβλημα με το σκυλάκι:)

Suki

Active Member
25 Φεβρουαρίου 2011
27
0
Αθήνα
@ θανος
σουπερ λοιπον! κ βολτες χωρις λουρι?
εγω φοβαμαι πολυ να την αφησω γιατι δεν της εχω πολυ εμπιστοσυνη κ περισσοτερο στα αυτοκινητα!

Θανος

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2010
605
42
Βόλτες με λουρί εκτός αν πάμε σε τίποτα χωράφια με άπλα όπου μπορώ να τον αφήσω. Αλλά εγώ είμαι το επίκεντρο του ενδιαφέροντός του οπότε ξέρω ότι δεν θα πάει μακριά μου. Κινείται σε μια ακτίνα 10 μέτρων γύρω μου max και όταν προπορεύται πάντα σταματά περιμένει να πλησιάσω και τρέχει πάλι. Αλλά μέσα στην πόλη του φοράω λουρί. Και για τα αυτοκίνητα αλλά κυρίως για τα αδέσποτα που του την πέφτουν συχνά πυκνά. Η στο βουνό εκεί πάλι χωρίς λουρί. Ο κανόνας είναι με λουρί. Οταν είμαι σε χώρο που δεν έχει κινδυνους( αδέσποτα αυτοκίνητα) εκεί τον αφήνω. Κυρίως για να παίξουμε δλδ να του πετάξω κουκουνάρια να τα κυνηγήσει κλπ. Οχι ότι έχει καποια διαφορά δλδ. Γενικώς ποτέ δεν πήγε να μου φύγει.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
1) ...εχω σκεφτει να την παω για εκπαιδευση, αλλα δυστυχως τωρα δεν γινεται για οικονομικους λογους!
απ την αλλη ειναι ευκολο να μαθει, αλλα δεν ξερω πως να το κανω σωστα..

2) ...δεν θελω να την χτυπησω κλ βασανιστηρια

3) οσο για το δεσμο, τι εννοεις? με αναγνωριζει ως αφεντικο κ οταν φευγω μονο που δεν κλαιει..
1) Σε τέτοιες εποχές, όντως είναι δύσκολο να εξοικονομήσουμε χρήματα και γι' αυτό.
Στην περίπτωση αυτή, όμως, θα πρέπει να ξοδέψεις ...χρόνο (και λίγα χρήματα). Υπάρχουν αρκετά βιβλία εκπαιδευτικά (κυρίως στα Αγγλικά), όπου μπορείς να βοηθηθείς και να κάνεις η ίδια μία βασική εκπαίδευση στη σκυλίτσα σου...
Μπορεί να σου πάρει περισσότερο χρόνο, αλλά θα σου δώσει ικανοποίηση.
Εφόσον, όπως λες, η σκύλα σου είναι καλόβολη και σου έχει αδυναμία, μπορείτε να αρχίσετε την εκπαίδευση στο σπίτι, σιγά-σιγά, με θετική προσέγγιση, μεζεδάκια και χάδια...
Αφού μελετήσεις λίγο (το/τα βιβλία), θα αρχίσεις να επαινείς συμπεριφορές - κινήσεις που θα ήθελες να της διδάξεις και βλέπεις ότι τις εκτελεί. Π.χ. αν την δεις να κάθεται, της λές "κάτσε, μπράβο" και της δίνεις το μεζεδάκι που έχεις πρόχειρο... Με τον τρόπο αυτό, η σκύλα θα διαπιστώσει ότι σου άρεσε πολύ αυτό που έκανε κλπ. Αντίθετα, αν κάνει κάτι που δεν σου αρέσει, δεν αντιδράς, αδιαφορείς κλπ.
Σταδιακά, θα διαπιστώσεις ότι εκτελεί, κατ' εντολή, τα παραγγέλματά σου. Αρα, μελέτησε 1-2 βιβλία, βάλε χρόνο και η πρόοδος θα είναι θεαματική...

2) Αυτό μην το διανοηθείς ποτέ! Ποτέ δεν χτυπάμε το σκύλο μας, ούτε τον πονάμε, ούτε του βάζουμε τις αγριοφωνάρες, ακόμα και σε μεθόδους εκπαίδευσης που είναι πιο κλασικές (με διορθώσεις κλπ.).
Οσο για τις αγριοφωνάρες, σίγουρα ξέρεις πως η σκύλα σου είναι σε θέση να ακούσει ένα πατατάκι που πέφτει στο χαλί του διπλανού δωματίου... Αρα, ακόμα και με χαμηλή - σταθερή φωνή να δώσεις την εντολή σου (ή το "μη", "όχι" κλπ.) αυτή θα σε ακούσει, δεν έχει πρόβλημα... Ο τόνος της φωνής (ο ίδιος τόνος κάθε φορά) είναι που παίζει ρόλο...

3) Με όλα αυτά που είπαμε παραπάνω, θα διαπιστώσεις ότι, όλο και περισσότερο, σε κοιτάει, σου δίνει σημασία, σε προσέχει, περιμένει από σένα...
Αυτό λέγεται "δεσμός". Π.χ., υπάρχουν σκυλιά που έχουν περάσει εκπαίδευση βασικής υπακοής, αλλά δεν μπορείς να πεις ότι έχουν δεσμό με τον ιδιοκτήτη τους, μιάς και ο ιδιοκτήτης νομίζει πως, επειδή ο σκύλος έμαθε 5 εντολές και τις εκτελεί, η διαδικασία σταμτάει εκεί... Κάπως σαν on-off στις ηλεκτρικές συσκευές...

Suki

Active Member
25 Φεβρουαρίου 2011
27
0
Αθήνα
@ johnk

για καλη μου τυχη, εχω εμπειρια αρκετη καθως ο 3 σκυλος στο σπιτι.. το 1ο χασκυ (δεν πιανεται, ανυπακοο παντα, δεν εμαθε ποτε τιποτα)
εχω κανει πολλες δοκιμες στο παρελθον κ καταλαβα οτι το ξυλο δεν πιανει.. (εννοειται δεν σαπισα το σκυλι μου)
οταν κανει μια βλακεια, να το περναω αδιαφορα ή να την μαλωνω? τι λες? επισης δεν μ αρεσει κ να τσακωνομαι οποτε οι αγριοφωναρες δεν ειναι κ τρομερες.. :)
εχω διαβασει πολλα για τη φυλη αλλα αλλο να ακους αποψεις απο ανθρωπους με την ιδια ρατσα κ παρομοιες συμπεριφορες κ αλλο τα βιβλια..
επισης δεν αφηνω εκπομπη για εκπομπη (ξερεις σκαι με εκπαιδευτες κ τετοια), αλλα το πιο σοβαρο προβλημα νομιζω ειναι οι γονεις μου που δεν μπορουν να κρατησουν σωστη σταση. πχ.. μπαινει μεσα στο δωματιο χωρις να την καλεσεις (λογικα) , εγω παω της λεω "ελα" κ τσακιζεται, οι δικοι μου την ρωτανε "τι κανεις εδω?" κ την τρομοκρατουν με θορυβο. οποτε με τετοιες μλκς μου χαλασαν την εντολη "ελα". τωρα δεν την ακουει!
παμε παλι απ την αρχη..
επισης τωρα ειναι σε μια ηλικια που ξεψαρωσε κ εχει σταματησει να ακολουθει, παει μπροστα δλδ κ δεν ξερω πως να το χειριστω.. να την μαλωσω? κ πως? τετοια τιπς θα μου εκαναν τη ζωη ευκολοτερη! επισης τι να κανω να μην τραβαει στη βολτα?

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Λοιπόν... Ενα-ένα...

1) Οταν κάνει "βλακεία", ένα κοφτό "μη" αρκεί (μαζί με ένα βλοσυρό ύφος) και, μετά, αδιαφορία, ή ανακατεύθυνση της δραστηριότητας, π.χ., εάν τρώει το παπούτσι σου, λες "μη", παίρνεις το παπούτσι και της δίνεις ένα παιχνίδι της. Αν αρχίσει να μασουλάει το παιχνίδι, τότε "μπράααβο"...:)

Προσωπικά, έχω και άλλη μία "διαβάθμιση" ψιλο-έντονης εντολής: "τι κάνεις εκεί?" Αυτό, μόνο όταν έχει αρχίσει και ...μασουλάει τον γατούλη που έχουμε, επίσης, στο σπίτι!!!:shock:

2) Στη βόλτα - τράβηγμα, η λύση είναι μία: Σε τραβάει? Σταματάς... Αλλάζει κατεύθυνση ξαφνικά? Σταματάς...
Για όσο χρόνο χρειαστεί, ώστε να παραξενευτεί και να χαλαρώσει και να έρθει κοντά σου... Μπορεί να χρειαστεί και 15 λεπτά, τις πρώτες φορές, αλλά, στο τέλος, θα καταλάβει πως για να προχωρήσει, θα πρέπει να προχωρήσετε και οι δύο...
Αλλιώς, η βόλτα της θα περιοριστεί στο πρώτο βήμα, έξω από την πόρτα...;)

Suki

Active Member
25 Φεβρουαρίου 2011
27
0
Αθήνα
Στη βόλτα - τράβηγμα, η λύση είναι μία: Σε τραβάει? Σταματάς... Αλλάζει κατεύθυνση ξαφνικά? Σταματάς...
Για όσο χρόνο χρειαστεί, ώστε να παραξενευτεί και να χαλαρώσει και να έρθει κοντά σου... Μπορεί να χρειαστεί και 15 λεπτά, τις πρώτες φορές, αλλά, στο τέλος, θα καταλάβει πως για να προχωρήσει, θα πρέπει να προχωρήσετε και οι δύο...
Αλλιώς, η βόλτα της θα περιοριστεί στο πρώτο βήμα, έξω από την πόρτα...;)
εμ, αυτο δεν το ξερα!! θα το εφαρμοσω κ θα σου πω! προσπαθουσα να το αλλαξω με αποτομο τραβηγμα αλλα τιποτα!! φχαριστωωω!! :):D:)

deas

Well-Known Member
1 Δεκεμβρίου 2010
354
1
Καπου εδω γυρω..
Γεια σου σουκι..καλωσηρθατε

Η λυση στη για να την μαθεις να ειναι διπλα σου στη βολτα ειναι αυτο που σου ειπε ο Γιαννης...

Σε τραβαει...κοκαλωνεις μεχρι να σταματησει, περιμενεις λιγο και μετα ξεκινας λεγοντας της παμε....εαν δεν σε ακολουθησει την σερνεις (που λεει ο λογος, αλλα δεν την περιμενεις να σηκωθει...εσυ οριζεις ποτε σταματαμε και ξεκιναμε...)

Καλο ειναι οταν θες να σταματησει να της μαθεις και μια εντολη...πχ ΣΤΟΠ Στην αρχη μεχρι να μαθει να σταματαει με το σταματημα σου να μην την χρησιμοποιεις παρα μονον εφοσον εχει σταματησει....Οταν σταματησει λοιπον θα της ανασηκωνεις το λουρι, ομαλα οχι αποτομα , ετσι ωστε να πεφτει το βαρος της στα πισω ποδια και να την αναγκασεις να κατσει....μολις κατσει της λες την εντολη που χρησιμοποιεις για να κατσει για να την συνδυασει με την κινηση και την επιβραβευεις...Σε λιγες μερες μολις σταματας θα σταματαει και θα καθεται απο μονη της..

Τραβαει δεξια....στριβεις 180 μοιρες αντιθετα απο εκει που παει ο σκυλος σου προχωρας για λιγο και μετα επαναφερεις την πορεια σας...

Τραβαει αριστερα....στριβεις 180 μοιρες αντιθετα απο εκει που παει ο σκυλος σου προχωρας για λιγο και μετα επαναφερεις την πορεια σας...

Σταματαει να μοιρησει....του λες παμε και τον τραβας συνεχιζοντας την πορεια σου

Last edited:

Suki

Active Member
25 Φεβρουαρίου 2011
27
0
Αθήνα
τελεια, θα εφαρμοστουν ολα αμεσα!!
υπαρχει περιπτωση με αυτη τη μεθοδο να φτασω σε σημειο να τη βγαζω χωρις λουρι?? η πρεπει να κανω κ κατι ακομα?

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.922
20.325
Βόλτα χωρίς λουρί απαγορεύεται. Σε καμμία περίπτωση, δεν μπορεί να είναι αυτός ο στόχος σου.

Suki

Active Member
25 Φεβρουαρίου 2011
27
0
Αθήνα
@ mareco
θα ηταν μαγικο να μην υπηρχαν κινδυνοι κ να ειχαμε τα σκυλια μας ελευθερα! παρολα αυτα θα ηθελα να ξερω..

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.320
Μέλη
20.081
Νεότερο μέλος
maria 161