Schipperke

sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
Κοιταζοντας τη εχει στην εκθεση το σαββατοκυριακο επεσα πανω σε αυην την ρατσα που δεν την ειχα ξανακουσει.

ωραιο ειναι και ακουγεται ενδιαφερων.

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
FCI Standard nr 83
Schipperke = μικρός πλοίαρχος
Βελγική φυλή, ποιμενικός και
εξολοθρευτής ποντικιών και αρουραίων, φύλακας-συναγερμός. Κυριαρχικός, ακούραστος, τολμηρός με μεγάλη αυτοπεποίθηση.
Ενεργητικός, "κουτσομπόλης",
πανέξυπνος, καλός με παιδιά και την οικογένεια του, καχύποπτος απέναντι στους ξένους.
Με λάθος ιδιοκτήτη γίνεται εύκολα υπερκινητικός, επιθετικός
η φοβητσιάρης.

Δεν έχει προβλήματα υγείας και φτάνει εύκολα ηλικία >15-16

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Έχω γνωρίσει μερικά (5-10). Όλα ήταν πολύ "νευρωτικά" για τα γούστα μου και φοβιτσιάρικα. Δύο ήταν υπερβολικά θρασύδειλα (δαγκώναν από φόβο συχνά).

Το Κοκόνι μου αρέσει πολύ περισσότερο (καμία σχέση).

Ακόμη και τα Γερμανικά Σπίτζ (που επίσης δεν φιμήζονται για την ιδανική ιδιοσυγκρασία).

greedy

Well-Known Member
23 Απριλίου 2008
2.314
3
52
Πατρα
Ελα , δεν το γνωριζα αυτο!:eek:
Ειχα διαβασει οτι ειναι πιο σταθερου χαρακτηρα.Αλλο ομως η αναγνωση και αλλο η επαφη...Ευχαριστω για τις πληροφοριες;).

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Κοίτα μπορεί να έτυχε να μην γνώρισα κανένα καλό. Κι σ'εκθέσεις όμως (όπου δεν ασχολείθηκα μαζί τους απλώς τα έβλεπα) ήταν νευρικής ιδιοσυγκρασίας, όχι ήρεμα. Κάπως 'τσιτωμένα', υπερκινητικά. Φαντάσου μινιατούρα βέλγικο λυκόσκυλο ή μινιατούρα μαλινουά....
εξαρτάται τι σ'αρέσει βέβαια. Εγώ θα έπερνα ηρεμιστικά για να ζω μαζί του και θα του έδινα και του σκύλου ένα κάθε πρωί!:p

greedy

Well-Known Member
23 Απριλίου 2008
2.314
3
52
Πατρα
Μην νομιζεις οτι και εγω δεν θα επαιρνα χαπια!!!:)Δεν μου πανε τοσο υπερκινητικα σκυλια.

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Κοίτα μπορεί να έτυχε να μην γνώρισα κανένα καλό. Κι σ'εκθέσεις όμως (όπου δεν ασχολείθηκα μαζί τους απλώς τα έβλεπα) ήταν νευρικής ιδιοσυγκρασίας, όχι ήρεμα. Κάπως 'τσιτωμένα', υπερκινητικά. Φαντάσου μινιατούρα βέλγικο λυκόσκυλο ή μινιατούρα μαλινουά....
εξαρτάται τι σ'αρέσει βέβαια. Εγώ θα έπερνα ηρεμιστικά για να ζω μαζί του και θα του έδινα και του σκύλου ένα κάθε πρωί!:p
Μια γνωστή μου είχε ένα που ήταν οκ. Αλλά είχε πολύ εκτόνωση, μας ακολουθούσε 2-3 ώρες στο δάσος βόλτα με τα άλογα και γενικά ήταν όλη την μέρα στο πόδι. Πέθανε στα 18 χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας.

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Δεν έχω δει ποτέ μου από κοντά. Πάντως όταν πρωτοπήρα το γκροένενταελ διάβασα σε ένα βιβλίο ότι είναι το ιδανικό συντροφάκι. Όπως το βλέπω συγκριτικά με το δικό μου μου φέρνει στο μυαλό μορφολογικά κάτι σαν το Κόλι με το Σέτλαντ.

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Δεν έχω δει ποτέ μου από κοντά. Πάντως όταν πρωτοπήρα το γκροένενταελ διάβασα σε ένα βιβλίο ότι είναι το ιδανικό συντροφάκι. Όπως το βλέπω συγκριτικά με το δικό μου μου φέρνει στο μυαλό μορφολογικά κάτι σαν το Κόλι με το Σέτλαντ.
Σκεφτόμουν ότι μάλλον έχεις δίκιο (καθώς είναι βελγική φυλή) αλλά δε μου καθόταν καλά, μου 'κανε μάλλον για spitz. Από περιέργεια το γκούγκλαρα και η πρώτη γραμμή στη wiki: There has been a long informal debate over whether this type of dog is a spitz or miniature sheepdog. :p

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.012
ΑΤΤΙΚΗ
καμία σχέση/αναλογία με γκρένεταλ ...
προσωπικά δεν μου αρέσουν .....αλλά περί ορέξεως...κολοκυθόπιτα....:)

Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Πολύ θα ήθελα να γνωρίσω ένα απο κοντά!
Δεν ήξερα καν ότι υπάρχει κάτι τέτοιο! Το έμαθα στην έκθεση DIANA που μου το είπε ο μπαμπάς του Akira :)

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Διάβασα ότι η λέξη Schipperke μάλλον δεν προέρχεται από το πλοίαρχος άλλα από παραλλαγή σε φλαμανδική διάλεκτο του Scheperke που σημαίνει "μικρό ποιμενικό". Λένε ότι τα βέλγικα ποιμενικά και τα Schipperke έχουν σαν κοινό πρόγονο το τσοπανόσκυλο "Leuvenaar" το οποίο ήταν συνήθως μαύρο και σχετικά μικρό. Η προέλευσή του πάει πίσω στο 17ο αιώνα. Από το 1690 περίπου το Schipperke ήταν το αγαπημένο σκυλί της λακάς τάξης και των τσαγκάρηδων της περιοχής Sint-Goriks των Βρυξελλών, οι οποίοι διοργάνωναν διαγωνισμούς για τα κολάρα των σκύλων τους.

Την ουρά τους την έκοβαν εντελώς, μια μόδα που υπήρχε από τον 15ο αιώνα. Ήταν φημισμένος εξολοθρευτής τρωκτικών. Το Schipperke παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1882 στην έκθεση του Spa. Έγινε της μόδας, χάρη στη βασίλισσα Marie-Henriette. Το 1887 εισήχθη στη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1888 συντάχθηκε το πρώτο πρότυπο της φυλής από τον όμιλο, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος όμιλος του Βελγίου. Αρχικά υπήρχαν 3 ποικιλίες της Αμβέρσας, Leuven και των Βρυξελλών

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Πιθανόν να παρεξηγήθηκε αυτό που έγραψα. Δε σύγκρινα σε καμία περίπτωση γκροένενταελ με σκιπέρκε. Αλλά επειδή είχα Σέτλαντ και βλέπαμε πολύ συχνά στο δρόμο Λάσυ ξέρω ότι από μακριά το δικό μου έμοιαζε με κουτάβι. Ένας δυο άνθρωποι όσο καιρό την είχα, κατάλαβαν αμέσως για τι ράτσα πρόκειται. Αλλά αυτό ΜΟΝΟ σε θέμα εμφάνισης και στο βασικό χαρακτηριστικό της καλοσύνης που διακρίνει και τις δύο φυλές. Από 'κει και πέρα σε χαρακτήρα δεν είχαν καμία σχέση. Αλλά κι αν τα έβαζες δίπλα δίπλα στην πραγματικότητα και σκελετικά και στο τρίχωμα είχαν διαφορές. Κάπως έτσι φαντάζομαι ότι είναι και μεταξύ γκροένενταελ και σκιπέρκε.

Last edited:

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.012
ΑΤΤΙΚΗ
Ο μικρός διάβολος..... το βάρος του κυμαίνεται από 3 έως 8 kg, αλλά το σύνηθες είναι 5 έως 6 kg....(πολύ μακριά δηλ. απο το γκρένενταλ...)

Το Schipperke είναι μικρόσωμο σκυλί που έχει όμως όλα τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες ενός τσοπανόσκυλου και φρουρού, γι΄αυτό πρέπει να έχει θάρρος και αυτοπεποίθηση και να διαθέτει εξαιρετική ευφυΐα και μαχητικότητα.

Είναι ακούραστος φύλακας-συναγερμός , δεν αποτρέπει βέβαια τους εισβολείς αλλά εντοπίζει κίνδυνο κάθε είδους...
Αφοσιωμένο στην οικογένειά του, ευγενικό με τα παιδιά ...παρ' όλα αυτά ...δεν είναι σκυλί του καναπέ.....!

Η καλή εκτροφή παίζει σημαντικότατο ρόλο στην δημιουργία ισορροπημένων χαρακτήρων..

Το τρίχωμά του δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη περιποίηση.....εκτός απο το τακτικό χτένισμά του...

Το μείον του (για μένα) ....ότι μοιάζει με γκρέμλιν....!:D