SΟS για τα σκυλιά ράτσας


xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
SΟS για τα σκυλιά ράτσας

Σοβαρές ασθένειες από τις αιμομιξίες για λόγους καθαρότητας της φυλής

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008





Όλοι οι ζωόφιλοι λατρεύουν τα κατοικίδια, αλλά λίγοι από αυτούς αντιστέκονται στη συντροφιά ενός σκυλιού ράτσας. Μια έρευνα, όμως, ταράζει τα νερά της ζωοφιλίας: Θύματα της «καθαρότητας της φυλής», τα σκυλιά ράτσας υποφέρουν από πολύ σοβαρές ασθένειες.

Η βρετανική έρευνα και στη συνέχεια η προβολή μιας εκπομπής από την τηλεόραση του ΒΒC προκάλεσε σκάνδαλο στη Βρετανία, καθώς αποκάλυπτε τα αιμομικτικά ζευγαρώματα στα οποία υποβάλλονται τα σκυλιά ράτσας για να διατηρήσουν τα χαρακτηριστικά τους που τα κάνουν
ΤΑ ΗΜΙΑΙΜΑ​
Ένας μπασταρδεμένος σκύλος, τονίζουν οι κτηνίατροι, ζει περισσότερα χρόνια και είναι πιο ανθεκτικός από ένα σκυλί ράτσας​
να ξεχωρίζουν από τα ημίαιμα αδέλφια τους. Ακριβώς σε αυτές τις αιμομικτικές πρακτικές εντοπίζεται η πηγή του προβλήματος για τα περιζήτητα σκυλιά ράτσας. «Όπως είναι επικίνδυνο το ζευγάρωμα δύο συγγενών πρώτου βαθμού στους ανθρώπους, έτσι ακριβώς είναι και στα ζώα», εξηγούν οι κτηνίατροι και βεβαιώνουν ότι ένας μπασταρδεμένος σκύλος ζει περισσότερα χρόνια και είναι πιο ανθεκτικός από ένα σκυλί ράτσας. Και άλλες έρευνες στο παρελθόν είχαν καταδείξει πως τα σκυλιά ράτσας είναι πιθανόν να παρουσιάσουν περισσότερα προβλήματα σε σχέση με τα ημίαιμα. Η έρευνα του Ιmperial College, ωστόσο, έδειξε για πρώτη φορά ότι τα προβλήματα αυτά είναι πολύ σοβαρά.

Το ντοκιμαντέρ της βρετανικής τηλεόρασης αρχίζει με την ειδυλλιακή εικόνα μιας οικογένειας που συντροφεύεται από δύο κουτάβια ράτσας καβάλιερ κινγκ τσαρλς. Η επόμενη σκηνή είναι σοκαριστική: τα δύο κουτάβια φαίνονται εμφανώς να υποφέρουν από φοβερούς πόνους. Όπως σημειώνουν οι εδικοί, τα σκυλιά αυτής της ράτσας έχουν μικρότερο κρανίο από τον εγκέφαλό τους. «Είναι σαν να προσπαθήσεις να χωρέσεις ένα πόδι που χρειάζεται 42 νούμερο παπούτσι σε ένα παπούτσι 36», δηλώνει στην εφημερίδα «Ιndependent» η κτηνίατρος Κλερ Ράσμπριτζ. «Αν χτυπούσατε με μια βέργα ένα σκυλί θα σας συνελάμβανε η αστυνομία. Αλλά τίποτε και κανένας δεν απαγορεύει αυτά τα ζευγαρώματα», προσθέτει. Οι λόγοι αυτού του άγριου αγώνα για την «καθαρότητα της φυλής» είναι δύο: Αφενός τα καθαρόαιμα σκυλιά κοστίζουν μια μικρή περιουσία. Αφετέρου οι διαγωνισμοί ομορφιάς στη Βρετανία που επιβάλλουν ένα πολύ συγκεκριμένο αισθητικό πρότυπο. Και για να μην αλλοιωθεί αυτό το αισθητικό πρότυπο ζευγαρώνονται σκυλιά που έχουν στενή συγγένεια μεταξύ τους με αποτέλεσμα να εξασθενούν τα γονίδιά τους.

Τα καβάλιερ κινγκ δεν είναι τα μόνα που παρουσιάζουν τέτοια προβλήματα. Από σοβαρές ασθένειες υποφέρουν μερικές από τις πιο δημοφιλείς ράτσες για τους λάτρεις των κατοικιδίων, όπως τα λαμπραντόρ, τα μπόξερ, τα ντόπερμαν, τα μπουλντόγκ και ο γερμανικός ποιμενικός.


Αισθητική και μπίζνες

«ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ σε διαγωνισμούς ομορφιάς για ζώα δεν βλέπω παρά μια επίδειξη ωμότητας», δηλώνει ο Μαρκ Έβανς, επικεφαλής κτηνίατρος στη βρετανική Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Ζώων. Το πρόβλημα άρχισε τον 19ο αιώνα όταν οι εκτροφείς σκυλιών ράτσας καθόρισαν τα αισθητικά κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα ζώο «ιδανικό». Τα μάτια των «ιδανικών» μπουλντόγκ, για παράδειγμα, πρέπει να χωρίζονται με ένα βαθύ αυλάκωμα, η μύτη τους να διαθέτει μια ιδιαίτερη σχισμή και ο λαιμός τους να είναι κοντός και παχύς. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα 20.000

μπουλντόγκ που υπάρχουν σήμερα στη Βρετανία έχουν την ποικιλία γενετικού υλικού που σε φυσιολογικές συνθήκες θα είχε ένας πληθυσμός 70 σκυλιών αυτής της ράτσας. Πίσω, βέβαια, από αυτή την αισθητική ορθοδοξία κρύβεται ένας τεράστιος τζίρος. Στον τζίρο αυτόν πρέπει να προστεθούν τα 12,5 εκατομμύρια. ευρώ που ξοδεύουν κάθε βδομάδα οι Βρετανοί στους κτηνιάατρους. Και φυσικά δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το 75% του ποσού αυτού προορίζεται για τη θεραπεία των σκυλιών ράτσας.
 


FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
Το ντοκυμαντερ αυτο του BBC παιχτηκε εδω & στην Αγγλια τον Αυγουστο και προκαλεσε παταγο, αποσυρση χορηγων απο το Crufts, πολεμο RSPCA - Crufts και αντεπιθεση του Βρεττανικου Κυνολογικου Ομιλου υπο μορφη νεα εκστρατειας με τιτλο We Love Our Dogs...κατι σαν τον μινι-Τρωικο Πολεμο μεταξυ ημιμαιόφιλων-καθαροαιμοφιλων στα καθ' ημας...
 
Last edited:


xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Παλι λαθος το δανε δηλαδη:rolleyes:. Δε νομιζω οτι ενα τετοιο ντοκυμαντερ ειναι λογος πολεμου αλλα λογος να γινει αυτο που πολλοι εκτριφεις λενε. Διασταυρωσεις με περισσοτερο βαρος στην υγεια και λιγοτερο στην εμφανιση. Επισης ειναι αφορμη να σκεφτουμε οτι απλα εκτροφεας δε σημαινει και καλος εκτροφεας. Για αυτο το εβαλα και αν ειναι να γινει κουβεντα ελπιζω να μη γινει για να λεμε παλι ποια ειναι πιο καλα σκυλια.. αλλα τι μπορει να γινει ωστε να εκτρεφονται υγιη καθαροαιμα!!:)
 


FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
απλα εκτροφεας δε σημαινει και καλος εκτροφεας

αυτο ειναι το θεμα χρυσοστομη! :)

ωστε να εκτρεφονται υγιη καθαροαιμα

κι αυτος ο σκοπος!
 




kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
εντάξει
αλλά αυτό εξυπακούεται πάντα και παντού:)

Το να ασκηθεί θεσμοθετημένος έλεγχος στα ζευγαρώματα μέσω των ΚΟχ(όπου χ όλες οι χώρες) και μέσω ελέγχων DNA είναι το θέμα

και εδώ θέλω να ρωτήσω
υπάρχουν ράτσες που απο όσο έχω καταλάβει
κάνουν συγκεκριμένες εξετάσεις περι κληρονομικών παθήσεων
πρωτου μπούν σε αναπαραγωγή.
Αυτό είναι θεσμοθετημένο?
και (κύρια ερώτηση) αν είναι ,μετά απο πόσα χρόνια και με τι είδους πίεση θεσμοθετήθηκαν αυτές οι εξετάσεις?


@rottie
Εγώ στη θέση σου θα προειδοποιούσα αυτούς που δεν το έχουν δεί ,ότι είναι κάπως σοκαριτικό
 




FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
Κοκονι
θεσμοθετημενο ... ναι και οχι, με την εννοια οτι αποτελει ορο αποδοχης εκτροφεα ως μελους απο τον ομιλο φυλης. Σε ορισμενες χωρες αυτοι οι κανονισμοι του ομιλου φυλης επιβαλλονται και απο τον ΚΟ δηλαδη αν δεν εχουν γινει οι εξετασεις δεν μπορει να γραψει ο σκυλος απογονους.
Οι πιεσεις ξεκινανε απο τη βαση - απο τους σωστους εκτροφεις, που μαζι με την εισηγηση γενετιστων επιστημονων (προηγειται μελετη της παθησης και αναλυση της κληρονομικης της μορφης) προτεινουν στον Ομιλο και αυτος (το ΔΣ) εγκρινει η οχι τη θεσπιση προληπτικων ελεγχων. Αυτα ξεκινησανε πριν πολλα χρονια για την ισχιακη δυσπλασια και πολυ πιο προσφατα (20-15 χρονια) για αλλες παθησεις και ολοενα προστιθενται και νεα προγραμματα καθως ολοενα και περισσοτερες παθησεις αναλυονται.
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
άρα και αυτό το ντοκιμαντέρ είναι μιά αρχή για τους επιστήμονες να απασχολήσουν τους ομίλους φυλών

διαφωτιστικό ναι
αλλά μπορείς να διαφωτιστείς χωρίς να βλέπεις το μποξεράκι να χτυπιεται στο πάτωμα(μόνο αυτό είδα...αφού ήξερα το θέμα θεώρησα τις λεπτομέρειες,πώς ακριβώς χτυπιέται π.χ., όχι και τόσο χρήσιμες)
το γεγονός είναι ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα πλέον ,οι τεχνικές λεπτομέρειες μόνο περαιτέρω ψυχολογική φθορά θεωρώ πως προσφέρουν

Πως λένε στο χαζόκουτο-οι σκηνές που θα ακολουθήσουν...απομακρύντε τα νεαρά άτομα και τους καρδιοπαθείς...κάτι τέτοιο...
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Kokoni, αυτός είναι ο κόσμος μας και καλό θα είναι να ανοίγουμε τα μάτια μας και να αντικρίζουμε κατάματα την πραγματικότητα όσο ζοφερή και αν είναι.

Σε διαφορετική περίπτωση θα εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στα μαύρα σκοτάδια της άγνοιας και θα έχουμε την ψευδαίσθηση ότι ζούμε σε ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο, όπου τα ζώα δεν βασανίζονται λόγω της ανθρώπινης ματαιοδοξίας, ούτε κακοποιούνται για να έχουμε εμείς στο τραπέζι μας το κοκκινιστό μοσχαράκι, ούτε ακρωτηριάζονται για να μας διασκεδάζουν στα τσίρκο, ούτε γδέρνονται ζωντανά για να φοράμε τις γούνες τους.
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
κάλά μην μαλώνεις :)
ίσα ίσα που παρασυμφωνούμε
αν μη τι άλλο ας λουστούμε τις προεκτάσεις των "βίτσιων" μας. γιατί είναι βίτσιο να τρώς συνέχεια κρέας ή να φοράς γούνες κλπ

υπάρχουν και ευαισθητες ομάδες πλυθησμού παρόλα αυτα;)
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
To BBC για το σκάνδαλο του κακού ζευγαρώματος

Ή μάλλον του εγκληματικού ζευγαρώματος. Δεν ξέρω αν έχετε υπόψη σας ένα συγκλονιστικό και αποκαλυπτικό ντοκυμαντέρ του ΒΒC για το σκάνδαλο εκτροφέων που στη λύσσα τους (pun intended) να παράγουνε όμορφα σκυλάκια για dog shows είναι υπεύθυνοι για τον γενετικό εκφυλισμό και την τραγωδία που ζουν διάφορες γνωστές ράτσες. Το ντοκυμαντέρ έχει τίτλο Pedigree Dogs Exposed και σας προειδοποιώ ότι είναι για πάρα πολύ γερά νεύρα και στομάχια. Εγώ μόνο με δόσεις το είδα και μάλιστα όταν το πρωτοξεκίνησα να το βλέπω στο σπίτι το κακομοίρικο το σκυλάκι μου άκουσε την αγωνία των σκυλιών στο ντοκυμαντέρ και πολύ το πείραξε, θα έλεγα ότι τρόμαξε μάλιστα, οπότε μετά το αποτελείωσα στο γραφείο μου μέσα σε μια βδομάδα. Σας παραθέτω την περίληψη στα αγγλικά και όσο για το ντοκυμαντέρ, έχω κάποια (ahem!) links για κατεύασμα αλλά δεν ξέρω αν κάνει να τα παραθέσω εδώ και πώς.

Pedigree dogs are suffering from genetic diseases following years of inbreeding. This BBC documentary shows that they are suffering acute problems because looks are emphasized over health when breeding dogs for shows. The particular examples that they concentrate on is the Cavalier King Charles spaniel with brains too big for their skulls and boxers suffering from epilepsy.

The programme investigates the fact that dogs suffering from genetic illness are not prevented from competing in dog shows and have gone on to win "best in breed", despite their poor health. Physical traits required by the Kennel Club's breed standards, such as short faces, wrinkling, screw-tails and dwarfism, have inherent health problems.

Yet the Kennel Club says it works tirelessly to improve the health of pedigree dogs. But it is happy to register deliberate matings of dogs which are close relatives such as mother to son and brother to sister.

Steve Jones, professor of genetics at University College London, said: "People are carrying out breeding which would be first of all entirely illegal in humans and secondly is absolutely insane from the point of view of the health of the animals. In some breeds they are paying a terrible price in genetic disease.