Rough Collie

purple

Well-Known Member
4 Οκτωβρίου 2012
66
0
Athens
Γεια σας,

Γράφω εκ μέρους μιας φίλης της οποίας δεν έχει ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός της(και απ' ότι φαίνεται ούτε πρόκειται:rolleyes:).

Λοιπόν,η φίλη μου ενδιαφέρεται για rough collie (ή μάλλον εγώ ενδιαφέρομαι αλλά εγώ αυτή τη στιγμή είμαι στην ομάδα 2 αν και έχω αρχίσει να το ξανασκέφτομαι,οπότε την έπεισα να πάρει ένα rough για να χαίρομαι*demonio*)και θα ήθελε να μάθει κάποια αξιόλογα εκτροφεία εντός και εκτός Ελλάδος.Συγκεκριμένα Ιταλία ή Βουλγαρία που είναι αρκετά κοντά.Επίσης καλά λόγια έχω ακούσει και για το snowy's legacy,είναι καλό εκτροφείο κατα τη γνώμη σας;

Ευχαριστώ

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.001
1.510
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Αν και εκτιμω πολυ την ιδιοκτητρια του Snowy Legacy σαν ανθρωπος, δεν μπορω να συμβιβαστω με το πως χειρειζεται το θεμα με το MDR1 defect.
Δεν θα επρεπε να μπουν στην εκτροφη σκυλοι, που ειναι φορεις του defect γονιδιου αυτο ( MDR -/-)- για να εξαλειφθει στο μελλον το προβλημα ( σε ολα τα βρετανικα ποιμενικα).
Και οπος γραφει και ιδια στην σελιδα της, τα δικα της εκτροφικα ειναι και τα δυο MDR1 Mutated Homozygous.

Στην γερμανια π.χ απαγορευεται τη αναπαραγογη με αυτα τα σκυλια.

Κατα τα αλλα, ειναι μαλλον μια εκτροφεας οπος θα επρεπε να ειναι! Προσεχει τα σκυλια της, κραταει επαφες και μετα, συμβουλευει τους κουταβογονεις σε οτι χρειαζονται ( εχει παρει μια φιλη μου απο κει σκυλο).

Last edited:

christos79

Well-Known Member
20 Νοεμβρίου 2011
633
27
Χωρίς να σου προτείνω ποιο είναι καλό και ποιο όχι (για κάθε άνθρωπο υπάρχουν διαφορετικές προτεραιότητες) τα παρακάτω θεωρούνται πολύ καλά εκτροφεία.

Ελληνικά εκτροφεία
Home - 'Snowy's Legacy' Kennel Dedicated to breeding sound PONs and Rough Collies
Home A - Rough angels
Και η Μαρία και ο Χάρης θα απαντήσουν σε όλες σας τις απορίες και θα σας βοηθήσουν πολύ με ότι χρειαστείτε.

Ευρωπαϊκά εκτροφεία
Allevamento di Cambiano - Rough Collie (Pastore Scozzese a Pelo Lungo) - Border Collie - Ιταλία Από εδώ έχω πάρει εγώ τον δικό μου, τα σκυλιά της στα δικά μου μάτια και με την δική μου εμπειρία είναι εκπληκτικά !! Τα σκυλιά της Μαρίας (Snowy's legacy) είναι επίσης από αυτό το εκτροφείο

Steadwyn - Σουηδία
Danlyn - Φιλανδία
Black Gary - Φιλανδία
Wicani - Αγγλία
Ingledene - Αγγλία
Rollington - Δανία

Καλό θα ήταν να πας και στην έκθεση που θα γίνει τώρα καθώς θα έχει εκεί Collie και ειδικά Collie από το Snowy's που ρώτησες.

Δες και αυτό
Γνωρίζουμε τα Rough Collie. - Φυλές - Σκύλος ∼ Παρατρίχα

Last edited:

purple

Well-Known Member
4 Οκτωβρίου 2012
66
0
Athens
Αν και εκτιμω πολυ την ιδιοκτητρια του Snowy Legacy σαν ανθρωπος, δεν μπορω να συμβιβαστω με το πως χειρειζεται το θεμα με το MDR1 defect.
Δεν θα επρεπε να μπουν στην εκτροφη σκυλοι, που ειναι φορεις του defect γονιδιου αυτο ( MDR -/-)- για να εξαλειφθει στο μελλον το προβλημα ( σε ολα τα βρετανικα ποιμενικα).
Και οπος γραφει και ιδια στην σελιδα της, τα δικα της εκτροφικα ειναι και τα δυο MDR1 Mutated Homozygous.

Στην γερμανια π.χ απαγορευεται τη αναπαραγογη με αυτα τα σκυλια.

Κατα τα αλλα, ειναι μαλλον μια εκτροφεας οπος θα επρεπε να ειναι! Προσεχει τα σκυλια της, κραταει επαφες και μετα, συμβουλευει τους κουταβογονεις σε οτι χρειαζονται ( εχει παρει μια φιλη μου απο κει σκυλο).
Επειδή γενικά,τα πάω και πολύ καλά με τις κληρονομικές ασθένειες στα σκυλιά,μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις τι ακριβώς μπορεί να προκαλέσει αυτό στον σκύλο;(Sorry,αλλά δεν ξέρω τίποτα:oops:)

purple

Well-Known Member
4 Οκτωβρίου 2012
66
0
Athens
Χωρίς να σου προτείνω ποιο είναι καλό και ποιο όχι (για κάθε άνθρωπο υπάρχουν διαφορετικές προτεραιότητες) τα παρακάτω θεωρούνται πολύ καλά εκτροφεία.

Ελληνικά εκτροφεία
Home - 'Snowy's Legacy' Kennel Dedicated to breeding sound PONs and Rough Collies
Home A - Rough angels
Και η Μαρία και ο Χάρης θα απαντήσουν σε όλες σας τις απορίες και θα σας βοηθήσουν πολύ με ότι χρειαστείτε.

Ευρωπαϊκά εκτροφεία
Allevamento di Cambiano - Rough Collie (Pastore Scozzese a Pelo Lungo) - Border Collie - Ιταλία Από εδώ έχω πάρει εγώ τον δικό μου, τα σκυλιά της στα δικά μου μάτια και με την δική μου εμπειρία είναι εκπληκτικά !! Τα σκυλιά της Μαρίας (Snowy's legacy) είναι επίσης από αυτό το εκτροφείο

Steadwyn - Σουηδία
Danlyn - Φιλανδία
Black Gary - Φιλανδία
Wicani - Αγγλία
Ingledene - Αγγλία
Rollington - Δανία

Καλό θα ήταν να πας και στην έκθεση που θα γίνει τώρα καθώς θα έχει εκεί Collie και ειδικά Collie από το Snowy's που ρώτησες.

Δες και αυτό
Γνωρίζουμε τα Rough Collie. - Φυλές - Σκύλος ∼ Παρατρίχα
Ευχαριστώ πολύ θα τα κοιτάξουμε όλα.Το βίντεο του paratrixa το έχω δει και είναι αρκετά κατατοπιστικό.όταν λες έκθεση για ποια ακριβώς μιλάς,πότε και που θα γίνει;

purple

Well-Known Member
4 Οκτωβρίου 2012
66
0
Athens
Πάντως έναν γενικό μπούσουλα, μπορείτε να τον πάρετε από το www.eurobreeder.com
Το έχουμε κοιτάξει το eurobreeder,αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε κατα πόσο αξιόπιστα είναι τα εκτροφεία στη σελιδα του,γι αυτό απευθυνθήκαμε στο forum.Ευχαριστώ πάντως:)

christos79

Well-Known Member
20 Νοεμβρίου 2011
633
27
Ευχαριστώ πολύ θα τα κοιτάξουμε όλα.Το βίντεο του paratrixa το έχω δει και είναι αρκετά κατατοπιστικό.όταν λες έκθεση για ποια ακριβώς μιλάς,πότε και που θα γίνει;
Στο video είναι η Μαρία που έχει το Snowy's legacy.

H έκθεση θα γίνει αυτό το Σάββατο & Κυριακή μπες στο site του ΚΟΕ να δεις παραπάνω
KOE

christos79

Well-Known Member
20 Νοεμβρίου 2011
633
27
Επειδή γενικά,τα πάω και πολύ καλά με τις κληρονομικές ασθένειες στα σκυλιά,μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις τι ακριβώς μπορεί να προκαλέσει αυτό στον σκύλο;(Sorry,αλλά δεν ξέρω τίποτα:oops:)
Αυτό υπάρχει σε αρκετές φυλές σκύλων και ουσιαστικά με απλά λόγια σημαίνει ότι ο σκύλος σου δεν μπορεί να πάρει κάποια συγκεκριμμένα φάρμακα γιατί με πολύ απλά λόγια θα έχει αλεργική αντίδραση που θα είναι θανατηφόρα.

Για όλα σχεδόν τα φάρμακα υπάρχουν άλλα που μπορεί να πάρει που δεν δημιουργούν πρόβλημα

Στα γράφω πάρα πολύ απλουστευμένα και καθόλου επιστημονικά !! :)

Αυτό που πρέπει να δεις οπωσδόποτε στα Collie είναι τα μάτια!!! Δυστυχώς αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα και απόλυτα κληρονομικό!! Μεγάλη προσοχή !

purple

Well-Known Member
4 Οκτωβρίου 2012
66
0
Athens
Για τα μάτια του collie το έχω ακούσει και θυμάμαι το ένα από τα collie που είχα παλιότερα(όχι εκτροφικό και μιλάμε για πολλά χρόνια πριν)είχε μια ασθένεια στα μάτια,τουλάχιστον έτσι έλεγαν οι γονείς μου επειδή εγώ ποτέ δεν πολυασχολήθηκα με αυτόν τον σκύλο επειδή ήταν υπερβολικά απόμακρος.
Αυτή η ασθένεια δηλαδή(όχι αυτή με τα μάτια η άλλη που αναφέρθηκε από την Frenchie Fan)μπορεί να περάσει και στα κουτάβια;Θα πρότεινες να μην πάρει η φίλη μου σκύλο από εκεί;

christos79

Well-Known Member
20 Νοεμβρίου 2011
633
27
Για τα μάτια του collie το έχω ακούσει και θυμάμαι το ένα από τα collie που είχα παλιότερα(όχι εκτροφικό και μιλάμε για πολλά χρόνια πριν)είχε μια ασθένεια στα μάτια,τουλάχιστον έτσι έλεγαν οι γονείς μου επειδή εγώ ποτέ δεν πολυασχολήθηκα με αυτόν τον σκύλο επειδή ήταν υπερβολικά απόμακρος.
Αυτή η ασθένεια δηλαδή(όχι αυτή με τα μάτια η άλλη που αναφέρθηκε από την Frenchie Fan)μπορεί να περάσει και στα κουτάβια;Θα πρότεινες να μην πάρει η φίλη μου σκύλο από εκεί;
Ναι εάν υπάρχει θα περάσει και στα κουτάβια!

Αυτό είναι καθαρά θέμα δικής σου επιλογής αλλά ταυτόχρονα και διαθεσιμότητας δηλαδή εάν μπορείς να βρεις κουτάβι που σίγουρα δεν θα έχει αυτό αλλά θα έχει και όλα τα άλλα που θες να έχει!

Αυτό που αναφέρει η frenchie για τα εκτροφεία της Γερμανίας δεν το γνωρίζω αλλά ειλικρινά δεν γνωρίζω και κανένα ''ξακουστό'' εκτροφείο της Γερμανίας

Εμένα δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην επιλογή μου. Ξέρω τι φάρμακα δεν πρέπει να πάρει και απλά όταν χρειάζεται του δίνω άλλο και όχι αυτά που είναι στην λίστα.

Εγώ το μόνο που μπορώ να σου πω για το Snowy's Legacy είναι ότι γνωρίζω την Μαρία και τα σκυλιά της προσωπικά και πρόκειται για έναν εξαιρετικό άνθρωπο με απειρες γνώσεις για την φυλή και πολύ όρεξη να βοηθήσει σε ότι χρειαστεί. Επίσης δεν γνωρίζω εάν όντως τα σκυλιά της είναι θετικά , ούτε είδα να το αναφέρει στο site της, αυτό είναι κάτι που πρέπει να μιλήσετε απευθείας μαζί της

Η επιλογή είναι καθαρά προσωπική και πρέπει να ζυγίσεις τι σε ενδιαφέρει πιο πολύ.

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.001
1.510
Athens
www.frenchieworld.de.vu
To MDR σημαινει multiple Drug Resistance. Και ναι, το εχουν αρκετες φυλες και κυριος τα βρετανικα Ποιμενικα.
Οπως σου αναφερει και ο Χρηστος, σημαινει με λιγα λογια, οτι ο σκυλος δεν μπορει να παρει καποια φαρκακα, αλλα οχι, επειδη ειναι αλλεργικος.
Στον εγκεφαλο υπαρχει ενα "φραγμα", που δεν αφηνει να περασουν φαρμακα κατευθειαν εκει.
Εαν ενας σκυλος εχει "ελλατοματικο" φραγμα ( δηλ. το ΜDR1 Defect) περνανε καπιοα φαρμακα κατευθειαν στον εγκεφαλο και σκωτονουν τον σκυλο- καμια φορα και ακαριαια.
Η λιστα περιλαμβανει αρκετα φαρμακα! Τα πιο πολλα αποπαρασιτικα, πολλα αναισθητηκα, και πολλα αντιβιωτικα, το σιροπι για το καλαζαρ.
Και σιγουρα με καθε νεο φαρμακο που βγαινει στην αγορα, θα πρεπει να προσεχεις παρα πολυ να μην χορηγηθει στον σκυλο σου- επειδη ΜΠΟΡΕΙ να τον σκοτωσει!

Οταν και οι δυο γονεις εχουν "ελλατοματικο φραγμα" ( ΜDR -/-) σημαινει οτι το κληρονομουν και ολα τα κουταβια. Οταν ειναι μονο φορεις του γονιδιου ( MDR1-/+), μπορει καποια να εχουν θεμα, καποια να ειναι μονο φορεις. Οταν ζευγαρωνουν δυο σκυλια υγιες ( ΜDR +/+) δεν μπορει να πεσουν κουταβια με ελλατοματικο φραγμα.
Για να "εξαλειφθει" αυτο το προβλημα στο μελλον εχει βγει τεστ ΔΝΑ, οπου μπορει να διαπιστοθει, σε πια ομαδα ανηκει ο σκυλος.
Για να μην πεσουν κουταβια με Multiple Drug Resistance Defekt, θα επρεπε να βγουν απο την εκτροφη τα "αρρωστα", και οι φορεις να ζευγαρονουν μονο με υγιες.
Οταν ενας εκτροφεας ζευγαρωνει δυο "αρρωστα" σκυλια, δεν προκεται να γινει ποτε αυτο το πραγμα.
Και εκει παλι εχω εγω προσωπικα προβλημα ηθηκης- επειδη για μενα η εκτροφη σημαινει οτι "βετλτιωνει την φυλη" - και οχι, "παραγει κουταβια και οτι βγει".
Την στιγμη που ξερω, οτι τα σκυλια μου εχουν καποιο προβλημα, κανω απλα και μονο "παραγωγη κουταβιων".

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.001
1.510
Athens
www.frenchieworld.de.vu
βρηκα κατι, δυστυχος στα γερμανικα μονο , στο Wikipedia.
Εκει εχει παρακατω και πινακες, απου γραφει, πως κληροδοτειται το γονιδιο και της φυλες που αφορα.
MDR1-Defekt – Wikipedia

Εκει αναφερει, οτι απο το 2009 ειναι κανονισμος να γινει σε ολα τα σκυλια DNA τεστ για MDR1 και ζευραροματα οπου θα μπορουσαν να πεσουν "αρρωστα" σκυλια απαγορευονται.

purple

Well-Known Member
4 Οκτωβρίου 2012
66
0
Athens
Ναι εάν υπάρχει θα περάσει και στα κουτάβια!

Αυτό είναι καθαρά θέμα δικής σου επιλογής αλλά ταυτόχρονα και διαθεσιμότητας δηλαδή εάν μπορείς να βρεις κουτάβι που σίγουρα δεν θα έχει αυτό αλλά θα έχει και όλα τα άλλα που θες να έχει!

Αυτό που αναφέρει η frenchie για τα εκτροφεία της Γερμανίας δεν το γνωρίζω αλλά ειλικρινά δεν γνωρίζω και κανένα ''ξακουστό'' εκτροφείο της Γερμανίας

Εμένα δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην επιλογή μου. Ξέρω τι φάρμακα δεν πρέπει να πάρει και απλά όταν χρειάζεται του δίνω άλλο και όχι αυτά που είναι στην λίστα.

Εγώ το μόνο που μπορώ να σου πω για το Snowy's Legacy είναι ότι γνωρίζω την Μαρία και τα σκυλιά της προσωπικά και πρόκειται για έναν εξαιρετικό άνθρωπο με απειρες γνώσεις για την φυλή και πολύ όρεξη να βοηθήσει σε ότι χρειαστεί. Επίσης δεν γνωρίζω εάν όντως τα σκυλιά της είναι θετικά , ούτε είδα να το αναφέρει στο site της, αυτό είναι κάτι που πρέπει να μιλήσετε απευθείας μαζί της

Η επιλογή είναι καθαρά προσωπική και πρέπει να ζυγίσεις τι σε ενδιαφέρει πιο πολύ.
Θα κανονίσουμε να είναι με την φίλη μου να την συναντήσουμε και θα τις κάνουμε όλες τις απαραίτητες ερωτήσεις για τα σκυλιά της.Αυτή τη στιγμή κοιτάμε περισσότερο εκτροφεία εντός ελλάδος και αν δεν μείνουμε ικανοποιημένες θα κοιτάξουμε εξωτερικό.

purple

Well-Known Member
4 Οκτωβρίου 2012
66
0
Athens
To MDR σημαινει multiple Drug Resistance. Και ναι, το εχουν αρκετες φυλες και κυριος τα βρετανικα Ποιμενικα.
Οπως σου αναφερει και ο Χρηστος, σημαινει με λιγα λογια, οτι ο σκυλος δεν μπορει να παρει καποια φαρκακα, αλλα οχι, επειδη ειναι αλλεργικος.
Στον εγκεφαλο υπαρχει ενα "φραγμα", που δεν αφηνει να περασουν φαρμακα κατευθειαν εκει.
Εαν ενας σκυλος εχει "ελλατοματικο" φραγμα ( δηλ. το ΜDR1 Defect) περνανε καπιοα φαρμακα κατευθειαν στον εγκεφαλο και σκωτονουν τον σκυλο- καμια φορα και ακαριαια.
Η λιστα περιλαμβανει αρκετα φαρμακα! Τα πιο πολλα αποπαρασιτικα, πολλα αναισθητηκα, και πολλα αντιβιωτικα, το σιροπι για το καλαζαρ.
Και σιγουρα με καθε νεο φαρμακο που βγαινει στην αγορα, θα πρεπει να προσεχεις παρα πολυ να μην χορηγηθει στον σκυλο σου- επειδη ΜΠΟΡΕΙ να τον σκοτωσει!

Οταν και οι δυο γονεις εχουν "ελλατοματικο φραγμα" ( ΜDR -/-) σημαινει οτι το κληρονομουν και ολα τα κουταβια. Οταν ειναι μονο φορεις του γονιδιου ( MDR1-/+), μπορει καποια να εχουν θεμα, καποια να ειναι μονο φορεις. Οταν ζευγαρωνουν δυο σκυλια υγιες ( ΜDR +/+) δεν μπορει να πεσουν κουταβια με ελλατοματικο φραγμα.
Για να "εξαλειφθει" αυτο το προβλημα στο μελλον εχει βγει τεστ ΔΝΑ, οπου μπορει να διαπιστοθει, σε πια ομαδα ανηκει ο σκυλος.
Για να μην πεσουν κουταβια με Multiple Drug Resistance Defekt, θα επρεπε να βγουν απο την εκτροφη τα "αρρωστα", και οι φορεις να ζευγαρονουν μονο με υγιες.
Οταν ενας εκτροφεας ζευγαρωνει δυο "αρρωστα" σκυλια, δεν προκεται να γινει ποτε αυτο το πραγμα.
Και εκει παλι εχω εγω προσωπικα προβλημα ηθηκης- επειδη για μενα η εκτροφη σημαινει οτι "βετλτιωνει την φυλη" - και οχι, "παραγει κουταβια και οτι βγει".
Την στιγμη που ξερω, οτι τα σκυλια μου εχουν καποιο προβλημα, κανω απλα και μονο "παραγωγη κουταβιων".
Ευχαριστώ για την απάντηση
Άρα η ασθένεια μπορεί να θεωρηθεί αρκετά σοβαρή,σωστά;Τα σκυλιά της συγκεκριμένης εκτροφέα έχουν σίγουρα την ασθένεια;Που μπορώ να το δω αυτό;

purple

Well-Known Member
4 Οκτωβρίου 2012
66
0
Athens
βρηκα κατι, δυστυχος στα γερμανικα μονο , στο Wikipedia.
Εκει εχει παρακατω και πινακες, απου γραφει, πως κληροδοτειται το γονιδιο και της φυλες που αφορα.
MDR1-Defekt – Wikipedia

Εκει αναφερει, οτι απο το 2009 ειναι κανονισμος να γινει σε ολα τα σκυλια DNA τεστ για MDR1 και ζευραροματα οπου θα μπορουσαν να πεσουν "αρρωστα" σκυλια απαγορευονται.
Ευχαριστώ θα το διαβάσω,
Και ήταν που έλεγα ότι 2 χρόνια γερμανικά που έκανα δεν θα μου βγουν σε τίποτα.

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.001
1.510
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Ευχαριστώ για την απάντηση
Άρα η ασθένεια μπορεί να θεωρηθεί αρκετά σοβαρή,σωστά;Τα σκυλιά της συγκεκριμένης εκτροφέα έχουν σίγουρα την ασθένεια;Που μπορώ να το δω αυτό;
Στην σελιδα της το γραφει η ιδια ( MDR1 Mutated Homozygous ).
Τοσο στην Καρμα, οσο και στον Δια.
Μονο για την Κιαννα δεν αναφερει τιποτα.

Κατα τα αλλα συμφωνω απολυτος με τον Χρηστο- η Μαρια ειναι θαυμασιος ανθρωπος με απειρες γνωσεις και παντα προθυμη ηα βοηθησει.
Και ο Χαρης ( Rough Angels )ειναι απο τους πιο παλιους "σκυλοφιλους" που εχω ( τον γνωριζω εδω και 12 χρονια- παλια βγαζαμε μαζι βολτα τα σκυλια μας). Και αυτος υπεροχος ανθρωπος με την αγαπη για τα κολλει βαθεια μεσα στην καρδια του. Απλα με μια θηλυκια που εχει, δεν νομιζω να εχει και συχνα γεννες.

christos79

Well-Known Member
20 Νοεμβρίου 2011
633
27

Δεν θέλω να χαλάσω το παρόν θεμα οπότε δεν θα μπω σε μεγάλη ανάλυση.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η βελτίωση μιας φυλής γίνεται σταδιακά και όχι σε ένα βράδυ.
Εάν η προσπαθήσουμε να κάνουμε την βελτίωση μέσα σε ένα βράδυ ο κίνδυνος είναι τεράστιος.
Με λίγα λόγια εάν αύριο το πρωί αφαιρέσουμε πάνω από το 70%-80% των Collie που υπάρχουν στην Ευρώπη και χρησιμοποιήσουμε για εκτροφή μόλις το 20%-30% οι πιθανότητες να προκύψουν σοβαρότερα προβλήματα και αιμομιξίες είναι τεράστιες.
Σκέψου ξαφνικά να έχεις μια φυλή που καθαρίζει από MDR και αποκτά προβλήματα καρδιάς, δυσπλασία ή καταλήγει με ένα προσδόκιμο ζωής 5 χρόνια.
Το MDR είναι ένας παράγοντας που ναι πρέπει να βελτιωθεί αλλά δεν είναι ο μοναδικός και σίγουρα δεν πρέπει να ξεχνάμε όλα τα άλλα. Τι να το κάνω εάν έχω ένα σκυλί καθαρό από MDR με προβλήματα καρδιάς, δυσπλασία, με CEA (τυφλό) που θα πεθάνει σε 5 χρόνια.

Η βελτίωση πρέπει να γίνει αλλά όλα πρέπει να γίνονται με πρόγραμμα και μέτρο όχι σε ένα βράδυ.
Η βελτίωση της φυλής γίνεται σταδιακά, έχεις σκυλιά που είναι MDR-/- και ζευγαρώνεις με σκυλιά MDR-/+ ή ιδανικά με MDR +/+ και πάει λέγοντας για να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Δεν πρεπει σε ένα βράδυ να πετάξεις το 80% των σκύλων αλλά να το βελτιώσεις κρατώντας τα πολλά θετικά του.