Ναι. Μπορεί.
Το μέσο Collie μπορεί να τα καταφέρει σε SCH, ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ από το μέσο Γερμανικό Ποιμενικό. Αυτό δεν λέει και πάρα πολλά, γιατί οι περισσότεροι Γ.Π. ΔΕΝ μπορούν να τα καταφέρουν...
Απλά το είπα αυτό για να φανεί πόσο τα "φαινόμενα απατούν" μερικές φορές.
Μιλάμε για το "Rough Collie" (και το "Smooth"), γιατί για το "Border Collie", ούτε να το σκέφτεσαι για τέτοια σπορ (δεν έχει θάρρος, κι ούτε σταθερά νεύρα).
Έχω γνωρίσει Collie που ήταν από ένστικτο πολύ καλοί φύλακες (αποτελεσματικοί, σοβαροί και ΠΟΛΥ, πολύ θαραλέοι). Δεν μου είναι καθόλου δύσκολο να τους φανταστώ σε σπορ προστασίας. Είναι γνωστό πως τους "αρέσει" να δαγκώνουν (λόγο δουλειάς με τα πρόβατα). Επίσης είναι γνωστό πως είναι από τους πιο έξυπνους σκύλους, με σταθερό και θαρραλέο χαρακτήρα...
Δεν έχω δουλέψει με κανένα για εργασία, και ούτε ξέρω κάποιο (αν και πολλά συμετέχουν σε αγώνες κοπαδιών). Παρ' όλ' αυτά δεν μου "ξενίζει" καθόλου ως ιδέα.
Ο Μάκης έχει δίκιο πως αν θεωρείς τα σπορ προστασίας από τα βασικά που θέλεις να κάνεις με τον σκύλο σου, καλύτερα να πάρεις πιο "σίγουρη" φυλή, αλλά αν αγαπάς τα Κόλι (άσχετα με το σπορ) γιατί να μην δοκιμάσεις!
Αν δεν τα καταφέρει υπάρχουν ΑΠΕΙΡΑ άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις με ένα καλό Κόλι. Με έναν τόσο έξυπνο σκύλο, μάλλον το όριο είναι το τι μπορείς ΕΣΥ να του μάθεις (όχι τι μπορεί να μάθει εκείνος).