Maltese - Εκπαίδευση και παρελκόμενα...

nelson

Member
26 Οκτωβρίου 2009
22
0
Γειά χαρά,

πριν απο έναν περίπου μήνα πήραμε ένα μαλτεζάκι, τον χούφτα που τώρα είναι περίπου 3 μηνών.

περιττό να σας πω πόσο χαρούμενοι είμαστε και πόση ώρα ασχολούμαστε καθημερινά μαζί του. βέβαια το οτι ασχολούμαστε πολύ μαζί του δε σημαίνει οτι ασχολούμαστε και με τον σωστό τρόπο, μάλιστα υπάρχουν κάποια θέματα που θα χρειαζόμασταν κάποιες συμβουλές. ψάξαμε στα υπάρχουσες συζητήσεις αλλά σε κάποια σημεία δε καλυφτήκαμε, οπότε:

1. το πρώτο θέμα έχει να κάνει με την ... ανάγκη του. Ο χούφτας μένει μέσα στο σπίτι, στο σαλόνι και καθώς δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα προφανώς κάνει την ανάγκη του μέσα. Έχουμε πάρει πάνες και φαίνεται να γίνεται δουλειά, υπο κανονικές συνθήκες έχει μάθει να πηγαίνει στην πάνα και μόνο σε στιγμές ενθουσιασμού μας κάνει την λαδιά. Απο την στιγμή που θα εμβολιαστεί λογικά θα προσπαθήσουμε να τον εκπαιδεύσουμε να τα κάνει στο μπαλκόνι.
Το θέμα είναι οτι όσα έχω διαβάσει μέχρι τώρα περιλαμβάνουν την χρήση κλουβιού (crate) και αφενός δε νιώθουμε ιδιαίτερα άνετα με την χρήση του αφετέρου καθώς είναι κουτάβι δεν υπάρχει περίπτωση η ολονύκτια παραπαμονή στο κλουβί να αποδώσει.

Δεδομένου οτι είναι 3 μηνών ακόμα πως θα προτίνατε να το διαχειριστούμε; Υπάρχει κάποιος εναλλακτικός τρόπος εκπαίδευσης για την ανάγκη του;

2. Εκπαίδευση μήτηρ μαθήσεως... Έχοντας διαβάσει πολλά άρθρα και έχοντας δει κάποια ντοκιμαντέρ κλπ κλπ, καταβάλουμε προσπάθειες να τον εκπαιδεύσουμε. Και μέχρι στιγμής φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλά αν και κάποιες φορές απλά μας φέρνει στα όρια της αντοχής μας. Θέλουμε απλά να μάθει κάποιες εντολές για να γίνει η ζωή του ασφαλέστερη και η δικιά μας ευκολότερη (ή λιγότερο δύσκολη).
Οι απορίες που έχουμε σχετικά με την εκπαίδευση είναι οι εξής:

- προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μεθόδους θετικής ενίσχυσης και σε κάποιες περιπτώσεις είναι σαφές οτι αποδίδει, πώς όμως του μαθαίνεις να ΜΗΝ κάνει κάτι; Σε καμία περίπτωση δε μιλάμε για χτύπημα ή βία, ο περιορισμός σε κάποιον μικρί χώρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τιμωρία;

- είναι μικρός για να έχουμε απαιτήσεις απο αυτόν; δε σημαίνει οτι δε θα τον εκπαιδεύουμε αλλά απο ποιό σημείο και μετά η απογοήτευση είναι λογική;

- Δεν είμαστε σίγουροι για την διαφορά μεταξύ του ΜΗ και του ΑΣ'ΤΟ, καθώς 99% των περιπτώσεων που θα λέγαμε ΜΗ αναφέρονται στο να μη δαγκώνει κάτι. Ποιά η διαφορά, που εφαρμόζεται το ΜΗ και πως εκπαιδεύετε;

- Τέλος (προς το παρόν) έχει μια παθολογική αγάπη για την πάνα του. Πιο εύκολα θα αφήσει φαγητό παρά την πάνα του άπαξ και αρχίσει να την μασουλάει. Δοκιμάσαμε ταινία διπλής όψεως για να μένει η πάνα στο πάτωμα και να μη την σηκώνει και υπάρχει μια κάποια μικρή βελτίωση αλλά το πρόβλημα παραμένει. Να σημειώσω οτι αυτή η συμπεριφορά είναι άσχετη με το αν η πάνα είναι φρέσκια ή χρησιμοποιημένη. Καμιά ιδέα;

Ελπίζουμε να μη σας κουράσαμε με το μακρόσυρτο κέιμενο. Οποιαδήποτε ιδέα/συμβουλή ευπρόσδεκτη!

nelson

Member
26 Οκτωβρίου 2009
22
0
ποσο ημερων ηρθε στα χερια σου?
2 μηνών τον πήραμε και έκτοτε έχει περάσει ένας περίπου μήνας

να προσθέσω άλλη μια απορία, σχετικά με τον ρυθμό της εκπαίδευσης. Τον μπερδεύουμε αν του μαθαίνουμε παραπάνω απο μια εντολή ανα μέρα/βδομάδα κλπ. Εννοώ, οι εντολές πρέπει να διδάσκονται χωριστά η μια απο την άλλη;

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Πρωτα πρωτα να αλλαξετε την αποψη σας για το crate!!!

Ειναι πολυ καλος οδηγος για την μαθηση της τουαλετας!Γενικα οι σκυλοι δεν κανουν την αναγκη τους στο χωρο τους,εκει που κοιμουνται δηλαδη!Ετσι η ολονυχτια παραμονη στο crate θα το μαθει οτι θα πηγαινει στην τουαλετα λιγο πριν παει να κοιμηθει και νωρις το πρωι αφου ξυπνησετε και τον ανοιξετε!Αυτος ειναι ο σκοπος!Ετσι αρχιζει και λειτουργει και το "ρολοι" του με την καθημερινοτητα σας!Μην το βλεπετε σαν εγκλεισμο η τιμωρια,καθε αλλο και μαλιστα αν το μαθαιτε με θετικο παντα τροπο να πηγαινει εκει μεσα και να καθεται η να κοιμαται τοτε θα ειναι σωτηρια η λυση αυτη του crate!

Σε γενικες γραμμες τα κουταβακια τα κανουν οταν εχουν ξυπνησει,αφου εχουν φαει,μετα απο παιχνιδι!

Προσωπικα ο δικος μου μεχρι να ερθει το crate εβλεπα καθε πρωι που ξυπνουσα 2-3 χεσιματα και τσισακια παντου!Και παλι προσωπικα μου ελυσε το προβλημα της τουαλετας απο την 1η βδομαδα!

Οσον αφορα τις εντολες ειναι πολυ μικρος για να καταλαβαινει τις εντολες που του λετε,ναι εχει μαθει μερικες αλλα σιγα σιγα θα ερθουν και οι αλλες!Ναι οκ οτι φτανετε στα οριο σας μερικες φορες αλλα μην ζητατε απο τωρα να ειναι υπακουος!Τωρα κανει το "κομματι του" μεχρι να βρει την θεση του στην οικογενεια σας!Μην βιαζεστε!Στην τιμωρια για μενα πρωτα ερχεται η αδιαφορια και μετα ο εγκλεισμος σε καποιον χωρο και ολα σταδιακα!Δεν ξερω ας μιλησουν και οι πιο αρμοδιοι!Υπομονη χρειαζεται και επιμονη!

Last edited:

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Μια διευκρίνηση...ένα κουτάβι μπορεί να ελέγξει την κύστη του, τόσες ωρες όσο είναι η ηλικία του σε μήνες +1!Δηλαδή αν είναι 3 μηνών μπορεί για 4 ώρες!Περισσότερο θεωρητικά δεν μπορεί!Βέβαια έχω δεν κουτάβια, από μεγαλόσωμες φυλές, δεν ξέρω αν είναι τυχαίο ή όχι, που κρατιόντουσαν περισσότερο απο αυτόν τον μπούσουλα...

Θέλει προσοχή μην δεν μπορεί να κρατηθεί άλλο και κάνει τις ανάγκες το μέσα στο crate!

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Μια διευκρίνηση...ένα κουτάβι μπορεί να ελέγξει την κύστη του, τόσες ωρες όσο είναι η ηλικία του σε μήνες +1!Δηλαδή αν είναι 3 μηνών μπορεί για 4 ώρες!Περισσότερο θεωρητικά δεν μπορεί!Βέβαια έχω δεν κουτάβια, από μεγαλόσωμες φυλές, δεν ξέρω αν είναι τυχαίο ή όχι, που κρατιόντουσαν περισσότερο απο αυτόν τον μπούσουλα...

Θέλει προσοχή μην δεν μπορεί να κρατηθεί άλλο και κάνει τις ανάγκες το μέσα στο crate!
Τα δικά μου δεν είχαν ποτέ πρόβλημα την νύχτα, δεν λέρωσαν σαν κουτάβι ποτέ το crate, μόνο μια φορά με "φώναξε" η Toya μιξοκλαίγοντας

LUNA07

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2007
1.657
3
46
thessaloniki
εισαι τυχερη!
εγω με το γιορκι τα εχω δει ολα......καλυτερα ροτ μεσα στο σπιτι παρα αυτη ,μικρη στο ματι αλλα διαολος.......:mad:

nelson

Member
26 Οκτωβρίου 2009
22
0
Πρωτα πρωτα να αλλαξετε την αποψη σας για το crate!!!
ένα κουτάβι ... αν είναι 3 μηνών μπορεί για 4 ώρες!
το κύριο επιχείρημα κατα του crate είναι αυτό που είπε ο φοίβος, σ μερικούς μήνες θα μπορούσα να το δοκιμάσω, αλλά όχι τώρα

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Αν θες να το έχεις περιορισμένο πάντως σε κάποιο κομμάτι του σπιτιού και να μην λερώνει παντού όποτε είναι μόνο σκέψου τα baby park!

nelson

Member
26 Οκτωβρίου 2009
22
0
Οσον αφορα τις εντολες ειναι πολυ μικρος για να καταλαβαινει τις εντολες που του λετε,ναι εχει μαθει μερικες αλλα σιγα σιγα θα ερθουν και οι αλλες!

Στην τιμωρια για μενα πρωτα ερχεται η αδιαφορια και μετα ο εγκλεισμος σε καποιον χωρο και ολα σταδιακα!
σαφέστατα και δεν περιμένω να μάθει και να εκτελεί σωστά τις εντολές. απλά δε γνωρίζω ποιές θα ήταν οι "λογικές" απαιτήσεις δεδομένου οτι απόπειρες εκπαίδευσης γίνονται καθημερινά.

αυτό που αναφέρεις περι αδιαφορίας σαν πρώτο βήμα, πως μεταφράζεται στην πράξη; π.χ. έχει σύρει την πάνα του, την μασουλάει και την σκίζει. Εννοείς οτι αν δε του δίνουμε σημασία σταδιακά θα το σταματήσει; Πως εφαρμόζεται η αδιαφοριά εκ μέρους μας όταν την έχει καταβρεί με κάτι και επίσης αδιαφορεί για το τι κάνουμε (αν ασχολούμαστε δηλ. μαζί του ή όχι);

nelson

Member
26 Οκτωβρίου 2009
22
0
Καλό είναι να μάθει το crate από μικρο. Ο περιορισμός ωρών ανάλογα με την ηλικία δεν ισχύει για την νύχτα.

Ρίξε μια ματιά σ' αυτό το άρθρο: CRATE TRAINING
δε το είχα υπόψιν αυτό, αν και δε το λέει με τόση σαφήνεια. Εννοώ οτι ναι μεν με εξαίρεση τη νύχτα δε ξεπρνάμε τις 5-6 ώρες αλλά αυτό ισχύει σε όλες τις ηλικίες;
Σχεδόν κάθε πρωί ο χούφτας έχει κατουρήσει (στην πάνα του ευτυχώς) αλλά δε ξέρω αν τα κάνει όταν ξυπνάει ή και κατα τη διάρκεια της νύχτας.

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
δε το είχα υπόψιν αυτό, αν και δε το λέει με τόση σαφήνεια. Εννοώ οτι ναι μεν με εξαίρεση τη νύχτα δε ξεπρνάμε τις 5-6 ώρες αλλά αυτό ισχύει σε όλες τις ηλικίες;
Σχεδόν κάθε πρωί ο χούφτας έχει κατουρήσει (στην πάνα του ευτυχώς) αλλά δε ξέρω αν τα κάνει όταν ξυπνάει ή και κατα τη διάρκεια της νύχτας.
Η Toya είχε μάθει ήδη στην εκτροφεα της το crate. Από 6 βδομάδες περίπου τα βάζει δυο δυο και τις τελευταίες μέρες πριν πάνε στο καινούργιο τους σπίτι κοιμούνται μόνα τους.

Αν το κλουβί δεν είναι ευρύχωρο, δηλαδή δεν περισσεύει χώρος για να μπορεί να κατουρήσει σε μια γωνία και να του μένει χώρος στεγνός για τον ύπνο, σπάνια θα το λερώσει. Η Toya στους 3 μήνες έπεφτε για ύπνο(έμπαινε μόνη της στο κλουβί με ανοιχτή τη πόρτα) γύρω στις 21-22. Πριν πάω για ύπνο την ξύπναγα για ένα κατούρημα και μετά πάλι το πρωί γύρω στις 8:00. Επίσης δεν έδινα φαΐ και νερό αργά το βράδυ.

jennie

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2008
562
1
Εγω εκανα τα εξης: τον ειχα σε ενα μικρο υφασματινο κουτακι απο το ΙΚΕΑ διπλα μου. Δεν μπορουσε να βγει αν και ηταν ανοικτο απο πανω γιατι ηταν αρκετα ψηλο για αυτον. Καθε μια ωρα του εβαζα λουρι και τον πηγαινα στην πανα του ελεγα τη λεξη που επιθυμουσα και δεν μετακινουμασταν μεχρι να κανει τη αναγκη του. Μετα τον αφηνα παιζαμε λευθερα μεσα στο δωματιο κανα μισαωρο μετα παλι μεσα στο κουτι και ξανα τα ιδια ανα ωρα. Το βραδυ ειχα το κουτακι διπλα στο κρεββατι μου και μολις ακουγα γκρινια κατευθειαν λουρι και πανα. Σε 2 βδομαδες το ειχε μαθει να κανει στην πανα μονο στου πρωι και βραδυ. Οταν εφυγα την πρωτη φορα και επρεπε να τον αφησω μονο του του ειχα φτιαξει ενα baby park μονη μου με φθηνα υλικα απο το πρακτικερ. Στην μια μερια η φωλια του στην αλλη η πανα του και στη μεση παιχνιδια και λιχουδιες και κονγκ. Στην αρχη ελειψα 5 λεπτα μετα 10 μετα 20 και μετα 30 κοκ. ετσι εμαθε να μενει μονος και να απασχολειται με τα παιχνιδια του μονο. Σιγα σιγα τον αφησα μονο σε ενα δωματιο.
το οτι τρωει την πανα του μαλλον το κανει απο ανια. καλο ειναι να του αποσπας την προσοχη με ενα παιχνιδι. Παιζετε μαζι? Του μαθαινεις εντολες?

nelson

Member
26 Οκτωβρίου 2009
22
0
Εγω εκανα τα εξης: ... Σε 2 βδομαδες το ειχε μαθει να κανει στην πανα μονο στου πρωι και βραδυ.
...
το οτι τρωει την πανα του μαλλον το κανει απο ανια. καλο ειναι να του αποσπας την προσοχη με ενα παιχνιδι. Παιζετε μαζι? Του μαθαινεις εντολες?
jennie,

να υποθέσω όταν λές πρωί-βράδυ εννοείς τα ... χοντρά;

και βέβαια παίζουμε και τον εκπαιδεύουμε, μάλιστα επειδή εγώ δουλεύω απο το σπίτι, σε ελάχιστες περιπτώσεις έχει περάσει ώρα που να είναι ξύπνιος και να μην έχω ασχοληθεί μαζί του.
Για την ανία που αναφέρεις, κάποιες φορές πρέπει να έχεις δίκιο γιατί αν ασχοληθεί κάποιος μαζί του ή του πετάξουμε ένα παιχνίδι την αφήνει. Κάποιες άλλες φορές νομίζω οτι το κάνει απο γκρίνια/νύστα, οπότε τον πάω στο κρεβατάκι του και αράζει - αλλά δε πάει μόνος του!

Αλλά υπάρχουν κάποιες άλλες φορές που απλά πιάνει την πάνα και δεν υπάρχει τίποτε άλλο για αυτόν.
Σε αυτές τις περιπτώσεις δε ξέρουμε τι να κάνουμε!

jennie

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2008
562
1
Ως προς την πρωτη σου ερωτηση ναι εκανε τα παντα στην πανα μεχρι να αρχισουμε τις βολτες οποτε τωρα κανει εξω. Βεβαια εχω και την πανα ακομα σε περιπτωση που θελει ενδιαμεσα αλλα πολυ σπανια την χρησιμοποιει πια. Ως προς την πανα δεν μπορω να σκεφτω κατι αλλο αλλα αν θες διαβασε και αυτο: The Puppy Well Being Training System εμενα με βοηθησε πολυ
Πατα το free user

nelson

Member
26 Οκτωβρίου 2009
22
0
jennie,

αυτό που εννούσα αλλά το περιέγραψα πολύ χάλια είναι αν έκανε την ανάγκη του μόνο 2 φορές τη μέρα (πρωί βράδυ).

εφόσων μπορεί να κάτσει κανα 8ωρο το βράδυ στο κλουβάκι του, απο δευτέρα που θα μπορεί να πάει βόλτα θα το δοκιμάσω και θα δούμε πως θα πάει.

τα δικά σας τα σκυλάκια όταν μάθουν να κάνουν την ανάγκη τους το πρωί και πριν κοιμηθούν, μετά τα βάζετε να κοιμούνται πάλι στο κλουβάκι ή αυτό ισχύει μόνο για την εκπαίδευση;

ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις και την βοήθεια σας μέχρι τώρα! :)

μια απο τις επόμενες μέρες θα

scooby

Member
19 Νοεμβρίου 2009
24
1
Βρέθηκα σ' αυτό το topic και με πολύ χαρά διαπίστωσα πως είναι ακριβώς αυτό που με ενδιαφέρει πιο άμεσα απ' όλα:

όπως έγραψα στις "Συστάσεις", σύντομα θα αποκτήσω ένα Μαλτεζάκι, που θα είναι κι αυτό 2 μηνών.

Αναρωτιέμαι λοιπόν:

1. Τι ακριβώς πρέπει να έχω προμηθευτεί ώστε να υποδεχτώ το νέο μας μέλος σπίτι?
  2. Θα την πάρω Σάββατο και θα έχουμε δύο μέρες στη διάθεσή μας. Δευτέρα θα πάω για δουλειά και θα ειναι η πρώτη μέρα που θα πρέπει να μάθει πως θα μένει μόνη για 8 ώρες :( κάθε πρωί.
  3. Αν μπορούσατε να μου πείτε έναν....γρήγορο οδηγό :p "τουαλέτας" γι' αυτές τις δυο πρώτες μέρες, απλώς θα με βοηθήσετε να μη πελαγώσω!!
Ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.

• Like
Reactions: Boufy

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Καλους έχουν βγάλει τα δάχτυλα μας να γραφουμε 10 σελίδες για τα μαλτεζοειδή του " kur Giorgos kennels" από τας Σέρρας και η φίλη Scooby αγρον αγόραζε!
Εκειιιιιιιι να παραγγείλει πατ κιουτ το κοπρίδι μην τυχόν και χάσει την ευκαιρία. :maria:

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.249
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul