HPA

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Στελλα,
Το θεμα είναι ότι ένα σοβαρο ποσοστο μελων εδώ μεσα εχουμε σκυλο με ενστικτα προστασιας σε καποιον βαθμο.
Από αυτους ένα απειροελαχιστο ποσοστο δουλευει με τον σκυλο σε καποιον σε όμιλο εργασίας.
Τι μπορουμε να κανουμε οι υπολοιποι εκτος από συνεχη ΒΥ ώστε να ανεβαζουμε συνεχως το ποσοστο ελεγχου?
Το να απομονωσουμε τον σκυλο από οτιδήποτε μπορει να αποβει επικινδυνο, μαλλον δεν είναι λυση.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Τι μπορουμε να κανουμε οι υπολοιποι εκτος από συνεχη ΒΥ ώστε να ανεβαζουμε συνεχως το ποσοστο ελεγχου?

Απολύτως τίποτα. Μπορείς μόνο να επικεντροθείς στην βασική υπακοή και την σωστή κοινωνικοποίηση και άσκηση του σκύλου σου και να το συνεχίζεις εφ' όρου ζωής αυτό.

Οι "μισές δουλειές" δεν βγαίνουν σε καλό.

Αν τώρα σε "τρώει" τόσο πολύ, κανένας δεν μπορεί να σου απαγορέψει να διαβάσεις μερικά βιβλία περί προστασίας για αρχάριους. Θα σε βοηθήσει να μάθεις πως σκέφτεται η Ήρα σου.

Το θέμα είναι πως χωρίς κάποιον να σε καθοδηγίσει, είναι πιο πιθανό να κάνεις κάτι που θα μετανιώσεις αργότερα.

Η εκπαίδευση προστασίας δεν είναι για όλους.

Μάλιστα, οι περισσότεροι που δηλώνουν "θαυμαστές" μετά από μιά αρχηκή εισαγωγή στο τι ακριβώς συμπεριλαμβάνει (και τα αρνητικά της υπόθεσης) αποφασίζουν πως ούτε χρειάζονται, ούτε θέλουν, και ούτε έχουν όρεξη και χρόνο να συντηρήσουν τέτοιο σκύλο.

Καλύτερα δεν είναι να ενημερωθεί ο καθένας, ΠΡΙΝ χαλάσει τον σκύλο του (ή φάει και καμιά μήνυση) ;

Εσύ για παράδειγμα, που έχεις ακόμη πολύ νεαρή σκυλίτσα, έχεις όλον τον χρόνο να απευθυνθείς σε έμπειρο εκπαιδευτή, να σε βοηθήσει να αποφασίσεις ΤΙ ακριβώς θέλεις από εκείνη, και πως θα το καταφέρεις. Δεν νομίζω να είναι ακατόρθωτο να δουλέψετε μαζί (και ας είναι Αθήνα η σχολή του).

Μέχρι τότε (που θα είναι η σκύλα το λιγότερο 18 μηνών), η ΒΥ είναι το πιο σημαντικό πράγμα (και σε όλη της τη ζωή).

Συχνά, απλά ωριμάζοντας με καλή ΒΥ, ο σκύλος φτάνει 18 - 24 μηνών και ο ιδιοκτήτης βλέπει πως είναι ΗΔΗ ο τέλειος σκύλος για την δική του περίπτωση (κάνει ΑΚΡΙΒΩΣ τη φύλαξη που επιζητά, από ένστικτο και σωστή ανατροφή μόνο). Πολλοί εκπαιδεύουν τον σκύλο τους να γαυγίζει με εντολή (και να υπακούει άψογα) και είναι υπερ-ευχαριστημένοι.

Καλό είναι να σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά (με σωστή αυτοκριτική) για το ΤΙ ακριβώς σκύλο θέλουμε να έχουμε όταν είναι 3ων - 4ων ετών.

Να έχουμε μιά απολύτως ξεκάθαρη εικόνα, έτσι ώστε α) να καθοδηγούμε τον σκύλο στη σωστή κατεύθυνση και β) το συμαντικότερο, να μπορούμε να αναγνωρίσουμε το ότι φτάσαμε τον στόχο μας!

Η δική μου άποψη τώρα (για σένα και την Ηρα):

Δεν νομίζω πως είναι καλή ιδέα να μάθει η Ήρα να δαγκώνει, από τη στιγμή που μένετε στην Ελληνική επαρχεία (όπου η βλάκες είναι ΠΟΛΛΟΙ που θα την προκαλέσουν αθελά τους) και από την στιγμή που την χειρίζεται και η γυναίκα σου και το παιδί σου.

Αν υποθέσουμε πως η Ήρα "παρεξηγήσει" τον μεθυσμένο που τραγουδάει στην γυναίκα σου, και θέλει να τον δαγκώσει, θα μπορέσει η σύζυγος να ανταπεξέλθει;

Και τώρα φυσικά, υπάρχει το πρόβλημα (με το αν η Ήρα "θυμώσει" και είναι μόνο με την γυναίκα σου, ίσως να δαγκώσει) αλλά αν δουλεύετε ΜΟΝΟ βασική υπακοή (για πάντα) ΚΑΙ με τη γυναίκα σου, το ρίσκο μειώνεται κατά πολύ (και από της δύο πλευρές).

Δεν πιστεύω πως υπάρχει λόγος να μάθεις στην Ήρα να δαγκώνει, από τη στιγμή που είναι μεγάλη και μαύρη και γαυγίζει (στατιστικά, ποιός θα τα βάλει μαζί της; ). Πιστεύω πως όταν ωριμάσει θα είναι καταπλικτική για της δικές σου ανάγκες. Κάνε λίγο υπομονή, και θα δεις!

Τέλος, οι σκύλοι που έχουν εκπαιδευτεί στην προστασία, δεν πρέπει να λύνονται (πόσο μάλλον στην Ελλάδα, όπου ο κόσμος δεν ξέρει από σκύλους). Δεν μιλάω νομικά (μιλάω ως υπεύθυνη εκπαιδεύτρια).
Νομικά, κανένας σκύλος δεν πρέπει να λύνεται.

Αυτό είναι ένα μεγάλο μειωνέκτημα (το οποίο όμως επιβάλλεται να το δεχτείς, αν έχεις σκύλο που του έμαθες να μην διστάζει να δαγκώσει).
Θα πρέπει να ζει την ζωή του ακόμη πιο "σούζα", για λόγους ασφαλείας, και φυσικά να έχει την ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΒΥ από όλους τους υπόλοιπους σκύλους.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Στελλα, σε ευχαριστω παρα πολύ για τον χρονο σου. Τα λογια σου εχουν μεγαλη σοφία. Θα τα σκεφτω όλα ένα προς ένα παρα πολύ σοβαρα.
Να σαι καλα!

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Παρακαλώ!

Μια συμαντική διευκρίνηση (για να μην παρεξηγηθώ):

Δεν κάνουν όλοι οι σκύλοι για εκπαίδευση προστασίας.
Ούτε καν όλοι οι σκύλοι που είναι από φυλές φύλαξης, ούτε καν όλοι οι σκύλοι που "το έχουν στο αίμα τους".

Είναι δύσκολη εκπαίδευση (πάρα πολύ κουραστική σωματικά αλλά ακόμη περισσότερο ψυχικά) και αν ο σκύλος δεν έχει τον απαιτούμενο σταθερό χαρακτήρα με πολύ γερά νεύρα (= αυτοσυγκράτηση, θάρρος και σθένος) είναι ΠΟΛΥ επικίνδυνο για όλους.

Ο σκύλος αν κουραστεί ή τρομάξει με την εκπαίδευση αυτή (συχνό φαινόμενο με τους εκπαιδευτές που ξεκινούν πριν ο σκύλος είναι αρκετά ώριμος, ή απλά με ΛΑΘΟΣ σκύλο) ενδέχετε να επιτίθεται μόνο σε αδύναμους εχθρούς (πχ. γριούλες και παιδάκια) γιατί είναι δειλός.

Ο κάθε σκύλος (όσα όνειρα και διάθεση να έχει ο ιδιοκτήτης) πρέπει ΠΡΩΤΑ να εξεταστεί από ειδικό, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε εκπαίδευση που συμπεριλαμβάνει δαγκώματα.

Δεν πρέπει μόνο να έχει καλό DNA, αλλά πρέπει να έχει και καλή ανατροφή, και σωστό κι υπεύθυνο ιδιοκτήτη και καλή σχέση με αυτόν.

Οι γνώστες λένε: "Η Βασική Υπακοή δηλώνει την ποιότητα του ιδιοκτήτη, ενώ η εργασία την ποιότητα του σκύλου."

Είναι αλήθεια, αλλά δεν είναι τόσο απλό. Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ σκύλος (της καλύτερης "ποιότητας") γίνεται πολύ εύκολα ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ σε λάθος χέρια.

Αυτό συμπεριλαμβάνει και στα χέρια κακού εκπαιδευτή.... θέλει μεγάλη προσοχή η επιλογή. Και σε αντίθεση με την ΒΥ (που σχεδόν ο καθένας μπορεί να την κάνει μόνος), η προστασία απαιτεί όχι μόνο παραπάνω γνώσεις από τον ιδιοκτήτη ΚΑΙ τον εκπαιδευτή, αλλά και ταλαντούχο ερεθιστή!

Δυστυχώς έχω δει αρκετούς σκύλους που ήταν πολύ καλύτεροι (σαν οικογενειακοί φύλακες + ισορρποιημένοι σύντροφοι) ΠΡΙΝ κάνουν την εκπαίδευση, παρά μετά.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι έτσι απλό το θέμα.

Τέλος, από όλα είδη εργασίας, η φύλαξη της οικογένειας είναι η πιο δύσκολη. Απαιτεί περισσότερο καλή κρίση από ΟΛΕΣ τις άλλες δουλειές. Γι' αυτό και είναι τόσο πολύ συμαντική η σωστή κοινωνικοποίηση από νωρίς (πιο συμαντική από ότι σε όλες τις άλλες δουλειές που μπορεί να κάνει ένα σκύλος).

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Και παλι σε ευχαριστω θερμα.

Καλά, την αποφαση να μην προχωρησω την ειχα ηδη παρει μετα το πρωτο σου ποστ, αλλά μετα τις διευκρινισεις πλεον δεν τιθεται θεμα.

Τοσο πολλες προϋποθεσεις δεν εχω ουτε εγω ουτε η Ηρα, οσο μαγκιόρα κι αν δειχνει.
Εξαλλου, δεν είναι εκτροφικη σκυλα και ολο και κατι στραβο και απροβλεπτο θα εχει.

Πολλα προβληματα συμπεριφορας που ειχε στην αρχη καταφερα και τα ελυσα με παρα πολλη δουλεια αλλά ολο και κατι απροβλεπτο θα εχει μεινει που δεν μπορω να ξερω πού, πώς και πότε θα βγει στην επιφανεια.

Δεν σταματησα ποτέ την ΒΥ σε διαφορετικα μερη, καταστασεις, περισπασμους και διαφορετικα σεναρια, όπως με ειχες συμβουλεψει παλιά. Όπως το περιμεναμε, παντα όταν αλλάζει κατι σημαντικο, κανει λαθη, συνηθως μικρα.

Με προβληματισε πολύ αυτό που ειπες, το οποιο το ειχα κατά νου ετσι κι αλλιως, αλλά αλλιως ειναι να το λες κι εσυ:
«Και τώρα φυσικα υπάρχει το πρόβλημα (με το αν η Ήρα "θυμώσει" και είναι μόνο με την γυναίκα σου, ίσως να δαγκώσει)»

Πριν λιγο καιρο μας πλησιασε στην πλατεια με πολύ γοργο βημα ενας αλλοδαπος που του αρεσε η Ηρα και ηθελε να μαθει γι αυτην (συνηθως ρωτανε για ζευγαρωμα!). Εμεις καναμε κανονικη βολτα κι αυτος αρχισε να ρωταει ενώ μας πλησιαζε. Η Ηρα δεν του εδωσε ιδιαιτερη σημασια.

Όταν όμως εφτασε σε αποσταση λιγων μετρων σηκωσε αποτομα και το χερι του και την εδειξε.
Η Ηρα ορμησε σε κλασμα δευτερολεπτου. Σούζα με τα δοντια εξω και ένα – δυο μονο γαυγισματα. Η γυναικα μου δεν υπηρχε περιπτωση να την ελεγξει, ουτε σωματικα, ουτε ψυχικα (θα πανικοβαλλόταν), ουτε με εντολη.

Με ένα ΜΗ επανηλθε στο «δίπλα» σαν να μην συνεβει τιποτα και συνεχισαμε την βολτα μας.
Αυτό ηταν ένα νέο σεναριο για την Ηρα. Το να πλησιαζει καποιος με τετοιο τροπο. Ένα άλλο θα ηταν να κραταει πχ και μια κλειστη ομπρέλα.

Τα πιθανα σεναρια όμως μπορει να είναι ατελειωτα και είναι αδυνατο να τα αναπαράγω όλα. Και επισης δεν ξερω και πώς πρεπει να φερθω εγω στο κάθε σεναριο.

Σκεφτομουν για mondioring που υπαρχει club σχετικα κοντα μας στη Δραμα. Αυτό όμως περιλαμβάνει και δαγκωματα. Είναι βεβαια σπορ και όχι προστασια, αλλά και παλι ισως είναι επικινδυνο.
Επισης μερικοι εκπαιδευτες λενε ότι τα σπορ είναι η καταστροφη της υποακοης, εννοωντας την υπακοή σε πραγματικες καθημερινες συνθηκες εκτος στίβου.

Μου ερχονται απειρα πραγματα στο μυαλο για συζητηση, αλλά δεν θελω να σε κουράσω περισσοτερο.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Επισης μερικοι εκπαιδευτες λενε ότι τα σπορ είναι η καταστροφη της υποακοης, εννοωντας την υπακοή σε πραγματικες καθημερινες συνθηκες εκτος στίβου.
Αυτή είναι μία φρέσκια βλακεία, καινούργια!
ΚΑΜΙΑ σχέση με την πραγματικότητα.

Και τα σπόρ που συμπεριλαμβάνουν δαγκώματα πάντως, είναι επικίνδυνα όταν γίνονται σε λάθους σκύλους ή από κακούς εκπαιδευτές (ή και τα δύο!).

Η Ηρα ακούγιεται θαυμάσια! Προφανώς κάτι κάνεις καλά.

Το μόνο θέμα που έχω είναι πως μου φαίνεται πως είσαι λίγο βιαστικός (στο να την κρίνεις).

Πίστεψέ με, ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ σκύλος του κόσμου, έκανε "χαζομάρες" μικρός και πολλά λάθη. Είναι απαραίτητα για την μάθηση!!!

Όταν έχω σκύλο (πελάτη) που τα κάνει όλα τέλεια, είναι που ανησυχώ περισσότερο! Σκέφτομαι πως μάλλον δεν έχει καταλάβει 100% το νόημα, και προσπαθώ να τον κάνω να κάνει λάθος (για να ΜΑΘΕΙ πραγματικά κι όχι "φαινομενικά").

Κυκλοφορεί ένας σιχαμένος μύθος στη χώρα μας , πως οι σκύλοι μαθαίνουν μόνο όσο είναι μικροί. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο ψέμα.

Γι' αυτό λέω συνέχεια, "βάλε ως στόχο τον σκύλο που ΘΕΛΕΙΣ να έχεις σε 3-4 χρόνια". Πιστεύω πως σχεδόν όλα διορθώνονται (αν ο σκύλος είναι καλός κι ο δάσκαλος καλύτερος!) με υπομονή, αγάπη κι επιμονή.

ΜΗΝ δέχεσαι την Ήρα όπως είναι τώρα (όσο καλή και να είναι ΔΕΝ έχει "τελειώσει", έχει ΠΟΛΛΑ να μάθει ακόμη, και να σου δώσει). Αντιθέτως, δώσε ένα μεγάλο "μπράβο" σ'εκείνη και στον εαυτό σου (τα πάτε ΤΕΛΕΙΑ για την ηλικία της!!!) και συνέχισε προς τον στόχο σου.

Είχα παλιά έναν σκύλο που μισούσε τους άλλους σκύλους από την εφηβεία και μετά (τους ήθελε όλους νεκρούς, γιατί τον τρόμαξε ως κουτάβι ένα απαίσιο αρσενικό στο πάρκο). Το δέχτικα;

ΟΧΙ. Είπα πως "θα το ξεπεράσουμε αυτό μαζί", όσο καιρό και να μας πάρει. Μου πήρε σχεδόν 2 χρόνια να φτάσω τον στόχο μου, αλλά τα κατάφερα! Ο σκύλος μου πια, κυκλοφορούσε λυτός και ΑΓΝΟΟΥΣΕ τους άλλους σκύλους, ακόμη κι όταν εκείνοι του γρύλιζαν/γαύγιζαν! Αν ερχόντουσαν κοντά και άρχιζε καβγάς, γύρναγε μόλις τον καλούσα (πράγμα επικίνδυνο για τον ίδιο!). Έγινε ΑΠΙΘΑΝΟΣ ο σκύλος.

Τώρα, έχω έναν "νεαρό" 2 ετών, που δεν έρχεται όταν τον φωνάζω, αν παίζει με θηλυκό εκείνη την στιγμή. Το δέχομαι νομίζεις; ΟΧΙ. Το "δουλεύουμε". Είναι θέμα χρόνου να μάθει να υπακούει (και σε ΟΙΣΤΡΟ να είναι το θηλυκό), γιατί ΕΓΩ θα φροντίσω γι' αυτό. Είναι στη λίστα με τους στόχους μου...

Θέλω να πω, πως ΟΛΟΙ οι σκύλοι κάνουν "κοτσάνες" (ναι, και των εκπαιδευτών!). Το θέμα είναι να μην το βάζεις κάτω. Το θέμα είναι να μην νομίζεις πως ξέρεις την Ήρα, από τώρα, που είναι ακόμη ΜΩΡΟ.

Ακόμη μαθαίνει/μεγαλώνει/ωριμάζει (και θα το κάνει για πάρα πολύ καιρό ακόμη).

Αν λοιπόν όσα είπες για την επίθεση στην πλατεία είναι αλήθεια, σε περιμένει μια θηλυκιά φοβερός φύλακας, ατρόμητη και σταθερή/προβλέψημη/υπάκουη (σε λίγο καιρό)!

Έδειξε φοβερό θάρρος (εντυπωσιακό για τόσο νεαρό θηλυκό!). Αυτός ο χαρακτήρας είναι σπάνιος, και δεν με νοιάζει καθόλου η καταγωγή της. Δεν είναι απαραίτητο να έχει κάποιο "κουσούρι" απλά και μόνο επειδή δεν έχει πεντιγκρί, αλλίμονο!

Απλά δηλώνει πως εσύ είσαι ΠΟΛΥ τυχερός!!!
Αν και βαθιά μέσα μου νιώθω πως το αξίζεις απόλυτα (και πως και η Ήρα είναι εξίσου τυχερή)...

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Στελλα, σε ευχαριστω και παλι για τις πολυτιμες συμβουλες αλλά για τα καλα σου λογια. Επετρεψε μου να σε κουρασω για τελευταια φορά με λιγες φιλολογίες.

Πιστευω ότι το μονο καλο που εχω κανει για την Ηρα είναι ότι την αγαπησα παρα πολύ και αποφασισα ότι αυτή την σκυλα εγω την θελω.
Την πηρα σε κατασταση ημιάγρια, μια επιθετικη, κυριαρχικη σκυλα, και την εβαλα στη ζωη μου εξολοκλήρου. Παντου και παντα μαζι μου.
Ηταν σαν τον Ταρζαν που τον πηραν από τη ζούγκλα και τον πηγαν στη Νεα Υορκη.

Δεν είναι μυστικο, πηρα την εξουσια και εκανα τον «εκπολιτισμό» και την αρχικη εκπαιδευση the hard way. Μετα χαλαρωσαμε καπως.
Τετοιες διορθωσεις και τετοια τεραστια λαθη άλλο σκυλι θα το σπάζανε τελειως. Αυτή εχει το φρονημα και το ηθικο παντα ψηλα.

Η επίθεση στην πλατεία εγινε όπως ακριβως την περιεγραψα και η δικια μου αναλυση ηταν καταρχην ότι έφταιγα εγω που αγνόησα τον αλλοδαπό. Αν από μακριά του μιλουσα ομορφα δεν θα γινοταν τιποτα. Πολύ συχνα συναντιομαστε και μιλαμε με κοσμο ή γνωστους και κανω τον ευχαριστο για να μην εχω τετοια.

Αλλά εχω βαρεθει τους αγνωστους που με πλησιαζουν και μου λενε βλακειες.
Το επομενο δικο μου πόρισμα ηταν ότι η Ηρα θελει προσοχη παντα και παντου και δεν πρεπει ποτέ να επαναπαύομαι.

Παλια εκανε ετσι όταν ερχόταν καποιος στο γραφειο μου, ακομα και γνωστος, και σηκωνε χερι. Της εμαθα ότι στο γραφειο οι φωνες και τα μαλωματα και οι χειρονομιες είναι κατι φυσιολογικο. Τωρα αν δει τεταμένη ατμοσφαιρα με ξενους απλά μουγκριζει από μεσα της σαν να λεει «ειμαι εδώ».

Μπορω να πω διάφορα, όπως τις ενεδρες που στηνει τον τελευταιο καιρο στο κτημα που εχουμε στο βουνο, όταν πλησιάζει καποιος.
Της εμαθα να αγνοει αρκετά τους σκυλους αλλά αν βρεθει καποιος μεγαλοσωμος ακριβως στο δρομο της, πρεπει να τον κανει να παραμερισει. Αν δεν παραμερισει, θα επιτεθει.

Εσενα η Ηρα σου αρεσει, κι εμενα μου αρεσει και με ενθουσιαζει και την λατρευω, αλλά την θεωρω επικίνδυνη. Γι αυτό δουλευω συνεχεια μα συνεχεια στο να εκτονωσω αυτην την υπερβάλλουσα ενεργεια και να την διοχετεύω σε κατι καλο, και κυριως να ανεβασω τον βαθμο ελεγχου σε οσο πιο πολλες νεες καταστασεις γινεται, παντα όπως με ειχες συμβουλεψει.

Πολλα λαθη όμως στις νεες καταστασεις. Κατι δεν κανω σωστα εγω, (συχνα καταλαβαινω τι λαθος εκανα και γιατι μπερδευτηκε, άλλοτε μου ξεφευγει και ξύνομαι) και όπως ειπες δεν εχει ωριμάσει ακομα η ιδια και η δουλεια μας.
Μου εδωσες πολυ θαρρος για ολα οσα μου ειπες για τα λαθη.

Τελευταια δουλευω πολύ τον ελεγχο σε μεγαλες αποστασεις, μεχρι και 100 μετρα.
Ξεκινησαμε και παιχνιδι και υπακοή με λουκανικο. Εκει να δεις drive.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Χαίρομαι πολύ που είσαστε σε τόσο καλό δρόμο!
Και είμαι πολύ περίφανη για σένα που τα κάνεις όλα μόνος σου! Έχεις και ταλέντο, και θέληση, ΚΑΙ φαντασία (να της μαθαίνεις συνεχώς καινούργια πράγματα). Τέτοια θέλει ένας σκύλος όπως η Ήρα.

Το μόνο που με στεναχωρεί (ΠΟΛΥ κιόλας) είναι πως θα αργήσω να σας γνωρίσω από κοντά.

Είναι κάτι όμως που σίγουρα θα συμβεί, γι' αυτό κοίτα να συνεχίσεις την καλή δουλειά για να μην με απογοητεύσεις!
:p

Μπορείς να "παίξεις" και με νοήματα (αντί λεκτικές εντολές) σε αυτή τη φάση. Θα σε βοηθήσουν πολύ όταν είναι η Ήρα μακριά ή είσαστε με κόσμο και θέλεις να τους μιλάς, και ταυτόχρονα να δώσεις εντολή σ΄εκείνη.

Είναι σχετικά απλό. Για 2 εβδομάδες να συνοδεύεις τις εντολές με κάποιο σήμα (μπορείς να χρησημοποιήσεις και το σώμα σου, δεν είναι απαραίτητο να είναι χέρι).

Σκέψου όμως πρώτα, και παρατήρησε τον εαυτό σου τι ακριβώς κάνει όταν δίνει την κάθε εντολή. Ενδέχεται ΗΔΗ να έχει μάθει κάποιο σήμα, και να μην το ξέρεις! Θα εκπλαγείς όταν συνειδητοποιήσεις πόση λεπτομέρεια πιάνει στις κινήσεις σου! Γι' αυτό και οι "νοηματικές εντολές" που θα διαλέξεις, δεν χρειάζεται να είναι πολύ "έντονες". Συχνά ένα νεύμα του κεφαλιού, ή ένα απλό κούνημα του αντίχειρα είναι υπέραρκετό.

Επίσης, επειδή η Ήρα είναι νεαρή κι ευέλικτη, ίσως να θέλεις να βελτιώσεις λίγο τον χρόνο της, στην εκτέλεση των εντολών. Το λουκάνικο είναι πολύ καλό εργαλείο γι' αυτή τη δουλειά...

Τα υπόλοιπα καλύτερα να τα πούμε σε πμ ή άλλο θρέντ. Φοβάμαι πως έχουμε ξεφύγει τελείως από το θέμα.

ΠΑΛΙ αυτή η Ήρα μονοπωλεί την κουβέντα....
(Να μου την φιλήσεις σε παρακαλώ πολύ!)

Last edited:

mildecoy

Well-Known Member
14 Φεβρουαρίου 2009
294
3
Βγεθι, Κερατεα
Στελλα, εγω δεν θα προτεινα το λουκανικο εαν δεν δειξει καποιος την σωστη χρηση του. Δεν αργει να γινει η χαζομαρα απο λαθος παιχνιδι. Ας μην ξεχναμε οτι η ταση του παιχνιδιου(play drive) μπορει να γυρισει σε fight εαν δεν δουλεψουμε σωστα. Καλυτερα να δουλεψει κατα την αποψη μου μπαλακι ή kong με σχοινι για αναπτυξη σχεσης και χρησης στοματος Ηρας!

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Εμεις να δεις Στελλα πώς θελουμε να σε γνωρισουμε!!
Αλλά θα ειμαι ειλικρινης και θα ριξω τα μούτρα και θα το παραδεχτω δημοσια:
Φοβαμαι πως σε μια εκπαιδευτρια που εχει γνωρισει και εκπαιδευσει τοσα σκυλια, εμεις θα φανουμε πολύ «λιγοι», και σαν εκπαιδευση και σαν ταμπεραμέντο.

Σχετικα με τη νοηματικη γλωσσα τωρα, χτυπησες κυριολεκτικα φλεβα. Είναι ενας τομεας με τον οποιο ασχοληθηκα πολύ, εξαλλου ετσι ξεκινήσαμε την υπακοη και μετα εισαγαμε τις εντολες.

Μετα αποφασισα ότι επρεπε να μαθει και να εκτελει ακομα κι όταν εγω καθομαι σαν κούτσουρο ή με γυρισμενη πλατη ή όταν δεν εχουμε καθολου οπτικη επαφη, πχ να μας χωριζει ενας τοίχος. Με λιγα λογα, να εκτελει χωρις βοηθεια με νοηματα.

Προσπαθουσα να την κανω να μενει κατω οτιδηποτε και να εκανα, εστω και αν εσκυβα, ετρεχα, πηδουσα το ντουβαρι μπροστα της, ακομα και αν πηδουσα από πανω της.

Αλλά όταν ανεβασα αρκετα τις αποστασεις παρατηρησα ότι τα νοηματα βοηθουσαν πολύ, ειδικα το σηκωμα του χεριου μαζι με φωνητικη εντολη «κατσε» ή το κατεβασμα του χεριου μαζι με το «ξαπλα» (κατω).

Σε μεγαλη αποσταση ειδικα το βραδυ όμως με το κατεβασμα του χεριου μπερδευοταν και δεν ηταν σιγουρη αν θελω να ξαπλωσει ή να ερθει.

Άλλο παραδειγμα, μπορει εκει που καναμε οτιδήποτε, να μου επεφτε κατι και να εσκυβα κατω να το παρω με το χερι. Αμεσως ξαπλωνε. Γινοταν δηλαδη ένα μπερδεμα.

Όταν όμως θελω λογω σοβαρης περιστασης να εκτελεσει οπωσδηποτε, μαζι με την εντολη κανω και το νοημα για να ενισχυσω την εντολη και να ειμαι σιγουρος ότι αν δεν με ακουσε καλα, τουλάχιστον με ειδε και ότι δεν υπαρχει αμφιβολια για το τι ζηταω.

Το λουκανικο τωρα, ενώ είναι για την Ηρα κατι το λαχταριστό και την κανει να εκτελει τις εντολες με ενθουσιασμο ώστε να το ξανακερδισει για να παιξουμε, δημιουργησε άλλα προβληματα.

Ανεβηκε (αναμενομενο) η κυριαρχικοτητα της.
Την αγριευει πολύ. Ευτυχως δεν αγριευει σε μενα αλλά στο λουκανικο – θηραμα.
Αρχισε μετα από πολύ καιρο την κακια συνηθεια να πηδαει πανω μου όταν είναι χαρουμενη, αφου το λουκανικο προϋποθέτει ετσι κι αλλιως πηδημα. Μαλλον νομισε ότι πλεον το πηδημα επιτρεπεται γενικως.
Μειωσε τους χρονους εκτελεσης των εντολων σε καταστασεις τελειως αδιαφορες ή όταν εκανε κατι ενδιαφερον ή οταν δεν υπηρχε δυνατοτητα ανταμοιβης περα από ένα «μπραβο» ή χαδι.

Τα θετικα είναι ότι παρολο που θελει να το αρπαξει παντα, περιμενει να της πω ΟΚ για να του ορμηξει, το αφηνει όταν της ζητηθει (όχι πανω στην έξαψη), μπορω να το κουναω μπροστα στη μουρη της και να μην ορμαει χωρις ΟΚ, περπαταει διπλα μου με το λουκάνικο να ανεμιζει μπροστα της και δεν το βουτάει.

Όταν την αφηνω να το κερδιζει, κανει σαν παλαβη αλλά παντα όταν την καλώ το παραταει και ερχεται ή υπακουει αμεσως σε οποιεσδηποτε εντολες. Της εχω δωσει να καταλαβει ότι αν δεν ακουσει, το λουκανικο θα εξαφανιστει στην τσαντα.
Με λιγα λογια, μας βοηθαει πολύ στην αυτοσυγκρατηση και τον ελεγχο.

@Mildecoy

Γιώργο, tης εχω και μπαλακια με σχοινι, της αρεσουν αλλά δεν ξετρελλαίνεται. Αλλά μπορει να μην τα δουλευω καλα εγω. Το λουκανικο την μαγεύει.
Το καλο είναι ότι είναι πολύ προσεκτικη παρολη την εξαψη και ποτέ δεν με δαγκωσε στα δαχτυλα ουτε μου εσκισε κανενα μπουφαν.

O,τι εμαθα για το λουκανικο το εμαθα από το dvd του Balabanov “the game”. Δεν υπαρχει κανείς για να μου δειξει την χρηση του ζωντανά.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
ΥΓ.
Εκ παραδρομής ειπα «Μειωσε τους χρονους εκτελεσης των εντολων….». Εννοουσα το αντιθετο, δηλαδη οτι αρχισε να εκτελει πιο αργα σε καταστασεις που πριν εκτελουσε γρηγορα.

mildecoy

Well-Known Member
14 Φεβρουαρίου 2009
294
3
Βγεθι, Κερατεα
"O,τι εμαθα για το λουκανικο το εμαθα από το dvd του Balabanov “the game”. Δεν υπαρχει κανείς για να μου δειξει την χρηση του ζωντανά."
Εχεις ξεκινησει καλα, αλλα θα σου προτεινα να ψαξεις αρκετα πριν αυξησεις το παιχνιδι με το λουκανικο. Χειροσινιαλα μπορεις να κανεις αλλα οχι με το λουκανικο γιατι τοτε ισως η Ηρα να συγκεντρωνεται σε αυτο και οχι στα que σου. Ισως να χρειαστει να χτισεις το kong που ειναι πιο ασφαλες.Κατω απο τη μασχαλη ειναι ενας τροπος. Ψαξε να δεις δουλεια του Bart Bellon και ισως καταλαβεις τι εννωω!

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
άρη... θα διαφωνήσω με την στέλλα , θα συμφωνήσω με τον μιλντεκοι και θα σταθω στα λογια σου....
την ηρα την θεωρεις επικινδυνη......
επειδη έχω παρακολουθησει την πορεια την δικήσου με της ηρας... θυμαμαι πολύ καλα ότι όντως η ηρα από τους 9 μηνες περιπου έδειξε επιθετικοτητα και αυτός ήταν ο λογος που έψαχνες οπσδηποτε εκπαιδευτή για βασική υπακοή...
λαμβανοντας όλα τα παραπανω υπόψη θα έλεγα ότι είναι επικίνδυνο να παιζεις και να προσπαθεις να συνεχισεις εκπαιδευση και παιχνιδια με δαγκωματα και οτιδηποτε άλλο αυξανει το drive της. ήδη ειναι σε μικρη ηλικια και ανταποκρινεται όπως θα ήθελες μεγαλωνοντας αυτη η αντιδραση θα ωριμασει και θα ειναι στο μεγιστο στη ηλικια των 3 ετων ( χωρις δική σου βοηθεια)
αυτο το οποιο εσυ χρειαζεσαι είναι βασικη υπακοή που την εχετε σε υπερικανοποιητικο βαθμό, συντηρηση αυτής, και εκτονωση με παιχνιδια εκδρμες αγκιλυτι κλπ... επίσης το να αφηνεις να συνεχιζει φιλικα προσκειμενος κοσμος να την χαιδευει δεν ειναι κακο μια και δεν θες τον αγρια απλησιαστο σκύλο αλλα τον σωστό ισορροπημενο φυλακα....
το έχει σε μεγαλο βαθμο αν της το μεγενθυνεις ( παντα χωρις βοηθεια επαγγελματια) μονο προβληματα θα σου δημιουργησει...

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
ΥΓ.
Εκ παραδρομής ειπα «Μειωσε τους χρονους εκτελεσης των εντολων….». Εννοουσα το αντιθετο, δηλαδη οτι αρχισε να εκτελει πιο αργα σε καταστασεις που πριν εκτελουσε γρηγορα.
χαλαρωσε την λιγο... μολις κλεισατε τον κυκλο εκπαιδευσης κι εσυ συνεχιζεις με τον ιδιο εντατικο ρυθμό.... θα την κουρασεις στο τελος....
ένα μικρο διαλλειμμα χωρις αυτο να σημαινει οτι δεν εισαι απολυτος στις εντολες που δινεις...
απλά μην συνεχιζεις εκπαιδευση για κανενα μηνα.... ασε να χαρειτε λιγο την καθημερινοτητα η οποια περιλαμβανει ουτως ή αλλως όλες τις εντολες τις οποιες εννοειται θα συνεχισει να εκτελει

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
To παιχνίδι με το μπαλάκι ή το λουκάνικο αν γίνει σωστά δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τα όποια ένστικτα φύλαξης ή κοινωνικής επιθετικότητας. Καλλιεργεί αποκλειστικά και μόνο το κυνηγητικό ένστικτο του σκύλου.

Για να περάσει στο επόμενο στάδιο ώστε να αυξήσει άλλα ένστικτα που σχετίζονται με τη φύλαξη, πρέπει πρώτα απ' όλα το δάγκωμα στο λουκάνικο/μανίκι να κατευθυνθεί στον άνθρωπο και όχι στο αντικείμενο (όπως είναι στο πρώιμο στάδιο) και ο Άρης μόνος του δε νομίζω ότι μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο.

Από εκεί και πέρα, αυτό που θα επηρεαστεί στο σκυλί είναι ότι το μπαλάκι προσδίδει εκρηκτικότητα ενώ το λουκάνικο ένταση (μπαλάκι= κυνηγάω να πιάσω το θήραμά μου / λουκάνικο= παλεύω να σκοτώσω το θήραμά μου). Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της βασικής υπακοής, πρώτον γιατί μπορούν να βελτιώσουν τις θέσεις, τους χρόνους απόκρισης αλλά και την ισχύ των εντολών και γιατί αυξ'άνουν το κίνητρο του σκύλου να υπακούσει.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
@grdane
Πετρο, θεωρω την επιθετικοτητα κατι πολύ σχετικο. Τι εννοω.
Στα χερια της γυναικας μου και σε συγκεκριμενη περιπτωση η Ηρα μπορει να είναι πολύ επικινδυνη.
Στα δικα μου χερια είναι αρκετα επικινδυνη και αν δουλεψουμε κι άλλο το αρκετα θα γινει λιγο.
Στα χερια της Στελλας που εκπαιδευει φυλαξη και προστασια και στου Mildecoy που εκπαιδευει στρατιωτικους σκυλους (φανταζομαι κυριως αρσενικους), η «επικινδυνότητα» της Ηρας μπορει να τους κανει να χαμογελάνε.

Δεν την αφηνω να κανει διαλειμμα γιατι εχω αυτή την (αβάσιμη ισως) αισθηση ότι θα ξεχασει οσα μαθαμε επειδη είναι ακομα φρεσκα και γιατι παντα ψαχνει ευκαιρια να ξεθαρρέψει και να επιβληθει αν με δει να χαλαρωνω. Αυτά for the record.
Ανεπισημα τωρα, συνεχιζω γιατι μου αρεσει πολύ να δουλευω μαζι της και ψαχνω να βρω καινουριους τροπους και τοπους για να αρεσει και σε αυτην.

Την καθημερινοτητα την χαιρομαστε με συνεχεις εκδρομουλες και πλεον παμε κάθε μερα στο βουνο. Αλλά αν δει χαλαρωση, είναι ετοιμη να απομακρυνθει ή να παει να κανει καυγα με κανενα αδεσποτο.

Πρεπει να ξερει ότι παντα εχω τα ματια μου πανω της και ανα πασα στιγμη μπορει να δεχτει εντολη. Δεν αράζω για νιρβάνα κατω από το πεύκο με τον καφε στο χερι.
Γι αυτό και παντα προτου κανει κατι, τεντωνεται και με ψαχνει. Πρωτον για να δει αν θα το επιτρεψω και δευτερον για να μη με χασει. Αν δεν με βρει, τρεχει σαν αλαφιασμένη να με ψαξει. Το εχω διαπιστωσει αυτο πολλες φορες παιζοντας κρυφτό.

@kkranis
Κωστα,
Σχετικα με αυτό που λες:
Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της βασικής υπακοής, πρώτον γιατί μπορούν να βελτιώσουν τις θέσεις, τους χρόνους απόκρισης αλλά και την ισχύ των εντολών και γιατί αυξ'άνουν το κίνητρο του σκύλου να υπακούσει.
ειμαστε φρεσκιοι ακομα με το λουκανικο, η απειρια είναι δεδομενη και ισως βιαζομαι να κρινω, αλλά όπως ειπα παρατηρησα και θετικα και αρνητικα αποτελεσματα από την χρηση του.

@mildecoy
Γιωργο, βρηκα μια συνεντευξη του Bart Bellon. Φοβερός. Μεταξυ άλλων, μου εκανε εντύπωση αυτό:

-Do you use food for training your young dogs in obedience?
-No, never. I hate the use of food. I want the dog working for me, with me, not for food. The ball or tug can be useful for motivation, but not too much. If you use it too much the dog is working only for the ball and your relationship suffers. Dogs also don’t learn well when they are very high in drive. I want the dog to submit to my will during the teaching process, then I can build him back up with motivation.

Σοφά όλα αυτά αλλά για έναν καινουριο σαν εμενα τα ορια είναι πολύ δυσδιάκριτα.
Εγω δεν μπορω να καταλαβω τις ισορροπιες και τις λεπτές γραμμες.
Προσπαθω να πιάσω το νοημα και να αξιολογησω μια κατασταση χοντρικά. Οταν χρειαζονται λεπτοι χειρισμοι, συνηθως αποτυγχανω ή προκαλω σύγχυση και μπερδεμα, ολο και μικροτερο όμως με το καιρο.
Δεν σου λεω παραδειγματα, γιατι σιγουρα μπορεις να φανταστεις απειρα.

Για να επανελθουμε στο θεμα, θα προσπαθησω να εισαγω περισσοτερο το μπαλακι που εχει σχοινι.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Δεν ανεφερα κατι σημαντικο με το μπαλακι, που ηταν και ενας από τους λογους που το παρόπλισα.
Αντι να πηδηξει για να πιασει το μπαλακι, συχνα πηδαει για το σχοινι το οποιο είναι πιο ψηλα από το μπαλακι.
Ισως επειδη το σχοινι πιανεται πιο ευκολα. Μαλλον κανω λαθος στον υπολογισμο του άλματος, αλλά αυτο κάθε φορα διαφερει αναλογα με την θεση της και την αποσταση από εμενα.

Αν το εχω πολύ ψηλα για αρκετη ωρα ώστε να σωσω το σχοινακι, τοτε συχνα χανει το μπαλάκι και μετα από λιγη ωρα αδιαφορει.
Ενω για το λουκαικο δεν αδιαφορεί ποτέ, και παλευει/πηδαει να το παρει ο,τι και να γινει, ακομα κι αν αργω να της το κανω προσιτό για δαγκωμα.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ως συνηθως, προχωρησα αμεσως με το μπαλακι στην πραξη, χωρις να ειμαι σιγουρος τι πρεπει να κανω.

Το δουλεψα στην αρχη όπως το λουκανικο και το ενδιαφερον ανεβηκε αμεσως.
Φυσικα παλι δαγκωνε το σχοινι αρκετες φορες αλλά τωρα προσεχα περισσοτερο.

Όταν την αφηνα να το κερδιζει γινοταν χαμός. Ποτέ πριν δεν της το ειχα αφησει για να παιξει μονη της για να μην μασησει το σχοινι. Εξαλλου το ειχαμε χρησιμοποιησει ελαχιστα.
Ειχε την ιδια αντιδραση με το λουκανικο, προσπαθουσε πιανοντας το από το σχοινακι να το «σκοτωσει» τιναζοντας το αγρια αλλά δεν το παρατουσε μετα από λιγο όπως εκανε με το μπαλακι του τενις χωρις σχοινι. Το μπαλακι του τενις όταν το παρει ξαπλωνει κατω και το δαγκωνει.

Ενώ το μπαλακι με σχοινι το πετουσε ψηλα κρατωντας το από το σχοινι και επειδη το μπαλακι πηδαει, τρελλαινοταν και το κυνηγουσε και παλι τα ιδια. Δεν το βαριοταν με τιποτα. Παιξαμε για πάνω από μιση ωρα.

Το χρησιμοποιησα και για εντολες και εγινε παλι το σχετικο μπερδεμα αλλά γρηγορα συνηθισε στη νεα κατασταση και τα πηγε αρκετα καλα.

Προσπαθησα να την κανω να μενει ενώ το μπαλακι πηδουσε μπροστα της ή να περπατάμε «δίπλα» και να το πεταω μπροστα της. Με ΟΚ πεταγοταν και το γραπωνε. Καναμε αρκετα λαθη παντως.

Σαν πρωιμο συμπερασμα, την χαροποιει περισσοτερο από το λουκανικο, την απασχολει για πολύ περισσοτερη ωρα, το αφηνει πιο ευκολα στο δαγκωμα και δεν αγριευει.

Το λουκανικο την διεγείρει πολύ περισσοτερο αλλά την αγρευει πολύ, μουγκριζει και το διεκδικει με μανία, το τραβαει πολύ πιο αγρια και το δαγκωνει πολύ πιο δυνατα.
Επισης είναι πιο κουραστικο για μενα και για εκεινη και δεν μπορουμε να παιζουμε για πολλη ωρα.

mildecoy

Well-Known Member
14 Φεβρουαρίου 2009
294
3
Βγεθι, Κερατεα
Μιλάμε για ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ρεύμα (αν αναφερόμαστε στον ίδιο Bellon)

](*,)
Πρωταθληματα σε IPO,NVBK,Ring, σου λεει κατι αυτο;. Και ο Raiser χρησιμοποιει ηλ κολαρο, αλλα και οι δυο κυριοι ειναι Επαγγελματιες Εκπαιδευτες με ονομα και αποδειξεις της δουλειας τους, πριν ακομα οι περισσοτεροι απο εμας μαθουμε ποσα δοντια εχει ο σκυλος.:confused:

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97