Herding dogs- Σκυλοι βοσκης

zenio

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
1.008
2.720
Δραμα
Αναζητωντας πληροφοριες για σκυλους φυλαξης κοπαδιων επεσα σε αυτη την ορολογια που δεν την ηξερα,αν κ ηξερα τι ειναι αυτο που βλεπω.

Για τους μη γνωστες σκυλοι βοσκης ειναι αυτοι οι σκυλοι που οδηγουν τα κοπαδια κ κανουν τη δουλεια του βοσκου(κ καλυτερα σε καποιες περιπτωσεις)

Υπαρχει καποιος που να ξερει αν υπαρχουν στην ελλαδα εκπαιδευτες που να αναλαμβανουν κατι τετοιο? Μηπως υπαρχουν κ εκτροφεια που πουλαν σκυλους για τετοια δουλεια? Αυστραλια κ Νεα Ζηλανδια λογικο μου φαινεται αλλα Ελλαδα?

Οποιαδηποτε πληροφρια δεκτη :)

IVAN-TZIA

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2012
82
0
Κέα, Κυκλάδες
Είναι μέσα στις "εργασίες" που πολλά σκυλιά κάνουν.
Ο ελληνικός ποιμενικός για παράδειγμα, τα ροττ στα βοοειδή κ.α.
Εξού και το ποιμενικός (ποιμένας, βοσκός)
Αν σε ενδιαφέρει μπορείς να επικοινωνήσεις εδώ http://www.ofep.gr/newspaper.php?page=5
Ξέρω ότι εκπαιδεύουν για βοσκή.

zenio

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
1.008
2.720
Δραμα
Το ροτ ομως μονο στα βοωιεδη θεωρω,γιατι σε αιγοπροβατα δε νομιζω οτι μπορει να αντεξει,εχει αρκετα βαρια κατασκευη,κ αν κ το ροτ το θελω για μενα,δε νομιζω οτι θα μπορουσε να με βοηθησει στο κοπαδι μου.

Ο ελληνικος ποιμενικος δεν ηξερα οτι μπορει να αναλαβει τετοια καθηκοντα,ειχα την εντυπωση μονο για φυλαξη.

Παντως εξω γινονται κ διαγωνισμοι κ πραγματικα ακομα κ για καποιον που δεν ξερει αν ενα προβατο κανει μπεεεε η μουυυυ ειναι εκπληκτικο!!!

Θα τους παρω τηλ αυριο αν ειναι.

IVAN-TZIA

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2012
82
0
Κέα, Κυκλάδες
Όχι τα ροττ στην Αμερική ήταν γελαδάριδες και βοσκοί. Εχει αναγνωριστεί επίσημα η ικανότητα τους και εχουν πάρει μέρος και σε διαγωνισμούς.
Όσον αφορά τον Ελληνικό Ποιμενικό διάβασα οτι τους ενδιαφέρει στον ΟΦΠ να κρατήσουν τα ένστικτα του σκυλιού για το λόγο που φτιάχτηκε (βοσκή) και πιστεύω οτι θα σε βοηθήσουν και με το θέμα της απόκτησης αλλά και με την εκπαίδευση. Εχουν κάνει σπουδαία δουλειά!

christos79

Well-Known Member
20 Νοεμβρίου 2011
633
27
Για κοπάδιασμα επίσης και τα Rough & Border Collie αλλά δεν υπάρχει εκτροφείο στην Ελλάδα που να ασχολείτε με το κοπάδιασμα.
Εάν σε ενδιαφέρει το Rough collie από εξωτερικό μπορείς να βρεις στην Ιταλία και στο Ισραήλ σκυλιά που κάνουν αυτή την δουλειά.
Βέβαια το ένστικτο υπάρχει και μπορείς να το δουλέψεις ακόμα και εάν αγοράσεις από Ελληνικό εκτροφείο!
Ο δικός μου μόλις έγινε 9 μηνών και το ΣΚ πήγαμε εκδρομή στο χωριό της γυναίκας μου στην ορεινή φθιώτιδα. Στην βόλτα με το που έβλεπε πρόβατα γαύγιζε και προσπαθούσε να τα κυκλώσει! Στα κατσίκια δεν ασχολήθηκε!
Έπεσε πολύ γέλιο πάντως με τις προσπάθειες του μικρού!

zenio

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
1.008
2.720
Δραμα
ενημερωτικα παραθετω αυτες τις 2 σελιδες αν ενδιαφερεται κ καποιος αλλος για το ποια ειναι herding dogs
Herding dog breeds - Stockdog breeds
AKC Breeds by Group - Herding Group

πολυ ενδιαφερον που ο σκυλος ειχε τετοια αντιδραση,σημαινει οτι δουλευουν τα ενστικτα....

christos79 εισαι σιγουρος οτι δεν υπαρχει εκπαιδευτης για κατι τετοιο?

ο ΙVAN-TZIA πιο πανω με παρεπεμψε στον ΟΦΠ

christos79

Well-Known Member
20 Νοεμβρίου 2011
633
27
Δεν έγραψα ότι δεν υπάρχει εκπαιδευτής!
Έγραψα ότι :
Για κοπάδιασμα επίσης και τα Rough & Border Collie αλλά δεν υπάρχει εκτροφείο στην Ελλάδα που να ασχολείτε με το κοπάδιασμα.

christos79

Well-Known Member
20 Νοεμβρίου 2011
633
27
Δεν έγραψα ότι δεν υπάρχει εκπαιδευτής!
Έγραψα ότι :

Σου έγραψα ότι δεν υπάρχει εκτροφείο Rough ή Border που να ασχολείτε με την εκπαίδευση herding

Georgios_Lupo

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
272
1
Thessaloniki
greece.pvybe.com
Σε αυτό το ποστ έχω ανεβάσει βίντεο για τα μπορντερ κόλι, για όποιον ενδιαφερεται να μάθει για τη φυλή είναι το καλύτερο ντοκυμαντέρ που έχω δει.
http://www.dogforum.gr/v3/%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE.%CE%BA%CF%85%CE%BD%CE%BF-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7-38/border.collie.%CF%83%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B7.%CE%AE.%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BF%3B-22878/

Georgios_Lupo

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
272
1
Thessaloniki
greece.pvybe.com
Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ο Λεωνίδας από τη Θεσσαλονίκη που έχει εκπαιδευτεί στο herding στη Σκωτία, αλλα δεν ασχολείται με την εκπαίδευση άλλων ακόμα, μόνο με τα δικά του (έχει τρία μπόρντερ κόλι). Υπάρχουν πολλά εκτροφεία που πουλάνε έτοιμα border collie για εργασία σε όλο τον κόσμο όχι όμωε στην Ελλάδα, αλλά προφανώς θέλει να εκπαιδευτεί πολύ καλά και ο χειριστής/βοσκός. Πολλές ράτσες κάνουν herding όπως τα μαλινουά, οι γερμανικοί ποιμενικοί, αλλά τα border collie θεωρούνται πλέον ασυναγώνιστα σε αυτή τη δουλειά, ειδικά αν μιλάμε για πρόβατα.
Δεν κάνουν όλα τα τσομπανόσκυλα herding (θα δεις τη διαφορά στο 2ο επεισόδιο). Το herding σημαίνει σε γενικές γραμμές μάζεμα, κοντρόλ και καθοδήγηση, αν και τα λέει καλύτερα στο βίντεο.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Γεώργιε αναλόγως με τον σωματότυπο του ζώου(πρόβατο/βοοειδή κτλ) πηγαίνει και ο σωματότυπος του σκύλου που τα κοπαδιάζει κτλ?
Διόρθωσε με αν κάνω κάποιο λάθος...

Georgios_Lupo

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
272
1
Thessaloniki
greece.pvybe.com
Μπα έχει να κάνει με το attitude του σκύλου και τον τρόπο που δουλεύει δεν εχει να κανει με το μεγεθοςBC COW.jpg

Κάποιος ράτσες (πάντα για herding) χρησιμοποιούν τη φωνή (australian shepherd) καποια το δάγκωμα (cattle dog) το μπόρντερ χρησιμοποιεί το μάτι και την άσκηση πίεσης στο χώρο με τον τρόπο που κινείται σε σχέση με τα πρόβατα και ως τελευταία λύση το nipping (δάγκωμα). Αν ένα ζώο δεν κινείται το σπάει με το βλεμμα, σαν μονομαχία ποιος θα κάνει πίσω είτε είναι ταύρος είτε είναι πρόβατο.

Κάπου το έχω ξανα ανεβάσει σίγουρα αλλα το βάζω και εδώ για να δεις πως δουλεύει. Συνήθως πάντως στα βοοειδή βάζουν πιο σκληρα border collie.
[video=youtube;FUnjLPeU_2A]http://www.youtube.com/watch?v=FUnjLPeU_2A[/video]

Last edited by a moderator:

chrispapas

Well-Known Member
20 Ιουνίου 2011
1.359
25
[video=youtube;W01A1lQOXtQ]http://www.youtube.com/watch?v=W01A1lQOXtQ[/video]

Το μέγεθος σχετικό είναι στο βιντεάκι είναι ένα swedish vallhund που νομίζω είναι το μικρότερο στην κατηγορία Herding 10 κιλά σκυλί . Τα Corgi τα έχουν και για αγελάδες ,12-13 κιλά τα pembroke τα Cardigan 15-16 κιλά.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97