H ρουτίνα στην ζωή του σκύλου

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.176
3.014
ΑΤΤΙΚΗ
Το μεγάλωμα ενός κουταβιού απαιτεί χρόνο, προσοχή και φροντίδα από τον ιδιοκτήτη. Πολύτιμος σύμμαχος του είναι η σταθερότητα στο πρόγραμμα που ακολουθεί, συγκεκριμένες ώρες φαγητού, ύπνου, βόλτας και παιχνιδιού, ’’ανακουφιστικής’’ βόλτας κλπ. κλπ.
Πόσο όμως η διατάραξη της ρουτίνας επηρεάζει τον ενήλικα σκύλο που έχει συνηθίσει ένα συγκεκριμένο ημερήσιο πρόγραμμα;

Τα δικά μου ενήλικα σκυλιά λόγω του τρόπου ζωής μου ,έχουν μάθει να έχουν ένα σχετικά σταθερό πρόγραμμα καθημερινής ρουτίνας -ιδιαίτερα τις εργάσιμες . Τις τελευταίες μέρες εξαιτίας των διακοπών του πάσχα ,είμαι συνέχεια μαζί τους και η ρουτίνα μας πήγε λίγο ψιλοπερίπατο.
Βλέπω, παρ΄όλο που δείχνουν να χαίρονται που είμαστε μαζί περισσότερες ώρες, ότι κουράζονται αλλά και δυσανασχετούν όταν το καθημερινό τους πρόγραμμα ανατρέπεται η μεταβάλλεται. Θα ήθελα να ακούσω την εμπειρία σας.:)

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Ξέρω για τη ρουτίνα που πρέπει να έχουν αλλά δεν το ε΄χω παρατηρήσει αυτό στους δικούς μου. Ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια η ζωή μας αλλάζει συνέχεια...πρώτα με τη μετακόμιση μετά με τις αλλαγές της δουλειάς μου...
Δεν έχω παρατηρήσει να τους ενοχλεί , ίσα ισα που όταν παρα ρουτινιάσουμε δείχνουν να βαριουνται πολύ...και όταν αλλάξει για κάποιο λόγο η καθημερινότητα τους..είναι πιό χαρούμενοι..
Βέβαια με τις διάφορες φιλοξενίες σκύλων που γίνονται κατα καιρούς..έχουν συνηθισει λίγο τη τρέλλα που πολλές φορές επικρατεί εδώ μέσα...και νομίζω ότι τους αρεσει κιόλας...

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Δεν εχω σταθερο προγραμμα!Αλλα εχω προγραμμα!

Δεν φαινεται να αλλαζει κατι στον μικρο!

Μπορει οι βολτες να μην κρατανε πολυ ωρα μερικες φορες,αλλες φορες να κρατανε παραπανω απο το συνηθισμενο αλλα υπαρχει η εκτονωση!Δεν τον ενοχλει ουτε αυτο!Τουλαχιστον αυτο δειχνει!Ειναι καλοβολος!

Το ιδιο και με το φαγητο του!Μπορει να αποκλεινει καποιες μερες λιγο παραπανω η ιλγο παρακατω απο την συνηιθισμενη ωρα που τρωει!Ουτε και αυτο τον πειραζει!

Βεβαια ειναι ακομη κουταβι αλλα δεν τον κοβω να τον πειραζει και οταν γινει ενηλικας!

ΜMaritina

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2009
954
3
Νέα Σμύρνη
Ο δικός μου, που είναι δέκα μηνών... στο μόνο πράγμα που "απαιτεί" να υπάρχει πρόγραμμα είναι η βόλτα του.

Όσο μεγαλώνει, το βλέπω ότι το έχει ανάγκη το προβλέψιμο για να λειτουργεί κι εκείνος πιο ήρεμα.
Ξέρει πότε να ηρεμήσει και πότε να κρατήσει τις δυνάμεις του για μετά. ;)
Να ετοιμαστεί, ξέρετε, όταν έρθει η ώρα του για βόλτα.
Μάλιστα, αν ξεφεύγει πάρα πολύ από το συνηθισμένο, έχει επιπτώσεις στη διάθεσή του και στην όρεξη του για φαγητό.
Ακόμα κι αν είναι εκτονωμένος, θέλει οπωσδήποτε να βγει την απογευματινή (που πλέον έχει γίνει βραδυνή) και σε "πάει" εκείνος στο πάρκο να βρει παρέα...
Είναι τυχερός και μένει σπάνια μόνος του, οπότε η παρουσία μας δεν του αλλάζει κάτι, ίσα ίσα όταν είμαστε όλοι μαζί (πιο σπάνιο) είναι ακόμα πιο δραστήριος...

Για το δικό μου σκυλί πάντως, το πρόγραμμα στη ζωή του βοηθάει το μάτι του να μην γυαλίζει !!!! :D

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Κι εγω προσπαθω να τηρω καποιο προγραμμα ειδικα στην Ηρα που είναι συνεχεια μαζι μου και ελεγχω την κατασταση πιο ευκολα.
Φυσικα είναι αδυνατο να τηρειται παντα αλλά δεν βλεπω να παθαινει και τιποτα όταν γινονται αναγκαστικες παρεκκλίσεις.

Ποτέ δεν καταλαβα ακριβως γιατι είναι τοσο σημαντικο να εχει προγραμμα στα παντα ο σκυλος, αλλά παρολα αυτά προσπαθω να τηρω ένα καλο προγραμμα απλά και μονο γιατι υποτιθεται ότι ετσι πρεπει.

Παντως εκει που πραγματικα φαινεται η διαφορά είναι αν καθυστερησω την τελευταια βολτα, την βραδινή ή αν περασει μια μερα που δεν θα εκτονωθει σωστα. Την πιανει μεγαλη ανησυχια και δεν την χωραει το σπιτι.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Εγώ νομίζω ότι όλα θέμα συνήθειας είναι..... αν έχει συνηθίσει ο σκύλος να έχει πρόγραμμα, φρικάρει όταν χαλάσει..... αν ουτως ή άλλως δεν έχει πρόγραμμα, δεν τον νοιάζει και προσαρμόζεται..... δε μπορώ να φανταστώ πάντως ότι το πρόγραμμα είναι ζωτική ανάγκη..... υποτίθεται οτι στη φύση θα είχε πρόγραμμα δηλαδή??

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ζωτικη αναγκη δεν ειναι σιγουρα. Απλά, οπως ειπες, αναστατωνεται με τις παρεκκλισεις. Αν λογω δικιας μας αναγκης δεν μπορεσουμε μια μερα να τηρησουμε το προγραμμα, σιγουρα δεν χρειαζεται να φρικαρουμε εμεις. Το λεω γιατι στην αρχη με την Ηρα αγχωνομουν πολυ οταν ξεφευγαμε απο την ρουτινα της. Ωσπου καποτε διαπιστωσα οτι δεν παθαινει τελικα τιποτα.

Elli

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
3.885
193
50
Αθήνα
Ούτε εμείς έχουμε σταθερή ρουτίνα λόγω του ότι οι ώρες που δουλεύω δεν είναι οι ίδιες κάθε μέρα. Απλά τώρα με τις διακοπές εκτός του ότι είμαστε αυτοκόλλητες είναι η μικρή πολύ περισσότερες ώρες σε βόλτα. Από Δευτέρα θα έχει και κήπο για 3 μέρες! Θα δείξει πως θα αντιδράσει με την επιστροφή στην Αθήνα! Ποντάρω στο ότι μεγάλωσε η μέρα και ο καιρός θα ευνοεί να μένουμε έξω μέχρι πιο αργά το βράδυ!

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Στα παντα πρεπει να υπαρχει το μέτρο!

Ειναι πηγη σωστης διατηρησης πολλων πραγματων!

Οποτε ολες αυτες οι "παρεκκλησεις" μπορουν να ξεπεραστουν απο τα σκυλια μας μεσα σε αυτα τα πλαισια!

Last edited:

E-va

Well-Known Member
2 Οκτωβρίου 2009
434
0
Αχαρνές
Και το Ιβάκι δείχνει να είναι καλόβολο με τις αλλαγές και χαίρεται που μας έχει κάθε μέρα τώρα στις διακοπές.
Η ίδια όμως προσπαθεί να μην αλλάξει τις συνήθειές της. Δλδ, και τις βόλτες της θα βγει, και το μεσημέρι θα κοιμηθεί και το βράδι θα νυστάζει από νωρίς (ανεξάρτητα με το τί θα κάνουμε εμεις).

Τώρα ας πουμε, πάλι κοιμάται...:D

mathousalix

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2009
803
1
εμείς δεν έχουμε καθορίσει πρόγραμμα...
ενταξει όταν είμαι εγω θεσσαλονίκη το σίγουρο ειναι η βολτα και το ταισμα πριν φυγει ο φιλος μου για δουλειά αλλά γενικά δεν έχουμε βάλει ποτε συγκεκριμενο πρόγραμμα..
σήμερα μπορεί να βγούμε στις 5 αυριο στις 8 κλπ..
σε μας ομως βοηθάει η αυλή που έχουμε εξω και βγαίνει για τις αναγκες της..
βγαινει πχ τώρα τις γιορτες το πρωι κανει οτι ειναι να κανει και μετα βγαινουμε το απογευμα και ξανα το βραδυ βολτα..
παντως ποτε δεν εχει δειξει σημαδια ανησυχιας..εχει συνηθισει ετσι..γενικα προσαρμοζεται ιδιαιτερα ευκολα..