Dogo argentino(13 μηνών πια) - πρώτοι καυγάδες

Makis77

Well-Known Member
12 Μαρτίου 2009
146
0
47
www.speedtest.me
Γεια σας.
Φτάσαμε επιτέλους τους 13+ μήνες κ έχουμε ξεκινήσει τις μεγάλες βόλτες στο βουνό εδώ κ κανά δίμηνο.

Πριν 20 ημέρες κ σε διάστημα 2 εβδομάδων η Dotie είχε δεχθεί επιθέσεις από θηλυκά pitbul(διαφορετικά κάθε φορά), την 1η φορά είχε φάει απλά μια διόρθωση στο άσχετο(χωρίς λόγο καθώς δεν την είχε πλησιάσει απλά το άλλο σκυλί ήταν ελεύθερο κ ήρθε πάνω μας) ενώ την άλλη ήταν κανονική επίθεση μπρος στα μάτια μου(μάλιστα εγώ έπεσα κάτω, έσπασα κ την οθόνη στο κινητό μου) όπου πάλι η Dotie ήταν μαζί μου με λουρί ενώ το άλλο σκυλί έτρεχε σαν παλαβό προς το μέρος μας για 50 μέτρα όπου κ τελικά έσκασε πάνω στη ράχη της Dotie.

Από τότε η Dotie δεν δέχεται εύκολα άλλα θηλυκά ούτε να την μυρίσουν ενώ πιο πριν γινόταν χαλί να την πατήσεις.
Την επόμενη ημέρα της 2ης επίθεσης την πήγα πάλι βόλτα στο ίδιο σημείο, βρήκα την ίδια παρέα(1 αρσενικό dogo & 1 αρσενικό ημίαιμο) κ την άφησα να παίξει μαζί τους(πάντα δεμένη με το λουρί). Στο 5λεπτο ήρθε ένα θηλυκό ημίαιμο μαζί με τον ιδιοκτήτη του κ άφησε το σκυλάκι του ελεύθερο(η ίδια σκυλίτσα στο παρελθόν έχει κάτσει δίπλα με τη Dotie χωρίς κανένα θέμα).
Η σκυλίτσα του πήγε καρφί στη Dotie κ άρχιζε να τη μυρίζει, σε κλάσματα δευτερολέπτου γίνεται ένας χαμός κ βλέπω τη Dotie να τινάζει το σκυλάκι από το λαιμό.... Έπαθα σοκ κ προσπάθησα να τη τραβήξω από το λουρί, μάταια... όσο τράβαγα τόσο έδινε κ άλλο.
Μετά από 10-15 δεύτερα που μου φάνηκαν λεπτά κατάφερα να αναποδογυρίσω τη Dotie κ να τη πετάξω πίσω από την πλάτη μου, στο έδαφος(ούτε ο Χολίδης να ήμουν), έτσι κατάφερε το άλλο σκυλάκι να φύγει κακήν κακώς :(

Πιστεύετε ότι η επιθετικότητα είναι θέμα ράτσας ή έχει σχέση κ με τις επιθέσεις που δέχθηκε?

υγ: όλες οι βόλτες είναι με λουρί, ελεύθερη την αφήνω όταν είμαστε πιο άνετοι ενώ σε όλες τις περιπτώσεις είναι κοντά μου ή δίπλα μου κ δεν δείχνει καμία περιέργεια να μυρίσει άλλα σκυλιά.

Makis77

Well-Known Member
12 Μαρτίου 2009
146
0
47
www.speedtest.me
Να σημειώσω ότι το άλλο σκυλάκι δεν έπαθε κάτι το επιλήψιμο πέραν του ισχυρού σοκ, ο ιδιοκτήτης μου είπε πως η Dotie το δάγκωσε μεν με μανία αλλά φάνηκε ότι δεν ήθελε να το "σκοτώσει".
Το περιστατικό το έμαθα με όλες τις λεπτομέρειες από όσους το είδαν καθώς εγώ πάλευα να σταματήσω τη Dotie από τη φρενίτιδα που την είχε πιάσει κ έτσι δεν είδα τις μεταξί τους λεπτομέρειες που ίσως μου έδιναν τροφή για να προλάβω επόμενες καταστάσεις.

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
H συμπεριφορα της ειναι αποτελεσμα των εμπειριων σε μια πολυ ευαισθητη ηλικια.
Το πρωτο που πρεπει να κανεις ειναι αποφυγεις παση θυσια οποιαδηποτε αλλη εμπλοκη.

Makis77

Well-Known Member
12 Μαρτίου 2009
146
0
47
www.speedtest.me
Αυτό κάνω από τότε. Κάνει παρέα μόνο με το αρσενικό dogo που παίζει εδώ κ 2 μήνες κ πάντα σε ελεγχόμενο χώρο.

Η εκπαιδεύτρια μου είπε ότι θα προσπαθήσει να την βάλει μαζί με τα σκυλιά της ώστε να τη βοηθήσει όμως από τα λόγια στην πράξη η απόσταση είναι μεγάλη.

υγ: η Dotie αυτή τη στιγμή είναι στο κρεβάτι με τη γυναίκα κ δέχεται χάδια.... ώρα να πάω κ εγώ να πάρω τη δόση μου

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Οση εκπαιδευση και κοινωνικοποιηση να κανεις σε ενα σκυλο, παντα μπορει να υπαρξουν ασταθμητοι παραγοντες και απροοπτα περιστατικα τα οποια μπορει να οδηγησουν σε τσακωμο(και οχι παντα με ευθυνη του αλλου σκυλου). Αυτο που λεει η Αμαλια ειναι σωστο, αλλα εφοσον εχει μια Α εμπειρια τωρα, δεν προκειται να την ξεχασει και εφοσον μιλαμε για αγνωστα σκυλια. Πρόληψη, εαν και οσο γινεται...

Eirini-Fontas

Well-Known Member
6 Μαϊου 2009
5.280
709
Θρακομακεδονες
Πως σου "καταστρεφουν" το σκυλο ανθρωποι που δεν καταλαβαινουν οτι πρεπει να
βγαζουν το σκυλο τους με λουρι.

Περα απο εκει και εγω πιστευω οτι φταινε οι επιθεσεις για την συμπεριφορα.
Θα πρεπει να ειστε πιο προσεκτικοι στις βολτες απο εδω και περα.

Makis77

Well-Known Member
12 Μαρτίου 2009
146
0
47
www.speedtest.me
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

Ελπίζω να αναστραφεί η κατάσταση αν κ καταλαβαίνω ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο.

kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
κριμα ρε γαμωτο.. ειδες στα καλα καθουμενα..
να εχει κανει 2 βηματα μπροστα και αντε παλι πισω..

Πολυ προσοχη απο εδω και περα και για σας και για τα αλλα..
η διορθωση απο αλλα θυληκα δεν ειναι κατι κακο.. ισα ισα.. ειναι κατι που υπαρχει στην γλωσσα των σκυλων.. για εμενα καλο ειναι να μαθαινεται.. και μην απαισιοδοξεις! σε πολλους ετυχε , ολα φτιαχνουν!

Καλα και εσυ δε φταις αν οι αλλοι ειχαν λυτα τα σκυλια τους.. αλλα γενικα πριν λυσουμε τα κουταβια για παιχνιδι καλο ειναι να ρωταμε το ρολο βαραει το αλλο σκυλι.. (και εγω την εκανα την πατατα μου και ειδα στην αμεσως επομενη βολτα το σκυλι πολυ πιο επιφυλακτικο..)
Η εκπαιδευτρια σου ελπιζω να σε βοηθησει!!

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
διόρθωση... υπάρχει κυρίως από ενα σκύλο σε αλλον... οταν αυτός υπερβαίνει ΄την ιεραρχία ή έχει λάθος συμπεριφορά.
η διόρθωση ενός σκύλου σε άλλο σπάνια προκαλεί μελλοντικά προβληματική συμπεριφορά σε σκύλο που την δέχεται....
φυσικά οταν γίνεται απο ένα σωστό και ισορροπημένο σκύλο....
γιατί"διόρθωση΄εννοείται υπάρχει (και στα σκυλιά )σε διαβαθμίσεις ..
και είναι τοσο πιο εντονη όσο πιο λάθος είναι η συμπεριφορά ενός σκύλου,..
φυσικα υπαρχει και διόρθωση μεγαλύτερης έντασης από όσο χρειάζεται...
γι αυτό πρέπει στο στάδιο κοινωνικοποίησης του σκύλου μας να προσέχουμε με ποια σκυλιά κάνει παρέα και κοινωνικοποιείται....
κυρίαρχα όμως κι επείδή και στο συγκεκριμένο θέμα δεν μιλάμε για διόρθωση αλλά απρόκλητη επίθεση...
καλό θα είναι όταν κοινωνικοποιούμε τον σκύλο μας, να το κάνουμε με την βοήθεια εκπαιδευτή
διαφορετικά θα πρέπει να ξέρουμε την διαφορά της επίθεσης και της διόρθωσης...

τελευταια... εχω συναντησει πολλούς ανθρώπους που "νομίζουν¨" ότι κοινωνικοποιούν τα κουταβια τους...
ενώ στην ουσία τους εκπαιδεύουν για κυνομάχους...

όταν δε στην συζήτηση τους λεω ότι πρέπει να σταματησει το συγκεκριμένο παιχνίδι μεταξύ των σκύλων... μου λένε... δεν πειράζει... διόρθωση κανει τωρα...

στο συγκεκριμένο...
για την επιθετική συμπεριφορά της σκυλίτσας σου φταίνε οι ασχημες εμπειρίες που είχε....

το ντόγκο΄...
επιθετικότητα σαν φυλή βγάζει στο θήραμα κατά την διάρκεια κυνηγιού...
κι εκεί είναι αμείλικτο....
έτσι δημιουργήθηκε αυτός ήταν ο σκοπός του κι έτσι μπορεί να επιβιώσει απέναντι σε ένα αγριογούρουνο.

σαν φυλή είναι κοινωνικό απέναντι σε ανθρώπους και άλλα σκυλιά.... επειδή έτσι φτιάχτηκε κι έτσι λειτουργεί κατά το κυνήγι.
ΕΚΤΟΣ κι αν μάθει να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους και τα άλλα σαν σκυλιά διαφορετικα, σαν απειλή...η θήραμα....
τότε την επιθετικότητα που επειδυκνείει στο αγριογούρουνο... θα την βγάλει εκεί... με την ίδια μορφή...
αυτή είναι και η ιδιορυθμία του που το σκυλί το κάνει ακατάλληλο σε χέρια αρχάριων ανθρώπων κι εκπαιδευτών.
αυτό είναι και ο λόγος που το σκυλί είναι ακατάλληλο για εκπαίδευση φύλαξης.

και να προλάβω... για τα διάφορα βιντεάκια που κυκλοφορούν... παντου και παντα υπάρχουν κι εξαιρέσεις... (κι όχι τυχαία...)

αυτό που χρειάζεται η σκυλίτσα σου αυτή την στιγμή...
είναι απομόνωση ένα διάστημα από τυχόν επικίνδυνα σκυλιά...
και ταυτόχρονη 'σταδιακή" επαφή με ξένα ΜΗ "προκλητικά" σκυλιά... αρσενικά ή θηλυκά....

Makis77

Well-Known Member
12 Μαρτίου 2009
146
0
47
www.speedtest.me
@GRDANE Το 2ο περιστατικό ήταν ξεκάθαρα επίθεση μάλιστα όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις μετά από ερωτήσεις μου έμαθα ότι δεν είναι η 1η φορά που η συγκεκριμένη ελεύθερη επιτίθεται σε άλλο σκυλάκι.

Η Dotie με ανθρώπους είναι φιλική, με αρσενικά σκυλάκια υποτακτική(εκτός από γρυλίσματα όταν την δαγκώνουν συνεχόμενα) ενώ με τα θηλυκά πια είναι πολύ επιφυλακτική με απότέλεσμα να μην τολμώ να την αφήσω ελεύθερη γιατί φοβάμαι για το αποτέλεσμα.

Προς το παρών περιμένω την εκπαιδεύτρια για συμβουλές, μέχρι να βρεθούμε την κάνω βόλτες σε μέρη όπου είναι κάπως πιο ελεγχόμενα.

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
πολύ καλα κανεις...

ορισμενες φορες μακη... ρωταμε μερικα πραματα και οι απαντησεις που παιρνουμε μπορει με αφορμη το θεμα μας να γραφονται γενικα για οσους διαβαζουν κι οχι μονο για τον εισηγητη του θεματος.....

ευχομαι το καλυτερο στην σκυλιτσα σου....

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97