BARF VS ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ADULT CANE CORSO

kon077

Member
10 Ιουνίου 2013
6
0
Καλημέρα

Έχω ένα cane corso αρσενικό 2 1/2 ετών και εδώ και ενάμιση χρόνο το ταίζω barf. Πλέον και επειδή έχει περάσει στήν ενηλικίωση σκέφτομαι μήπως πρέπει να τον επαναφέρω στην ξηρά τροφή. Με το barf εκτός από την διαφορά στα κόπρανα δεν έχω δεί καμιά διαφορά στα κιλά η στήν εξέλιξη του σκύλου. Ρωτάω την γνώμη σας κάποιος που έχει δοκιμάσει και τις δύο κατηγορίες τροφών να μου προτείνει αν θα πρέπει να συνεχίσω με barf η όχι. Πάντως πληροφοριακά ο εκτροφέας μου στα σκυλιά δινει ξηρά ανέκαθεν αν και φαντάζομαι ότι το κάνει και για οικονομικούς λόγους. Παρακαλώ αν είναι κάποιος που πιθανόν να διαθέτει και την ίδια ράτσα θα ήθελα την γνώμη του και κυρίως για καλή ξηρά τροφή.

Gaara

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2014
824
649
42
Athens
διαφορά στην εξέλιξη του σκύλου σε σχέση με τι?

Η ξηρά είναι ακριβότερη (συνήθως) από τη barf. Οι εκτροφείς δίνουν ξηρά για άλλους λόγους συνήθως αναλόγως και τον αριθμό των σκύλων που εχουν.

Με barf, έχεις λιγότερα (και σαφώς καλύτερα) κόπρανα που σημαίνει πως αφομειώνει καλύτερα την τροφή. Έχεις καλύτερη τρίχα, λιγότερο μάδημα, καλύτερα / καθαρότερα δόντια, το σκυλί δε μυρίζει καθόλου.

Αν τη φτιάχνεις και μόνος ξέρεις και τί ακριβώς έχει μέσα.

Όλες αυτές τις διαφορές δεν τις εντόπισες στη μετάβαση από ξηρά σε μπαρφ που έκανες ενάμισι χρόνο πριν.

Τα κιλά δεν θα διαφοροποιηθούν με κάποιο μαγικό τρόπο με τη μπαρφ, έχει να κάνει με το πόσο τρώει.

Για ανέλυσε όμως λίγο τι σε δυσαρεστεί στη μπαρφ, και κυρίως ΑΚΡΙΒΩΣ τι του δίνεις.

ΥΓ : Υπάρχουν αρκετά νήματα με σχετικές πληροφορίες στο φόρουμ που μπορείς να τσεκάρεις.

• Like
Reactions: Orilis and ghelly

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Στο μόνο που διαφωνώ είναι ότι η barf είναι συνήθως φτηνότερη από την ξηρά... Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά γενικότερα θα έλεγα ότι δεν είναι πιο φτηνή..

Gaara

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2014
824
649
42
Athens
Στο μόνο που διαφωνώ είναι ότι η barf είναι συνήθως φτηνότερη από την ξηρά... Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά γενικότερα θα έλεγα ότι δεν είναι πιο φτηνή..
σε εμένα βγήκε περίπου 30 ευρώ φθηνότερα μηνιαίως πάντως

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
4 ευρώ, πες, να κάνει το κιλό το κρέας, κατά μέσο όρο, (που κάνει παραπάνω..) ο σκύλος μου θέλει 750-800 γραμμάρια barf. Πες 750. Από αυτά τα 750 το 10% να είναι φρούτα και λαχανικά και λοιποί σπόροι\έλαια. Πάμε στα 675 γραμμάρια κρέας (με κόκκαλο). 675 επί τριάντα μέρες που έχει ο μέσος μηνας, είναι 20 κιλά κρέας. Επί 4 ευρώ πάει στα 80 μηνιαίως, μόνο το κρέας, έξτρα λαχανικά, σπόροι, έλαια (που κάποια δεν τα λες και φτηνά). Είναι πιο ακριβά από τις περισσότερες ξηρές. Αν μιλάμε καθαρά για χρήμα. Ποιοτικά, ναι, κι εγώ την θεωρώ σαφως ανώτερη. Αλλά αν δεν έχεις Βαρβάκειο ή κάτι αντίστοιχο στην πόλη σου, τότε ναι, είναι λίγο ακριβή

Το vs στον τίτλο με χαλάει λίγο. Δεν είναι κόντρα...)

Last edited:

Gaara

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2014
824
649
42
Athens
4 ευρώ, πες, να κάνει το κιλό το κρέας, κατά μέσο όρο, (που κάνει παραπάνω..) ο σκύλος μου θέλει 750-800 γραμμάρια barf. Πες 750. Από αυτά τα 750 το 10% να είναι φρούτα και λαχανικά και λοιποί σπόροι\έλαια. Πάμε στα 675 γραμμάρια κρέας (με κόκκαλο). 675 επί τριάντα μέρες που έχει ο μέσος μηνας, είναι 20 κιλά κρέας. Επί 4 ευρώ πάει στα 80 μηνιαίως, μόνο το κρέας, έξτρα λαχανικά, σπόροι, έλαια (που κάποια δεν τα λες και φτηνά). Είναι πιο ακριβά από τις περισσότερες ξηρές. Αν μιλάμε καθαρά για χρήμα. Ποιοτικά, ναι, κι εγώ την θεωρώ σαφως ανώτερη. Αλλά αν δεν έχεις Βαρβάκειο ή κάτι αντίστοιχο στην πόλη σου, τότε ναι, είναι λίγο ακριβή
μη ξεχνάς πως η ξηρά (σε μεγαλόσωμα τουλάχιστον) δεν κρατάει ένα μήνα. τα περισσότερα είναι 12κιλα, που αν δίνεις 400-500 γραμμάρια τη μέρα σου βγάζουν 24-26 μέρες. Σκάρτο μήνα δηλαδή, επομένως θες και 2ο σακί στον ίδιο μήνα.

ναι δεν συγκρίνω την μπαρφ με τιμές της Royal Canin.

ακόμη και βαρβάκειο να μην έχεις κοντά σου, μπορείς να συνεννοηθείς με τον χασάπη. Για παράδειγμα, όταν δίνουν τα μπουτία κοτόπουλου σκέτα, τα πλατάρια κάπου θα ξεμείνουν. Και αγοράζοντας τα σκέτα (χωρίς το υπόλοιπο κοτόπουλο) η τιμή πέφτει κατακόρυφα (ενδεικτικά στη βαρβάκειο τα πλατάρια έχουν περίπου 0.80 το κιλό).

Γενικά υπάρχουν τρόποι να μειώσεις την τιμή κόστους της μπαρφ όπου και αν βρίσκεσαι, χωρίς να βασίζεσαι στη βαρβάκειο αποκλειστικά.

Εναλλακτικά υπάρχουν και οι έτοιμες, από διάφορες εταιρείες ελληνικές και ξένες, που ναι δεν ξέρεις τί έχει μέσα (όπως δεν ξέρεις και στην ξηρά) αλλα - προσωπική εκτίμηση - όσο χάλια και να είναι, είναι χίλιες φορές καλύτερα από την καλύτερη ξηρά.

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Πάλι τιμή Βαρβάκειου μου έβαλες. Εδώ πατάρι κάτω από ευρώ βρήκα μια φορά μόνο. Αλλιώς πάει γύρω στο ευρώ το κατεψυγμενο. Και η barf υποτίθεται ότι θέλει ποικιλία κρεάτων, οπότε ξεφεύγουμε πολύ πάνω από τα 80 λεπτά (στη Βαρβάκειο 80,ε!)
Σε τι συνεννόηση να έρθω με το χασαπη; Για δόσεις ή να μου ρίξει την τιμή;

Έφερα το παράδειγμα του σκύλου μου, για να έχω μπούσουλα στην ποσότητα. Το δωδεκακιλο τσουβάλι κρατάει πάνω από μήνα (κοντά ενάμιση μου κρατάει αλλά πες μήνα). Για σκύλο που θέλει πάνω από τσουβάλι το μήνα θέλει και πάνω από κιλό κρέας την ημέρα, άρα πάμε πάνω από 30 κιλά το μήνα κρέας κι όχι 20 που γράφω.
Ετοιμη barf που να μπορώ να εμπιστευτω είναι πιο ακριβή ακόμα και σαφώς δεν πρόκειται να δώσω από κάπου που δεν μου εμπνέει εμπιστοσύνη, όσο φτηνά και να είναι

Gaara

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2014
824
649
42
Athens
Aν η τιμή στη βαρβάκειο είναι 0.80 ε σε οποιοδήποτε χασάπικο (δοκίμασε και αλυσίδες σούπερ μαρκέτ που έχουν ψιλο φιξ τιμές) πόσο να ανέβει? να πάει στ0 1.00 ? 1.20 ? παραπάνω δεν πάει. αυτό είναι 75% κάτω από την αρχική τιμή που θέτεις.

Με το χασάπη μπορείς να έρθεις σε συνεννόηση να μην πετάει τα πλατάρια (αρκετοί τα πετάνε) και να βρείτε μία τιμή να τα αγοράζεις.

Δεν είναι απαραίτητο πως σκύλος που τρώει παραπάνω από ένα σακί το μήνα θέλει και πανω από ένα κιλό τη μέρα. Παίζουν πολλά ρόλο.

Παράδειγμα, με την Canagan, σύμφωνα με την ηλικία του και τα κιλά του, τώρα θα τον κατέβαζα στα 425γρ τη μέρα, με την Μπαρφ μόλις τον κατέβασα στα 750γρ. Βάσει τωρινών δεδομένων θα χρειαζόμουν ένα σακί το μήνα, και πάλι βγαίνει χαμηλότερη η τιμή της μπαρφ.

Όσο για έτοιμη, υπάρχουν διάφορες εταιρείες γύρω στο 1.50 - 2.00 ευρώ το κιλό. 45-60 ευρώ το μήνα δηλαδή.

Δεν μου έρχεται καμία ξηρά που να τη θεωρώ εγώ προσωπικά καλή, και να έχει κάτω από 65 ευρώ το 12κιλο.

Ο καθένας βέβαια ότι εμπιστεύεται καλύτερα, εγώ πάντως, μετά από τις αποτυχίες με τις ξηρές και τις θετικές αλλαγές που είδα στο σκύλο μου με τη μπαρφ, θα ξαναπώ η χειρότερη μπαρφ είναι καλύτερη από την καλύτερη ξηρά.

Εν τω μεταξύ καλά τα λέμε εμείς εδώ, ο θεματοθέτης άφαντος ! :p

ΥΓ : Αυτό με την ποικιλία του κρέατος είναι πονεμένη ιστορία, υπάρχουν απόψεις υπέρ και κατά, αλλά ας μην το αναλύσουμε τώρα εδώ.

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Ξηρά, ο δικός μου τρώει 250 γραμμάρια ημερησίως. Τα 400 γραμμάρια τα θεωρώ υπερβολή, εκτός αν η τροφή είναι "αχυρο ". Μα αποξηραμένη και 400 γραμμάρια; Δηλαδή αν τη μουσκεψεις πόση γίνεται; Το είπα και παραπάνω, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πάντως μόνο πατάρι δεν είναι μπαρφ. Είμαι υπέρ της ποικιλίας, αλλά και πάλι, στη μονοφαγία κοτόπουλου, θέλει ολόκληρο κοτόπουλο, όχι σκέτο πατάρι. (όχι μονοκοπανιάς ολόκληρο, αλλά ένα όσα γεύματα βγάλει).Άρα και την ποικιλία να βγάλω από τη μέση, πάλι γύρω στα 4 ευρώ το καλό είμαι.

Δεν χρειάζεται να μου πεις τα οφέλη της μπαρφ, τα ξέρω από πριν. Κι εγώ, αν έμενα Αθήνα, μπαρφ θα τάιζα. Εδώ, δεν δύναμαι οικονομικά. (θέλει ποικιλία, ψαξ'το)

canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.415
6.551
Περίπου 20 κιλά κρέας με κόστος 54€ περίπου και τιμές από τα δύο παρακάτω ηλεκτρονικά καταστήματα που δεν νομίζω να είναι ότι φθηνότερο μπορείτε να βρείτε.

5 κιλά κιμάς κοτόπουλο κατεψυγμένος = 22€

3 κιλά κιμάς μοσχαρίσιος λάπα = 12€

4 κιλά πλατάρια κοτόπουλο = 3,20€

2 κιλά συκωτάκια και στομάχια κοτόπουλου = 3,80€

4 κιλά φτερούγες κοτόπουλο = 4€

1 κιλό γίδα = 4€

1 κεφαλάκι αρνίσιο = 1€

1 κιλό πατσάς μοσχάρι = 4€

http://www.e-kreatasiakos.gr
http://www.meatropolis.gr

...και γαύρος ψιλός με 5€ το κιλό ή σαρδέλα με 6€ το κιλό:

http://www.aigaiofish.gr/index.php?option=product&product=9

Δηλαδή, πάνω από 20 κιλά "κρέας", ποιότητας που καμία ξηρά τροφή δεν μπορεί να φτάσει και μετά βίας φτάνει τα 60€.

kon077

Member
10 Ιουνίου 2013
6
0
Ο θεματοθέτης εδω ειναι και το ψάχνει το θέμα αλλά περαν των κοπράνων δεν εχω δει διαφορά σε αλλά τρώει εναμιση κιλό μπαρφ και τα κιλα είναι τα ιδια και τρίχωμα το ίδιο! Το θέμα είναι ότι σκέφτομαι την ξηρά γιατί ότι και να είναι και οι ξηρές δεν μπορεί να είναι μάπα απλά ψάχνω να δω τι ξηρά θα πάρω!!

Petivi

Well-Known Member
20 Οκτωβρίου 2015
80
38
Να σου ζησει!Σκεψου το σαν διαιτα δλδ τροπο ζωης.Θεωρω πως αν γυρισεις στην ξηρα τροφη θα δεις την διαφορα κ τοτε ισως να ξαναγυρισεις σε barf(τα γνωστα πολλαπλα οφελη).

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog