Barf: Χρήση ενός είδους κρέατος σε τί ποσοστό;

zenio

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
1.003
2.717
Δραμα
Καλησπερα στα παιδια.

Εστω οτι εχω ενα ειδος κρεατος σε αφθονη ποσοτητα και θελω να το χρησιμοποιησω το δυνατον περισσοτερο. Στηριζομενοι ταυτοχρονα και στην ποικιλια που θελει η barf σε τί ποσοστο μπορω να χρησιμοποιησω μαξιμουμ ενα είδος κρεατος;
Υποθετω οτι η ρατσα του σκυλου η ηλικια του κτλ δεν παιζουν καποιον ιδιαιτερο ρολο αν δεν μιλαμε για κουταβι

Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
39
Στην μπαρφ δινουν κοτοπουλο,ψαρι,μοσχαρι,αρνι
με το μεγαλυτερο ποσοστο να το καταλαμβανει το κοτοπουλο
Εσυ σε ποιο αναφερεσαι?
Γιατι δεν ρωτας εκει που υπαρχει ηδη ανοιχτο θεμα για την μπαρφ?

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Γενικότερα η μονοφαγία δεν είναι καλό πράγμα. Όσο μεγαλύτερη η ποικιλία τόσο μεγαλύτερη κι η ισορροπία.

@Μαρια&Ηρα, βάσει παλαιότερων μηνυμάτων του zenio, υποθέτω ότι το κρέας πρόβατου κι αρνιού θα είναι σε αφθονία. :)

SofiaEve

Well-Known Member
17 Σεπτεμβρίου 2013
371
1.118
Έχω ακούσει πολλές φορές το επιχείρημα πως άγριοι σκύλοι θα τρέφονταν ως επί το πλείστον με πουλερικά, και γι'αυτό ωμές διατροφές στηρίζονται ως επί το πλείστον στο κοτόπουλο, μα δε νομίζω πως ισχύει ντε και καλά: στην αυστραλία όσοι κάνουν ωμοφαγία ταίζουν πολύ κρέας καγκουρώ!
Εμείς τρώμε 5 φορές την εβδομάδα κοτόπουλο, περίπου 60%, αλλά είναι για δικιά μας ευκολία, γιατί μπορώ να βρω τεμαχισμένα διάφορα μέρη του κοτόπουλου, συν εντόσθια κλπ, και να προσπαθώ να συμπληρώνω δηλαδή ένα ολόκληρο κοτόπουλο (περίπου) σε κάποιες μέρες.

Εάν έχεις άφθονο αρνί, εγώ θα τάιζα αρκετό πράσινο πατσά, είμαι μεγάλη φαν!

Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
39
Συμφωνω απολυτα...και ποικιλια...να τρωει το σκυλι απολα (κ ξηρα κ μαγειρευτο κ ωμο)... εμενα ποτε δεν την εχει πιασει τιποτα (στομαχικα κλπ)

Μπορει πχ αντι κοτοπουλο να δινει αρνι?
Λιγο βαρυ δε θαναι?για καθε μερα κιολας?
Νομιζω το κοτοπουλο το δινουν ναι μεν γιατι βγαινει πιο φθηνα (ειδικα πλαταρια που τα βρισκεις 36 λεπτα στην βαρβακειο-κ αμα κανεις παζαρια μπορεις να το ριξεις κ αλλο ;)) αλλα ειναι κ πιο "ελαφρυ"...τυχαιο που σε θεματα με διαρροιες κλπ δινουμε κοτοπουλο (ανευ πετσων)?

SofiaEve

Well-Known Member
17 Σεπτεμβρίου 2013
371
1.118
Νομίζω αυτό το "βαρύ" που λες έχει να κάνει με τη λιπαρότητα του κρέατος: το αρνί είναι πιο λιπαρό κρέας από το κοτόπουλο, και για αυτό σε διάρροιες λένε στήθος χωρίς πέτσα κλπ.

Έχει να κάνει αυτό και με το σκύλο, νεαρός σκύλος που ασκείται πολύ, πιθανόν να του κάνει και καλό το έξτρα λίπος... Η δικιά μου που είναι 12 χρονώ και ολίγον ερωτευμένη με τον καναπέ της, τι να το κάνει!

Επίσης, σε ένα αρνί είναι ακόμα πιο δύσκολο να δώσεις κομμάτια από όλο το ζώο, τα κόκκαλα είναι ένα πρόβλημα: μόνο από λαιμό ή κανα παιδάκι.... Και αυτό με το ολόκληρο πουλερικό, δεν το λένε τυχαία, έχει να κάνει με τη σωστή αναλογία φωσφόρου/ασβεστίου που θα πρέπει να λαμβάνει ο σκύλος...

zenio

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
1.003
2.717
Δραμα
Μαρια&Ηρα αναφερομαι οπως πολυ σωστα θυμαται (y) η Orilis σε προβειο κρεας το οποιο θα επιδιωξω να ειναι ζυγουρι και οχι αρνι.

Αν και δεν εχω ακομη το σκυλο επειδη αυτο τον καιρο ετοιμαζομαστε για το πασχα θελω να δω ποσα αρσενικα θα κρατησω για οταν παρω το σκυλο.

Με εναν πολυ προχειρο και χοντρικο υπολογισμο που καναμε με τη vrmode σε πμ:
Εστω σκυλος 50 κιλα,
αρα 50*3%=1,5 κιλα τροφης ημερισιως
1,5*365=547,5 κιλα τροφη το χρονο
547,5*70%(κρεας)=383,25 κιλα κρεας χρειαζομαι το χρονο

Οποτε απο αυτα τα 380 κιλα κρεας...ποσο ειναι το μαξιμουμ που μπορω να χρησιμοποιησω μονο αρνι που μου ειναι το πιο ευκολο;

Αν πχ πουμε οτι δινουμε συμφωνα με τη Μαρια&Ηρα
κοτοπουλο 40%
ψαρι 10% (εξακολουθω να μην καταλαβαινω γιατι δινουμε ψαρι αλλα ειναι αλλη συζητηση :) )
μοσχαρι 20%
αρνι 30%
μου βγαινει οτι θα χρειαστω 114,975 κιλα αρνι αρα απο τωρα ξερω οτι θα πρεπει να κρατησω 4-5 αρνια για το σκυλο μονο

Ξαναλεω οτι μπορει να φαινεται χαζο που ρωταω αρκετο καιρο πριν παρω το σκυλο, αλλα
1. Μεχρι να ερθει ο σκυλος θα πρεπει να ειμαι ετοιμος
2. Αυτες τις μερες θα σφαξουμε οποτε αν δεν κρατησω απο αυτα που περιμενω να γεννησουν απο εδω και περα (εμειναν λιγα ακομη) θα πρεπει να κρατησω αυτα τα 4-5 μικρα

Δεν ξερω αν εγινα κατανοητος η αν σας μπερδεψα :)

• Like
Reactions: Orilis

Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
39
Ναι,στην λιπαροτητα αναφερομουν.

Γιατι ειναι προβλημα τα κοκκαλα?Προσωπικα εχω δωσει κοκκαλα απο ολοκληρο το ζωο...
γιατι το λες?

zenio

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
1.003
2.717
Δραμα
το χειμωνα θα το χρειαστουμε το λιπος σιγουρα...

δεν εχω κανενα προβλημα να ξεφυγει η κουβεντα και να γινει πιο γενικη, απλως αν μπορειτεεστωκαι χοντρικα να μου πειτεδεν δινεις ενα ειδος κρεατος πανω απο 30%" (πχ) θα ημουν καλυμενος

SofiaEve

Well-Known Member
17 Σεπτεμβρίου 2013
371
1.118
Εμένα με πολύ σκληρά κόκκαλα έχει τύχει να τα καταπιεί ολόκληρα, αντί να κάτσει τσούκου τσούκου να τα ματσανίσει, και να κάνει και 15 λεπτά να τα κάνει εμετό: μέσα σε αυτά τα 15 λεπτά εγώ ήμουν σίγουρη για συστροφη (προσπαθούσε η δόλια να τα βγάλει και δεν βγαίνανε) και είχα ήδη καλέσει pet taxi, 10 η ώρα το βραδυ...

Και από άλλους έχω ακούσει πως σκληρά κόκκαλα καλό είναι να τα αποφεύγεις, μπορεί να σπάσει και κανα δόντι, και ειδικά τα weight bearing μπορεί να σπάσουν και σε αιχμηρά κομμάτια. Τώρα δε δίνω ούτε μπούτι κοτόπουλου ας πούμε, μόνο πλατάρια, λαιμούς, φτερούγες, αρνί κιμά και βοδινό κομμάτια χωρίς κόκκαλο. Βεβαίως δεν έχω κανα τέρας: 20 κιλά είμαστε, και είμαι και γω έξτρα προσεχτική γιατί δεν είναι κανα νεούδι.

Zenio, το αρνί σε τι μορφή θα το δίνεις? Κιμά? Γνώμη μου είναι πως εάν το στομάχι του σκύλου "δέχεται" ένα ολόκληρο γεύμα αρνιού, χωρίς να μαλακώσουν τα κακά, μπορείς να στηριχτείς σε αυτό, ας πούμε σε ένα 50-60%, και ας τρώει τα υπόλοιπα κοτόπουλο και ψάρι... Επίσης, τους πατσάδες να του κρατήσεις!! (Μεγάλη φαν)

• Like
Reactions: zenio and Orilis

zenio

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
1.003
2.717
Δραμα
οποτε
SofiaEve: "υπο προϋποθέσεις εως 50%-60%" οκ και ευχαριστω :)

Δε γνωριζω, απο τα λιγα που εχω διαβασει (ακομη) νομιζω πως οχι, δε θα ειναι κιμας, για να γυμναζει λαιμο να προετοιμαζει στομαχι κτλ

Ξεχασα να διευκρυνησω οτι μιλαμε για ροτβαιλερ

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Το ψάρι το θέλουμε για τα ω3, ω6 λιπαρά, γι'αυτό και δίνουμε ψάρια πλούσια σε αυτά (πχ σαρδέλα). Στα υπόψιν, όμως, ότι κάποια σκυλιά δεν τα τρώνε ωμά ούτε με σφαίρες (ένας τέτοιος είναι και ο δικός μου, που κατά τ'άλλα τρώει το σύμπαν).

Δεν έχω ικανή γνώση για την ωμή διατροφή για να απαντήσω στο ερώτημά σου, zenio, αλλά μιλώντας με τη vrmode μπορείς να μάθεις όλα όσα σε απασχολούν.

• Like
Reactions: zenio

Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
39
Θεωρητικα παντα...εαν εξαιρεσουμε το θεμα της λιπαροτητας...που κ εκει το εξεταζουμε γιατι πραγματι εαν εχουμε ενα νεαρο/ενεργο/εργασιακο σκυλι στα χερια μας πραγματι που επισης ζει κ σε ψυχρο κλιμα...βασικα δεν βλεπω κανενα ουσιαστικο λογο γιατι να μην κανεις την τραμπα...
αρκει να του παρεχεις κ ολα ταλλα...δλδ στην θεση σου,θα το κανα...

Για τα ψαρια ξερω οτι δινονται γιατι περιέχουν ωμέγα λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν το μεταβολισμό και την καρδιακή λειτουργία του σκύλου + οτι αμα τα δινεις ολοκληρα (που ολοκληρα τα δινεις γιατι ως επι το πλειστον μιλαμε για μαριδα κ γαυρο) παιρνει κ το απαραιτητο ασβεστιο.
Σολωμελαιο δλδ γιατι δινουμε?εγω γιατι ξερω οτι κανει καλο στο τριχωμα κ στην καρδια...

Με τους πατσαδες συμφωνω κ γω ΑΠΟΛΥΤΑ (κλπ εντοσθια)

Τωρα SofiaEve τι να σου πω...εμενα συνηθως ξεπερναει τα 40 κιλα (αναλογως αμα ημαστε σε διαιτα ή οχι)...δεν ειχαμε ποτε κανενα θεμα...παντα βεβαια ειναι υπο παρακολουθηση...
νομιζω αυτο ειναι ενα θεμα που εξαρταται απτον ενδιαφερομενο...

• Like

zenio

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
1.003
2.717
Δραμα
Οταν λες να κανω την τραμπα;

Το λιπος του προβειου μπορει να ελεγχθει ευκολοτερα απο οτι του μοσχαριου γιατι στο μοσχαρι ειναι ενδομυικο ενω στο προβατο οχι. Απο εκει κ περα τα προβατα θα σφαχτουν στην ηλικια οπου βρισκονται στο πικ της αναλογιας κρεας>λιπος...δεν θυμαμαι πποσο μηνων ειναι αυτο, πρεπει να κοιταξω τα κιταπια μου, απο οσο θυμαμαι ειναι μεταξυ 5 και 8 μηνων

Τα εντοσθια ξεχασα να τα υπολογισω. Αρα αν πουμε οτι παιζουμε αλι με το 30% τα 4 μου φτανουν ευκολα. Θα ειναι κ ο πρωτος χρονος οποτε δε θα χρειαστω τοσο πολυ (νταξει μπορει καμια φορα να αναψω ενα καρβουνο να βοηθησω κ εγω να αδειασει η καταψυξη..........)

Εχω και αλλες αποριες για τα ωμεγα και το ασβεστιο που λετε, αλλα δεν ειναι του παροντος γιατι δεν εχω ψαξει μονος μου ωστε να μιλησουμε σε μια αλλη βαση, γιαυτο ειμαι λιγο μονοτονος στο τι ρωταω

Οποιος αλλος μπορει να μου δωσει ποσοστο ευροσδεκτο

Απο εκει κ περα...απλωθειτε ελευθερα :)

SofiaEve

Well-Known Member
17 Σεπτεμβρίου 2013
371
1.118
Καλά ναι, και εγώ είχα πάρει ένα κομμάτι (γριά!) γίδα με κόκκαλο, αυτό που το κατάπιε ολόκληρο, φαντάσου...

Για τα κόκκαλα του κοτόπουλου ναι, δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό να τα ταίσω όλα σε 40κιλο σκυλί με τα ανάλογα σαγόνια... Το κόκκαλο του μηρού αρνιού όμως π.χ. θα πρόσεχα πολύ αν θα το έδινα, είναι σχεδιασμένο να σηκώνει τα πόσα κιλά του ζώου, δε ξέρω... Επίσης επειδή, απ' ότι κατάλαβα θα πάρεις κουτάβι, δεν ξέρω εάν το κουτάβι θα είναι σε θέση να αφομοιώσει πολλά από τα κόκκαλα που εσύ σχεδιάζεις να του δώσεις, και να πρέπει να εξασκηθεί στην αρχή με κοτόπουλο ή λαιμούς αρνιου, που είναι μαλακοί...

Φυσικά, υπάρχουν και πιο έμπειρα μέλη να γράψουν, εγώ ωμά ταίζω τον τελευταίο χρόνο στην μεσαίου μεγέθους σκυλίτσα μου, δεν έχω τόσα χρόνια εμπειρίας...

• Like

Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
39
Τραμπα=αντι κοτοπουλο ζυγουρι

Ακου να σου πω,μην πολυσκας κ μη το πολυ ξεψειριζεις το θεμα
οτι αναφερονται ποσοστα κ δοσολογιες δεν ειναι κ ευαγγελιο
σκυλι με σκυλι διαφερει,οποτε κ οι αναγκες τους
εναν γενικο μπουσουλα σου δινουν για να μην το ξεσκισεις το σκυλι πχ στα λαχανικα
να ξερεις πανω κατω ΤΙ πρεπει να δινεις
Το ΠΟΣΟ θα το δεις εσυ στην πραξη
Σαμπως εμεις περνουμε στα γευματα μας ακριβως οτι χρειαζομαστε παντα?

Εγω δινω κ κατσικισιο γαλα,κ προβειο γιαουρτι κ αυγο και και και της Παναγιας τα ματια
ξερω οτι κανουν καλο κ τα δινω
ειναι στην κριση μου
αλλος μπορει να μην δινει
καταλαβες πως στο λεω?

SofiaEve

Well-Known Member
17 Σεπτεμβρίου 2013
371
1.118
@zenio, τα ζυγούρια αυτή τη στιγμή τρέφονται με χορτάρι? Ζηλεύω από τώρα τους πατσάδες που θα τρώει ο δικός σου, εμείς παίρνουμε από βαρβάκειο, και άντε να βρούμε κανα καλαμποκάκι μέσα...

Γενικώς συμφωνώ με την από πάνω, ένας μπούσουλας είναι όλα, η μόνη μου διαφωνία είναι πως ο δικός σου θα είναι κουταβάκι, και ίσως να πρέπει να το ψάξεις λίγο παραπάνω και να τα κάνεις όλα by the book, για να έχει σωστή ανάπτυξη...

Για την αναλογία ασβεστίου:φωσφόρου που έγραψα πριν, το point είναι να προσπαθήσεις να κάνεις αυτήν την αναλογία 1:1 μέχρι 2:1... Στα κοτόπουλα είναι εύκολο γιατί εξ'ορισμού ένα μπαμπάτσικο κοτόπουλο έχει ασβέστιο (κόκκαλα) και φώσφορο (κρέας) περίπου σε αυτή την αναλογία... Στη δικιά μου π.χ. την πρώτη περίοδο που τρεφόταν κυρίως με πλατάρια, έκανε έντονες δυσκοιλιότητες, και το τρίχωμα της κάπως ήταν θαμπό. Όταν της έδωσα περισσότερο κρέας, εκεί κάπου φτιάξαν τα πράγματα. Εκεί βοηθάει και η ποικιλία που λέγαμε, είναι πιο εύκολο να αποφύγεις τέτοια imbalances, αν ταίζεις πολλά πράγματα, αντί ένα...

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Α α α! Όσο είναι κουτάβι, η ημερήσια ποσότητα τροφής δεν είναι 3%. Είναι παραπάνω. (Ίσως 10% ; Ρώτα αν είναι)

• Like
Reactions: vrmode

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Για κουτάβια το ποσοστό είναι όντως μεγαλύτερο - ξεκινάς νομίζω από 10% και αρχίζεις και κατεβαίνει σταδιακά μέχρι το 3%. Κάπου υπήρχε ένας πίνακας αλλά δεν μπορώ να τον βρω τώρα...
Τα κόκαλλα από τα αμνοερίφια θέλουν προσοχή γιατί είναι κοφτερά όταν σπάνε. Για αυτό λέμε ότι δίνουμε κόκαλλα που δεν στηρίζουν το σώμα - είναι σκληρά. Ενώ πχ το κόκαλλο από πλάτη ή λαιμό είναι πιο ελαστικό. Επίσης όταν λέμε κόκαλλα εννούμε meat bones δηλαδή κόκαλλο με κρέας επάνω και όχι γυαλιστερό "πορεσελάνινο" κόκαλλο.
Με τις αναλογίες πάντως όπως είπε και η Μαρία@Ηρα μην πολυσκάς να είσαι "στο γραμμάριο". Έχεις το πλεονέκτημα ότι ο σκύλος θα τρώει καλύτερης ποιότητας κρέας από εμάς που ψωνίζουμε ένας θεός ξέρει τί... Στις γενικές εξετάσεις του σκύλου θα βλέπεις εξάλλου ότι όλα βαίνουν καλώς ή αν παρατηρείται κάποια μέτρηση εκτός ορίων.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog