To FDA επηρρεάζει πάρα πολύ τους διάφορους οργανισμούς τροφίμων και φαρμάκων παγκοσμίως και αυτό το ξέρω διότι παρακολούθησα την έγκριση πειραματικών φαρμάκων στην Ευρώπη τα οποία χρειάστηκε να πάρει ο πατέρας μου. Πρώτα εγκρίθηκαν στην Αμερική, μετά οι Ευρωπαίοι γιατροί πίεσαν τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό οργανισμό και παντού έγραφαν κατεβατά για το τι έκανε και τι είπε το FDA. Ήταν σαφές ότι το υπολόγιζαν και όχι μόνο διότι έκανε την αρχική έγκριση. Επίσης παρακολούθησα δυστυχώς και την έγκριση διαφόρων φαρμάκων αδυνατίσμστος στην Αμερική (δεν αναφέρομαι στο περίφημο Fen Phen) και που απαγόρευσαν οι Αμερικάνοι τελικά και οι κατασκευαστικές τους εταιρείες τα πλασάρανε αμέσως στους Ευρωπαίους που όχι μόνον τα ενέκριναν βλακωδώς, αλλά τα προώθησαν οι γιατροί τους που τα μάγκωναν από τις φαρμακευτικές εταιρείες και δεν ακολουθούσαν καν τη δεοντολογία του informed consent. Είχα μια φίλη που είχε βάλει κάμποσα κιλά σε μια εγκυμοσύνη της και την έκανα χρυσή την ηλίθια να μην κάνει τη μαλακία και τα πάρει, αλλά φυσικά πήγε και τα πήρε παρά τα όσα της είπα κι εγώ και Αμερικανοί γνωστοί μου που ξέρανε τα πράματα καλύτερα.
Από την άλλη μεριά μου έχει τύχει να ταξιδέψω από Αμερική στην Ευρώπη με φάρμακα δικά μου που τα είχε αποσύρει η Ευρώπη και με ευρωπαϊκά φάρμακα στην Αμερική που είχε αποσύρει η Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση έπρεπε να έχω πάνω μου ένα σωρό χαρτιά και από τους μεν και από τους δε ότι επιτρέπεται να παίρνω τη συγκεκριμένη ουσία και για ποιο λόγο. Επίσης σε κάθε περίπτωση δυστυχώς το αμερικάνικο φάρμακο αποδείχτηκε εν τέλει ΟΚ, ενώ το ευρωπαϊκό ήταν τελικά επικίνδυνο, όπως π.χ. έγινε η φάση με τα ευρωπαϊκά φάρμακα της γαστρίτιδάς μου πέρσυ.
Σχετικά τώρα με τις σκυλοτροφές, καταρχήν όταν αποσύρει μια εταιρεία μια συγκεκριμένη, δε σημαίνει ότι όλες οι προμήθειές της είναι μολυσμένες ή ότι τα πάντα που έβγαλε η συγκεκριμένη μάρκα είναι επικίνδυνα. Γι' αυτό κοιτάτε ποιες ακριβώς αποσύρουνε από την αμερικανική αγορά και με ποια ημερομηνία λήξης. Θα τα βρείτε εδώ, στην επίσημη σελίδα του FDA:
http://www.accessdata.fda.gov/scripts/newpetfoodrecalls/ Και ναι, τους έχω ικανούς τους Αμερικάνους να προωθήσουν διάφορα απαίσια στην Ευρώπη...