3 λεπτα της ωρας φτανουν..??

tomsitas

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2011
783
48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Κατα μεσω ορο η διαρκεια μιας κρισης σε μια εκθεση ειναι 3 λεπτα της ωρας περιπου
Ειναι δυνατον να κριθει παντα σωστα ενας σκυλος μεσα σε αυτο το μικρο χρονικο διαστημα ?
θα πρεπει ο κριτης να ειναι expert στην φυλη
αλλα υπαρχουν τοσες πολλες
Μορφολογικα .. ισως να γινετε,αλλα απο αποψη χαρακτηρα μηπως ειναι λιγο περιορισμενος ο χρονος ?
Ειναι τοσα πολλα πραγματα που πρεπει να προσεξει ο κριτης και τοσες πολλες φυλες,οπως ειπαμε , και ιδιαιτεροτητες , που προσωπικα νομιζω οτι θα πρεπει να καθιερωθει το bench show και η "εκθεση" του σκυλου σε πιο χαλαρη μορφη και για περισσοτερη ωρα για να ειναι τα αποτελεσματα πιο ρεαλιστικα
Εσεις τι λέτε ?

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Αν και δεν ειναι μονο 3 λεπτα, νομιζω οτι εδωσες την απαντηση. Αν μιλαμε για εκθεση μορφολογιας , ναι. Αν μιλας για χαρακτηρα και παλι οχι, αλλα και γενικα οχι. Ο χαρακτηρας δεν θα φανει σε μια εκθεση. Τα αποτελεσματα σε μια συγκεκριμενη εργασια, ισως...

greedy

Well-Known Member
23 Απριλίου 2008
2.314
3
52
Πατρα
Οκριτης απο οσα πιστευω εγω ,απο την στιγμη που μπαινουν τα σκυλια στον στοιβο εχει δει ποια ειναι για τις ''βαθμολογουμενες'' θεσεις.

Εχεις δει πως περπατουν με χαλαρο ρυθμο και εχει δει ολη την σκελετοδομη τους ,παρολο που σε εμας αυτο φανταζει δυσκολο.Μην ξεχναμε πως εχει κρινει παρα πολλα ζωα στην καριερα του και το ματι του εχει την εμπειρια να τα ξεχωριζει.

Μετα βεβαια θα αφιερωσει στον καθε σκυλο 3-5 λεπτα για να τσεκαρει αυτο που ειδε στην αρχη αλλα και για να περασει σε πιο λεπτομερη ελεγχο,και (βασικο) να διαπιστωσει προβληματα αποκλεισμου η απλα ελλατωματα της φυλης.

Σαφως ο κριτης θα πρεπει να ειναι Δεν θα ελεγα (σπεσιαλιστας) αλλα γνωστης της ομαδας και ειδικοτερα της συγκεκριμενης φυλης.

Αν ειναι και σπεσιαλιστας ,ακομα καλυτερα.

tomsitas

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2011
783
48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
η εκθεση μορφολογιας ,κατα εμενα,
εχει σαν βασικο σκοπο να επιβεβαιωσει οτι ο συγκεκριμενος σκυλος ειναι
καταλληλος για εκτροφη και για βελτιστοποιηση της φυλης
και κατα δευτερο λογο εχει σκοπο να ταξινομησει τα σκυλια σε πρωτο,δευτερο ..κτλ
Με αυτο το σκεπτικο ,και εφοσον ο χαρακτηρας ειναι απο τα πιο ΒΑΣΙΚΑ στοιχεια ,κατα την αποψη μου , για εκτροφη
θαθελα να μπορουσε να βρεθει μια φορμουλα -ενας τροπος για μια πιο αξιοπιστη αξιολογηση

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
κριτής δεν είμαι, μάλλον μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι είμαι τελείως άσχετος σε οτιδήποτε αφορά εκθέσεις, παράστημα, βηματισμό, μορφολογία και βέβαια αν έμπαινα σε στίβο με σκύλο θα ήμουν ο εφιάλτης για οποιοδήποτε κριτή προσπαθούσε να κρίνει τον υποθετικό σκύλο που υποθετικά θα χειριζόμουν.

Απ' την άλλη σκέφτομαι τις φωτογραφίες που μπαίνουν κατά καιρούς ή τα σκυλιά που συναντάω στο δρόμο. Αν δω ένα Ντόγκο, ένα Πουντλ, ένα Κόλι, το πιθανότερο είναι να σκεφτώ ''τι όμορφο σκυλάκι'' κι αν η συνάντηση είναι από κοντά να βγάλω κάποιο συμπέρασμα τελείως αυθαίρετο για το περπάτημα ή το σώμα του.

Αλλά όταν το θέμα αφορά Χάσκι, θα προσέξω πάρα πολλά και κυρίως χάρη στις παρατηρήσεις της Τάρα, της Νατάσσας και κάποιων άλλων μελών τα ίδια πράγματα έχω αρχίσει να παρατηρώ και στα Γκρένενταλ. Δε θα μπορούσα ποτέ να κάνω τον κριτή, αλλά καταλαβαίνω αν στην ''εικόνα'' ενός σκύλου κάτι δεν πάει καλά είτε αυτό αφορά την εμφάνιση, τη μορφολογία, είτε το χαρακτήρα σε ελάχιστα λεπτά.

Θεωρώ λοιπόν πως ένας άνθρωπος που έχει ειδικευτεί πάνω σε συγκεκριμένες φυλές μέσω προτυπικών σκύλων σχεδόν εκ του ασφαλούς μπορεί να κρίνει σε ελάχιστο χρόνο, όσο προσμετράει εκείνη τη στιγμή.

Και πιστεύω κι εγώ απ' τη μια έκθεση που παρακολούθησα πως το πιο λογικό είναι ότι έχει ξεχωρίσει κάποια σκυλιά τη στιγμή που έχουν ήδη μπει στο στιβό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε δίνει ίσες ευκαιρίες.

greedy

Well-Known Member
23 Απριλίου 2008
2.314
3
52
Πατρα
η εκθεση μορφολογιας ,κατα εμενα,
εχει σαν βασικο σκοπο να επιβεβαιωσει οτι ο συγκεκριμενος σκυλος ειναι
καταλληλος για εκτροφη και για βελτιστοποιηση της φυλης
και κατα δευτερο λογο εχει σκοπο να ταξινομησει τα σκυλια σε πρωτο,δευτερο ..κτλ
Με αυτο το σκεπτικο ,και εφοσον ο χαρακτηρας ειναι απο τα πιο ΒΑΣΙΚΑ στοιχεια ,κατα την αποψη μου , για εκτροφη
θαθελα να μπορουσε να βρεθει μια φορμουλα -ενας τροπος για μια πιο αξιοπιστη αξιολογηση
Σαφως η θεση δεν δινεται για την ομορφια του σκυλου ,αλλα δειχνει στον εκτροφεα κατα ποσο πολυ πιο κοντα στο προτυπο της φυλης ειναι ο σκυλος του
Δεν ειναι καλλιστεια ομορφιας , αλλαδειχνουν ποσο πιο κοντα στο προτυπο βρισκονται τα συγκεκριμενα σκυλια.
Και βεβαια ολο αυτο εχει να κανει με την βελτιστοποιηση της φυλης και μονο.
Αυτη ειναι ηουσια της καθε εκθεσης.

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Στις εκθεσεις μορφολογιας, διακρινονται οι σκυλοι που κατα τους κριτες αντιπροσωπευουν πιο καλα το μορφολογικο προτυπο. Το θεμα ταμπεραμεντο και χαρακτηρας δεν ειναι κατι που βελτιωνεται εκει, αλλα μεσω των συνθηκων ζωης και της ''χρήσης'' των σκυλων απο τους διαφορους εκτροφεις και ιδιοκτητες.

Σε αλλου τυπου εκθεσεις θα μπορουσαν να προβλεπονται τεστ και ευκαιριες αναδειξης αυτων των δυο πολυ σημαντικων στοιχειων οπως ήδη γινεται σε καποιες φυλες.

nfeel

Well-Known Member
7 Οκτωβρίου 2011
1.491
514
UK
Άν ένας σκύλος παρουσιαστεί μία φορά σε έκθεση,αυτά τα 3-5 λεπτά μάλλον δεν είναι αρκετά.
Άν όμως έχει πολλαπλές διακρίσεις 5λέπτων,που μάλλον ξεπερνούν την μια η κ περισσότερες ώρες θα έλεγα φτάνει ..