Αγαπητέ sir-elric,
είχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα όταν ο δικός μου ήταν 4 μηνών. Μετά από ανάλογη τραυματική εμπειρία (ο σκύλος ενός γείτονα, πήδηξε την περίφραξη του οικοπέδου και μας επιτέθηκε), κάθε φορά που περνούσα από μονοκατοικία στην οποία υπήρχε σκύλος που μας γάβγιζε, ο μικρός πάθαινε κρίση πανικού. Έβαζε τα αυτιά πίσω, και με τράβαγε πανικόβλητος για να φύγουμε μακριά. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο όταν κάποια στιγμή μπερδεύτηκε στα πόδια μου, με έριξε κάτω και όρμησε σε κεντρικό δρόμο πανικόβλητος. Τον πρόλαβα στο παρά πέντε…
Κάνοντας σχετική συζήτηση με τον εκπαιδευτή του συνειδητοποίησα πως την πρώτη φορά που μας επιτέθηκε το σκυλί του γείτονα, η δική μου αντίδραση ήταν εντελώς λάθος. Αντί να συμπεριφερθώ ψύχραιμα, πανικοβλήθηκα και πήρα το σκυλί μου αγκαλιά, παρηγορώντας το.
Το πρόβλημα της φοβίας του το είχα προκαλέσει εγώ με την λανθασμένη μου αντίδραση. Ευτυχώς δεν ήταν πολύ αργά…
Θα σου πω πως ξεπέρασα το πρόβλημα με αποτέλεσμα το σκυλί μου πλέον να είναι απόλυτα ήρεμο εώς αδιάφορο σε επιθέσεις και σε γαυγίσματα άλλων σκύλων.
Αρχικά με πολύ κοινωνικοποίηση και έκθεση σε διαφορετικές καταστάσεις, ανθρώπους και άλλα σκυλιά (οι καθημερινές μας βόλτες διαρκούν τουλάχιστον 3 ώρες.)
Μετέχοντας σε οργανωμένες τάξεις κοινωνικοποίησης με άλλους ιδιοκτήτες (έχω αναφερθεί ξανά και σε διαβεβαιώνω πως γίνεται καταπληκτική δουλειά)
Μετά από λίγο καιρό επιχείρησα να ξαναπεράσω από τα ίδια σημεία που παλιότερα αντιμετώπιζα πρόβλημα, αντιδρώντας τελείως αδιάφορα (περπατούσα χαλαρά και ήρεμα και δεν γύριζα να κοιτάξω καν το σκυλί μου). Τις πρώτες φορές ήταν πολύ διστακτικός αλλά με τον καιρό κατάλαβε πως δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται, οπότε μιμήθηκε την δική μου συμπεριφορά και άρχισε να αδιαφορεί.
Πρέπει να προσπαθήσεις αρκετά αλλά πιστεύω πως θα ξεπεράσεις γρήγορα το πρόβλημα. Σε αυτό θα συμβάλει και η ωρίμανση του χαρακτήρα σκύλου σου. Σιγά σιγά, περνώντας οι μήνες θα αρχίσει να αισθάνεται πιο σίγουρος για τον εαυτό του. Μαζί με τη δική σου καθοδήγηση το πρόβλημα με την φοβία του θα αποτελεί πλέον παρελθόν.