Γεια σας και καλως ηρθατε!! Λοιπον, επειδη ειμαι εθελοντρια σε φιλοζωικη οργανωση και αντιμετωπιζω καθημερινα διαφορετικα περιστατικα με αδεσποτους σκυλους, θα σας πω οτι δυστυχως, δεν γνωριζετε το παρελθον του ζωου. Ισως εγκαταλειφθηκε απο καπιον που την κακοποιουσε, ισως εχει προβληματα συμπεριφορας ή εχει τραυματα ή...ή..ή.. - πολλες πιθανες εξηγησεις. Αυτο σημαινει πως η κατασταση απαιτει αφοσιωση & ψυχραιμια για να αντιμετωπιστει επιτυχως.
Προτεινω προς το παρον να την ενθαρρυνετε καθημερινα να προχωραει με λουρι. Και εγω οταν υιοθετησα τον σκυλο μου απ'τον δρομο, αρνιοταν να προχωρησει με λουρι, δεν ηξερε καν τι παει να πει η λεξη 'λουρι' και 'κολαρο'. Ηξερε μονο να γυρναει χυμα στο κυμα οπως γινεται με ολα τα αδεσποτα ζωακια. Τον πρωτο καιρο τον εσερνα, ουτε τις σκαλες δεν ηξερε να κατεβει. Ηταν κα κουταβι 7 μηνων και φοβοταν πολυ ευκολα. Μετα αρχισε σιγα-σιγα να προχωραει λιγο, σταματουσε, ξαναπροχωρουσε κ.ο.κ. Αλλαζε συνεχεια πλευρες - μια δεξια,μια αριστερα - και τον τραβουσα να προχωρησει διπλα μου. Σε κατι εβδομαδες ομως εμαθε να προχωραει και οχι απλα δεν τραβουσα, με τραβουσε αυτος, ειναι και μεγαλος δεν μπορω να τον κρατησω
Πρεπει να κανετε το ιδιο - ειδικα αν το σκυλι ειναι γερικο, ειναι δυστυχως πιο δυσκολο να μαθει, θελει υπομονη και προσπαθεια. Στο τελος θα το αποδεχτει και θα το θεωρει κατι οικιο. Κανενα αδεσποτο σκυλι δεν αποδεχεται το λουρι και το κοκαλο μονομιας, εκτος κι αν ειναι εγκατελειλημμενο και εκανε βολτες με αυτα στο παρελθον.
Ή αν ειστε τυχερη, ισως να ειναι παρατημμενη και να το γνωριζε το λουρι και το κολαρο στο παρελθον οταν ηταν με το αφεντικο της. Αυτο σημαινει, οτι χρειαζεται χρονο να 'φρεσκαρισει την μνημη της' και να το ξανασυνηθισει, οχι να το μαθει.
Παρόλα αυτα, αν δεν δειτε αποτελεσμα, παρακαλω πηγαινετε σε εκπαιδευτη. Ζητηστε απο καποια τοπικη φιλοζωικη οργανωση να σας συστησει σε καποιον καλο εκπαιδευτη, συνηθως εχουν γνωριμιες.
Ειστε σιγουρη οτι ειναι μονο μεχρι 30κιλα?Μου κανει αρκετα παραπανω απο την φωτο