ημιδεσποζομενα ακοινωνικοποιητα σκυλια

manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Εδώ είναι συχνό το φαινόμενο πολλά σκυλιά που συνήθως είναι παρατημένα σε μία αυλή, να τα αφήνουν οι ιδιοκτήτες τους ελεύθερα για κάποια ώρα στην γειτονιά να κάνουν την βόλτα μόνα τους. Τα περισσότερα από αυτά, συνήθως μικρού ή μεσαίου μεγέθους είναι εντελώς ακοινωνικοποιητα και αρκετά από αυτά έχουν και άγνοια κινδύνου.
Αφορμή για να ανοίξω το παρόν θέμα ήταν η σημερινή μας βόλτα. Στην γειτονιά μου είναι 2 σκυλιά που ζουν σε μία αυλή, ένα κάτι σαν κανίς περίπου 15 κιλά και ένα απομίμηση Γιορκσάιρ. Όποτε τα πετυχαίνουμε έξω ελεύθερα κάνουν ντου στον Ερμή και του γαβγίζουν με μανία χωρις υπερβολές 5 πόντους από την μούρη του. Κάθε φορά λοιπόν γίνεται το εξής σκηνικό. Τα 2 σκυλιά του γαβγίζουν σε απόσταση αναπνοής από αντίθετες κατευθύνσεις, ο Ερμής που τον έχω στο λουρί προσπαθεί να τα κουμανταρει και εγώ τραβοντας τον σιγά σιγά απομακρυνόμαστε με τον Ερμή να προχωρά με την όπισθεν. Όλο αυτό μπορεί να πάρει και ένα 10λεπτο. Να γυρίσω τον Ερμή πλάτη σε αυτά και να προχωρήσουμε δεν παίζει γιατί την 1η φορά που το έκανα το κανισακι τον άρπαξε από το πόδι.
Σήμερα επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό με την διαφορά ότι το Γιορκσάιρ πλησίασε περισσότερο από ότι ήθελε τον Ερμή με αποτέλεσμα ο Ερμής να το αρπάξει. Επειδή ο Ερμής με ακούει και εκτελει αστραπιαία, το άφησε και ευτυχώς δεν έπαθε κάποια ζημιά απλά έφυγε κλαίγοντας. Το αστείο είναι ότι άκουσε η ιδιοκτήτρια και βγήκε στο μπαλκόνι να ζητήσει τα ρέστα. Αυτή έφαγε "διωρθωση" από μένα που το τι άκουσε δεν είναι πρέπον να το γράψω.

Το θέμα δεν το άνοιξα για να ακούσω γνώμες για το τι κάνω σε παρόμοιες περιπτώσεις. Έχουμε μάθει να ζούμε σε τέτοιες καταστάσεις.
Το άνοιξα για να γίνει συζήτηση για τα σκυλιά αυτά.
Για την συμπεριφορά τους.
Για την ψυχολογία τους.
Για την άγνοια κινδύνου που έχουν.
Που δεν ξέρουν να μιλάνε την γλώσσα τους. Διωρθωνεται αυτό αν ο άλλος αυτός πάει σε ένα σωστό ιδιοκτήτη που θέλει να ασχοληθεί;
Μπορούν τέτοια σκυλιά να μάθουν να μιλάνε την γλώσσα τους όταν είναι μεγάλα σε ηλικία;
Έχει επίπτωση στην συμπεριφορά τους αν φάνε διωρθωση σαν αυτή που περιεγραψα;
Και άλλα που ίσως προκύψουν στην πορεία.

Υ.Γ: πάντα τετοιες καταστάσεις τις αντιμετωπίζουμε από ημιδεσποζομενα σκυλιά που δεν έχουν μαθει να μιλάνε την γλώσσα του είδους τους. Με αδέσποτα ακόμα και αν πρόκειται για αγέλες δεν έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα πέρα από το να μας γαβγίζουν από απόσταση. Τα σκυλιά που μεγάλωσαν στον δρόμο αποκτούν κοινωνικοποίηση που δύσκολα ένας ιδιοκτήτης δίνει στον σκύλο του. Ίσως γιατί αν δεν την αποκτήσουν δεν μπορούν να επιβιώσουν.

• Like
Reactions: mareco and l.Kyveli

Kahlan

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2011
170
208
Τι μου θύμισες τώρα... Πριν αρκετά χρόνια είχα βγάλει βόλτα τη σκύλα μου, σε μια νέα γειτονιά καθώς μόλις είχαμε μετακομίσει εκεί, επομένως δεν γνώριζα καθόλου τα σκυλιά της περιοχής. Περνώντας λοιπόν από ένα τυχαίο στενό, πετάγεται εντελώς ξαφνικά από μια ανοιχτή αυλόπορτα ένα πινσεροειδές γαβγίζοντας. Πριν προλάβω να καταλάβω τι συμβαίνει το είχε χτυπήσει αυτοκίνητο που περνούσε την ίδια στιγμή. Ο ιδιοκτήτης προφανώς άκουσε τα ουρλιαχτά του σκυλιού του και βγήκε έξω, κάνοντας μου παρατήρηση γιατί περνούσα από κει. Εκείνη τη στιγμή ήμουν πολύ σοκαρισμένη και δεν του απάντησα τίποτα, απλά πήρα τη σκύλα μου και γυρίσαμε σπίτι. Ομολογώ ότι ένιωσα τύψεις που περάσαμε από το συγκεκριμένο σημείο ακόμα κι αν ξέρω ότι ήταν κάτι που δεν μπορούσα να προβλέψω αλλά και ότι κάποια στιγμή θα γινόταν το κακό.

Τα σκυλιά αυτά δυστυχώς έχουν ανεύθυνους ιδιοκτήτες οι οποίοι όχι μόνο δεν τα έχουν κοινωνικοποιήσει σωστά, γιατί λάθη όλοι μπορούμε να κάνουμε, αλλά δεν φροντίζουν και για την ασφάλεια τους. Η συμπεριφορά τους θεωρώ διαμορφώνεται τυχαία, ανάλογα τον σκύλο, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ωστόσο, αν τα αναλάβει κάποιος με επιμονή και υπομονή, και ίσως με την βοήθεια ενός άλλου ήρεμου και σωστά κοινωνικοποιημένου σκύλου να μπορέσουν να μάθουν τη γλώσσα τους, ανεξάρτητα την ηλικία.

Για την διόρθωση, νομίζω ότι μπορεί να καταλήξουν να φοβούνται τους άλλους σκύλους και να πάψουν να πλησιάζουν ή να γίνουν πιο υποτακτικά (δεν ξέρω αν θα είναι γενικά ή απέναντι στο συγκεκριμένο σκύλο που τα διόρθωσε) ή να γίνουν ακόμα πιο επιθετικά. Το πρώτο και το δεύτερο ίσως να μην είναι ότι καλύτερο για την ψυχολογία τους, αλλά σίγουρα είναι για την ασφάλεια τους.