εξοικείωση κουταβιών με κρότους και ήχους

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Οι περισσότεροι μάλλον ξέρετε ότι περιμένουμε την πρώτη μας γέννα και προσπαθώ να προετοιμαστώ όσο το δυνατόν καλύτερα.

Αγόρασα λοιπον ενα cd με διάφορους ήχους και κρότους και προγραμμάτιζα να το μεταχειριστώ για την εξοικείωση των κουταβιών από την ηλικία των 3 εβδομάδων.

Προ ημερών το συζητούσα με μια γνωστή μου εκτροφέα bullmastiff και μου λέει ότι και αυτή έχει ενα παρόμοιο cd και ότι το βάζει και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και στα νεογέννητα.

Απ' ότι ξέρω τα κουτάβια δεν ακούν τις πρώτες 2-3 εβδομάδες. Έχει λοιπόν νόημα η εξοικείωση σε τόσο μικρή ηλικία και πριν γεννηθούν;

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
και εγώ αυτό γνωρίζω..περισσοτερό οτι δεν αντιλαμβάνονται τον θόρυβο .., δεν ξέρω αν δεν ακούν με την έννοια της ακοής όσο το ότι δεν τον αντιλαμβάνονται.., ίσως όμως αυτή η εξοικείωση αργότερα να θυμίζει κάτι γνώριμο όταν αρχίσει να αναγνωρίζει το είδος του ήχου..από που προέρχεται κλπ..

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
σιγουρα τον αισθανονται τον ηχο.ειναι καλη αρχη το cd.το ιδιο θα κανεις κ με την τηλεοραση αν υπαρχει κοντα,η με ραδιο ,για να ακουει κ αλλους ηχους,οχι μονο κροτους κτλ.μετα ξεκινα να ριχνεις κ πραγματα κοντα τους,ωστε να μην τρομαζουν.κλειδια,ενα σκουποξυλο κ αλλα τετοια.πρεπει να παρατηρησεις ομως πως αντιδραει το καθε ενα κ να φερεσαι αναλογα η να τα χωρησεις σε ομαδες κ να κανεις λιγο πιο συγκεκρημενο το μαθημα για την καθε ομαδα.εκμεταλευσου τα κουταβια που θα λητουργησουν καλα προς ωφελος σου.τα κουταβια μιμουντε.να ανταμηβεις τα κουταβια που λητουργουν σωστα.ετσι θα παρουν μπρος κ τα αλλα σιγα σιγα.

ATREAS

Well-Known Member
8 Νοεμβρίου 2009
874
2
Mesogeia - Attiki
δηλαδή αν το σκυλί μας οπισθοχωρεί ή αναπηδά όταν για παράδειγμα πέφτει ένα βιβλίο δίπλα του, τι πρέπει να κάνουμε για να το μάθουμε να μη φοβάται; :confused::confused::confused:

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Εσύ, αν πέσει ένα βιβλίο δίπλα σου τι κάνεις;Δεν τρομάζεις;

Ας μην είμαστε και υπερβολικοί....;)

Βλέπεις τον σκύλο να τρομακρατείται και να αγχώνετια υπερβολικά;

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Εγώ να δεις πως αναπηδώ με ξαφνικούς κρότους....
Θέλω να πω, υπάρχουν και φυσιολογικά όρια "φόβου", τα οποία δεν θεωρούνται προβληματικά και δεν χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Αν το σκυλί σου είναι ήδη κροτοφοβικό π.χ., θα πρέπει μέχρι τώρα να το έχεις καταλάβει. Και να σου πω την αλήθεια, δεν ξέρω αν υπάρχει γιατρειά. Αλλιώς, η μόνη πρόληψη είναι η κοινωνικοποίηση.

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
μετα ξεκινα να ριχνεις κ πραγματα κοντα τους,ωστε να μην τρομαζουν.κλειδια,ενα σκουποξυλο κ αλλα τετοια.
καλά δεν χρειάζονται και υπερβολές - μην φύγουν και απο το σπίτι του εκτροφέα με κουρελιασμένα νεύρα:D

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Ούτως ή άλλως εφόσον θα μεγαλώσουν μέσα στο σπίτι με τους φυσιολογικούς θορύβους θα εξοικειωθούν, το cd το πήρα πιο πολύ για: πυροτεχνήματα, καταιγίδες, αυτοκίνητα, μηχανάκια, κλάξον,πυροβολισμούς, αγελάδες, κλπ

ATREAS

Well-Known Member
8 Νοεμβρίου 2009
874
2
Mesogeia - Attiki
Εσύ, αν πέσει ένα βιβλίο δίπλα σου τι κάνεις;Δεν τρομάζεις;

Ας μην είμαστε και υπερβολικοί....;)

Βλέπεις τον σκύλο να τρομακρατείται και να αγχώνετια υπερβολικά;
υπερβολικά δεν τρομοκρατείται αλλά ότι ήχος ακουστεί στην αρχή αρχίζει η οπισθοχώρηση, και αν συνεχίσει τότε προσπαθεί να καταλάβει αν κινδυνεύει ή όχι.

Το μόνο που δεν παλεύει με τίποτα είναι η ηλεκτρική σκούπα. Όταν καθαρίζω παίρνει δρόμο και κρύβεται πίσω από τον καναπέ. Προς το παρόν τον βγάζω έξω στον κήπο να παίξει όσο εγώ καθαρίζω. Επίσης δεν ξέρω αν θυμάσαι, φοβάται πάρα πολύ και τα πλαστικα κόκκαλα που σφυράνε. Δεν είναι ότι τρέμει και τέτοια,απλά όταν ακούει αυτή την καραμουζίτσα αλλάζει δωμάτιο με ελαφρά πηδηματάκια... :cool:

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
προσοχή όταν δεν ειμαστε εξοικειωμενοι με ορισμενα θεματα πιθανα οταν τα θετουμε σε εφαρμογή να έχουμε αντιθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα....
ατρεα .... καλύτερα άνοιξε δικό σου θεμα να ασχοληθουμε λεπτομερως και ειδκώς...;)

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
μερικοι το πατε στο αλλο ακρο....κανενα κουταβι δεν θα φυγει με τα νευρα τσαταλια απο τα χερια του εκτροφεα,ουτε οταν λεω να ριξουμε σκουποξυλο κατω ,εννοω να το κανουμε τρεις κ λιγο.ειναι περιπτωσεις κ σεναρια κ αυτα κ πρεπει σιγα σιγα να πιασουμε μια γκαμα.σκουποξυλο,περιοδικο,σκουπα,απλωστρα,πιστολακι...ειναι ηχοι που απαιτουν εξοικιωση.οπως ειπαν καποιοι βεβαια, κ εχουν κ δικαιο ,υπαρχουν κ καποια ορια φοβου,που ομως σε ορισμενα σκυλια ειναι πολυ παραπανω απο οτι φανταζομαστε.μην κανετε το λαθος να συγκρινεται εμας με τα αντανακλαστικα κ την συμπεριφορα του σκυλου σε καποια ερεθησματα.επισης,πρεπει να ξερετε οτι σκυλοι που εχουν στρεσαρηστει σε μικρη ηλικια,αργοτερα εχουν μεγαλυτερη ικανοτητα να ανταπεξελθουν στο στρεσαρισμα κ στα νεα ερεθησματα ,απο οτι ενα αλλο σκυλι που δεν ειχε ιχνος στρες στην ζωη του.για να μην το υπερβαλουμε κ αυτο,δεν εννοω να βαλουμε το κουταβι σε τραινακι του τρομου....

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
εμένα ...συμπαθάτε με:) αν δεν συμφωνείτε... μου φαίνονται λίγο τραβηγμένα αυτά...:confused:
ίσως αν υπάρχει ιστορικό έντονης κροτοφοβίας στους γονείς να άξιζε...
δεν ξέρω...:confused:
ναι είναι κι αυτό μιά μέθοδος κοινωνικοποίησης/εξοικίωσης του κουταβιού με την νέα πραγματικότητα
αλλά εντάξει,δεν είναι φυσιολογικό να φοβάται ένας ζωντανός οργανισμός?
-αυτά είναι αντανακλαστικά,κάτι ακούγεται ξαφνικά και είναι φυσιολογικό να μπείς σε ένταση
φανταστείτε έναν κουφό λύκο-ατάραχος ενώ ένα δέντρο κατευθύνεται πάνω του τρίζοντας και σπάζοντας κλαριά
ή φανταστείτε να τύχει να βρεθεί στην μέση του δρόμου μόνος ένας σκύλος που οι κόρνες και τα τροχοφόρα του φαίνονται απολύτως φυσιολογικά να ακούγονται ξαφνικά και να μην "τρέχει" τίποτα :(

Άλλωστε η τηλεόραση-την οποία έχεις ανοιχτή και ακούγονται όλοι οι θόρυβοι της ανθρωπότητας κάνει μια χαρά δουλειά...

Ε όχι και cd με θόρυβους στην έγκυο για να ακούνε τα κουτάβια!!!!!!!:paja1:
μπορεί και να ακούνε....αλλά μάλλον είναι καλύτερα να έχουν μια σχετική ησυχία όσο είναι έμβρυα...και για όσο θυλάζουν ακόμα πιστεύω καλύτερα τα κλάξον-οι πυροβολισμοί και τα τροχοφόρα να λείπουν

Πολύ ενδιαφέρον τόπικ τείνει να γίνει:)

vasiliki68

Well-Known Member
2 Μαρτίου 2010
526
2
Αμαλιάδα
Τα έχω πάρει στο κρανίο, βγήκαμε για τη βραδυνή μας βόλτα και μας έσκασε δίπλα μια κροτίδα, υποθέτω πως την έριξε κάποιος από διερχόμενο αυτοκίνητο. Αποτέλεσμα: πανικός! φύγαμε ακατούρητοι παρόλο που κάθισα εκεί αρκετή ωρα και προσπάθησα να μη δώσω σημασία στο γεγονός, ο Φοίβος συνεχώς τραβούσε το λουρί για να γυρίσει και δε λέει να ηρεμήσει, μέχρι που φτάσαμε πάνω κλαψούριζε. Άντε να δούμε πως θα το ξεπεράσουμε τώρα:mad::mad::mad:

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
τσογλανια!ο καυμενος ο σκυλουνις...καλα που δεν σου πεταχτηκε σε καναν δρομο απο τον φοβο να εχεις κ αλλα μετα!καθαρματα!κοκονι δεν ειναι τραβηγμεν.ο,τι σπερνεις αυτο θεριζεις.ειναι καλο να πιανεις περιπτωσεις για να αποφυγεις συνεπειες αργοτερα.κ αλλο μονο να ακουσει κατι κ αλλο μονο να το δει.κ δεν μιλαμε για κουταβι 2-3 εβδομαδων.εγω μιλαω για εκπαιδευση κ κοινωνικοποιηση μετα που θα το παρουμε σπιτι η λιγο πιο νωρις απο τον ιδιο τον εκτροφεα.κ βεβαια για να μην τα παραλεμε,εξαρταται για τι πραγμα προοριζεται ο σκυλος.ενας σκυλος φυλαξης καλο ειναι να μην φοβαται κροτουςς κ θορυβους.ενα πετ,δεν χαλασε κ ο κοσμος αν φοβαται πχ μια απλωστρα.

Elli

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
3.885
193
50
Αθήνα
Όλα είναι θέμα εξοικείωσης σε σχέση με τους θορύβους. Θα συμφωνήσω πως με έναν ξαφνικό και αναπάντεχο κρότο είναι λογικό να τρομάξει ο σκύλος όπως λογικά θα τρόμαζε και ένας άνθρωπος. Η κροτοφοβία είναι άλλο θέμα το πως θα συμπεριφερθεί μετά από αυτό. Η Μαϊρα πχ με την ηλεκτρική σκούπα στις αρχές εξαφανιζόταν. Σιγά σιγά το συνήθισε και δεν της κάνει εντύπωση πλέον. Τώρα οι μόνοι θόρυβοι που την ενοχλούν αρκετά είναι στην βόλτα τα μηχανάκια με τον υπερβολικό θόρυβο (ξέρετε βγαλμένες εξατμίσεις που στέλνουν εμάς στον ψυχίατρο όχι ένα σκύλο...) αλλά και σε αυτό όταν τη βλέπω να ενοχλείται και να φοβάται δεν τις δίνω σημασία της μιλάω ήρεμα όπως σε όλη τη βόλτα σα να μην συμβαίνει τίποτα. Θα το καταφέρουμε και αυτό!

vasiliki68 πως ήταν μετά την κροτίδα το βράδυ το σκυλάκι σου? ηρέμησε?

vasiliki68

Well-Known Member
2 Μαρτίου 2010
526
2
Αμαλιάδα
Ελπιζω να μην τον χαιδεψατε οταν φοβηθηκε..
vasiliki68 πως ήταν μετά την κροτίδα το βράδυ το σκυλάκι σου? ηρέμησε?
Όχι δεν τον χάιδεψα καθόλου, περίμενα εκεί για κάμποση ώρα, εκείνος τράβαγε το λουρί για να γυρίσουμε και αφού ησύχασε λίγο ξεκινήσαμε για το σπίτι.
Ευτυχώς λίγο κλαψούρισε στα ποδια μου μόλις γυρίσαμε και μετά κοιμήθηκε τον έβαλα στο crate, τον έβγαλα στο μπαλκόνι στη διάρκεια της νύχτας για τσίσα και τώρα το πρωί ξαναβγήκαμε έξω, αλλά πάλι δεν έκανε και ξαναβγήκε μετά στο μπαλκόνι, πιστεύω θα επανέλθουμε σιγά - σιγά.
Να δούμε την Ανάσταση τι θα γίνει.

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
μερικοι το πατε στο αλλο ακρο....κανενα κουταβι δεν θα φυγει με τα νευρα τσαταλια απο τα χερια του εκτροφεα,ουτε οταν λεω να ριξουμε σκουποξυλο κατω ,εννοω να το κανουμε τρεις κ λιγο.ειναι περιπτωσεις κ σεναρια κ αυτα κ πρεπει σιγα σιγα να πιασουμε μια γκαμα.σκουποξυλο,περιοδικο,σκουπα,απλωστρα,πιστολακι...ειναι ηχοι που απαιτουν εξοικιωση.οπως ειπαν καποιοι βεβαια, κ εχουν κ δικαιο ,υπαρχουν κ καποια ορια φοβου,που ομως σε ορισμενα σκυλια ειναι πολυ παραπανω απο οτι φανταζομαστε.μην κανετε το λαθος να συγκρινεται εμας με τα αντανακλαστικα κ την συμπεριφορα του σκυλου σε καποια ερεθησματα.επισης,πρεπει να ξερετε οτι σκυλοι που εχουν στρεσαρηστει σε μικρη ηλικια,αργοτερα εχουν μεγαλυτερη ικανοτητα να ανταπεξελθουν στο στρεσαρισμα κ στα νεα ερεθησματα ,απο οτι ενα αλλο σκυλι που δεν ειχε ιχνος στρες στην ζωη του.για να μην το υπερβαλουμε κ αυτο,δεν εννοω να βαλουμε το κουταβι σε τραινακι του τρομου....
στο συγκεκριενο τοπικ μιλαμε για σιντι ήχου αν πρέπει να ακουγεται από τα κουταβια απο την εγκυμοσύνη ή όχι... μιλαμε για σκοτις....

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Και γω θα συμφωνήσω με το kokoni...υπαρχουν ξαφνικοί θόρυβοι που τρομάζουν και εμάς...για όνομα του Θεού, δεν θα τρομάξουν ένα σκύλο?
Και έχω προσωπική εμπειρία. Ζω με δύο σκυλιά, ένα κροτοφοβικό και ένα "αναίσθητο'...
Το ότι ο Τσούφι εξελιχθηκε σε έναν σκύλο που δεν φοβάται καθόλου τους θορύβους, (πυροτεχνήματα, προτίδες, εξατμίσεις κλπ), οφέιλεται 100% στο τρόπο που μεγάλωσε τους πρώτους 6 μήνες...και το γεγονός ότι ο Keagan φοβάται και τη πόρτα που κλείνει...οφείλεται πάλι 100% σε δικό μου λάθος.
Ο Τσούφι όταν ήρθε σε μένα, 2, 5 μηνών, έμενα στο κέντρο της Αθήνας, έτσι άκουγε συνέχεια κίνηση αυτοκινήτων, σειρήνες, εξατμίσεις κλπ. Επίσης, επείδή ήταν ο πρώτος μου σκύλος , τον έπαιρνα ΠΑΝΤΟΥ μαζί μου. Οι βόλτες του από 3, 5 μηνών, ήταν σε πολύ κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Για να πάμε στο Πάρκο Ελευθερίας, (δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής), έπρεπε να περάσουμε τη Β. Σοφίας, οπότε αναγκαστικά έμαθε και τα λεωφορεία που πέρναγαν και τα μηχανάκια και όλα.
Επίσης, κάτω από το σπίτι μου έιχα και λαική, μία φορά την εβδομάδα...καταλαβάινετε ότι για να βγούμε βόλτα έπρεπε να περάσουμε ανάμεσα σε πάρα πολύ κόσμο, στρίμωγμα, φωνές κλπ.
Ο Keagan, όταν ήρθε είχα μετακομίσει εκτός κέντρου σε μία περιοχή όπου πέρναγε αυτοκίνητο κάθε 2 ώρες...και ζούσαμε στην απόλυτη ησυχία και ερημιά.
Επειδή δεν ήθελα να αφήνω τον ενα μόνο του, δεν έπαιρνα τον Keagan μαζί μου πουθενά. Επίσης, επειδή έμενα μόνη μου, τα σκυλιά πέρναγαν τις περισσότερες ώρες μόνα τους στο κήπο χωρίς τηλεόραση, χωρίς άλλους θορύβους της καθημερινότητας...
Έτσι από ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΛΑΘΟΣ...ο Keagan βγήκε κροτοφοβικός...και είναι απόλυτα λογικό.
Τα λέω όλα αυτά γιατί ότι λαθη κάνουμε τους πρωτους μήνες με τα κουτάβια μας...και το πληρωνουμε μετά...
Προσωπικά, μετά από αυτές τις εμπειρίες με τα δικά μου σκυλιά, πιστεύω ότι ούτε cd χρειάζεται, ούτε υπερβολές...το μονο που πρέπει να κάνουμε σωστά είναι η "κοινωνικοποιηση " ....

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97