αλφα?

marcia

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2008
642
124
Γεια σας και πάλι, τελικά απέκτησα ένα υπέροχο κουταβάκι δυόμισι μηνών των Ρούμπεν. Είναι μαλτέζος και αρκετά ζωηρός θα έλεγα. Έχω αρχίσει να εκπαιδεύομαι για τα βασικά ώστε να του μάθω τις συνηθισμένες εντολές όπως είναι το κάτσε, το έλα το έχει μάθει και έρχεται σφαίρα ( ένεκεν οι πολύ μεζέδες στην αρχή και προσπαθώ να του μάθω το άστο. Εδώ εντοπίζεται και το πρόβλημα καθότι ο Ρούμπεν έχει δική του κρίση σχετικά με το πότε θέλει να ακούσει και πότε όχι. Καθότι κουτάβι κυνηγάει και δαγκώνει οτι κινείται και αυτό καταντάει ενοχλητικό. Μετά από πολλές αναζητήσεις στο Internet σε ένα forum αποκλειστικά για μαλτέζ μου ανέφεραν οτι ο Ρούμπεν είναι ή συμπεριφέρεται σαν να είναι ο άλφα. Και η πιο δραστική συμβουλή που πήρα για να μάθει ποιος από την αρχή κάνει κουμάντο είναι να τον κρατήσω σταθερά καθισμένο για όσο χρειαστεί μέχρι να παραδωθεί και να με αναγνωρίσει ως αρχηγό (pack leader). Αναζητώντας λοιπόν τον περίφημο pack leader στο internet ανακάλυψα τον Cesar Milan που κάνει θεικά πράγματα και όλη αυτή τη φιλοσοφία του περί αρχηγίας και αγέλης. Η δική μου όμως ερώτηση είναι μήπως όλα αυτά είναι λίγο υπερβολικά για ένα παιχνιδιάρικο κουτάβι; Και πως θα κρίνω αν είναι ο Alfa τη στιγμή που κάθε κουτάβι σε αυτή την ηλικία ψάχνει για διασκέδαση όπου και αυτή προσφέρεται;

Afroditi

Well-Known Member
29 Δεκεμβρίου 2008
509
0
Θεσσαλονίκη,Αθήνα
Το ίδιο ακριβώς κάνει κ εμένα που είναι ίδια ηλικία αλλά yorkshire κ μάλιστα την 1η μέρα που τον φέραμε σπίτι μας καβαλούσε το χέρι..:eek:(Με 2-3 'μη',δε το ξανάκανε από τότε:p)Αυτό νομίζω το έκανε για να δείξει ότι θέλει να επιβληθεί:confused: Τώρα όποτε θέλει ακούει,όποτε δε θέλει κάνει τον κινέζο:cool: Εγώ το αποδίδω στο νεαρό της ηλικίας αλλά ας μας απαντήσει κάποιος που ξέρει καλύτερα.

marcia

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2008
642
124
έχεις ωραίο σκύλο αλλά εγώ δεν τον έχω βγάλει ακόμα φωτογραφία, θα τον βάλω αργότερα. Τα κουτάβια είναι δύσκολο να μην δαγκώνουν δεν ξέρω νομίζω οτι πάει και λίγο ενάντια στη φύση τους από τη μία, από την άλλη πρέπει να μάθουν και ακόμα περισσότερο εαν έχουν ηγετική φυσιογνωμία. Αλλά πως ξεχωρίζεις την ηγετική φύση σε μία κινητή παιχνιδιάρικη φιγούρα από τόσο νωρίς είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις.

Afroditi

Well-Known Member
29 Δεκεμβρίου 2008
509
0
Θεσσαλονίκη,Αθήνα
Σε ευχαριστώ αλλά αυτό στη φώτο μου είναι η μεγάλη μου που είναι 12 χρονων μεγαλοκοπέλα πια:p
Οταν είχα πάει να παρω τον μικρό μου,έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα σε αυτόν κ στον αδερφό του που ήτανε πιο ντροπαλός να το πω κ ο δικός μου τον έβαζε συνέχεια κάτω.Από πολύ μικρή ηλικία μπορεί το κουτάβι να αποκτήσει κυριαρχική φυσιογνωμία κ αυτό φαίνεται.Αν πχ το μαλώσεις,ένα κουτάβι χωρίς τέτοιες τάσεις,θα κατεβάσει αυτιά,ουρά κτλ. ενώ ο 'μάγκας',δε θα πτοηθεί ιδιαίτερα:p

jennie

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2008
562
1
Γεια σου marcia καλως ήλθες. Εχω και εγώ εναν μαλτεζάκο 4 μηνων. Τον πρωτο καιρό 2-3 βδομάδες οταν τον πήρα τον είχα περιορσισμένο σε ένα αυτοσχέδιο crate με πλαστικο πλέγμα που το στήριζα σε ξύλινο σκελετό. Τ υλικά τα είχα παρει από το praktiker και στοιχισε περιπου 20 euro. Εκει εμαθε να κάνει την ανάγκη του στην πάνα, να παίζει μόνο με τα παιχνίδια του, να μενει μόνο του. Το φορουμ εχει πολλα αρθρα για το crate το οποίο εχει πολλα πλεονεκτηματα εκτος του κόστους......... Με φαντασία όμως εχεις μια λύση πολυ πιο καλύτερη και ανετη για το σκυλάκι ( σε μέγεθος) και πάμφθηνη! Φυσικά θα μάθεις απο το φόρουμ ποσο πρεπει να μενει στο crate γιατι δεν πρεπει να μένει πολλες ώρεσ τωρα που ειναι κουταβι. Διαβασε πολύ το φόρουμ. Δοκιμασε για να μάθει το "αστο" να πιάνεις με το ένα χερι το αντικείμενο που θες να αφησει να του λες την εντολή και το αλλο χερι να εχει λιχιυδια. το φαγητο ειναι πιο καλος λόγος να το αφησει και θα μάθει οτι όταν το αφήνει κατι καλό ερχεται:)
Να σου ζήσει ειναι υπέροχα σκυλια. Αν μένεις στα νοτια προαστεια μακαρι να βρισκόμασταν να τα κοινωνικοποιήσουμε!

marcia

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2008
642
124
δεν ξέρω παίζει ρόλο και το άτομο που το μαλώνει αλλά και ο τρόπος δηλαδή εγώ δε μαλώνω τον δικό μου απλά τον επιβραβεύω όταν κάνει το σωστό προσπαθώντας να μη του δημιουργώ ένταση. Αλλά αν το παρακάνει τον κρατάω για λίγο στον αέρα μέχρι να ηρεμήσει και να σταματήσει να τινάζεται σαν να είναι σκουληκαντέρα. Βεβαια αυτό δεν κάνει καλύτερο το κλίμα, διακρίνω οτι έχει τάσεις για έλεγχο, όταν πχ δεν του δίνω σημασία και γαβγίζει απαιτητικά και κοφτά πίσω μου αλλά άλλες φορές γυρνάει και κάθεται σαν μωρό όταν του χαιδεύω την κοιλίτσα. Αλλά και αυτές οι μέθοδοι του τύπου κράτα τον καρφωμένο στο έδαφος ή γύρνα τον ανάποδα και πιάστον από τον λαιμό μέχρι να αναγνωρίσει το αφεντικό μου φανονται παρατραβηγμένοι ειδικά για αυτά τα σκυλάκια και σε αυτήν την ηλικία. Από την άλλη αν το κουτάβι είναι όντως ο άλφα της αγέλης σίγουρα χρειάζεται να του κόψεις τον αέρα από την αρχή ώστε να μην υπάρχουν περαιτέρω συγκρούσεις.

marcia

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2008
642
124
Ευχαριστώ Τζένη δυστυχώς μένω στα βόρεια προάστεια αν και η κοινωνικοποίηση είναι το άλφα και το ωμέγα ειδικά στα κουτάβια, μαθαίνουν από την αγέλη πράγματα που εμείς δεν μπορούμε και ούτε είναι στη φύση μας να τους διδάξουμε. Όσον αφορα το crate το εφάρμοσα ήδη και δεν έχει πρόβλημα με την ανάγκη του, και αποτελεί την τέλεια λύση για όταν λείπω. Σαν μαμά και σύζυγος, είμαι σπίτι όλη μέρα οπότε δεν έχει πρόβλημα. Το άστο το έχω κάνει ήδη και δουλεύει, ειδικά για τις πρώτες ώρες μετά από την εκπαίδευση. Αλλά μέτά έρχεται η ώρα που πια κουράζεται και αυτό να αφήνει (μετά από το κυνήγι που ρίχνει με την τετράχρονη κόρη μου αρπάζει το παντελόνι της και δεν το αφήνει με τίποτα). Το σίγουρο είναι οτι σφύζει από αυτοπεποίηθη και η ουρά του δεν κατεβαίνει ποτέ. Ακόμα και όταν δει κάτι άγνωστο πλησιάζει εξ'αποστάσεως και γαβγίζει. Το γέλιο που ρίχνω είναι απίστευτο αλλά δεν φαίνεται να τον πτοεί τίποτα.

jennie

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2008
562
1
Θα βάλω ενα νεο thread για συνάντηση puppy owners προτεινουν ολοι να βρεθει ενα μερος που να βολευει ολα τα μελη να βρεθουμε με τα κουταβια μας. Νομιζω εχει στο Μαρουσι ενα cafe πυ ειναι για σκυλακια θα δουμε. Πες μας μερικα παραδειγματα συμπεριφορα ς που σου δεινουν την εντυπωση οτι παει να επιβληθει μηπως ειναι συμπεριφορα κοινή και σε αλλα κουταβια η μονο σε αυτων που θελουν να ειναι pack leaders

jennie

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2008
562
1
Εκανα το thread. Ας κανονισουμε μια για Αθηνα Μια για Θεσσαλονικη!

marcia

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2008
642
124
αυτή η συνάντηση ακούγεται πολύ ωραία ιδέα, να βάλεις post. Λοιπόν αυτό που καταρχάς με ανησύχησε είναι οτι δεν μπορούσε να σταμάτησει να δαγκώνει τα χέρια μου. Θυμάμαι οτι την τρίτη μέρα παίζαμε tug -n- war και σταμάτησε να δαγκώνει το παιχνίδι και άρχισε να δαγκώνει τα χέρια μου. Πέταξα το παιχνίδι και γύρισε πάλι να με δαγκώσει. Φυσικά τον βούτηξα και τον έβαλα στο crate του μέχρι να ησυχάσει και να εκτονωθεί η ένταση που επικρατούσε κυρίως από τη δική μου μεριά. Μετά με το που καθόμουν κάτω στο πάτωμα οκλαδόν πηδούσε πάνω στα πόδια μου και τα δάγκωνε πάλι πριν καν εγώ αρχίσω το παιχνίδι. Μετά κυνηγάει τα πόδια μας απίστευτα εύκολα και κυρίως της κόρης μου που κινείται πολύ πιο γρήγορα από εμένα. Μετά όταν τον σήκωνα από το πάτωμα για να του πάρω τον αέρα τινασόταν και πάλι προσπαθούσε να βρει τα χέρια μου για να τα δαγκώσει. Δεν είναι επιθετικός αλλά στο παιχνίδι δείχνει πολύ ζήλο και μπορεί να γρυλίσει ενώ τραβάει κάτι. Με την εκπαίδευση έχει βελτιωθεί αισθητά, κάθεται πριν να φάει, αποφεύγει να δαγκώνει εμένα τουλάχιστον αλλά το πρόβλημα παραμένει με το μικρό. Το δικό σου τα έκανε αυτά;

jennie

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2008
562
1
Οχι όλα αλλα καποια ναι. Κυνηγαει τα πόδια μου βασικά τις παντοφλες:D οταν του πω κοφτα μη ομως εχει μαθει να το σταματάει. Οσο για το δαγκωμα ναι το εκανε οχι στο παιχνιδι αλλα οποτε εβλεπε......χερια και σε αυτο φταιει οφιλος μου που ενω του εξηγω οτι δεν πρεπει να παιζει με το σκυλι δαγκωματα εκεινος ειναι πεπεισμενος οτι ειναι το......αγαπημενο τους παιχνιδι και παρακολουθουν και οι δύο ποτε θα φυγω απο το δωματιο για διαπρεψουν σε αυτο που απολαμβανουν και οι δυο: ο φιλοσ μου βαζει το χερι του στο στομα του και παλεύει να τον βαλει κατω και ο vito προσπαθει να βαλει το.........χερι κατω:mad::mad::mad: Και οταν μπαινω στο δωματιο Ξερει οτι απαγορευεται οποτε απομακρυνεατι και κανει τον........αλεκο:p
Δεν το κανει οπμως με κανεναν αλλον ουτε εμενα ουτε ξενο και δεν στριφογυριζει αμα τον σηκωσω. Καλο ειναι να μη μαθει τοι το crate ειναι τιμωρία. Κοφτό και δυνατο ΜΗ . Ισως να κτυπησει ς και τα χερια σου μια φορα

lone wolf

Well-Known Member
13 Οκτωβρίου 2006
706
3
Athens
marcia μάλλον έχεις ένα υπερκινητικό σκυλάκι με "δυνατή" προσωπικότητα το οποίο πιθανότητα διεκδικεί και την αρχηγία αλλά κυρίως απαιτεί την προσοχή σας.

Θα ήταν καλό να κάτσεις και να γράψεις σε ένα χαρτί πως θα ήθελες να είναι ο ενηλίκος σκύλος σου. Θέλεις να ανεβαίνει στους καναπέδες, θέλεις να πηδάει πάνω σας όταν σας βλέπει, θέλεις να κοιμάται στο κρεββάτι σας, θέλεις να γαυγίζει για να τραβάει την προσοχή σας, που θέλεις να μένει όταν λείπετε.... κάνε μια πολύ λεπτομερή λίστα και μετά θέση ΚΑΝΟΝΕΣ σύμφωνα με αυτή!!!

Σίγουρα το μικρό σου χρειάζεται περισσότερη άσκηση, να θυμάσαι ο καλός σκύλος είναι ο κουρασμένος σκύλος. Αγοράσε μια μπάλα που έχει μια μικρή τρυπούλα βάζε εκεί το φαγητό του και άφηνέ τον να τρώει έτσι, πάρε Kong και τάιζέ τον από αυτά, θα χρειαστεί να σκεφτεί πως θα βγάλει το φαγητό από εκεί αλλά και θα κάνει κόπο για το βγάλε οπότε και θα κουραστεί.

Όταν δαγκώνει τα χέρια σας πες δυνατό ΟΧΙ και οδήγησέ τον να δαγκώσει το σωστό δηλαδή κάποιο παχνίδι που επιτρέπετε να δαγκώνει. Το να κυνηγάει τα πόδια του παιδιού είναι ας πούμε φυσιολογικό για να το σταματήσει πάρε μια μπάλα και προσπάθησε να τραβήξεις την προσοχή του με αυτή κυλλώντας την. Αν ξεφύγει πολύ από τα όρια που έχεις θέσει βάλε τον στο κλουβί του για 10-15 λεπτά όχι παραπάνω.

Αυτά προς το παρόν να σου ζήσει και καλή επιτυχία...:)

marcia

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2008
642
124
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Αυτό που πραγματικά θέλω είναι να γίνει ένα υπάκουο σκυλί που να μην ανεβαλινει στους καναπέδες, να υπακούει τουλάχιτσον στις βασικές καθημερινές εντολές, να δέχεται απόλυτα τις σχέσεις της οικογένειας δηλαδή να μην έχει καθόλου τάσεις κτητικότητας, να είναι απολύτα δεκτικό στα χάδια και στην περιποίηση και σε καμία περίπτωση να μην δαγκώνει (καθώς με ένα μικρό στο σπίτι δεν μπορώ να το ρισκάρω). Χρειάζεται πολύ δουλειά και το ξέρω και σκοπεύω να του αφιερώσω χρόνο για πολύ άσκηση αλλά δυστυχώς δεν μπορώ ακόμα να τον βγάλω έξω λόγω εμβολίων και έτσι για την ώρα χρειάζεται να αρκεστεί σε παιχνίδι μες το σπίτι. Για την ώρα φροντίζω να τον διορθώνω ακόμα και όταν βγαίνει πριν από εμένα από την πόρτα είτε αιφνιδιάζοντας τον και αλλάζοντας κατεύθυνση οπότε και παγώνει ξαφνιασμένος, είτε δίνοντας του την εντολή κάτσε πριν καν ανοίξω την πόρτα. Αν πεταχτεί τον ξαναβάζω μέσα και επαναλαμβάνω την διαδικασία. Φρίκαρα όμως με το χαρακτηρισμό άλφα καθώς διαβάζωντας το συνειδητοποίησα οτι το άλφα σκυλί είναι ιδιαίτερα επικύνδινο και απρόβλεπτο και αυτό δεν μπορώ να καταλάβω. Αυτό είναι μία συμπεριφορά που διορθώνεται ή εκδηλώνεται πολύ αργότερα ακόμα και αν το σκυλί ζει μέσα σε μία οικογένεια και ξαφνικά απελευθερώνει τον έντονο χαρακτήρα του; Είναι λογικό να χαρακτηρίζεις ένα κουτάβι άλφα απλά επειδή δαγκώνει; Πως μπορώ να το ξέρω αυτό;

jennie

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2008
562
1
Εχεις δει στο ΣΚΑΙ το It's me or the dog? Εξηγει και δειχνει παραδειγματα συμπεριφορων pack leaders. Δες εδω http://www.veoh.com/channels/imotd διαφορα επεισοδια μηπως δεις ομοιοτητες και συμπεριφορες με την συμπεριφορα του σκυλου σου

marcia

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2008
642
124
thanks δεν το έχω δει αλλά βλέπω πολύ Cesar Milan. Αυτός πιστεύει απόλυτα στην αγέλη και στην αρχηγία του ανθρώπου.

jennie

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2008
562
1
Δες το ισως το βρεις ενδιαφερον. Επισης μπορεις να το βγαζεις βολτα πριν την ολοκληρωση των εμβολιων αλλα μονο αγκαλια. Να μην ερθει σε επαφη με αλλα σκυλακια νομιζω μονο. Ρωτα και τον κτηνιατρο σου

marcia

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2008
642
124
βασικά όταν οτον βγάζω έξω ακόμα στην αγκαλιά ψιλοτρέμει ο κακόμοιρος. Είναι πολύ σίγουρος στο σπίτι αλλά έξω είναι η ουρά κάτω από τα σκέλια. Ο κτηνίατρος μου απαγόρεψε τις βόλτες πριν τα εμβόλια. Άσχετο αλλά το thread για τη συνάντηση σε ποια ενότητα το έβαλες γιατί δεν το βρίσκω. Είδα την εκπομπή, ναί τελικά την έχω δει αλλά δεν ήξερα οτι ονομάζεται ετσί συνήθως την πετυχαίνω όταν έχει ήδη αρχίσει. Ο δικός σου που μεγαλώνει με τόσο άγριο παιχνίδι (από τον φίλο σου εννοώ) είναι υπάκουος ή επειδή έχει συνδέσει το δάγκωμα με το παιχνίδι μπορεί και να αντιδράσει δαγκώνοντας;

jennie

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2008
562
1
Οχι το κανει μονο με τον φιλο μου και μαλιστα .........κρυφα. Αν με δει δηλαδη σταματαει και το παιζει "Μπα λαθος καλε δεν ημουν εγω......" Ειναι πολυ υπακουος, ησυχος και καλοβολος απο κουταβι. Αν θελει να μας τραβηξει την προσοχη ερχεται και ......... μουγγριζει 1ή 2 φορες. Αν τον παιξουμε καλως αν οχι παιρνει την αγουσα και αρχιζει να παιζει μονος του με τα παιχνιδια του. Ουτε τους ξενους δαγκωνει εχει καταλαβει οτι μονο οταν ειναι μονος του με το φιλο μου μπορει. Το θεμα της συναντησης ειναι στα γενικα θεματα. Μπορεις ομως να πηγαινεις στα Βοηθηματα πιο πανω και μετα στα Σημερινα μηνυματα να βλεπεις τι καινουριο μηνυμα μπηκε στο φορουμ.
Επισης να ξερεις θα φοβαται αρκετα μεχρι να εξοικειωθει θελει συχνα βολτες........

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog