άσχημη συμπεριφορά στη βόλτα

swtiria

Well-Known Member
7 Μαρτίου 2012
143
25
37
Πελλοπόνησος
παιδιά ζητάω τη βοήθεια σας μιας και δεν έχω αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα. ο σκύλος μου το τελευταίο μήνα έχει θέμα με τις βόλτες. δηλαδή γαυγίζει σε όλους τους περαστικούς και προσπαθεί να δαγκώσει αρπάξει κάποιον. στο σπίτι, έξω για καφέ και σε σπίτι φίλων είναι απόλυτα κοινωνικός και δεν έχει θέμα. δεν ξέρω πως να το χειριστώ και πολλοί δυσαρεστούνται και με το δίκιο τους. κάποια γνώμηθα βοηθούσε πολύ

vaggelo

Well-Known Member
19 Οκτωβρίου 2011
1.229
1.065
στας ευρώπας
θα βοηθούσε αν ελεγες λιγες παραπάνω πληροφορίες
πόσο χρονών είναι ας πουμε, αν ειναι θηλυκό ή αρσενικό.....

τα παιδια που μπορουν να βοηθήσουν δεν νομίζω να βγάλουν ακρη μόνο απο αυτό :)

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Επισης σκεψου αν υπηρχε καποιο γεγονος ή σειρα γεγονοτων που προκαλεσε την συμπεριφορα.

Συνηθως οι συμπεριφορες χτιζονται, δεν εμφανιζονται μεσα σε μια νυχτα σαν τα μανιταρια:rolleyes:

fandasia

Well-Known Member
15 Ιουνίου 2012
158
0
γεια σου σωτηρια,τι σκυλακι εχεις?ηλικια φυλλο και οπως επεισης ειπαν τα παιδια ποιο πανω,ποτε ξεκινησε να το κανει αυτο?υπηρε καποιο γεγονος με την αλαγη του?

swtiria

Well-Known Member
7 Μαρτίου 2012
143
25
37
Πελλοπόνησος
ναι παιδιά συγνώμη. μαλτεζάκι είναι το έχω από 2 μηνών σχεδόν 1,5 χρόνο. ξεκίνησε εδώ κι ένα μήνα και κάτι. το σκυλί από την αρχή που το πήρα δεν το άφηνα μόνο του. το έπαιρνα κανονικ΄μαζί μου πάντα 15 μέρες παραλία για καφέ στα μαγαζιά και χτες ακόμη ήμασταν σε φιλικό σπίτι και ήταν πολύ κοινωνικός. δεν ξέρω πως να το χειριστώ αυτό πλέον με αγχώνει η βόλτα γιατί κάποιος θα μου την πει (χτες ένας΄ξύπνιος μ λέει βάλε ηλεκτρικό κολλάρο) δεν μπορώ να το καταλάβω. είναι αρσενικό. οκ έχεις δίκιο χτίζονται οι συμπεριφορές αλλά όταν ένα σκυλί είναι απόλυτα κοινωνικό έρχεται σε επαφή καθημερινά με κόσμο και μία μέρα αντιδρά έτσι.

fandasia

Well-Known Member
15 Ιουνίου 2012
158
0
Κοιτα οι μικροσωμες φυλες ωριμαζουν ποιο γρηγορα απο της μεγαλοσωμες.Περιπου στην ηλικια των 8 με 9 μηνων εχουν διαμορφωσει τον χαρακτηρα τους.Ο δικος σου ειναι μεγαλος πια,οποτε αν δεν εχεις κανει καπιοια βασικα λαθη κατα τα σταδεια της ενηλικιωσης του και στο εβγαλε ξαφνικα,πρεπει να θυμηθεις με ποιο γεγονος ο σκυλος συνεδεσαι την συμπεριφορα αυτη και να μας πεις.Ηλεκτρικο κολαρο σε μαλτεζ?το ακουσα και αυτο και να μην σε αγχωνει η στρεσαρει κατι γιατι αυτο μεταφερεται στο σκυλακι σου και ανταποδιδει τα αντιθετα απο τα ισως επηθυμητα.

Last edited:

swtiria

Well-Known Member
7 Μαρτίου 2012
143
25
37
Πελλοπόνησος
αυτο προσπαθώ να κάνω αλλά δεν μπορώ να βρω κάτι. με τα άλλα ζώα δεν έχει θέμα γενικά δεν φοβαται κάτι. κα΄μιά φορά σκέφτομαιι οτί προσπαθεί να παίξει ή παίζει να νοιώθε οτί με προστατεύει ας πούμε? ίσως πρέπει να περιορίσω το λουράκι δεν ξέρω

fandasia

Well-Known Member
15 Ιουνίου 2012
158
0
Η εκπαίδευση του σκύλου μας,δεν έχει να κάνει με το μέγεθός του, αλλά με την ποιότητα της σχέσης του μαζί μας.Η υπερβολική ανοχή στα σκυλιά είτε μικρόσωμα είτε μεγαλόσωμα ιδιαιτερως στα μικρόσωμα δημιουργούν νευρωτικά και κακομαθημένα ζώα πολλες φορες.Επίσης, η αντίληψη ότι τα μικρόσωμα σκυλιά είναι εκδικητικά και κακά οφείλεται στο ότι τα κακομαθαίνουμε και αυτο ειναι ισως και ενα λαθος σου απο το παρελθον.Αν δεν ειναι καποιο λαθος του παρελθοντος στην σχεση σου με το μαλτεζακι σου,μπορει να ειναι και αισθηση προστασιας πολες φορες τα μικρωσομα σκυλια δεν καταλαβαινουν το πραγματικο τους μεγεθος με αποτελεσμα να υπαρχουν προβληματα σαν αυτο που αντιμετωπιζεις

22 Φεβρουαρίου 2013
15
0
Τον βγαζεις βολτα με κοντο λουρι? Αν οχι, καλο θα ηταν για αρχη να τον εχεις απο κοντα και οποτε βλεπεις οτι πλησιαζεις καποιον στο δρομο μεινε ακινητη και πες του να κατσει μεχρι να περασει ο περαστικος. Μετα επιβραβευσε τον εαν δεν εκανε καμια προσπαθεια επιθεσης. εαν βλεπεις οτι δεν σταματαει η συμπεριφορα του τοτε μαλωσε τον και ξαναδοκιμασε στον επομενο περαστικο.
Ελπιζω να πανε ολα καλα και να μην εχεις θεματα και με τον κοσμο..

swtiria

Well-Known Member
7 Μαρτίου 2012
143
25
37
Πελλοπόνησος
Η εκπαίδευση του σκύλου μας,δεν έχει να κάνει με το μέγεθός του, αλλά με την ποιότητα της σχέσης του μαζί μας.Η υπερβολική ανοχή στα σκυλιά είτε μικρόσωμα είτε μεγαλόσωμα ιδιαιτερως στα μικρόσωμα δημιουργούν νευρωτικά και κακομαθημένα ζώα πολλες φορες.Επίσης, η αντίληψη ότι τα μικρόσωμα σκυλιά είναι εκδικητικά και κακά οφείλεται στο ότι τα κακομαθαίνουμε και αυτο ειναι ισως και ενα λαθος σου απο το παρελθον.Αν δεν ειναι καποιο λαθος του παρελθοντος στην σχεση σου με το μαλτεζακι σου,μπορει να ειναι και αισθηση προστασιας πολες φορες τα μικρωσομα σκυλια δεν καταλαβαινουν το πραγματικο τους μεγεθος με αποτελεσμα να υπαρχουν προβληματα σαν αυτο που αντιμετωπιζεις
τώρα που το σκέφτομαι έχεις απόλυτο δίκιο ίσως έχω κακομάθει το σκυλί. ίσως όμως είναι και το ένστικτο προστασίας του όταν έρθει και ο άντρας μου μαζί δεν το κάνει ας πούμε αλλάέρχεται σπάνια. αν το έχω κακομάθει μπορώ να βελτιώσω τη συμπεριφορά μου, κάποια βασικά ας πούμε λάθη.

Τον βγαζεις βολτα με κοντο λουρι? Αν οχι, καλο θα ηταν για αρχη να τον εχεις απο κοντα και οποτε βλεπεις οτι πλησιαζεις καποιον στο δρομο μεινε ακινητη και πες του να κατσει μεχρι να περασει ο περαστικος. Μετα επιβραβευσε τον εαν δεν εκανε καμια προσπαθεια επιθεσης. εαν βλεπεις οτι δεν σταματαει η συμπεριφορα του τοτε μαλωσε τον και ξαναδοκιμασε στον επομενο περαστικο.
Ελπιζω να πανε ολα καλα και να μην εχεις θεματα και με τον κοσμο..
το λουρί είναι ρυθμιζόμενο αλλά του αφήνω αρκετό κενό. το θέμα μαλώματος από εμένα... :-( αποτυχία

Last edited by a moderator:

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Βρε Σωτηρια για να καταλαβω. Το σκυλι σου δηλαδη πριν 1 μηνα και κατι την Τριτη βγηκε βολτα και ηταν χαρουμενο κοινωνικο και δεν ασχολιοταν με τον κοσμο γυρω του ή εκανε χαρουλες και την Τεταρτη το πρωι γαυγιζε και προσπαθουσε να αρπαξει μπατζακια? Χωρις να συμβει τιποτα στο ενδιαμεσο, χωρις να αλλαξει τιποτα στην ζωη ή στο προγραμμα του σκυλου, χωρις να προκληθει?

Γιατι αν συμβαινει κατι τετοιο το πρωτο που θα εκανα ειναι ιατρικες εξετασεις να δω οτι ολα πανε καλα με την υγεια του σκυλου μου.

Συνηθως ομως οι αλλαγες στην συμπεριφορα δεν συμβαινουν ετσι, υπαρχει εστω μια κλιμακωση, μια ανεπαισθητη εστω αλλαγη που δυναμωνει σταδιακα ή υπαρχουν γεγονοτα που δεν πιστευουμε οτι εππηρεαζουν την ζωη και την ψυχολογια του σκυλου (πχ μετακομιση, συγκατοικηση) και ομως το κανουν εστω και αν φαινομενικα δεν εχουν σχεση με την συμπεριφορα του.

22 Φεβρουαρίου 2013
15
0
Δοκιμασε να το εχεις οσο πιο κοντο γινεται, να ειναι διπλα σου το σκυλι συνεχεια. Ακομα καλυτερο θα ηταν να επαιρνες ενα κοντο ετσι ωστε να μην εχεις την ευκολη λυση να τον αφήνεις οταν αντιδρα και να "αναγκαστείς" να του επιβληθείς. Πρεπει να του μαθεις οτι η συμπεριφορα αυτη ειναι λαθος, γιατι εαν το αφησεις τωρα που ξεκινησε, μετα θα εχεις μεγαλυτερα προβληματα.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Την μισή λύση του προβλήματος την ξέρεις και εσύ!

Η πολύ ελευθερία βλάπτει Σωτηρία!Μάζεψε το λουρί και άρχισε να σφίγγεις το πρόγραμμα της βόλτας!
Η κουκουρούκου βόλτα αυτά φέρνει!Ο σκύλος αρχίζει να παίρνει πρωτοβουλίες και εκεί ξεκινάν τα άσχημα!

Αν βγαίνετε βόλτα με σφιχτό πρόγραμμα, ενασχόληση μεταξύ σας καθώς προχωράτε, εντολές, επιβραβεύσεις και διορθώσεις δεν θα έχει μάτια να ασχολείται με καναν άλλο, ούτε φυσικά θα "ξεμυτίζει"...ως συμπεριοφορά αλλά και...ως απόσταση από σένα!
Αν όμως στην βόλτα, αλωνίζει, σε γράφει, και έχει και 5μετρο flexi στην διάθεση του, ε κάποια στιγμή θα αναπτύξει και ανάλογη συμπεριφορά!

Σφίξε το πρόγραμμα σας...και...γέμισε το!;)

fandasia

Well-Known Member
15 Ιουνίου 2012
158
0
Οποτε καταλαβαινεις και μπραβο σου που δεχεσαι οτι εχεις κακομαθει το γλυκητατο μαλτεζακι σου,οτι θα πρεπει να ξαναχτισεις καπιοια πραγματα με το [ δεσιμο ] σας και οχι να συνεχιστει αυτο.Νι ποτε δεν ειναι αργα και για τους δυο σας,αλλα θα πρεπει ας πουμε να ξεχωρισεις ωρισμενα πραγματα.Για πολους το να κοιμωνται μαζι με το σκυλακι τους στην κρεβατοκαμαρα η στο κρεβατι μαζι τους,ειναι οτι καλυτερο!!Στην πραγματικοτητα ομως κακομαθαινουμε τον σκυλο και ειναι σχεδον βεβαιο οτι στο μελλον θα εχει απροβλεπτες εξελιξεις.Ειναι οπως με το φαγητο στο τραπεζι η το παρακαλι για αγκαλια σχεδον παντου,στο τελος για το γκυκητατο φιλαρακι μας αυτο γινεται μια [ ευχαριστη συνηθεια ]για να παρει αυτο που θελει και για εμας?αχ,ελα μωρε παρτο τωρα η δως του το να μην μας σπαει αλλο τα νευρα και να που γινεται νευρωτικο και αλιωνεται ο χαρακτηρας του.Δες που ειναι τα δικα σου λαθη και διορθωσε τα:p και φυσικα οχι χυμα βολτες...

Last edited:

swtiria

Well-Known Member
7 Μαρτίου 2012
143
25
37
Πελλοπόνησος
Βρε Σωτηρια για να καταλαβω. Το σκυλι σου δηλαδη πριν 1 μηνα και κατι την Τριτη βγηκε βολτα και ηταν χαρουμενο κοινωνικο και δεν ασχολιοταν με τον κοσμο γυρω του ή εκανε χαρουλες και την Τεταρτη το πρωι γαυγιζε και προσπαθουσε να αρπαξει μπατζακια? Χωρις να συμβει τιποτα στο ενδιαμεσο, χωρις να αλλαξει τιποτα στην ζωη ή στο προγραμμα του σκυλου, χωρις να προκληθει?

Γιατι αν συμβαινει κατι τετοιο το πρωτο που θα εκανα ειναι ιατρικες εξετασεις να δω οτι ολα πανε καλα με την υγεια του σκυλου μου.

Συνηθως ομως οι αλλαγες στην συμπεριφορα δεν συμβαινουν ετσι, υπαρχει εστω μια κλιμακωση, μια ανεπαισθητη εστω αλλαγη που δυναμωνει σταδιακα ή υπαρχουν γεγονοτα που δεν πιστευουμε οτι εππηρεαζουν την ζωη και την ψυχολογια του σκυλου (πχ μετακομιση, συγκατοικηση) και ομως το κανουν εστω και αν φαινομενικα δεν εχουν σχεση με την συμπεριφορα του.
το πρόγραμμά μας είναι πάντα το ίδιο. ξυπνάμε καθόμαστε τρώμε βγαίνουμε βόλτα γυρνάμε σπίτι διαβάζω τον ξαναβγάζω έξω κανονικά δεν έχει αλλάξει κάτι. ούτε από εμένα ούτε από τον άντρα μου. Ξαφνικά μία μέρα περνούσε κάποιος με φαρδιά φόρμα και όρμηξε έτσι άρχισε. απλά με τα ποστ μπήκα σε μία διαδικασία να σκεφτώ οτί ίσως τον έχω κακομάθει αυτό μου λέει τουλάχιστον ο άντρας μου. αλλά πως συνδέεται με επιθετικότητα?

swtiria

Well-Known Member
7 Μαρτίου 2012
143
25
37
Πελλοπόνησος
σας ευχαριστώ όλους, η αλήθεια είναι οτί δεν του κάνω το χατίρι για να μη με ενοχλεί πχ. αλλά νοιώθω οτί θέλω να του προσφέρω μία άνετη ζωή. συνειδητοποιώ οτί΄μπορεί να φταίει η συμπεριφορά μου είμαι ανθρωπος που δε θα το μαλώσω ποτέ απλά θα του πω μη και θα το τραβήξω. όσο για το λουράκι το έχω στο 1 μέτρο ίσως και λίγο λιγότερο αύριο θα πάω για ένα κοντό γτ με αυτό καμιά φορά τον αφήνω. είχα διαβάσει στο φόρουν περί φαγητού (να τρώει μετά από εμάς) για το κρεβάτι για τα επικύνδυνα παιχνίδια δαγκώματα τα έχω τηρήσει όλα αυτά, απλά προσπαθώ να συνδέσω γτ ένα σκυλί επιτήθεται έξω.

fandasia

Well-Known Member
15 Ιουνίου 2012
158
0
Υπαρχουν οι εξης μορφες επιθετικοτητας
Η επιθετικότητα εδαφικής κυριαρχίας εκδηλώνεται όταν ένας σκύλος είναι προστατευτικός με τον χώρο του.
Η επιθετικότητα ιδιοκτησίας εκδηλώνεται όταν ένας σκύλος προστατεύει τα πράγματα του, το αγαπημένο του παιχνίδι ή το μπωλ με το φαγητό του.

Η επιθετικότητα προστασίας εκδηλώνεται όταν ο σκύλος προστατεύει την αγέλη, δηλαδή εσάς ή τα παιδιά σας ή τα άλλα σκυλιά της οικογένειας.Όταν ο σκύλος αντιλαμβάνεται κάτι σαν κίνδυνο μπορεί να δείξει σημάδια επιθετικότητας από φόβο.
Όταν ένα σκυλί εκδηλώνει επιθετικότητα κυριαρχίας είναι σαν να λέει ''Είμαι το αφεντικό εδώ''. Μερικές φορές αυτό προκαλείται όταν ένα σκυλί θέλει να ανέβει στην ιεραρχία της αγέλης αλλά και όταν ένα σκυλί αισθάνεται μία πρόκληση/απειλή της θέσης του. Για παράδειγμα, οι αγκαλιές μας μπορεί να μεταφραστούν απ το σκύλο ως επίδειξη κυριαρχίας από μας. Ή όταν τον πιάνουμε από το κολλάρο για να τον μεταφέρουμε. Και τότε μπορεί να αντιδράσει επιθετικά. Τα καλά νέα είναι ότι τα σημάδια αυτά εξαλείφονται εύκολα με εκπαίδευση.
Η επιθετικότητα για το φαγητό διαφέρει από την επιθετικότητα ιδιοκτησίας, όπου το σκυλί μπορεί να γίνει επιθετικό για να προστατεύσει το μπωλ του. Στην περίπτωση της επιθετικότητας για φαγητό, η αιτία είναι πιο βαθιά, στις ρίζες του, από το ένστικτο του για κυνήγι.
Όταν ο σκύλος σου σου ορμήξει επειδή τον επιασες κάπου που δεν του αρέσει, είναι η περίπτωση της επιθετικότητας από πόνο. Μπορεί να γίνει χωρίς να το περιμένεις, επειδή το ζώο θα πονέσει ή θα νιώσει άβολα εκεί που θα το πιάσεις.

ilektra_ilie

Well-Known Member
31 Ιανουαρίου 2012
1.834
61
Hollywood
pawpix.wix.com
Ξαφνικά μία μέρα περνούσε κάποιος με φαρδιά φόρμα και όρμηξε έτσι άρχισε.
Εσυ πως αντεδρασες οταν εγινε αυτο? Τι εκανες ως "αρχηγος της αγελης"?
Μπορει να μην του εδωσες να καταλαβει οτι ειναι ανεπιθυμητη συμπεριφορα και γι αυτο να "κλειδωσε" ας πουμε σε αυτην. Οταν τα παιδια λενε μαλωμα δεν εννοουν σαπισμα στο ξυλο, αλλα διορθωση. Θα πρεπει να θεσεις καποια ορια στο σκυλο και φυσικα ενα πιο κοντο λουρι θα σε βοηθησει σε αυτο. Προσωπικα αυτα τα flexi μου φαινονται επικνδυνα απο πολλες αποψεις γιατι δεν μπορεις να αντιδρασεις αμεσα, ειτε αν περασει αμαξι, ειτε αν φαει/αρπαξει κατι απο κατω, ειτε οπως στην περιπτωση σου που ορμηξε στην φορμα. Αλλα δεν φτανει μονο το λουρι, θα πρεπει να αλλαξεις κι εσυ συμπεριφορα. Επειδη ειναι μικρο και γλυκουλη δεν παυει να ειναι σκυλος. Εμεις ειμαστε υπευθυνοι για τον σκυλο μας και πρεπει παντα να εχουμε τα ματια μας πολυ πιο μπροστα γιατι ο περαστικος δεν φταιει σε τιποτα.
Θα συμφωνησω με την matilda να κοιταξεις μηπως εχει καποιο προβλημα υγειας γιατι απο την μια μερα στην αλλη πραγματικα δεν εξηγηται. Εκτος αν σου ειχε δωσει τα σημαδια και απλα δεν το καταλαβες εσυ.

Last edited:

swtiria

Well-Known Member
7 Μαρτίου 2012
143
25
37
Πελλοπόνησος
όχι δεν έχει κάποιο πρόβλημα. ο κτηνίατρος μου είπε ότι είναι θέμα μάλλον προστασίας. θα δοκιμάσω με το λουρί, εκείνη την ώρα του είπα μη και το τράβηξα. μαλλον έπρεπε να το κάνω πιο δυνατά από την αρχή. θα δω τώρα με το καινούργιο λουρί

ilektra_ilie

Well-Known Member
31 Ιανουαρίου 2012
1.834
61
Hollywood
pawpix.wix.com
όχι δεν έχει κάποιο πρόβλημα. ο κτηνίατρος μου είπε ότι είναι θέμα μάλλον προστασίας. θα δοκιμάσω με το λουρί, εκείνη την ώρα του είπα μη και το τράβηξα. μαλλον έπρεπε να το κάνω πιο δυνατά από την αρχή. θα δω τώρα με το καινούργιο λουρί
Το θεμα δεν ειναι να το εκανες πιο δυνατα, σε ενα σκυλο δεν επιβαλλομαστε με την σωματικη μας δυναμη, αλλα με την σιγουρια μας και το ποσο απολυτοι ειμαστε σε οτι του ζηταμε.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.245
Μέλη
20.025
Νεότερο μέλος
DinaT